Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Темата за птиците е отново фокусът на закриващото събитие на CULTURAMA фест

С ГРИЖА ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА

Темата за птиците е отново фокусът на закриващото събитие на CULTURAMA фест

Изложбата "ДИВАТА СОФИЯ – ПТИЦИ" ще бъде в парка на НДК между 18 юли и 15 август 2023 г.

Голям пъстър кълвач (Dendrocopos major) Снимка: Мачей Шимански

Закриващото събитие от лятното издание на фестивал CULTURAMA е изложбата "ДИВАТА СОФИЯ - ПТИЦИ", която може да бъде видяна в парково пространство НДК, лятна сцена "Kino & Bar Cabana" от 18 юли до 15 август 2023 г.

Официалното откриване ще се състои на 18 юли от 13:00 ч. в присъствието на организаторите, партньорите, авторите и представители на Столична община.

Изложбата "ДИВАТА СОФИЯ - ПТИЦИ" e продължение на тема, представена за първи път от Регионален исторически музей - София през 2020 г. Колектив от фотографи и художници представя познати и обичани животни, такива, които навярно всеки е срещал, а също така и по-рядко забелязвани, потайни, активни нощем причудливи обитатели на големия град.

Домашна червеношийка от Георги Пчеларов

Още

Рай на земята - фокусът на CULTURAMA фест 2023 са птиците

Рай на земята - фокусът на CULTURAMA фест 2023 са птиците

Фокусът е поставен върху един от най-важните и красноречиви индикатори за качеството на живот в даден град - присъствието и многообразието на птици.

Всяко отсечено дърво, всеки премахнат храст, заменени от гладки тревни площи, означават по-малко укрития и храна за потайните обитатели на София. Един богато озеленен или дори понякога привидно занемарен двор всъщност е дом за много птици. Всяко дръвче в двора, всяка саксия с цъфтящи растения на балконa, допринася за съхранението и обогатяването на дивата природа в нашия град.

В изложбата са представени фотографии на Атанас Грозданов, Асен Игнатов, Димитър Димитров, Диян Янкулов, Живко Накев, Катерина Кавалджиева, Н. Пр. Мачей Шимански, както и авторски илюстрации на Анелия Пашова, Асен Игнатов, Ася Каменова, Венцислав Кръстев, Георги Пчеларов, Деница Пенева, Мария Крумовска. Куратор e Христина Грозданова.

Обикновен скорец (Sturnus vulgaris) Снимка: Живко Накев

Това е третата изложба от тазгодишното издание на фестивал CULTURAMA след "ПТИЦИТЕ - РАЙ НА ЗЕМЯТА" (13 до 27 юни 2023 г. на Моста на влюбените, НДК) и изложбата "НОСТАЛГИЯ ПО РАЯ" (Площад "Славейков", 18 юни - 15 юли 2023).

"Импулсът, който ни провокира да покажем тази изложба, в която да поставим важни обществени теми и идеи за малки стъпки за промяна в съпоставка с образите на тези изключителни същества, е темата за глобалното затопляне, предизвикано от вредните емисии, което застрашава бъдещето на всички живи същества на нашата планета.

Изчезването на ключови видове животни, птици и растения е сериозен проблем, който изисква спешни мерки за ограничаване на затоплянето до граници от 1,5°C - 2°C. В противен случай, този процес на промяна ще бъде извън нашия контрол!", призовават организаторите.

Голям синигер (Parus major) от Деница Пенева

Птиците изчезват безмълвно всеки ден

Още

Лятото идва с петото издание на фестивал CULTURAMA

Лятото идва с петото издание на фестивал CULTURAMA

Сред застрашените безбройни дарове на природата са птиците, които от хилядолетия ни вдъхновяват с красотата и свободата на своя полет. Но с всеки изминал ден, техните песни затихват, а популациите им намаляват. Рекордно високите температури и промените в екосистемите принуждават птиците да се справят с безпрецедентни предизвикателства.

Намаляващи хранителни източници: Промяната в климата води до промени в сезоните, разтърсва хранителните вериги и влошава наличието на достатъчно ресурси. Това от своя страна влияе върху способността на птиците да намерят достатъчно храна за оцеляване и размножаване.

Промяна на миграционните маршрути: Сериозното влияние върху миграционните маршрути може да изложи на опасност популацията на много ценни видове. Питали ли сте се какво се случва с тях, ако пролетта настъпи по-рано? Много птици е възможно да пристигнат във време, когато няма достатъчно храна, а това може да е пагубно за тяхното размножаване. Съществува и реална опасност, причинена от сблъсъци с други видове или продължителна липса на подходящи хранителни източници по време на миграцията.

Загуба на места за гнездене: Глобалното затопляне причинява загуба на жизненоважни места за гнездене на птиците като гори и мочурища. Намаляването и засушаването им оказват сериозни последици върху местообитанията им.

Пчелояд (Merops apiaster) от Sarah Yates

За щастие, не всичко е необратимо!

Още

Фестивал CULTURAMA продължава с богата и пъстра програма през септември

Фестивал CULTURAMA продължава с богата и пъстра програма през септември

Все още имаме шанс да обърнем внимание на вредните емисии и да се обединим, за да съхраним биологичното разнообразие и избегнем по-нататъшни вреди в човешкото здраве и световната икономика. Заедно можем да правим ежедневно малки стъпки към промяна. Тук всеки има своята ключова роля - бизнесът, държавните институции, корпорациите, както и всеки отделен човек, вълнуващ се от съдбата на планетата ни.

С прилагането на качествени изисквания в процеса на разработване на платформата CULTURAMA.ART и всичките дигитални продукти, компанията Accenture показва, че технологичният прогрес и отговорността към планетата могат да вървят ръка за ръка.

При разработването на платформата CULTURAMA.ART и всички нейни дигитални продукти компанията Accenture показва своята ангажираност към опазването на околната среда. Чрез предоставяне на редица иновативни решения компанията спомага за създаването на един по-устойчив свят. Ето някои от тях:

- Когато не се използва (вечер и през уикенди), се изключват средите за разработка, вследствие на което се намалява консумираната енергия.

- Вендор AWS: Освен водещ доставчик на облачни услуги, AWS e 3,6 пъти по-енергийно ефективен от корпоративните дата центрове в САЩ и 5 пъти по-енергийно ефективен от типичните корпоративни инфраструктури в ЕС. Аmazon e на път да захранва операциите си със 100% възобновяема енергия до 2025 г.

- CDN (Content Delivery Network): Енергията, необходима за предаване на данни чрез безжични/кабелни мрежи е изключително висока. CDN се използва за намаляване на мрежовия трафик и натоварването на сървърите.

Още

Артисти от Великобритания, Германия, Франция и Испания идват за фестивала Culturama

Артисти от Великобритания, Германия, Франция и Испания идват за фестивала Culturama

- Компресиране на данни: Според проучване, всеки гигабайт (GB) данни отнема около 2 kWh за пренасяне през мобилна мрежа. Следователно чрез прилагане на подходящи техники за компресиране, общата енергия за предаване на данни може да бъде намалена с около 56%.

- Използване на енергоефективни протоколи за нотификации, което намалява емисиите с до 43%.

- Потребителският интерфейс поддържа тъмен режим, с което се намалява въглеродния отпечатък на потребителския интерфейс с около 85%.

- Само 0,35g CO2 се произвежда всеки път, когато някой посети culturama.art

- Членовете на екипа са обучени да използват най-добрите практики при разработването на зелени софтуерни системи.

Червен кълвач (Dryocopus martius) Снимка: Атанас Грозданов

Столична община, CULTURAMA, Аксенчър България, ЛИДЛ България и Дивата София заедно за птиците - музиката на града!

ЗА CULTURAMA

CULTURAMA e платформа за сценична изява, посветена на изкуствата в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата. В основата на това пето издание на фестивала отново стои проектът Национална стипендия "С усилия към звездите", чиито стипендианти ще са част от артистите, представяйки себе си и своите проекти, след получената подкрепа като носители на идеята за свободните артисти, търсещи нови посоки.

Още

Клавирно дуо "Атмосфери" и Венелин Шурелов с общ музикално-визуален пърформанс

Клавирно дуо "Атмосфери" и Венелин Шурелов с общ музикално-визуален пърформанс

Още

Фондация "Културни перспективи" с подкрепа за млади таланти в пет области на изкуството

Фондация "Културни перспективи" с подкрепа за млади таланти в пет области на изкуството

Още

Ина Кънчева: Фондацията не "притежава" таланти, а им дава възможност да летят

Ина Кънчева: Фондацията не "притежава" таланти, а им дава възможност да летят

Още

Ина Кънчева: Преди още да вземем нещо, трябва да сме наясно, че трябва да дадем

Ина Кънчева: Преди още да вземем нещо, трябва да сме наясно, че трябва да дадем

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Специално събитие "Фотографите отблизо" за тазгодишния фотоконкурс на National Geographic

"Фотографите отблизо" щe се проведе на 26 септември от 19:00 часа в Pirotska 5 Event Center

Изложба фотографии "Олга Хавлова и Комитетът за добра воля"

Изложбата е подготвена от Комитета за добра воля - Фондация „Олга Хавлова“, за да припомни на обществото основателката на организацията госпожа Олга Хавлова.

Ускорение - полет - приземяване = "Родени свободни"

Изложбата с фотографии на Константин Вълков в Националната галерия са един голям урок по социална фотография

Британският фотограф Нормски: За мен хип-хопът е гласът на тези, които никога не са имали глас

Британският фотограф Нормски отбелязва 50-годишнината на хип-хопа с книга

Шедьоври на Стив МакКъри са представени във Виена

Снимките на Стив МакКъри, неговите портрети и природни фотографии, публикувани в списания и илюстриращи книги, използвани за рекламни кампании на големи фирми, го правят един от най-известните фотографи на нашето време

10-тият юбилеен Международен фото салон Пловдив 2023 - първа изложба и церемония по награждаване

Официалното откриване пред публика на селекция от наградените фотографии и церемонията ще се състоят на 19 август 2023 г., от 18:00 ч. в Пловдив на площад Римски стадион (Джумаята)