Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Рай на земята - фокусът на CULTURAMA фест 2023 са птиците

ФЕСТИВАЛИ

Рай на земята - фокусът на CULTURAMA фест 2023 са птиците

Изложбата е част от събитията на фестивала и може да бъде видяна от 13 до 27 юни на Моста на влюбените, НДК

Ням лебед (Източник: CULTURAMA фест 2023)

Още

Фестивал CULTURAMA продължава с богата и пъстра програма през септември

Фестивал CULTURAMA продължава с богата и пъстра програма през септември

Открива се първата от серия изложби на открито с алегоричното заглавие ПТИЦИТЕ - РАЙ НА ЗЕМЯТА. Изложбата е част от събитията на фестивал CULTURAMA 2023 и може да бъде видяна от 13 до 27 юни на Моста на влюбените, НДК, София, а официалното откриване ще се състои на 13 юни от 17:00 ч. в присъствието на организаторите, партньорите и представители на Столична община.

България е една от най-богатите страни в Европа по отношение на разнообразието на птиците. У нас са установени над 400 вида птици и цифрата расте постоянно. Подборът на селекция от това пъстро и интересно многообразие не е лесна задача.

CULTURAMA фест 2023

И въпреки това, в настоящия списък избрахме около 60 вида птици, някои от които познати добре и вдъхновили редица народни умотворения като свраката и щиглеца, през редки и застрашени от изчезване видове, които се завръщат у нас с цената на много упорити усилия.

В последната категория влизат белоглавия и черния лешояд, белошипата ветрушка, застрашени у нас, но и на много места по света. Сред нашите шейсет птици има и такива с впечатляващо пъстро оперение, като пчелоядите и папуняка, както и прекрасни певци като косът и чинката. Има истински джуджета като орехчето и гиганти като пеликаните, с размах на крилата около 3 метра. Всеки един от тези видове впечатлява и ни вдъхновява да ги наблюдаваме и опазваме! В изложбата ПТИЦИТЕ - РАЙ НА ЗЕМЯТА представяме работата на двама изтъкнати фотографи на птици Мачией Шимански и Атанас Грозданов.

"Импулсът, който ни провокира да покажем тази изложба, в която да поставим важни обществени теми и идеи за малки стъпки за промяна в съпоставка с образите на тези изключителни същества е темата за глобалното затопляне, предизвикано от вредните емисии, което застрашава бъдещето на всички живи същества на нашата планета. Изчезването на ключови видове животни, птици и растения е сериозен проблем, който изисква спешни мерки за ограничаване на затоплянето до граници от 1,5°C - 2°C. В противен случай, този процес на промяна ще бъде извън нашия контрол!", призовават организаторите.

Част от съпътстващата програма на фестивала, отнесена към темата за птиците е съсредоточена на 19.06.2023 между 16:30 и 22:00 ч. в Полски културен институт. "ЗА ПТИЦИТЕ ОТ ПТИЧИ ПОГЛЕД" ще представи три кратки лекции, със съдържание подходящо и за деца на следните теми:

• "Птиците около нас, как да ги наблюдаваме и опазваме - разговор за градското биоразнообразие", лектор Атанас Грозданов;

• "Митични птици в залата на месеците" с лектор Пенка Казанджиева;

• Wild life art в съвременното българско изкуство и дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори (ДАФНИ) с лектор Христина Грозданова.

В рамките на събитието ще бъдат излъчени и два документални филма:

• "Те отлитат", България, документален (2013), реж. Симеон Цончев

25 снимачни дни; 35 часа суров филмов материал; повече от 40 вида птици, сред които редките и застрашени от изчезване червеногуша гъска, египетски лешояд и царски орел. Един разказ за многообразието на диви птици в България.

Обикновен скорец (Източник: CULTURAMA фест 2023)

• "Последната гора", Бразилия, документален (2021), реж. Луис Болонези

Фактите и фолклорът се смесват в едно омагьосващо бразилско социално изследване. Режисьорът Луис Болонези се противопоставя на покровителствения културен фетишизъм в своя изкусен документален портрет на амазонската общност яномами, като им дава собствен глас в разказа.

Международен филмов фестивал в Берлин: 2021 г. Победител - Награда на публиката "Панорама" - най-добър филм.

Сеулски еко филмов фестивал: 2021 г. Победител - Голяма награда, най-добър филм

Птиците изчезват безмълвно всеки ден.

Сред застрашените безбройни дарове на природата са птиците, които от хилядолетия ни вдъхновяват с красотата и свободата на своя полет. Но с всеки изминал ден, техните песни затихват, а популациите им намаляват. Рекордно високите температури и промените в екосистемите принуждават птиците да се справят с безпрецедентни предизвикателства като намаляващи хранителни източници, промяна на миграционните маршрути и загуба на места за гнездене.

Още

Артисти от Великобритания, Германия, Франция и Испания идват за фестивала Culturama

Артисти от Великобритания, Германия, Франция и Испания идват за фестивала Culturama

Вярваме, че не всичко е необратимо и все още имаме шанс да обърнем внимание на вредните емисии и да се обединим, за да съхраним биологичното разнообразие и избегнем по-нататъшни вреди в човешкото здраве и световната икономика. Заедно можем да правим ежедневно малки стъпки към големи промени. Тук всеки има своята ключова роля - държавните институции, бизнесът, корпорациите, както и всеки отделен човек, вълнуващ се от съдбата на планетата ни.

Опазването на климата, биоразнообразието и околната среда е дългогодишен ангажимент за всички наши партньори, с които работихме активно по проекта.

Всички те се придържат към своите амбициозни цели за устойчивост и последователно развиват трансформацията на компаниите си с цел климатична неутралност до 2050 г.

Те следват 360-градусов подход - устойчивост, която включва не само цялата верига на стойността от извличането на ресурси до производството и рециклирането, но също така всички нива на устойчивост с екологични, икономически и социални аспекти. Чрез рециклиране на суровини в смисъла на кръговата икономика целят да се постигне възможно най-добро оползотворяване на ресурсите.

В техните приоритети са идеите и прилагането на иновативни методи за рециклиране като основа за ефективна кръгова икономика, която оказва влияние и върху производствените процеси. Някои от основните приоритети на климатичните им стратегии до 2030 г. чрез помощта на съвременни системи за контрол и модерно оборудване са устойчиво производство и затвърждаване на стремежите им за по-рационално използване и разпределение на ресурсите: по-малко СО2, по-малко отпадъци, по-нисък разход на вода, внедряване на зелен софтуер - интелигентни решения за екологична промяна, използването на 100% зелена енергия в сградите им и др.

Опазването на климата, биоразнообразието и околната среда е дългогодишен ангажимент за Лидл България. От 2017 година насам през програмата "Ти и Lidl за по-добър живот" Лидл България подпомага инициативи директно насочени към опазване на птиците в България като например проектът "Градът на чаплите" проектът "Опазване и популяризиране на белите щъркели в Белозем", а през 2020 финансира усилията на "Зелени Балкани" да възстановят популацията на белошипата ветрушка в района на свиленградското с. Левка.

Важна част от усилията на компанията за опазване на биоразнообразието е свързана и с намаляване на количеството пластмаса в природата. Ето защо Лидл България има за цел да намали с 20% пластмасата в опаковките на продуктите си собствена марка, да ги направи максимално рециклируеми и да влага 25% рециклат в тях до 2025 г.

В стремежа си да насърчи отговорното поведение и кръговата икономика и сред клиентите си, като следваща стъпка компанията стартира пилотен проект с автомати за обратно приемане на пластмасови бутилки и кенове в 10 града на страната.

Още

Изложба в Рим поставя фокус върху природата в творчеството на Тициан

Изложба в Рим поставя фокус върху природата в творчеството на Тициан

С прилагането на качествени изисквания в процеса на разработване на платформата CULTURAMA.ART и всичките ѝ дигитални продукти, компанията Accenture показва, че технологичният прогрес и отговорността към планетата могат да вървят ръка за ръка.

При разработването на платформата "CULTURAMA" и всички нейни дигитални продукти, Accenture показва своята ангажираност към опазването на околната среда. Чрез предоставяне на редица иновативни решения компанията спомага за създаването на един по-устойчив свят. Ето някои от тях:

● Когато не се използва (вечер и през уикенди), се изключват средите за разработка, вследствие на което се намалява консумираната енергия.

● Вендор AWS: Освен водещ доставчик на облачни услуги, AWS e 3,6 пъти по-енергийно ефективен от корпоративните дата центрове в САЩ и 5 пъти по-енергийно ефективен от типичните корпоративни инфраструктури в ЕС. Аmazon e на път да захранва операциите си със 100% възобновяема енергия до 2025 г.

● CDN (Content Delivery Network): Енергията, необходима за предаване на данни чрез безжични/кабелни мрежи е изключително висока. CDN се използва за намаляване на мрежовия трафик и натоварването на сървърите.

CULTURAMA фест 2023

● Компресиране на данни: Според проучване, всеки гигабайт (GB) данни отнема около 2 kWh за пренасяне през мобилна мрежа. Следователно чрез прилагане на подходящи техники за компресиране, общата енергия за предаване на данни може да бъде намалена с около 56%.

● Използване на енергоефективни протоколи за нотификации, което намалява емисиите с до 43%.

● Потребителският интерфейс поддържа тъмен режим, с което се намалява въглеродния отпечатък на потребителския интерфейс с около 85%.

● Само 0,35g CO2 се произвежда всеки път, когато някой посети culturama.art

● Членовете на екипа са обучени да използват най-добрите практики при разработването на зелени софтуерни системи.

Обикновена чинка (Източник: CULTURAMA фест 2023)

За Авторите:

Д-р Мачей Шимански, посланик на Република Полша в България, е любител на природата, но проявява най-голям интерес към птиците, които наблюдава активно вече почти 35 години. Приключението с фотографията той започва през 2001 година и оттогава не си представя излизане сред природата без фотоапарат. Автор е на много снимки, публикувани в атласи, книги и списания (включително в National Geographic). Представя своите работи на десетки изложби.

Фотографирането на птици е една от най-трудните области. "Mоделите" често обитават трудни и недостъпни места, много са плашливи, мобилни, активни и правят всичко, за да не се получи снимката. Затова методите, които използва авторът, за да се доближи до тях, са сходни с тези, използвани от ловците или специалните отряди: търпение, концентрация и специално оборудване: мрежи, палатки и костюми в маскировъчни цветове.

Всичко това е в пълен контраст с костюма и вратовръзката, които са ежедневното облекло в неговата професия.

Още

Птиците - "фотомодели" на годината

Птиците - "фотомодели" на годината

Атанас Грозданов, роден град София, завършва Националната природо-математическа гимназия "Акад. Л. Чакалов". Дипломира се като бакалавър по биология , магистър по зоология и доктор по зоология в Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Автор и съавтор на над 40 популярни и над 60 научни статии, глави от книги, ръководства и други, свързани с орнитологията, херпетологията, консервационната биология, биологичного образование и др.

Участва като ръководител или експерт в над 20 научни проекта, посветени на изучаване на видове, мониторинг на защитени зони, образователни разработки и др. Лектор и ръководител на група в Erasmus Intensive program в Испания и Португалия.

От 2004 до момента работи като асистент и главен асистент в Биологическия факултет на СУ, където понастоящем е и член на Факултетния съвет и Академичния съвет. Гост-лектор в Университета по архитектура, строителство и геодезия и Национален център по заразни и паразитни болести.

Създател на образователната платформа СКОРЕЦ - Студентски клуб за образование и развитие с екологичен център към Биологически факултет, в която се развиват уменията и мотивацията на студентите за изучаване и опазване на природата, както и се поддържа жива образователна колекция със стотици посетители годишно. Участник в подготовката на националния отбор по биология и участник в Националната комисия на олимпиадата.

Създател на страницата "Дивата София", посветена на популяризирането и опазването на дивите животни и растения в градската среда, както и на базираните в социалните платформи групи "Земноводни и влечуги в България", "Инвазивните видове в България" и други.

Следващите изложби от програмата на CULTURAMA фест 2023:

НОСТАЛГИЯ ПО РАЯ ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ, 18 юни - 15 юли 2023
ДИВАТА СОФИЯ ПАРКОВО ПРОСТРАНСТВО НДК, ЛЯТНАТА СЦЕНА "KINO & BAR CABANA", 18 юли -15 август 2023

Фестивал CULTURAMA е част от Календара на културните събития на Столична община.

С подкрепата на Столична програма "Култура" и изключителното партньорство Accenture Bulgaria, Schweppes, BMW, Lidl и др.

ЗА CULTURAMA

CULTURAMA e платформа за сценична изява, посветена на изкуствата в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата. В основата на това пето издание на фестивала отново стои проектът Национална стипендия "С усилия към звездите", чиито стипендианти ще са част от артистите, представяйки себе си и своите проекти, след получената подкрепа като носители на идеята за свободните артисти, търсещи нови посоки.

Още

Secret Nature от Закари Логан и Любен Домозетски

Secret Nature от Закари Логан и Любен Домозетски

Още

Уникална изложба показва любовта на цар Фердинанд I към птиците

Уникална изложба показва любовта на цар Фердинанд I към птиците

Още

Адам дава имена на животните и растенията

Адам дава имена на животните и растенията

Още

"Ако Ницше беше нарвал: Какво ни разкрива интелектът на животните за глупостта на хората“ от Джъстин Грег (откъс)

"Ако Ницше беше нарвал: Какво ни разкрива интелектът на животните за глупостта на хората“ от Джъстин Грег (откъс)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Версайският дворец разкрива тайни за 400-годишния си юбилей

Управата му реши да повдигне още малко завесата и да представи на аудиторията непознати късчета от дългата история на Версайския дворец, започнала по времето на управлението на крал Луи XIII, минала през Френската революция и достигнала до днес

Момчил Карамитев: Баща ми вървеше много бързо напред и непрекъснато търсеше нови неща

Това каза във Варна синът на великия ни актьор, който присъства на прожекцията на своя документален филм "Апостол Карамитев" на фестивала "Златна роза". С нея бе отбелязана 100-годишнината от рождението на Апостол Карамитев

Напълно изследваха светилището на Орфей при момчилградското село Татул

Обект на научната дейност през тази година, както и през предходната, е било липсващото звено от данни за това какво се е случило със светилището след 3-4-и век

Откриха неизвестни досега помещения в пирамидата на древноегипетския фараон Сахура в Абу Сир

Комплексът се състои от пирамидите на четирима фараони от Старото царство и там е намерена най-голямата колекция от папируси до момента

Гроб от времето на цивилизацията на маите беше открит в Мексико

Находката е в район, където работници приключиха строителството на голям туристически железопътен проект

Гримове от римската епоха са открити в древния град Айзаной в Западна Турция

Айзаной е известен със своя добре запазен храм на Зевс, който е включен в предварителния списък на световното наследство на ЮНЕСКО през 2012 г.