Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина режисьорът Глеб Панфилов

IN MEMORIAM

Почина режисьорът Глеб Панфилов

През 2021 г. по екраните в Русия излезе неговият последен филм "Иван Денисович", базиран на повестта на Александър Солженицин "Един ден от живота на Иван Денисович"

13 август 2021 г. Глеб Панфилов на 74-ия филмов фестивал в Локарно, Швейцария (Снимка: Rosdiana Ciaravolo/Getty Images)

Филмовият и театрален режисьор и сценарист Глеб Панфилов почина на 89 години, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Панфилов е академик на Националната академия за киноизкуство и наука на Русия.

През май Глеб Панфилов беше приет в болница с инсулт и пневмония.

13 август 2021 г. Глеб Панфилов и съпругата му Инна Чурикова на церемонията по награждаването на 74-ия филмов фестивал в Локарно, Швейцария (Снимка: Rosdiana Ciaravolo/Getty Images)

Още

Почина руската актриса Инна Чурикова

Почина руската актриса Инна Чурикова

Глеб Панфилов е режисьор и сценарист на филмите "В огъня няма брод", "Начало", "Искам думата", "Васа", "Майка" и др. Носител е на награди от фестивалите във Венеция, Кан, Берлин, Локарно, Москва.

Съпруга на Глеб Панфилов беше актрисата Инна Чурикова, която също почина тази година. Той я снима в много от филмите си и разкрива нейния талант.

13 август 2021 г. Глеб Панфилов и съпругата му актрисата Инна Чурикова на 74-ия филмов фестивал в Локарно, Швейцария (Снимка: Rosdiana Ciaravolo/Getty Images)

През 2021 г. по екраните в Русия излезе неговият последен филм "Иван Денисович", базиран на повестта на Александър Солженицин "Един ден от живота на Иван Денисович".

"Един ден на Иван Денисович" е световен бестселър от 60-те години на миналия век - коментира тогава режисьорът. - Не сме се заели с директната му екранизация. Това ще е филм по мотиви от повестта за Иван Денисович. В нашия вариант историята не противоречи на написаното от Солженицин, а е органично свързана с повестта. За мен е важно да заснема филм за човека, който оцелява и преодолява превратностите на съдбата, запазвайки достойнството си."

По време на целия си творчески път режисьорът и сценарист пази репутацията си на един истински артист, борейки се за вътрешната свобода. Филмите му са събитие в света на изкуството. 

Още

Отиде се руската кинолегенда Леонид Куравльов

Отиде се руската кинолегенда Леонид Куравльов

Още

"Един ден на Иван Денисович" по Солженицин ще излезе на екран през 2020 г.

"Един ден на Иван Денисович" по Солженицин ще излезе на екран през 2020 г.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Сирийският писател Халед Халифа почина на 59-годишна възраст от сърдечен удар

"Оставам, защото това е моята страна. Роден съм тук, живея тук и искам да умра тук!", каза той в интервю през 2019 г.

Мариана Евстатиева-Биолчева: Ценностите са неуправляеми

"Не изпращам послания, а споделям мисли и надежди за филма, който трябва да говори на всички. А посланията се раждат, когато си успял с първото. Иначе изкуството рискува да наподобява урок", категорична е режисьорката

Рада Москова: Детството - градините на рая, откъдето познанието ни отмества

"Възприемам правото на автора, не толкова във финансови измерения, колкото като правото да съществува във времето", казва именитата ни писателка и сценаристка

Отиде си големият интелектуалец Светлозар Игов

"Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели", вярваше литературоведът

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Васил Ангелов бе отличен с наградата за най-добър млад график за 2023 г.

Трима ученици от Художественото училище в София получиха годишна стипендия в IV Национален конкурс за "Графика - класически техники" - 2023 г.