Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде се руската кинолегенда Леонид Куравльов

IN MEMORIAM

Отиде се руската кинолегенда Леонид Куравльов

Актьорът почина на 85-годишна възраст след тежко боледуване

Руският актьор Леонид Куравльов почина на 85-годишна възраст след тежко боледуване, предаде ТАСС, като цитира съобщение на Съюза на кинематографите.

Той е бил настанен в московска болница с пнемномия в началото на месеца, разказа синът му Василий. Преди седмица актьорът е изписан и приет в друго лечебно заведение за рехабилитация.

В дългогодишната си кариера Куравльов се превъплъщава в над 200 роли. Сред най-известните му филми са "Златният телец" (1968), "Иван Василиевич сменя професията си" (1973), "Афония" (1975) и много други, допълват от БТА.

Леонид Вячеславович Куравльов е роден на 8 октомври 1936 г. в Москва.

В ранното си детство той остава без баща, а през 1941 г. след лъжливо обвинение майка му е изпратена в Сибир, където преживява заедно с Леонид няколко трудни години. Завършил училище през 1953, Леонид Куравльов се опитва да постъпи във ВГИК, но не успява от първия път. През 1955 все пак взима успешно изпитите и и започва да учи актьорско майсторство.

Като Шура Балаганов във филма "Златният телец" (1968)

В киното актьорът дебютира още като студент - получава ролята на матроса Камушкин във филма на Михаил Швейцер "Мичман Панин". Пак като студент се снима и в дипломната работа на Василий Шукшин "Из Лебяжьего сообщают". Василий Шукшин става режисьорът, който всъщност открива за зрителите Леонид Куравльов. Наистина, това става малко по-късно - през 1964 година. А през 1960 г. Леонид завършва ВГИК и е приет в театралното студио на киноактьора.

Във филма "Иван Василиевич сменя професията си" (1973)

От този момент той започва да се снима много в киното - както в главни, така и в епизодични роли. През 1961 заедно с Шукшин се снимат в знаменитата мелодрама "Когда деревья были большими", където в главната роля блестящо играе Юрий Никулин. И така до 1964 - годината, станала преломна в кариерата на Куравльов.

През 1964 излизат наведнъж два филма на Василий Шукшин, и двата с участието на Леонид - "Живет такой парень" и "Ваш сын и брат". Филмът "Живет такой парень" определено е най-слънчевото и жизнерадостно произведение на Шукшин, а Леонид Куравльов играе главния герой Паша Колоколников.

При Михаил Швейцер артистът блести в екранизацията на "Златният телец", където пресъздава яркия образ на Шура Балаганов. Интересна е също и ролята на Хома Брут, изиграна от Куравльов във филма "Вий" на режисьора Константин Ершов, по разказа на Н. Гогол.

В началото на 70-те години актьорът (без да се брои ролята на Айсман в радващия се на огромна популярност многосериен телевизионен филм на Татяна Лиознова "Седемнайсет мига от пролетта") играе във филмите на двама от най-изтъкнатите съветски майстори на комедията - Леонид Гайдай и Георгий Данелия.

Първият го кани за ролята на крадеца Жорж Милославски в комедията "Иван Василиевич сменя професията си", а Данелия го снима като шлосера-санитарен техник Афоня Борщев в "Афоня".

В комедията "Афоня" (1975)

И двата филма имат гигантски успех сред зрителите и Леонид Куравльов става един от най-популярните съветски актьори. Сред останалите му роли - а Куравльов се е снимал в над 150 филма - можем да споменем още "Начало" на Глеб Панфилов, "Не може да бъде!" на Леонид Гайдай, "Мястото на срещата не се променя" на Станислав Говорухин, "Ние, долуподписаните" на Татяна Лиознова, "Търсете жената" на Алла Сурикова, "Барышня-крестьянка" на Алексей Сахаров, "Ширли-мырли" на Владимир Меншов.

В сериала "Седемнадесет мига от пролетта" (1973)

Участва и в сериалити "Бригада", "Европейский конвой" и "Сыщики". През всички тези години Леонид Куравльов практически изобщо не е спирал да работи активно. 

Пише разкази и чете много, затова се нарича "книжен червей", а в края на 90-те той води популярна телевизионна програма "Светът на книгите с Леонид Куравльов", където говори за нови издания.

През 2012 г. е награден с IV клас орден "За заслуги пред отечеството". 

Коментирай 11

1/1

Още ВИДЕО

Спечели билет за концeрта на Deep Purple, както и тениска от официалния мърчандайз на рок легендите

Точно на 29 май 2022 г. емблематичните музиканти ще се качат на сцената в зала "Арена Армеец", за да подарят на публиката едно емоционално и незабравимо шоу

Филмът "Спекуланти" става "Борсови играчи" и стартира на екран от 20-ти май

Финансовият трилър ще се разпространява в 60 киносалона в цялата страна

Защо е трудно да си на 400 години и други обяснения в любов към аудиокнигите

Успешни ли са опитите да спрем времето? Отговорите в първата аудио рубрика на Storytel и Impressio

Мюзикълът "Странен обрат" с 11 номинации за американските театрални награди "Тони"

Бродуей се включи в расовия дебат, като заложи на постановка написана от чернокож и с чернокожи изпълнители в главните роли

Кошмарът на Тартюф оживява в изложба в Помпей

В "Изкуство и чувственост в домовете на Помпей" посетителите й ще могат да разгледат около 70 творби - от голите статуи в градините до еротичните картини по стените на спалните

Издигнаха статуя на Христос по-висока от тази в Рио де Жанейро

"Христос Покровител" малкия бразилски град Енкантадо е с височина 43 метра с пиедестала в сравнение със статуята в Рио, която е 38-метрова

Виж всички

Календар