Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина финландската композиторка Кайя Саариахо

IN MEMORIAM

Почина финландската композиторка Кайя Саариахо

Финландската композиторка Кайя Саариахо, призната за една от най-великите на своето време, почина на 70 години в Париж от нелечем тумор в мозъка, съобщиха световните осведомителни агенции

Снимка: AP/ БТА

Финландската композиторка Кайя Саариахо, призната за една от най-великите на своето време, почина на 70 години в Париж от нелечем тумор в мозъка, съобщиха световните осведомителни агенции, цитирани от БТА. 

Сред ранните творби на Кайя Саариахо е прочут концерт за цигулка, но тя става световноизвестна с операта "Любов отдалече" през 2000 г. по либрето на писателя Амин Маалуф, чиято премиера е на фестивала в Залцбург. Следват "Адриана", също по либрето на Амин Маалуф, поставена в Операта "Бастилията" в Париж през 2006 г., и "Остава само звукът", поставена в Амстердам, а след това и в Парижката опера през 2018 г.

Снимка: AP/ БТА

Въпреки че творбите й са признати за значими още през 80-те години на ХХ век, едва в началото на XXI век финландската композиторка се превръща във водеща фигура в съвременната музика и опера.

Диагнозата глиобластома - агресивен и нелечим тумор в мозъка, е поставена на Кайя Саариахопрез февруари 2021 г. След това се подлага на експериментално лечение в болница "Питие-Салпетриер" в Париж и продължава да работи.

Кайя Саариахо е родена на 14 октомври 1952 г. в Хелзинки. Семейството й няма връзка с музиката. Като дете се научава да свири на пиано и цигулка. Учи композиция в Академията "Сибелиус" в Хелзинки, а след това и в Германия. През 1982 г. се премества в Париж, за да учи в музикалния институт ИРКАМ, а две години по-късно се омъжва за френския композитор Жан-Батист Бариер.

През 2008 г. Саариахо е избрана за музикант на годината на американското сп. "Музикална Америка". Записът на "Любов отдалече" с диригент Кент Нагано печели награда "Грами" през 2011 г. През март 2023 г. финландският президент Саули Нинистьо присъжда на Кайя Саариахо почетното звание "Академик на изкуствата", което се притежава от шепа творци (по това време 11).

Саариахо има син Алекси Бариер, който е писател, и Алииса Неж Бариер, която е диригентка и цигуларка.

Още

Финландската "Пипи Дългото чорапче" излиза на български език

Финландската "Пипи Дългото чорапче" излиза на български език

Още

Финският хореограф Томи Паазонен: Моето драг хоби беше моето срамно удоволствие като дете

Финският хореограф Томи Паазонен: Моето драг хоби беше моето срамно удоволствие като дете

Още

Финландският град Оулу ще бъде Европейска столица на културата за 2026 г.

Финландският град Оулу ще бъде Европейска столица на културата за 2026 г.

Още

Финландски уикенд на София Филм Фест и среща с легендарния Мика Каурисмаки

Финландски уикенд на София Филм Фест и среща с легендарния Мика Каурисмаки

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Мариана Евстатиева-Биолчева: Ценностите са неуправляеми

"Не изпращам послания, а споделям мисли и надежди за филма, който трябва да говори на всички. А посланията се раждат, когато си успял с първото. Иначе изкуството рискува да наподобява урок", категорична е режисьорката

Рада Москова: Детството - градините на рая, откъдето познанието ни отмества

"Възприемам правото на автора, не толкова във финансови измерения, колкото като правото да съществува във времето", казва именитата ни писателка и сценаристка

Отиде си големият интелектуалец Светлозар Игов

"Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели", вярваше литературоведът

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Васил Ангелов бе отличен с наградата за най-добър млад график за 2023 г.

Трима ученици от Художественото училище в София получиха годишна стипендия в IV Национален конкурс за "Графика - класически техники" - 2023 г.

Александър Кадиев: Човек трябва да се бори за нещата, които наистина са до него

Режисьорът Златомир Молдовански, актьорите Александър Кадиев и Мартина Тодорова пред БТА за формите на любовта и любовта като основна част в премиения спектакъл "Момчетата и градът"