Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Писателят Георги Господинов: Махам от моята стая. Аз сме

ФОРУМ

Писателят Георги Господинов: Махам от моята стая. Аз сме

Любими актьори, режисьори и писатели зоват в социалните мрежи за отговорност и солидарност

Георги Господинов, снимка: "Булфото"

Предлагаме ви постовете в социалните мрежи на 8 наши творци, любимци на публиката, които в тези дни на изпитания се обърнаха към почитателите си, за да споделят с тях какво ги вълнува като граждани, като хора, които като всички нас имат своите вълнения и тревоги.

Сега, когато повече от всякога в най-новото време, наистина осъзнаваме бавно, но сигурно, какво значи НИЕ. Сигурно - до болка.

Сега, когато все по-често споменаваме думите "солидарност" и "взаимопомощ"...

Камен Донев:  Идва време да се опазим един друг, за да сме заедно после!

Камен Донев (bTV)

"Изправени сме пред голяма битка. Такава, каквато не сме водили до сега. Тази битка не е срещу врага, наречен коронавирус... Тази битка е срещу нас. Срещу нашите навици, манталитет, житейска философия и социална ангажираност. Тази битка започва с едно самопризнание. Много важно и навременно. Самопризнание, в което няма нищо срамно и осъдително. А именно - че трябва да спрем да мислим за себе си, за собственото си спасение, сигурност и комфорт. Трябва да мислим и действаме за НАС!

Всеки да се грижи и за другия. За този, който не му е роднина и приятел. За този, който случайно е наблизо и който може би няма да срещнем скоро в живота си. Ние сме заедно. Заедно дишаме, работим, пеем, танцуваме, спортуваме, градим живота си. Никой от нас не може без другия, всеки от нас рано или късно среща някого, заради нещо. Ние се разделяме и събираме, обичаме и избягваме. Ние ежедневно правим какво ли не със себе си и другите, водени от своите цели и намерения. Но сега това трябва да спре! Трябва да проумеем, че сега идва време да се опазим един друг, за да сме заедно после!"

Обръщението е публикувано в сайта interview.to.

 Теодора Духовникова:  Да не хленчим, да мислим не само за себе си и повече за другите

Теодора Духовникова ( Официален профил в Instagram)

Това, което се случва е неочаквана и неприятна ситуация за целия свят. Но също вярвам, че точно днес светът може да се справи повече от когато и да било с епидемии. Само трябва и ние малко да помогнем. Да не хленчим, да се лишим за малко, ако трябва, от някои неща, които обичаме да правим и да мислим не само за себе си и повече за другите. И да сме малко по-бодри и малко по-отговорни. Толкова.

Виктор Божинов: Доброволно се подлагам на 14 дневна изолация

Колеги и приятели, с пълното съзнание за сложността на ситуацията, доброволно се подлагам на 14 дневна изолация. Има достатъчно съвременни средства за комуникация и съм на разположение за всеки. Моля, направете го и Вие. Важно е! Бъдете отговорни към близките си! Само заедно можем да се справим!

Диана Димитрова: Бъдете смели и запазете спокойствие!

Диана Димитрова (Снимка: Иван Григоров)

Край на черните нюанси. Честит петък 13-ти! Бъдете смели и запазете спокойствие!

Георги Господинов: Махам от моята стая. Аз сме.

За човек, който е свикнал по силата на заниманието си да седи сам в една стая, това със социалната изолация не е голям проблем. За тези, които се оплакват (аз също) от средата, разпада и сеенето на омраза, сега е моментът асептично да се приберат в известна самота. На обичащите да мразят и фб бабаитите - споко, като мине това, пак ще се мразим и делим, ако не ни е дошъл друг акъл:) Време е да се превърнем замалко в Минотаври, да се изгубим в лабиринта на една книга, стая, следобед. И после да ни е кеф да преоткрием света навън.

Махам от моята стая. Аз сме.

Весела Бабинова: Да се кротнем за малко

Весела Бабинова (Снимка: Dir.bg)

Колко пъти чух приятели, недоволни от факта, че им се полагат само n на брой дни home office, колко пъти чух : "Искам да си почина. Писна ми да чакам петък.", "Искам да имам време да прочета нещо...", или "Тоя сериал никога няма да го гледам, щото нямам време за 10 серии." Добре, ето. Всичко това го имаме сега. Със сигурност в началото на всеки ще му дойде добре, после ще писне, накрая вече ще се молим да ни затрупат с работа. Нека обаче използваме това време. Да си четем книгите, както вече много хора написаха. Да си гледаме филмите, да си оправим гардероба (което аз избягвам от два месеца), да изчистим, ама хубаво, не отгоре-отгоре, да с и проверяваме роднините по телефона, и какво ли още не, дето все мрънкаме, че нямаме време. Не на последно място и да си вземем времето с човека до нас-дали е съквартирант, гадже, мъж, съпруга, или просто рибка-да го взимаме и това е! Нека бъдем отговорни и помислим и за себе си, но този път, и за другите. Да си постоим вкъщи, да свършим малко работа, да се кротнем за малко. Много е важно. Нека използваме дните умно и с мисъл, а не, ходейки навън, щото "Аре, бе, дали сега ще умра, или по-натам, се е едно." 

Диана Добрева: Твърдим, че сме християни! Тогава?! 

Диана Добрева (Снимка: Народен театър)

Отец Владимир Дойчев: Твърдим, че сме християни! Тогава?! Кога ще започнем да съжаляваме братята си? Да, тези същите, паднали в какви ли не нелепости. Не враговете си, за които Господ заповядва да се молим, а именно братята си! Кога ще заплачем за тяхното здраве и спасение? Или може би трябва да станат достойни за нашата християнска милост? Да подадат CV, написано на ухаещо руло?

Помните ли какво пишеше Емили Дикинсън: "Да бъдеш цвете е дълбока отговорност". Да си християнин - също! Не е достатъчно да раздаваш квалификации на другите грешници. Точно обратното - трябва да ги обичаш! Да ги разбираш! Да се тревожиш за тях! И с примера си да ги приобщаваш към доброто! Да ги стимулираш да осъзнаят гротеската, която създават и да им посочиш друг начин на живот. Ако не те послушат, то поне да не им се подиграваш, а да просиш от Бога да им изпрати вразумление..."

Наум Шопов

Наум Шопов (Официален профил във Facebook)

Коментирай 32

Календар

Препоръчваме ви

Почина легендарният режисьор Питър Брук

За мнозина изумителната му постановка на "Сън в лятна нощ" - представление, гостувало и у нас, е повратна точка в историята на световния театър

На 101 години почина създателят на Чебурашка художникът-аниматор Леонид Шварцман

Легендарният руски художник-мултиприкатор е правил анимациите "Снежната кралица", "Аленото цвете", "Златната антилопа", "Крокодилът Гена", "38 папагала" и много други

Дензъл Уошингтън с Медал на свободата, който ще връчи лично президентът Байдън

Уошингтън е единственият актьор тази година, който ще получи признание за постиженията си в киното и влиянието му в обществото

Георги Господинов: Малките истории за обикновените неща си струва да бъдат разказани

След като беше удостоен с престижната награда "Премио Стрега Еуропео" и се срещна с читатели и почитатели в Рим, Венеция, Берлин, Цюрих и други европейски градове, той посвети литературна среща-разговор и на ямболската публика.

Маестро Мартин Пантелеев: Когато се връщам в България, усещам трепет и изконна радост

Големият музикант ще даде старт на Църногорския събор "В сърцето на Граово" със солов концерт - цигулка на Фиалата на Църногорския манастир "Св. Козма и Дамян"