Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Откриват музей на Боб Дилън в Оклахома през 2022 г.

СВЕТОВНИ МУЗЕИ

Откриват музей на Боб Дилън в Оклахома през 2022 г.

Феновете ще получат шанс да се "докоснат и взаимодействат с повече от 100 000 ексклузивни културни съкровища от архива на легендарния певец

6 февруари 2015 г. Боб Дилън на сцената на Конгресния център в Лос Анджелис, когато стана личност на годината на фондация "Мюзикеърс" (Снимка: Getty Images)

Музей, посветен на легендарния певец, тесктописец, музикант, композитор, поет, визуален артист, актьор и носител на Нобелова награда за литература Боб Дилън, ще бъде открит през май следващата година, пише сп. "Ролинг стоун".

Центърът "Боб Дилън" в Тълса, Оклахома, ще отвори врати на 10 май 2022 г.

Съобщението за новия музей е публикувано в Инстаграм. Публикацията включва снимка на музейния екстериор и обещава, че феновете ще получат шанс да се "докоснат и взаимодействат с повече от 100 000 ексклузивни културни съкровища от архива на легендарния певец".

"Те включват ръкописи на някои от най-ценните песни в света, неиздавани досега записи, непоказвани филмови изпълнения, редки и невиждани фотографии, визуално изкуство и други безценни предмети, обхващащи несравнимите десетилетия на Боб Дилън като една от най-важните културни фигури в света", се посочва още в публикацията, цитирана от БТА.

Картината "New York Subways" на Боб Дилън, рисувана през 2020 г. (Снимка: АР/БТА)

Картината "One Too Many", нарисувана от Боб Дилън през 2020 г. Най-голямата колекция от произведения на изкуството на Дилън ще бъде показана по-късно тази година в изложбата "Retrospectum", обхващаща шест десетилетия от творчеството му и ще включва над 120 от картини и скулптури. Снимка: АР/БТА

"Центърът "Боб Дилън" се ангажира да изследва неизброимите форми на творчество, които обогатяват света около нас. Той ще обучава, мотивира и вдъхновява посетителите да се ангажират със собствения си капацитет като творци. Чрез експонати, обществени програми, представления, лекции и публикации центърът ще има за цел да насърчи дискусията за ролята на творчеството в нашия живот", според музейния сайт.

Боб Дилън издаде най-скорошния си албум "Rough and Rowdy Ways" миналото лято. Тавата дебютира на второ място в американския албумен чарт, а Дилън сътвори история като единственият изпълнител, класирал албум в Топ 40 през всяко едно десетилетие от 60-те години насам.

Картината "Sunset, Monumet, Valley" на Боб Дилън, рисувана през 2019 г. Най-голямата колекция от произведения на изкуството на Дилън ще бъде показана по-късно тази година в изложбата "Retrospectum", обхващаща шест десетилетия от творчеството му и ще включва над 120 от картини и скулптури. Снимка: АР/БТА

В края на миналата година Боб Дилън продаде правата върху пълния си каталог на "Юнивърсъл мюзик груп" за 300 милиона долара, припомня изданието.

Още

Песен на Боб Дилън отива на търг за 19 000 долара

Песен на Боб Дилън отива на търг за 19 000 долара

Още

Боб Дилън съжалявал, че не той е написал парчето на "Ролинг стоунс" "Angie"

Боб Дилън съжалявал, че не той е написал парчето на "Ролинг стоунс" "Angie"

Още

Боб Дилън: Искам да съм момчето, което ви подава електрическата крушка

Боб Дилън: Искам да съм момчето, което ви подава електрическата крушка

Още

Ръкопис на Боб Дилън се продава за рекордната цена от 2,2 милиона долара

Ръкопис на Боб Дилън се продава за рекордната цена от 2,2 милиона долара

Още

Орхан Памук разкритикува Нобеловата награда на Боб Дилън

Орхан Памук разкритикува Нобеловата награда на Боб Дилън

Още

Боб Дилън за новия си албум: Това не е пътешествие в спомените

Боб Дилън за новия си албум: Това не е пътешествие в спомените

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Картина на Дейвид Боуи, купена за 5 долара, се продава на търг в интернет

Няколко часа след началото на наддаването цената на D Head XLVI достигна 17 000 канадски долара

Николай Урумов: Да се изповядаш и да се разголиш, трябва смелост

"Българите сме мнителни, но и изключително доверчиви - всеки може да дойде да ни лъже и да ни подкокоросва, и ние скачаме и се юркаме..."

Американската артистка Трейси Снелинг: София ми напомня Ню Орлиънс

С нея разговаряме за воайорството като удоволствие, подхранване на фантазиите и обсебване, както и за поп културата, която индустриализира личния живот и го прави печеливш бизнес. В крайна сметка защо искаме личното да е публично?

Проф. Минеков: Щетите в министерството са толкова много, че не могат да бъдат обработени

"Бюджетът на министерството "скоро ще приключи", а има опасност през него да трябва да се плаща заради злоупотреби с европейски средства" каза още министърът пред БНР

Ритъм, хармония, фолклор: Иван Шопов, който отлепва от земята

"Самосъзнанието, че българският фолклор има място в световните тенденции ни дава сили да стъпим още по-смело на него и да го обикваме все повече", казва многоликият артист за най-новия си проект TRIGAIDA и дебютния им албум ELATE