Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Никола Гюзелев: Аз съм реален човек и артист

ЛЕГЕНДАРНИЯТ БАС В СНИМКИ

Никола Гюзелев: Аз съм реален човек и артист

Днес почитаме знаменития оперен певец и маестро с гала концерт и поредица от събития по случай 85 години от рождението му и 60 години от дебюта му на сцена

18 април 1988 г. Никола Гюзелев приема закачливи подаръци от съпругата си Анна Мария Гюзелева (Снимка: Иван Григоров)

През 2021 г. се навършиха 85 години от рождението и 60 години от дебюта на сцената на прочутия оперен певец и артист маестро Никола Гюзелев.

По този повод на 5 ноември 2021 г. в 17.30 ч. в централното Фоайе на Софийската Опера и Балет ще бъде открита изложба с картини на Никола Гюзелев, който е и академичен художник-портретист.

Още

Очаква ни четвърто издание на Международната награда "Никола Гюзелев"

Очаква ни четвърто издание на Международната награда "Никола Гюзелев"

След това от 19.00 ч., на Голяма сцена на Софийска Опера и Балет ще започне официалната вечер в първата си част с връчване на Международната награда "Никола Гюзелев 2021" на новите лауреати, придружена от поздравителни адреси на официални гости.

Същата вечер ще продължи с оперно-музикалния концерт на лауреатите на наградата, съпроводени от хора и оркестъра на Софийска Опера и Балет под диригентството на маестро Серджо Олива, вече лауреат на Международната награда "Никола Гюзелев" от 2017 г.

Днес решихме да ви върнем 33 години назад на 18 април 1988 г. с уникалния фоторепортаж на Иван Григоров, надникнал зад кулисите на Софийската опера и документирал плеяда от оперни звезди преди премиерата на "Дон Карлос" от Джузепе Верди.

Никола Гюзелев току-що се е завърнал от чужбина и се готви да се превъплъти в образа на испанския крал Филип II. Той е в центъра на вниманието и вълнението е празнично. Да го поздравят в гримьорната ще видите освен съпругата му Анна Мария Гюзелева, оперните ни светила Светозар Донев, Руслан Райчев, Емил Иванов, Вертер Врачовски, Валери Попова и невръстната й прелестна дъщеря Александрина Пендачанска.

"Всички билети бяха разпродадени. Публиката се "размърда". Празникът бе силно преживяване". Така медиите отразиха седмицата на Софийската опера и балет през април 1988 г. (Снимка: Иван Григоров)

Никола Гюзелев и маестро Руслан Райчев (Снимка: Иван Григоров)

Никола Гюзелев е в празнично настроение заедно със съпругата си Анна Мария Гюзелева (Снимка: Иван Григоров)

Професор Светозар Донев, който тогава е бил директор на Софийската опера, поздравява оперната прима Валери Попова и дъщеря й Александрина Пендачанска (Снимка: Иван Григоров)

От премиерата на "Дон Карлос" на 18 април 1988 г. до днес, са изминали цели 33 години. Професор Светозар Донев, който тогава е бил директор на Софийската опера, възлага на режисьора Пламен Карталов да направи нова постановка на прочутата опера на Верди.

За "Дон Карлос" на Пламен Карталов днес той казва следното:

"Режисурата е интересна и съвременна. Дотогава постановката беше традиционна. Новаторското изкуство на Маестрото се изрази в това, че той направи старите герои, мизансцените и хорът да бъдат разпознаваеми, актуални герои. И резултатът е учудващ - операта шества вече повече то 30 години на наши и чужди сцени."

Малко преди премиерата на операта "Дон Карлос" от Верди на сцената на Софийска опера и балет (Снимка: Иван Григоров)

Подготовка преди премиерата на операта "Дон Карлос" от Верди на сцената на Софийска опера и балет (Снимка: Иван Григоров)

Подготовка преди премиерата на операта "Дон Карлос" от Верди на сцената на Софийска опера и балет (Снимка: Иван Григоров)

Никола Гюзелев като Филип II и Вертер Врачовски като Граф Лерма (Снимка: Иван Григоров)

През 1988 г. под диригентството на Иван Маринов и в режисурата на Пламен Карталов е представена версията, изпълнявана и на сцената във Фонтенбло. В разширения състав тогава са включени Стефан Еленков, Николай Гяуров и Никола Гюзелев, Стефка Евстатиева и Валери Попова, Стефка Минева, Калуди Калудов, Никола Смочевски и Никола Василев, Николай Стоилов и Димитър Станчев.

През годините в тази постановка са пели всички големи български оперни певци, както и много чужди - певци-легенди белязали историята на Софийската опера, сред които Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Бойко Цветанов, Мария Белчева, Владимир Стоянов, Юлиан Константинов, Мариана Пенчева, Орлин Анастасов, Петър Данаилов, Цветелина Василева, Костадин Андреев.

В този спектакъл преминават четири поколения световно известни певци - баси като: Никола Гюзелев, Николай Гяуров, Димитър Петков, Димитър Станчев, Юлиян Константинов и младите: Ангел Христов, Орлин Анастасов, Петър Бучков и др.

С прелестната Александрина Пендачанска (Снимка: Иван Григоров)

Заедно с оперната прима Валери Попова (Снимка: Иван Григоров)

"Дон Карлос" от Джузепе Верди е популярна опера, защото разказва за борба и жажда за свобода. За титаничния сблъсък между светската и църковна власт през призмата на любовта и изконните човешки стремежи. Композиторът казва за нея, че "се ражда сред огън и пожари".

Сопраното Валери Попова и тенорът Емил Иванов, който ще влезе в образа на Дон Карлос (Снимка: Иван Григоров)

Малко преди премиерата на операта "Дон Карлос" от Верди на сцената на Софийска опера и балет (Снимка: Иван Григоров)

Никола Гюзелев е готов да излезе като принц Филип II (Снимка: Иван Григоров)

Ето много малка част от отзивите към маестро Никола Гюзелев:

"Изтънчен в красотата си и изящно нюансиран глас с отличен изпълнителски стил и достойнство" ("Дейли телеграф")

"Гласът на Гюзелев се разгръща в съзвездие от скъпоценни камъни" ("Льо монд")

"Гюзелев притежава внушителен, красив глас, голям артистичен дар, пластична фигура" ("Куриере дела сера")

"... На премиерата в театър "Сан Карло" в одеждите на испанския гранд се представи българинът Никола Гюзелев - наистина главно действащо лице, който предизвика възхищение и прикова вниманието със своето убедително изпълнение, с внушителната строгост на фигурата си, но преди всичко с красотата на своя глас - дълбок, плътен, могъщ и богат, изравнен във всички регистри, с голям диапазон. Публиката веднага изрази възторга си с бурни аплодисменти, с които Гюзелев бе посрещан при всяка своя поява на сцената..." ("Ил матино")

Спектакълът ще започне всеки момент... (Снимка: Иван Григоров)

"Всички билети бяха разпродадени. Публиката се "размърда". Празникът бе силно преживяване". Така медиите отразиха седмицата на Софийската опера и балет през април 1988 г. (Снимка: Иван Григоров)

Още

Да си спомним за световния бас Никола Гюзелев

Да си спомним за световния бас Никола Гюзелев

Никола Гюзелев е роден през 1936 г. в град Павликени, България. Той е един от най-изявените представители на съвременното оперно изкуство. Необичайният му талант се проявява във вълнуващи персонажи, завладяващи и дълбоко влияещи върху публиката чрез задълбочени, брилянтни и искрени интерпретации.

Характерите, създадени от Гюзелев, не е традиционното възкресяване на добре познати модели. Те са пълнокръвни, разнолики личности, подържащи постоянна емоционална връзка със съвременния зрител.

Още

3 години без големия оперен бас Никола Гюзелев

3 години без големия оперен бас Никола Гюзелев

Гюзелев успява да създаде главната нишка на света на героите си по начин, по който го е правил Шаляпин. Одухотвореното лице, очите, които казват толкова много - понякога влажни от мъка, понякога - ледено студени и жестоки или лукаво проблясващи.... И тогава зазвънява гласът му - освободен в целия си диапазон дълбок и красив бас.

Гюзелев като актьор впечатлява с вътрешната си енергия и страст, с дълбокия си емоционален потенциал. Той създава необичайни преживявания и емоции. И жестовете му - толкова експресивни, нежни и срамежливи, предизвикващи или прощаващи. Винаги енергични, те са елегантна и прецизна изява на сценичното му мислене, като придават съвършенство и завършеност на сценичните му образи. Носена на крилете на вдъхновението, артистичната душа на Гюзелев ни кара да живеем с него и да му вярваме.

Ученик на световно известния педагог Професор Христо Бръмбаров, Гюзелев съчетава основните елементи на българската певческа школа, безупречната техника на италианското белканто и интензитета на славянската емоционалност.

Едновременно с това, Гюзелев е и отличен художник, завършил Софийската Художествена Академия и този факт допринася за това да демонстрира универсалната си култура и художественото одухотворяване на над 70 оперни персонажа, оставили своя отпечатък на повечето от най-прочутите оперни и концертни зали по света.

Легендарният артист си отиде на 16 май 2014 г. на 77 години. 

Още

Виена отдава вечна почит към Гена Димитрова

Виена отдава вечна почит към Гена Димитрова

Още

Гена Димитрова - момичето от село, което покори света

Гена Димитрова - момичето от село, което покори света

Още

Николай Гяуров - кралят на "Ла Скала"

Николай Гяуров - кралят на "Ла Скала"

Още

Навършват се 106 години от рождението на великия бас Борис Христов (ВИДЕО)

Навършват се 106 години от рождението на великия бас Борис Христов (ВИДЕО)

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Историци представиха на конференция нови факти за живота на Васил Левски

Те са станали достояние благодарение на непознати доскоро документи

Половин година след покушението срещу него, Салман Рушди издава нов роман - "Градът на победата"

Завършен преди нападението срещу автора, романът е един от най-очакваните тази година

Световноизвестната примабалерина Сабрина Боско: Най-същественото в хореографията е чувството

Интервю на Виолета Тончева преди премиерата на "Ромео и Жулиета" от Прокофиев на 8 февруари 2023 г. в Държавна опера Варна

"Жега"-машината Майкъл Ман на 80

Американският режисьор и продуцент е един от най-награждаваните в съвременното световно кино

Симеон Гошев: Класическата музика може да даде толкова много на всеки

Под палката на Боян Виденов младият пианист ще представи Концерт за пиано и оркестър №1 от Бетовен на 5 февруари заедно със Софийска филхармония

Веско Ешкенази: Единственото, за което се моля, преди да изляза на сцена, е да има магия!

"Научил съм се през годините, че ако изискваш много от другите музиканти на сцената, ти трябва да си абсолютно перфектен и изключителен", казва световноизвестният и обичан музикант