Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Гувернантката, която става тайната кралица на Краля-Слънце

ЗАД КУЛИСИТЕ НА ИСТОРИЯТА

Гувернантката, която става тайната кралица на Краля-Слънце

Франсоаз д'Обиние променя нравите във Версай и организира девически пансион в Сен-Сир

Картина, изобразяваща Франсоаз като гувернантка на кралското семейство

За Людовик, или Луи XIV се знае много, но личният му живот остава забулен зад кулисите на историческите факти. Малко известно е, че кралят е имал таен брак с една от метресите си - Франсоаз д'Обиние /маркиза дьо Ментнон/.

Преди да стане официална фаворитка на Краля-Слънце, Франсоаз д'Обиние известно време се грижела като гувернантка за децата му. Тя била внучка на Агрипа д'Обиние, и в началото дори не била католичка, а привърженичка на хугенотите. По-късно, като близка с краля, силно му повлиява с идеята за религиозно обединение във Франция.

Според много източници, тайната кралица напълно променила не само краля, но и порядките във Версай - ограничила пищните балове и празненства в двореца, организирала девически пансион в Сен-Сир. Мнозина я ненавиждали, но Кралят-Слънце я обожавал до смъртта си.

Портрет на Франсоаз като маркиза Ментнон  

Съпругата на Луи XIV - Мария Тереза умира през 1683 г. Кралят я имал за "знаме" на показ, но постоянно имал връзки с жени.

По-известните от кралските метреси били Мария Манчини (племенница на Мазарини), Луиз дьо ла Валиер, Франсоаз-Антоанет дьо Рошфор, маркиза дьо Монтеспан и Франсоаз д,Обиние.

За последната Кралят-Слънце се жени тайно, когато тя е на 40.

Считала за свое призвание възпитанието на децата

Съдбата на Франсоаз е много интересна. Тя се ражда в тъмница, в която кардинал Ришельо хвърля родителите й.

Още

Танцьорката, заради която крал се отказва от короната си

Танцьорката, заради която крал се отказва от короната си

Младите й години минават в постоянни митарства. Роднините не искали да се занимават с девойката и имали намерението да я пратят в някой манастир за монахиня.

Когато става на 12, Франсоаз взима решение да замине при баща си в Маврикия, където той е пратен на заточение.

По пътя обаче се разболява от силна простуда и изпада в летаргия. Събужда се 2 часа преди да я... погребат!..

По-късно това знаменателно събитие от живота й ще бъде разказвано на ухо сред елита на Версай.

След като някакви неведоми сили спасяват живота й, младата Франсоаз отново е сполетяна от нещастие - умира майка й.

Портрет на Франсоаз като съпруга на поета Скарон

Опекуните на девойката решават бързо да се отърват от грижите по нея, като я омъжат.

Франсоаз е само на 16, когато й намират жених - придворният поет Пол Скарон.

Още

Модистката на Мария-Антоанета бяга в Англия по време на революцията

Модистката на Мария-Антоанета бяга в Англия по време на революцията

Той бил човек с весел нрав, в дома му се събирал парижкият бомонд и се устройвали четения на хумористичните му произведения.

В същото време, обаче, веселякът боледувал сериозно от ревматоиден артрит и ставал раздразнителен по време на кризи. Франсоаз се превърнала в негова медицинска сестра, секретарка и слугиня.

След няколко години брачен живот, останала вдовица без наследство.

Дворецът не й отпуснал пенсия и й се наложило да живее в пълна нищета.

Съдбата й се усмихва след едно запознанство - с не която и да е, а с тогавашната метреса на краля - мадам де Монтеспан.

Благодарение на влиянието на Монтеспан, Франсоаз е наета на служба в двора като гувернантка. Усърдно се грижи за шестте деца на краля.

След време, обаче, протежиращата я мадам "пада от трона" на кралска метреса.

Отегчен от застаряващата си любовница, кралят се отървал от нея като я обвинил в опит за убийство чрез отравяне, и я изгонва от Париж.

През покоите му отново се изреждат млади и красиви особи, но той вече бил хвърлил око на една дама от двореца - недостъпната гувернантка на децата си.

Портрет на маркиза Ментнон, неизвестен автор

Най-интересното е, че Луи намирал Франсоаз за "непривлекателна", и дори веднъж на глас споделил с приближените си, че се учудвал на себе си - с какво привлича вниманието му тази жена, та постоянно иска да си говори с нея?..

Портрет на маркизата, худ. Пиер Миеняр

Двамата с Франсоаз дълго беседвали по всякакви теми от музиката, литературата, живописта и душевните преживявания, и Кралят-Слънце все по-често търсел компанията й.

Още

Уолис Симпсън - жената, заради която крал се отказа от престола си

Уолис Симпсън - жената, заради която крал се отказа от престола си

Франсоаз отблъсквала сладострастните му намеци в продължение на цели 2 години. Накрая, както пишат биографите на краля, му се "дала".

И изведнъж всичко в двореца Версай като с магическа пръчка се променило - възцарило се спокойствие и хармония. Кралят дори си "спомнил" за законната си съпруга.

В знак на признателност към Франсоаз, за нейното приятелство и добри съвети, Луи издал указ, с който я направил маркиза - маркиза Ментнон.

Титулуването й за маркиза

Преместил покоите й близо до неговите и я канел да присъства дори на на важни за държавата съвещания и преговори. Все повече показно демонстрирал доверието си в нейната мъдрост и проницателност.

Маркизата /вляво/ често присъствала на съвещанията на краля

Още приживе на законната кралица Мария-Тереза, Франсоаз станала "тайната кралица" на френския двор.

Две години след смъртта на официалната кралица, двамата с Луи се бракосъчетали в таен брак, след което простолюдието във Франция почва да нарича маркиза Ментнон - "черната кралица".

Дворецът Версай

Според историците, Франсоаз не била особено темпераментна като жена, и Кралят-Слънце продължил да се забавлява както преди с млади хубавици, но духовната близост между двамата и уважението, което изпитвал към Франсоаз, останали трайни у иначе ексцентричния и непостоянен Луи. 

По инициатива на Франсоаз, той организирал в Сен-Сир пансион за девойки, където момичетата да се образоват с широка култура и в духа на християнските ценности.

Франсоаз д,Обиние се превръща в ревностен пазител на християнските ценности

След смъртта на Луи XIV, Франсоаз напуска двореца Версай и заминава за Сен-Сир. Там се посвещава на образованието на възпитаничките на пансиона.

Умира в Сен-Сир. 

Франсоаз д,Обиние, маркиза Ментнон и "черната кралица" са една и съща личност, която се отличава от образа на традиционната кралска метреса.

И колкото и да са противоречиви мненията за нея, от известното може да се заключи, че тя е била жена с изключително благотворно влияние върху най-ексцентричния монарх на Франция; жена, достойна за уважение от французите.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Адам Сандлър получи наградата "Марк Твен"

Сред присъстващите на церемонията в центъра "Кенеди" във Вашингтон в неделя бяха Дженифър Анистън, Дрю Баримор, Стив Бушеми, Крис Рок, Бен Стилър

Бароковите костюми от хартия на Ася Козина, които взривиха света на модата

Украинската артистка работи с марки като Dolce & Gabbana като създава костюм, вдъхновен от една от символичните сгради на Киев - Къщата с химерите

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов или Василев не е казус на министерството

Темите за него като министър на културата, не е конфликтът около Народния театър, а проблемът за начина на финансирането в културния сектор като цяло

Актьорът Сам Нийл разкри, че е болен от рак

Актьорът, станал известен с ролята на палеонтолога Алън Грант в сагата "Джурасик парк" разкри в мемоарите си, че се лекува от рак на кръвта трети стадий

Почина хърватската писателка Дубравка Угрешич

Едно от най-големите имена на европейската литература, есеистка и преводачка, е починала днес на 73-годишна възраст, съобщава Загребският мултимедиен институт