Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Директорът на центъра "Помпиду": Чувствам се част от славната история на нашите две държави

КУЛТУРНИ ВРЪЗКИ

Директорът на центъра "Помпиду": Чувствам се част от славната история на нашите две държави

Повод за визитата му у нас е голямата ретроспективна изложба на именития сюрреалист Жорж Папазов в Национална галерия "Двореца", както и лекцията, която предстои да изнесе

Служебният министър на културата Найден Тодоров с Ксавие Ре - директор на Музея за модерно изкуство "Жорж Помпиду" (Източник: Министерство на културата)

Министърът на културата Найден Тодоров проведе среща с директора на Музея за модерно изкуство - Център за индустриално творчество "Жорж Помпиду" Ксавие Ре.

Повод за визитата му у нас е голямата ретроспективна изложба на именития сюрреалист Жорж Папазов в Национална галерия "Двореца", както и лекцията, която предстои да изнесе.

Още

Директорът на "Помпиду" идва в България

Директорът на "Помпиду" идва в България

От българска страна в срещата участваха доц. д-р Борис Данаилов, началник на политическия кабинет на министъра, както и директори на дирекции в Министерството на културата.

Участници в срещата от френска страна бяха: Н. Пр. Жоел Мейер, посланик на Френската република в София; г-н Пиер Колио, съветник по сътрудничеството и културната дейност, директор на Френския институт в България; г-жа Ирина Петреску, аташе по културното сътрудничество.

Министърът на културата Найден Тодоров проведе среща с директора на Музея за модерно изкуство - Център за индустриално творчество "Жорж Помпиду" Ксавие Ре. От българска страна в срещата участваха доц. д-р Борис Данаилов, началник на политическия кабинет на министъра, както и директори на дирекции в Министерството на културата (Източник: Министерство на културата)

"За нас е голяма чест и удоволствие, че ще посетите първата ретроспективна изложба в България, посветена на Жорж Папазов, в Националната ни галерия.", се обърна министър Тодоров към Ксавие Ре.

По време на срещата той и директорът на центъра "Помпиду" обсъдиха възможностите за разширяване на сътрудничеството между Министерството на културата и престижната културна институция.

"Работата ми върху сюрреализма ме доведе съвсем естествено тук. Аз се чувствам част от тази славна история, която споделят нашите две държави.", сподели Ксавие Ре и отправи покана към министър Тодоров да посети центъра "Помпиду" при възможност.

И ние имаме една малка филхармония, шеговито отбеляза Ксавие Ре. Не толкова добра, колкото Софийската, и ние Ви чакаме".

Министър Тодоров отговори: "Вашата "малка" филхармония е една от най-добрите, а нейната зала е пример, който искаме да постигнем".

Още

Радев обяви само една промяна в служебния кабинет, Найден Тодоров става министър на културата

Радев само с една промяна в служебния кабинет, Найден Тодоров става министър на културата

Сред очертаните перспективи за сътрудничество бяха реализиране на изложба на българско изобразително изкуство в центъра на името на Жорж Помпиду в Париж.

По този повод министър Тодоров посочи, че страната ни разполага с множество интересни възможности за представяне на проекти на български творци и ще се радваме да реализираме някои от тях в изложбените пространства на престижната институция.

Министър Тодоров разговаря с Ксавие Ре и за възможностите за обмен на опит и осъществяване на обучения за български специалисти, тъй като отчитаме високото ниво на професионализъм на френските експерти.

По-късно днес в Националната галерия от 18 ч. Ксавие Ре ще изнесе лекция на тема: "Музеят на изкуството днес: колекции, финансиране и развитие на публики".

Още

Жорж Папазов - от Ямбол до Париж

Жорж Папазов - от Ямбол до Париж

Още

Париж - градът, в който всичко е позволено

Париж - градът, в който всичко е позволено

Още

Джорджия О'Киф в центъра "Помпиду"

Джорджия О'Киф в центъра "Помпиду"

Още

Центърът "Помпиду" - парижкият храм на съвременното изкуство, ще отвори филиал в Ню Джърси

Центърът "Помпиду" - парижкият храм на съвременното изкуство, ще отвори филиал в Ню Джърси

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кшищоф Зануси пред Dir.bg: Боя се, че днешното общество на пълния търбух е много уязвимо

"Ако всичко е продукт, както казваме метафорично, на пияната маймуна, това означава, че сме изгубени в хаоса, защото животът ни бе се оказал безсмислен", казва именитият режисьор, сценарист и продуцент

Министърът на културата Найден Тодоров се срещна с посланика на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко

Тема на разговора бе предстоящото Председателство на Испания на Съвета на Европейския съюз и съпътстващата го културна програма в България

Скандалът в Народния театър се пренесе в съда – актьор срещу директор, директор срещу актьор

В Софийския районен съд са образувани две дела във връзка с напрежението между Морфов и Василев, съобщава "Лекс"

Президентът на САЩ Джо Байдън ще отличи изявени личности в сферата на изкуствата и хуманитарните науки

Певците Хосе Фелисиано и Брус Спрингстийн, актрисата Минди Кeйлинг, модната дизайнерка Вера Уанг са сред известните личности, които ще бъдат удостоени от президента на САЩ Джо Байдън с Националния медал на изкуствата

Адам Сандлър получи наградата "Марк Твен"

Сред присъстващите на церемонията в центъра "Кенеди" във Вашингтон в неделя бяха Дженифър Анистън, Дрю Баримор, Стив Бушеми, Крис Рок, Бен Стилър