Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

За втора поредна година Бургас ще бъде домакин на фестивала за ново българско кино КИНОВАКАНЦИЯ

ФИЛМОВ МАРАТОН

За втора поредна година Бургас ще бъде домакин на фестивала за ново българско кино КИНОВАКАНЦИЯ

От 17 до 21 юни, в зала "Тончо Русев" на НХК и Регионална библиотека "П. К. Яворов", Бургас любителите на седмото изкуство ще се пренесат в света на любимото си кино изкуство с фестивала "Киноваканция". Жителите и гостите на Бургас ще могат да се насладят на най-доброто и на най-новото българско кино

От 17 до 21 юни, в зала "Тончо Русев" на НХК и Регионална библиотека "П. К. Яворов", Бургас любителите на седмото изкуство ще се пренесат в света на любимото си кино изкуство с фестивала "Киноваканция". Жителите и гостите на Бургас ще могат да се насладят

КИНОВАКАНЦИЯ е фестивал, представящ топ селекция на съвременно българско кино в категориите "игрално", "документално" и "анимационно" кино, който среща публиката със създателите на филмите и дава възможност за активен диалог.

Още

Започнаха снимките на игралния филм за Гунди

Започнаха снимките на игралния филм за Гунди

От 17 до 21 юни, в зала "Тончо Русев" на НХК и Регионална библиотека "П. К. Яворов", Бургас любителите на седмото изкуство ще се пренесат в света на любимото си кино изкуство с фестивала "Киноваканция". Жителите и гостите на Бургас ще могат да се насладят на най-доброто и на най-новото българско кино.

През последните години най-новото българско кино доказва своя подем и заслужено място на картата на световното кино, а Бургас се налага като най-предпочитаната дестинация за неговото осъществяване и представяне.

В тазгодишната селекция от заглавия изпъкват филми като "Шекспир като улично куче" на Валери Йорданов, "Случаят Тесла" на Андрей Хадживасилев, "Изкуството да падаш" на Орлин Милчев, "Васил" с участието на Иван Бърнев, "Български кораб пътува в бурно море" на Петринел Гочев, "Оловният войник" на Костадин Бонев и "Войник на съдбата" на Касиел Ноа Ашер.

Специален гост ще бъде актрисата Мария Статулова, която играе във филма "Смирен" на Светослав Драганов и е родом от Бургас. Тази година любимката на публиката ще навърши 70- години.

Още

Почина френският режисьор от Новата вълна Жак Розие

Почина френският режисьор от Новата вълна Жак Розие

Веднага след софийската си премиера в Бургас ще бъде представен и вълнуващия документален филм на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов "Отскубнати до корен". Това е филм за паметта и за невежеството, помело след 9 септември 1944 една класа с европейско образование, познание и опит, вместо да се възползва от нейните достижения. След успеха на "Второто Освобождение" на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова миналата година, и тази фестивалът продължава традицията да показва филми с актуална гражданска и обществена тема. Такъв е и филма "Една провинциална болница" на Илиян Метев, Иван Чертов, Златина Тенева .

Разнообразието от жанрове и теми дава възможност на бургаската публика да стане свидетел на истинско кинопиршество. Срещите пък с екипите, създали филмите, ще осигурят толкова важния разговор за българското кино, ще дадат възможност на зрителите да научат нещо повече, а на създателите да получат обратна връзка за творбите си.

В рамките на фестивала ще отбележим и една важна годишнина - 100 години от рождението на незабравимия и любим български актьор Петър Слабаков. Юбилеят ще бъде отбелязан с откриване на изложба с фотографии от филми и спектакли с участието му, представяне на книга, посветена на личността му "Вечните времена на Петър Слабаков" от Румяна Емануилиду, и прожектиране на филма на Иванка Гръбчева от 1981 г. "Златната река". Всичко това ще се случи на 21-ви юни в уютната библиотека, гордост на Бургас "П. К. Яворов".

Организатор на фестивала е Национален филмов център в партньорство с Община Бургас.

Не пропускайте да станете част от едно незабравимо кино преживяване!

Още

Проф. Сие Фей прави майстроски клас и представя свои филми в София

Проф. Сие Фей прави майстроски клас и представя свои филми в София

Още

Деветото издание на "Срещи на младото европейско кино" за поредна година предлага безплатни събития за младата публика

Деветото издание на "Срещи на младото европейско кино" за поредна година предлага безплатни събития за младата публика

Още

Домът на киното ще живее!

Домът на киното ще живее!

Още

Иван Бърнев с награда за мъжка роля за филма „Васил“

Иван Бърнев с награда за мъжка роля за филма „Васил“

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Добрият шофьор" на Тонислав Христов покори сърцата на младата публика на фестивала "Златна роза"

Да бъдем добри в името на най-голямата ценност Живота и децата е каузата на филма

С гала премиера новият български филм "След сезона" тръгва по кината

Филмът на режисьора Иван Панев дебютира на голям екран на 29 септември

"Уроците на Блага" и "Диада" са победителите в 41-вото издание на кинофестивала "Златна роза"

От журито изтъкнаха, че и двата филма са феноменални, ангажирани и вълнуващи и влизат в диалог един с друг

Мартин Скорсезе: Насилието и престъпленията в "Убийците на цветната луна" могат да се случат и днес

Осемдесетгодишният режисьор от италиански произход, който описва себе си като "евроамериканец", смята, че американците в Оклахома са били преди всичко европейци.

5 италиански филма, които да гледаме на кино

Италианското кино винаги създава фантазии за любов, страст, заплетени истории и красиви гледки

"Добрият шофьор" на Тонислав Христов възхити актьор на Фелини

Филмът тръгва в кината на 3 ноември с каузата да бъдем добри в живота и на пътя