Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

София Филм Фест се завръща online, на открито и в Дом на киното

РЕСТАРТ ПРЕЗ ЛЯТОТО И ЕСЕНТА

София Филм Фест се завръща online, на открито и в Дом на киното

24-тият Международен филмов фестивал ще предложи издания в два периода на 2020 – лятото (25 юни – 19 юли 2020) и есента (септември - октомври)

София Филм Фест ви очаква през лятото и есента

София Филм Фест се завръща, за да зарадва многобройните си почитатели. 24-ото издание на най-големия български международен кинофестивал бе отложено 3 дни преди планираното откриване на 12 март 2020. След месеци на извънредно положение и извънредна епидемична ситуация, фестът ще предложи адаптивно решение спрямо мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

24-тият София Филм Фест ще предложи издания в два периода на 2020 - лято и есен.

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЛЯТО ще бъде ОНЛАЙН в цяла България, в платформи на открито и с прожекции в Дома на киното в София.

Фестивалът рестартира с предварителни прожекции в Дома на киното от 5 юни с ретроспектива на Аки Каурисмаки и изложбата на Маря Лена Хуканен "Златната земя на копнежа - фотографии от филми на Аки Каурисмаки" в галерия Синтезис, организирани в партньорство с Посолството на Финландия и Финландския филмов институт.

Още

Филмът "Паразит": Асансьорът на сеулските неравенства

Филмът "Паразит": Асансьорът на сеулските неравенства

Официалното откриване на СФФ ЛЯТО ще бъде на 25 юни в Платформа А6 на НДК с българската премиера на филма "Паразит" на режисьора Понг Чун Хо, носител на 4 награди Оскар (включително за най-добър филм), "Златна палма" в Кан и още над 200 отличия по света.

На церемонията ще бъде връчена Наградата на София на Столична община на художника, аниматора, режисьора, продуцента, сценографа Анри Кулев за неговия принос към изкуството на киното.

Още

Анри Кулев ще получи Наградата на София за принос към изкуството на киното

Анри Кулев ще получи Наградата на София за принос към изкуството на киното

За първи път в историята си София Филм Фест ще предложи част от програмата ОНЛАЙН. Партньор е международната платформа Festival Scope & Shift 72, която е лидер в предоставянето на онлайн фестивални услуги в света. Програмата на СФФ ОНЛАЙН включва около 80 филма. Основно това са заглавия от конкурсните програми на 24-тия СФФ: Международен конкурс за първи и втори филми, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за български късометражен филм.

Още

Горан Паскалевич ще представи "Въпреки мъглата" на 24-тия София Филм Фест

Горан Паскалевич ще представи "Въпреки мъглата" на 24-тия София Филм Фест

Сред тях са "Риба, плуваща по гръб" на Елица Петкова, "Как да имитираш война" на Рудолф Херцог, "Среднощно" на Натали Бианкери, "18% сиво" на Виктор Чучков син, "Баща" на Сърдан Голубович, "Три сестри" на Емин Алпер, "Медена земя" на Тамара Котевска и Любомир Стефанов (с две номинации за Оскар), "Игра с вълните: изкуството на звука в киното" на Мидж Костин. В програмата ще видим и филми от рубриките Ново българско кино, Киното днес (филми на утвърдени световни режисьори), Калейдоскоп и други.

Сред тях са "Въпреки мъглата" на Горан Паскалевич, "Предателят" на Марко Белокио, "Мартин Идън" на Пиетро Марчело, "Държавно погребение" на Сергей Лозница, "Последният час на г-н Кол" на Дорон Еран, "Младият Ахмед" на Братя Дарден, "Извинявайте, че не ви намерихме" на Кен Лоуч, "Физика на тъгата" на Теодор Ушев, анимационните филми за деца и родители озвучени на български език "Чутовното нашествие на мечките в Сицилия" на Лоренцо Матоти и "Пътешествието на Принца" на Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар.

Филмите ще бъдат на разположение за определен брой гледания в рамките на период от малко над 3 седмици. В мига на достигане на лимита за гледания на определен филм, ще се смята, че прожекцията е продадена и филмът няма да е достъпен повече за онлайн прожекции.

С ОНЛАЙН изданието си София Филм Фест се превръща във фестивал на цяла България. Любителите на киното в страната ни ще имат сериозни възможности да обогатят познанията си към едно по-различно, авторско и мислещо кино, което е възможно да се гледа само в рамките на голям международен фестивал.

Още

"Ялда, нощ за прошка", носител на Голямата награда за международна драма от Сънданс 2020, идва на 24-тия София Филм Фест

"Ялда, нощ за прошка", носител на Голямата награда за международна драма от Сънданс 2020, идва на 24-тия София Филм Фест

Специална селекция ще бъде представена в Дома на киното - единственият киносалон през лятното издание на София Филм Фест, в който ще има кинопрожекции в зала.

С изключение на някои български филми, програмата ще съдържа заглавия, които не се повтарят с онлайн изданието или прожекциите на открито на СФФ. Сред тях са "Ялда - нощ за прошка" на Масуд Бакши (с голямата награда от Сънданс, оператор е българинът Юлиан Атанасов) и "Родина" на Томас Венгис (от Международния конкурс), "Шевове" на Мирослав Терзич (от Балканския конкурс), "Брус Лий и престъпникът" на Йост Ванденбрук (от Документалния конкурс), "Под слънцето" и "Дневниците на Путин" на Виталий Мански, "Екзотика" и "Примамливото отвъдно" на Атом Егоян.

Програмата в Дома на киното ще предостави възможност за среща с някои автори на новото българско игрално и късометражно кино.

Още

"Сестра" на Светла Цоцоркова с премиера в конкурсната програма на 24-тия София Филм Фест

"Сестра" на Светла Цоцоркова с премиера в конкурсната програма на 24-тия София Филм Фест

Третият модул на лятното издание на СФФ е на открити платформи. Откриването и церемонията, както и още някои гала прожекции ще бъдат в Платформа А6 на НДК. Специални премиери с публика и представени от екип ще имат българският игрален филм "Сестра" на Светла Цоцоркова (почетен диплом от Сан Себастиан и голямата награда в Котбус), както и немско-българската копродукция "Кръвта на пеликана" на режисьорката Катрин Гебе, открил конкурса "Хоризонти" във Венеция и заснет изцяло в България (български копродуцент - "Мирамар"). 

Във филма участват звездата на немското кино Нина Хос, българските деца-актьори Катерина Липовска и Аделия Оклепо, актьорите Яна Маринова, Димитър Баненкин и други.

Още

Свитата на "Босият император" ще гостува на  24-тия София Филм Фест

Свитата на "Босият император" ще гостува на 24-тия София Филм Фест

На 6 юли след Церемонията по връчване на наградите на СФФ ще бъде премиерата на копродукцията на Белгия, Холандия, Хърватия и България "Босият император" на авторския тандем Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Филмът, в който участват Петер ван ден Бегин, Джералдин Чаплин и Удо Киер, е продължение на комедията "Белгийският крал" (номиниран за европейска комедия на годината).

Летният СФФ ще представи филми и в платформата "Открита сцена" в парка на Военната академия, като съдържание да бъде споделено и в новата платформа Sofia Summer Fest зад музея "Земята и хората" до хотел Хилтън, която ще бъде част от фестивалната програма и ще представи за първи път в София българският игрален филм "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов ("Кристален глобус" от Карлови Вари и "Златна роза" от Варна).

Още

Филмът "Бащата" покори и Кинофестивала в Триест

Филмът "Бащата" покори и Кинофестивала в Триест

За 18-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в Международния конкурс за първи или втори игрален филм "София - град на киното", съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община. Председател на журито е британският режисьор Питър Уебър ("Момичето с перлената обица"), а негови членове са продуцентите Николас Селис (Мексико, продуцент на "Рома") и Джим Старк (САЩ, продуцент на ранните филми на Джим Джармуш), и българската актриса Ирмена Чичикова. Международното жури ще определи и Наградата за български късометражен филм, предоставена от Доли Медиа Студио (8 000 евро в постпродукционни услуги и 1 500 евро парична премия). Балканското жури ще връчи Наградата на Домейн Бойар за най-добър регионален филм.

Още

Изключителният документалист Виталий Мански е начело на документалното жури на София Филм Фест

Изключителният документалист Виталий Мански е начело на документалното жури на София Филм Фест

Негови членове са режисьорите Мира Форнай (Словакия), Бенедикт Ерлингсон (Белгия) и Симона Костова (Германия-България). Председател на Документалното жури е руският режисьор Виталий Мански, а членове - режисьорите Андреас Хорват (Австрия) и Светослав Драганов (България). Международното жури за български игрален филм ще връчи Наградата на Булсатком от 3 000 евро.

Членове на журито са Гая Фурер (артистичен директор на програмата "Венециански дни" от кинофестивала във Венеция), Стефан Лаудин (директор на Варшавския филмов фестивал) и Ахмед Шауки (артистичен директор на кинофестивала в Кайро).


СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЕСЕН се предвижда да се проведе от края на септември до средата на октомври в няколко софийски киносалона и основно ще включва филми, които не присъстват в програмата на летния фестивал.

Още

Милчо Манчевски ще представи лично новия си филм "Върба" в София през март

Милчо Манчевски ще представи лично новия си филм "Върба" в София през март

Сред тях ще бъдат хитовете "Мъртвите не умират" на Джим Джармуш и "Фарът" на Роберт Егърс, "За безкрайността" на Рой Андершон, "Върба" на Милчо Манчевски, "Диего Марадона" на Асиф Кападия, "Синоними" ("Златна мечка" от Берлин) на Надав Лапид, "Почетен гост" на Атом Егоян, "Ина де Ярд" на Питър Уебър, "Не съм сам" на Гарин Хованисян, "Кънингам" на Ала Ковган, специалната прожекция на "Сладък живот" на Федерико Фелини, "По Божията милост" на Франсоа Озон, "Арабски блус" на Манеле Лабиди Лабе, "Синът" на Мехди Барзуи, "Папиша" на Муния Медур и "Адам" на Мариам Тузани от програмата Франкофония 50, "Лилиан" на Андреас Хорват и "Проблемът да бъдеш роден" на Сандра Волнер от Фокус Австрия, Кино-гурме, Музикална кутия и други.

Още

"Сладък живот" на Федерико Фелини на 24-тия София Филм Фест

"Сладък живот" на Федерико Фелини на 24-тия София Филм Фест

През есента ще се състоят и премиерите на българските документални филми от програмата на СФФ, както и игрални български премиери.

Предвиждаме през този период фестивалът да посрещне някои от режисьорите, които бяха потвърдили участието си в мартенското му издание. През есента СФФ ще направи отложените си гостувания в Бургас, Пловдив и Варна с прожекции в киносалони, както и ще посети още няколко дестинации от пътуващото си издание, където публиката ще може да съпреживее емоцията от гледане на кино на голям екран. Разбира се, това е в зависимост от епидемичната обстановка в страната.


17-ото издание на пазара на копродукции София Мийтингс ще бъде изцяло ОНЛАЙН. Началото му постави представянето на филми в развитие (Works in Progress), които в периода 27 май - 2 юни бяха гледани от рекорден брой фестивални селекционери (49) и представители на сейлс компании (16) от 27 държави на 5 континента, рекорд в историята на форума. Така български и регионални филми бяха гледани от водещите фестивали в света, сред които Кан, Берлин, Венеция, Торонто, Сънданс, Сан Себастиан, Карлови Вари, Москва, Сараево, Солун, Варшава, Талин и много други.

Още

Новият филм на Камен Калев влезе в Официалната сeлeкция на Кан 2020

Новият филм на Камен Калев влезе в Официалната сeлeкция на Кан 2020

За първи път участваха фестивали от Латинска Америка (Мар дел Плата и Картахена) и Африка (Кайро), от Китай (Шанхай) и дори Монголия (Улан Батор). Най-големият успех сред селектираните филми е включването на четвъртия пълнометражен игрален филм на Камен Калев "Февруари" в официалната програма на фестивала в Кан през 2020.

Останалите модули на София Мийтингс (представяне на проекти за първи, втори и трети игрални филми - Feature Films Pitching, панел дискусии и майсторски класове) ще се състоят от 3 до 8 юли ОНЛАЙН на платформата Festival Scope.

БИЛЕТ

Още

София Филм Фест продължава с онлайн дневника си

София Филм Фест продължава с онлайн дневника си

Голяма част от филмите в програмата ни са достъпни по добре познатия начин - БИЛЕТ в КЕН, един от символите на София Филм Фест. За всички зрители, които все още пазят своите БИЛЕТИ в КЕН, закупени през месец март - те ще важат за прожекциите в Дома на киното с онлайн регистрация, необходимо е да се следва внимателно текста с инструкциите за употребата му. За всички прожекции на открито, които са предвидени в програмата на София Филм Фест Лято, БИЛЕТ в КЕН*ВАУЧЕР може директно да бъде предаден на касата на киното, за да се получи достъп до избраната прожекция.

БИЛЕТ В КЕН може да бъде открит в търговската мрежа, а повече информация има на siff.bg/bilet и може да бъде получена на безплатен номер 080018110.

Фестивалните визии, както в последните години, отново са дело на екипа на guts & brains DDB - Йордан Жечев, Васил Патраков, Аглика Спасова, Мирела Димитрова, която е автор на дизайна на визията през 2020 година; клипът на фестивала е режисиран от Драго Шолев и е резултат от обединените творчески усилия на Арт Фест, guts & brains DDB и MatchPoint Productions.

Следете подробностите за пълната програма на фестивала на сайта им www.siff.bg, както и в социалните мрежи (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube) на фестивала.

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Още

Българско кино в двора на КДК

Българско кино в двора на КДК

Още

10 години българско кино - дискусии с авторите стартират от днес и на живо

10 години българско кино - дискусии с авторите стартират от днес и на живо

Още

Десетилетие на българското кино - гледайте 20 филма онлайн

Десетилетие на българското кино - гледайте 20 филма онлайн

Още

"Котка в стената" - забавен и отчаян вик от британската действителност в периода на Брекзит

"Котка в стената" - забавен и отчаян вик от британската действителност в периода на Брекзит

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Жокерът 2", Алмодовар, Гуаданино, Анджелина Джоли, Брад Пит на кинофестивала във Венеция

Откриването на най-стария фестивал в света ще е на 28 август с филма "Бийтълджус, Бийтълджус" на Тим Бъртън

Организаторите на кинофестивала "Сънданс" обявиха седем града финалисти за бъдещ домакин на фестивала

След 40 години в Парк Сити, щата Юта, фестивалът търси ново място за изданията след 2027 г., когато съществуващият договор за домакинство ще трябва да се поднови

Теодор Ушев представи за втори път своята селекция "Акуаанима" с най-доброто от света на анимацията в Бургас

"Само за две години студията вече са горди да бъдат част от програмата на Бургаския международен филмов фестивал, което е успех за нас и за екипа на фестивала. Много от филмите бяха изтеглени от други фестивали, за да могат да бъдат тук" каза още Ушев

Лятна филмомания показва най-доброто от „Банско филм фест“ под звездите на планинския град

Това са филми, които няма къде другаде да бъдат видени, отделно на кинофестивала прожектираме над 80 продукции от 50 държави, така че е трудно физически да бъдат изгледани всички, каза директорката Натали Петрова.

Фестивал, филм и пълнолуние бележат 55-ата годишнина от кацането на Луната на мисията "Аполо 11"

Олдрин, който е на 94 години и е единственият жив член на екипажа на "Аполо 11", ще бъде основна фигура на гала церемония в Музея на космоса в Сан Диего тази вечер. С него ще бъде и астронавтът Чарли Дюк, гласът в контролната зала на НАСА на 20 юли 1969 г. при кацането на Луната

С филма "Туистърс" режисьорът Лий Айзък Чънг преминава от авторско кино към римейк на блокбастър

Блокбастърът "Туистър" от 1996 г. разказва за опустошителните торнада в Оклахома и поставя началото на златната ера на компютърно генерираните изображения