Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Новият филм на Камен Калев влезе в Официалната сeлeкция на Кан 2020

РОДНА ГОРДОСТ

Новият филм на Камен Калев влезе в Официалната сeлeкция на Кан 2020

"Февруари" е шестото участие на българския режисьор в най-престижния кинофестивал в света, а новината бе оповестена тази вечер от артистичния му директор Тиери Фремо

Режисьорът Камен Калев (Снимка: София Филм Фест)

"Февруари" - най-новият филм на Камен Калев, влезе в Официалната селекция на Кан. Това е шестото участие на изявения български творец в най-престижния кинофестивал в света.

Неговите късометражни и пълнометражни филми са участвали в паралелните програми "Петнайсетдневка на режисьорите" и "Седмица на критиката", а с тази селекция авторът получава най-високото си признание.

Иван Налбантов във филма "Февруари" (Снимка: Waterfront Film)

На пресконференцията тази вечер артистичният директор Тиери Фремо коментира извънредната година и напомни, че в дългата си 73-годишна история фестивалът е пропускал издания единствено по време на Втората световна война.

Още

Тазгодишното издание на кинофестивала в Кан може да се обедини с Венецианската мостра

Тазгодишното издание на кинофестивала в Кан може да се обедини с Венецианската мостра

По-рано тази година, заради ограниченията във връзка с пандемията Кан взе трудното решение да анулира физическото издание за 2020 г. Въпреки това, комисията на фестивала продължи да гледа филми от цял свят (повече от 2000 заглавия) и реши да обяви своята официална селекция.

Тиери Фремо увери, че одобрените филми ще бъдат показани на редица международни фестивали, като Сан Себастиан, Ню Йорк, Торонто, Бусан и т.н., и както винаги, престижната селекция ще се отрази по най-добрия начин на разпространението на филмите.

Камен Калев и Кольо Добрев на снимачната площадка на "Февруари" (Снимка: Филип Тодоров )

Още

Филми в развитие от 17-ия София Мийтингс - гледайте онлайн

Филми в развитие от 17-ия София Мийтингс - гледайте онлайн

Най-новият филм на Камен Калев "Февруари" беше включен в Works in Progress като проект на 17-ия София Мийтингс на международния филмов фестивал София Филм Фест. Дебютният филм на Калев - "Източни пиеси", както и неговият втори филм "Островът", също започват като проекти от "София мийтингс".

Селекцията Works in Progress на София Мийтингс 2020 беше предоставена чрез партньорите им Festival Scope пред 49 фестивални представители от 27 държави на пет континента и 16 дистрибуторски компании от Европа.

Филми в развитие (Works in Progress) на 17-ия София Мийтингс представи откъси от филми и завършени филми от България и региона на Централна и Източна Европа в различен стадий на постпродукция. 

Представители на дистрибуторски компании и VOD-платформи от 16 компании, базирани в 12 държави в Европа имаха на разположение четири дни, в които да видят творби на Камен Калев, Георги Овашвили, Андрей Паунов, Александър Хант, Тонислав Христов, Валентин Хотеа, Драго Шолев, Павел Веснаков, Ивайло Христов, Валери Йорданов, Светослав Драганов и др.

Целта на изнасянето на инициативата онлайн бе да се превъзмогнат ограниченията, наложени от пандемията COVID-19, и да се промотират новите селектирани филми пред аудитория от фестивални програматори, сейлс компании и дистрибутори, за да могат да намерят своето място на световната фестивална сцена.

Режисьорът Камен Калев (Снимка: BulFoto)

"Февруари" е четвъртият пълнометражен филм на Камен Калев, един от най-талантливите български млади творци, получил признанието на десетки международни фестивали в света.

"Февруари" е може би най-личният филм на режисьора. Вдъхновен от живота на своя дядо, авторът разказва за събития от неговия живот по необичайно поетичен и интригуващ начин. Калев е автор на сценария, режисьор, стои зад камерата и сам прави монтажа на филма.

Иван Чертов е оператор, Петър Дундаков е композитор, а Ива Минева художник по костюмите и сценограф.

Участват: Иван Налбантов ("Източни пиеси"), Христо Димитров -Хиндо, Ненчо Костов и непрофесионалните актьори Лъчезар Димитров и Кольо Добрев.

Кольо Добрев във филма "Февруари" (Снимка: Waterfront Film)

Филмът е копродукция между България и Франция (Waterfront Film & Koro Films) и е финансиран с подкрепата на НФЦ и Евроимаж. Продуценти са Филип Тодоров и Камен Калев (Уотърфронт), Владимир Явашев, а копродуценти са Диан Ясем (Diane Jassem) и Селин Шапданиел (Céline Chapdaniel) от Коро Филмс (Koro Films). 

Историята проследява живота на един човек - когато е 8-годишно момче, младеж на 18 години и вече като 82-годишен възрастен мъж. Пътят изглежда предопределен и монотонен - в родното място и извън него, в жега и в студ, ала по всяко време сякаш една невидима сила присъства в битието... Тя е част от нас и по тайнствен начин ни кара да продължаваме напред, към смъртта...

Главната роля във "Февруари" е поверена на Иван Налбантов. Филмът е финансиран с подкрепата на НФЦ и Евроимаж. Световен разпространител е френската компания Мементо Филмс Интернешънъл (Memento Films International).

Лъчезар Димитров и Христо Димитров-Хиндо във филма "Февруари" (Снимка: Waterfront Film)

Камен Калев е познат на публиката в Кан още от 2005 и 2007 година, когато представя в "Седмица на критиката" късометражните си филми "Върнете заека" и "Лошият заек" (в съавторство с Димитър Митовски).

Дебютният пълнометражен филм на Камен Калев "Източни пиеси" (2009) е избран в "Петнайсетдневка на режисьорите" на 41-вия Филмов фестивал в Кан и носи Наградата за режисура и Наградата за най-добър филм на 22-рия Токийски международен филмов фестивал, както и Голямата награда на журито на Фестивала в Анже, измежду редица други международни отличия.

Вторият му филм "Островът" (2011), в който участват Туре Линдхарт и Летисия Каста е отново представен на "Петнайсетдневката на режисьорите" и утвърждава Калев сред световните млади режисьори, които не се страхуват да експериментират в търсенето на свой кино език.

Камен Калев, Бойка Велкова и Туре Линдхардт на премиерата на филма "Островът" през 2011 г. (Снимка: BulFoto)

На Официалната селекция в Кан през 2014 г. неговият късометражен филм "Скъпа нощ" открива омнибус-проекта "Мостовете на Сараево" и е сред дванайсетте къси филма, режисирани от имена като Жан-Люк Годар, Сергей Лозница, Урсула Майер, Кристи Пую и др.

Третият пълнометражен филм на Калев "С лице надолу" (2015) е неговият най-обществено ангажиран проект. Вдъхновен от истински случай, филмът разказва за любовната история между френски престъпник и проституиращо малолетно момиче от България.

Общо 56 филма са включени в официалната селекция на кинофестивала. Между тях са филми на режисьорите Уес Андерсън, Франсоа Озон и Стив Маккуин с филма "Лятото на 85-а", а Уес Андерсън - с "The French Dispatch".

Тази селекция показва, "че киното е живо и е било живо по време на изолацията - каза генералният директор на фестивала Тиери Фремо. - Творците в киното не са стояли със скръстени ръце, защото ни изпратиха рекордните 2067 филма. Така че те са работили, а най-малкото, което можем да направим ние, е да приемем тази работа, да гледаме филмите".

Сред режисьорите с подбрани филми са японката Наоми Кавазе ("Истински майки"), французойката Маивен ("ДНК"), датчанинът Томас Винтенберг. Стив Маккуин участва с два фирма - "Скалата на влюбените" (Lovers Rock) и "Мангроув" (Mangrove). В селекцията е включен и филмът на Виго Мортенсен "Falling" ("Да падаш"), както и "Амонит" на Франсис Лий.

Още

Аки Каурисмаки отново е в Дома на киното

Аки Каурисмаки отново е в Дома на киното

Още

Десетилетие на българското кино - гледайте 20 филма онлайн

Десетилетие на българското кино - гледайте 20 филма онлайн

Още

Звезди, гении и папараци: Кинофестивалът в Кан, който тази година изгубихме

Звезди, гении и папараци: Кинофестивалът в Кан, който тази година изгубихме

Още

"В кръг" на Стефан Командарев - със "Златна лилия" на международния кинофестивал GoEast в Германия

"В кръг" на Стефан Командарев - със "Златна лилия" на международния кинофестивал GoEast в Германия

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Световни премиери в програмата на 28-ия София Филм Фест

Сред почти 20 филма със световна премиера е и "Караганда" на американския режисьор Макс Уайсбърг, в който участва специалният фестивален гост и член на Международното жури Димитър Маринов

"Студиото, което рисува музика" на Антон Кобейн е победител на 9-то издание на Master of Art

Филмът разказва за историята на Hipgnosis, емблематичното студио за дизайн на музикални албуми

Още шест кино разказа от Балканите на 28-ия София Филм Фест

След впечатляващия международен и национален успех, филмът на Стефан Командарев "Уроците на Блага" е българското предложение в Балканския конкурс на фестивала

Дванадесет докосващи реални истории в Документалния конкурс на 28-ия София Филм Фест

В състезателната програма са включени два български филма – най-новите истории, разказани от Тонислав Христов в "Последният гларус" и от Цветан Драгнев в "Балканска черна кутия"

Джейсън Райтман заедно с повече от 30 режисьори купиха емблематичен театър в Лос Анджелис

Изтъкнатите холивудски режисьори искат да запазят театъра, превърнал се в популярно място за филмови премиери още от откриването си през 1931 г.

Кой още ще се бори за първи и втори филм на международния конкурс на 28-ия София Филм Фест?

Представяме ви останалите пет заглавия в състезателния конкурс на фестивала, в който за първи път половината от режисьорите са жени