Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Българско кино в двора на КДК

КИНО НА ОТКРИТО

Българско кино в двора на КДК

Клуб ТАМ и Община Велико Търново отварят Клуба на Дейците на Културата за прожекции на ново българско кино

В четвъртъците от 18-ти юни до 9-ти юли граждани и гости на Велико Търново ще имат възможност да видят четири от най-добрите български филма, създадени през последните години.

Прожекциите са от 21:30 часа с вход свободен и са част от дългогодишната инициативата на Сдружение ВТ Ивентс и клуб ТАМ за представяне на фестивално кино във Велико Търново.

Киното на открито ще се проведе в двора на една от най-емблематичните за културния живот на Велико Търново сгради. Къщата на ул. "Велчо Джамджията" 16 е построена от Хаджи Павли Хаджиниколов и е културен паметник с регионално значение. Всички български величия в изкуството, както и много чуждестранни художници, поети, певци и др. са посещавали КДК в края на миналият век.

Говори се, че там се е отбил и Габриел Гарсия Маркес, доведен от Любомир Левчев при първото му посещение в България през 1974 година. Домът е бил място за изяви на Радко Радков, Антон Дончев, Димитър Мантов, Христо Медникаров, Стефан Продев, Дора Габе, Любомир Левчев, Йордан Радичков, Андрей Германов, Слав Хр. Караславов. Там е било и последното четене на Емилиян Станев.

На 18-ти юни програмата стартира с филма на режисьора Мария Аверина "От Кремона до Кремона".

С премиера на София Филм Фест 2017, същата година взима наградата за най-добър документален филм на Българската филмова академия. Оператори са звездният тандем Борис Мисирков и Георги Богданов, а продуцент е международно признатата българска филмова компания AITPROP.

Във филма Иван току що е завършил гимназия и започва работа в най-голямата фабрика за струнни инструменти в Източна Европа - "Кремона" в гр. Казанлък. Мечтата му е да продължи обучението си в Меката на лютиерството - италианския град Кремона, дома на Страдивари и Амати, символ на най-високо майсторство в лютиерското изкуство. Пътят между двете "Кремони" е белязан, от една страна с вековни традиции и отдаденост на изкуството, а от друга - с находчиви бизнес стратегии.

По този път Иван среща сънародниците си Ева и Христо Марино, които също са тръгнали от Казанлък, но вече са утвърдени лютиери в италианската Кремона, както и Стоянка, която във всекидневната борба за оцеляване се е отказала от таланта и мечтите си и от 17 години изработва една и съща цигулкова част във фабрика "Кремона". Коя "Кремона" ще избере Иван?

"От Кремона до Кремона" на режисьора Мария Аверина

Второто заглавие е "Калин и отбора на затвора" (2019)

Датата 25-ти юни е запазена за историята за Калин Гайтанджиев - психолог на затвора в Казичене, който използва нестандартни методи, за да накара затворниците да се социализират и да ги подготви за външната среда. Мотото му е: "Заслужава си за 1 от 100". Филмът е на продуцентската къща Concept Studio и още през 2018 е номиниран за най-добър документален филм в Sarajevo Film Festival.

Документалният филм "Калин и отбора на затвора", който е с продуцент Галя Щърбева, режисьор Петко Гюлчев и сценарист Тонислав Христов, спечели наградата за най-добър документален филм на престижния хърватски Вуковар филм фестивал през 2019. Той беше единственото българско участие и се състезаваше с продукции от всички дунавски държави.

"Калин и отбора на затвора" с продуцент Галя Щърбева, режисьор Петко Гюлчев и сценарист Тонислав Христов

Третия филм в програма ще бъде прожектиран на 2 юли. Създаден по мотиви от книгата "Проповедникът и Черния кон" на Петя Накова, "Ром Кихот" (2013) е поетичен разказ за безумието и мъдростта на една ромска махала.

"Ром Кихот" ни пренася в Кюстендил, където чрез срещите с четирима колоритни герои и от по-бедната и от по-заможната част на ромската махала, навлизаме в микросвета на будещите силно противоречиви чувства наши съграждани. Принудени да живеят в две паралелни вселени, хората от махалата имат същите проблеми, с които се сблъсква средностатистическият българин, само че при тях са утежнени и от фактора етнос.

Валери е актьор и поет, репортер в БНР. Мечтае за черешова градина.

Далила е на прага на житейски избор. Решава да инвестира в собствен бизнес.

Светла и Живко са бесарабска българка и ром. Имат двама сина - сламено руси - и най-уютния дом.

Емо е осмокласник от гетото. Притежава необичайна за възрастта си мъдрост.

Това са героите в 62-минутния документален разказ "Ром Кихот", дебют за режисьорите Нина Пехливанова и Петя Накова. Арс Диджитъл Студио са продуценти на филма, който през 2014 е номиниран за награда в категория "Дебют" от Българската филмова академия.

"Ром Кихот", дебют за режисьорите Нина Пехливанова и Петя Накова

На 9-ти юли финал в програмата е най-новото филмово заглавие "Котка в стената" (2019). От дуета Мина Милева и Весела Казакова досега сме гледали документалните провокации "Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС" и "Звярът е още жив" и игралният им дебют донякъде запазва тези качества.

Котка в стената e политически некоректна комедийна драма, чието действие се развива в общински блок в Лондон. Българско семейство влиза в тежък конфликт с живеещите на социални помощи свои съседи заради изоставена котка. Докато спорът се разгаря, зрителите виждат непозната, разяждана от противоречия Великобритания.

Ежедневният расизъм и предразсъдъци между мигранти и местни жители, и наложените от общината астрономически сметки, нажежaват атмосферата в блока.

Котката от заглавието пък е рижа съседка, която подръпва сюжета напред със своите котешки своеволия и ни води до главния въпрос - защо хората вдигат толкова стени помежду си, когато всъщност искат едно и също?

"Котка в стената" на режисьорския тандем Весела Казакова и Мина Милева

При лоши метеорологични условия дните на прожекциите ще бъдат сменени. За актуална информация следете страницата на клуб ТАМ във фейсбук - @tamvelikotarnovo.

Събитията са подкрепени от Община Велико Търново и са част от културният календар на града за месеците юни и юли.

Още

Филмът за "Плаващите кейове" на Кристо вече е достъпен онлайн

Филмът за "Плаващите кейове" на Кристо вече е достъпен онлайн

Още

10 години българско кино - дискусии с авторите стартират от днес и на живо

10 години българско кино - дискусии с авторите стартират от днес и на живо

Още

Десетилетие на българското кино - гледайте 20 филма онлайн

Десетилетие на българското кино - гледайте 20 филма онлайн

Още

Новият филм на Камен Калев влезе в Официалната сeлeкция на Кан 2020

Новият филм на Камен Калев влезе в Официалната сeлeкция на Кан 2020

Още

56 филма са включени в официалната селекция в Кан, между които и "Февруари" на Камен Калев

Вижте пълния списък на селекцията в Кан: Камен Калев в компанията на Маккуин, Мортенсен и Озон

Още

Снимат сериал по "Музей на невинността" на нобеловия лауреат Орхан Памук

Снимат сериал по "Музей на невинността" на нобеловия лауреат Орхан Памук

 

Коментирай 0

1/1

"Котка в стената" на режисьорския тандем Весела Казакова и Мина Милева

"Калин и отбора на затвора" с продуцент Галя Щърбева, режисьор Петко Гюлчев и сценарист Тонислав Христов

"Ром Кихот", дебют за режисьорите Нина Пехливанова и Петя Накова

"От Кремона до Кремона" на режисьора Мария Аверина

"Котка в стената" на режисьорския тандем Весела Казакова и Мина Милева

Още ВИДЕО

"Паразит" тръгва по кината от днес

Южнокорейският филм на Понг-Чун-Хо спечели Златна палма в Кан и четири награди "Оскар", включително за най-добър филм

Михаил Билалов стана герой в мафиотско видео

Актьорът рецитира Библията на подземния свят, режисиран от Виктор Божинов

Гледахте на живо: Едно музикално пиршество със световноизвестния Минчо Минчев

Директен стрийм в Impressio дава възможност на всички да се насладят на звуците на „Страдивариус“ и неизпълнявано досега в България произведение на Моцарт

Мошеник продава Айфеловата кула за скрап, смятали, че ще падне и ще размаже Нотр Дам или Лувъра (ВИДЕО)

Мопасан всеки ден обядвал в основата й, защото, това било единственото място в огромния Париж, откъдето тя не се виждала и не загрозявала пейзажа пред очите му, обяснявал писателят

Каква е разликата между истинската вяра в Бог и навика да посещаваш църквата? - в "Боядисаната птица" днес

Филмът на чешкия режисьор Вацлав Мархоул е адаптация на противоречиво приемания едноименен роман на родения в Полша американски писател Йежи Кошински

"Шибил" - смъртта е само праг, а любовта е вечност…

На 7 октомври е премиерата на кино дебюта на младия режисьор и сценарист Никола Бозаджиев, като част от програмата на София Филм Фест ЕСЕН

Виж всички

Календар