Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Българско кино в двора на КДК

КИНО НА ОТКРИТО

Българско кино в двора на КДК

Клуб ТАМ и Община Велико Търново отварят Клуба на Дейците на Културата за прожекции на ново българско кино

В четвъртъците от 18-ти юни до 9-ти юли граждани и гости на Велико Търново ще имат възможност да видят четири от най-добрите български филма, създадени през последните години.

Прожекциите са от 21:30 часа с вход свободен и са част от дългогодишната инициативата на Сдружение ВТ Ивентс и клуб ТАМ за представяне на фестивално кино във Велико Търново.

Киното на открито ще се проведе в двора на една от най-емблематичните за културния живот на Велико Търново сгради. Къщата на ул. "Велчо Джамджията" 16 е построена от Хаджи Павли Хаджиниколов и е културен паметник с регионално значение. Всички български величия в изкуството, както и много чуждестранни художници, поети, певци и др. са посещавали КДК в края на миналият век.

Говори се, че там се е отбил и Габриел Гарсия Маркес, доведен от Любомир Левчев при първото му посещение в България през 1974 година. Домът е бил място за изяви на Радко Радков, Антон Дончев, Димитър Мантов, Христо Медникаров, Стефан Продев, Дора Габе, Любомир Левчев, Йордан Радичков, Андрей Германов, Слав Хр. Караславов. Там е било и последното четене на Емилиян Станев.

На 18-ти юни програмата стартира с филма на режисьора Мария Аверина "От Кремона до Кремона".

С премиера на София Филм Фест 2017, същата година взима наградата за най-добър документален филм на Българската филмова академия. Оператори са звездният тандем Борис Мисирков и Георги Богданов, а продуцент е международно признатата българска филмова компания AITPROP.

Във филма Иван току що е завършил гимназия и започва работа в най-голямата фабрика за струнни инструменти в Източна Европа - "Кремона" в гр. Казанлък. Мечтата му е да продължи обучението си в Меката на лютиерството - италианския град Кремона, дома на Страдивари и Амати, символ на най-високо майсторство в лютиерското изкуство. Пътят между двете "Кремони" е белязан, от една страна с вековни традиции и отдаденост на изкуството, а от друга - с находчиви бизнес стратегии.

По този път Иван среща сънародниците си Ева и Христо Марино, които също са тръгнали от Казанлък, но вече са утвърдени лютиери в италианската Кремона, както и Стоянка, която във всекидневната борба за оцеляване се е отказала от таланта и мечтите си и от 17 години изработва една и съща цигулкова част във фабрика "Кремона". Коя "Кремона" ще избере Иван?

"От Кремона до Кремона" на режисьора Мария Аверина

Второто заглавие е "Калин и отбора на затвора" (2019)

Датата 25-ти юни е запазена за историята за Калин Гайтанджиев - психолог на затвора в Казичене, който използва нестандартни методи, за да накара затворниците да се социализират и да ги подготви за външната среда. Мотото му е: "Заслужава си за 1 от 100". Филмът е на продуцентската къща Concept Studio и още през 2018 е номиниран за най-добър документален филм в Sarajevo Film Festival.

Документалният филм "Калин и отбора на затвора", който е с продуцент Галя Щърбева, режисьор Петко Гюлчев и сценарист Тонислав Христов, спечели наградата за най-добър документален филм на престижния хърватски Вуковар филм фестивал през 2019. Той беше единственото българско участие и се състезаваше с продукции от всички дунавски държави.

"Калин и отбора на затвора" с продуцент Галя Щърбева, режисьор Петко Гюлчев и сценарист Тонислав Христов

Третия филм в програма ще бъде прожектиран на 2 юли. Създаден по мотиви от книгата "Проповедникът и Черния кон" на Петя Накова, "Ром Кихот" (2013) е поетичен разказ за безумието и мъдростта на една ромска махала.

"Ром Кихот" ни пренася в Кюстендил, където чрез срещите с четирима колоритни герои и от по-бедната и от по-заможната част на ромската махала, навлизаме в микросвета на будещите силно противоречиви чувства наши съграждани. Принудени да живеят в две паралелни вселени, хората от махалата имат същите проблеми, с които се сблъсква средностатистическият българин, само че при тях са утежнени и от фактора етнос.

Валери е актьор и поет, репортер в БНР. Мечтае за черешова градина.

Далила е на прага на житейски избор. Решава да инвестира в собствен бизнес.

Светла и Живко са бесарабска българка и ром. Имат двама сина - сламено руси - и най-уютния дом.

Емо е осмокласник от гетото. Притежава необичайна за възрастта си мъдрост.

Това са героите в 62-минутния документален разказ "Ром Кихот", дебют за режисьорите Нина Пехливанова и Петя Накова. Арс Диджитъл Студио са продуценти на филма, който през 2014 е номиниран за награда в категория "Дебют" от Българската филмова академия.

"Ром Кихот", дебют за режисьорите Нина Пехливанова и Петя Накова

На 9-ти юли финал в програмата е най-новото филмово заглавие "Котка в стената" (2019). От дуета Мина Милева и Весела Казакова досега сме гледали документалните провокации "Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС" и "Звярът е още жив" и игралният им дебют донякъде запазва тези качества.

Котка в стената e политически некоректна комедийна драма, чието действие се развива в общински блок в Лондон. Българско семейство влиза в тежък конфликт с живеещите на социални помощи свои съседи заради изоставена котка. Докато спорът се разгаря, зрителите виждат непозната, разяждана от противоречия Великобритания.

Ежедневният расизъм и предразсъдъци между мигранти и местни жители, и наложените от общината астрономически сметки, нажежaват атмосферата в блока.

Котката от заглавието пък е рижа съседка, която подръпва сюжета напред със своите котешки своеволия и ни води до главния въпрос - защо хората вдигат толкова стени помежду си, когато всъщност искат едно и също?

"Котка в стената" на режисьорския тандем Весела Казакова и Мина Милева

При лоши метеорологични условия дните на прожекциите ще бъдат сменени. За актуална информация следете страницата на клуб ТАМ във фейсбук - @tamvelikotarnovo.

Събитията са подкрепени от Община Велико Търново и са част от културният календар на града за месеците юни и юли.

Още

Филмът за "Плаващите кейове" на Кристо вече е достъпен онлайн

Филмът за "Плаващите кейове" на Кристо вече е достъпен онлайн

Още

10 години българско кино - дискусии с авторите стартират от днес и на живо

10 години българско кино - дискусии с авторите стартират от днес и на живо

Още

Десетилетие на българското кино - гледайте 20 филма онлайн

Десетилетие на българското кино - гледайте 20 филма онлайн

Още

Новият филм на Камен Калев влезе в Официалната сeлeкция на Кан 2020

Новият филм на Камен Калев влезе в Официалната сeлeкция на Кан 2020

Още

56 филма са включени в официалната селекция в Кан, между които и "Февруари" на Камен Калев

Вижте пълния списък на селекцията в Кан: Камен Калев в компанията на Маккуин, Мортенсен и Озон

Още

Снимат сериал по "Музей на невинността" на нобеловия лауреат Орхан Памук

Снимат сериал по "Музей на невинността" на нобеловия лауреат Орхан Памук

 

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

"Аз съм твоят човек" е германското предложение за "Оскар"

Филмът е за учена, която влиза в странен експеримент, за да спечели пари за своята специализация: тя трябва да живее три седмици с хуманоиден робот

Вечери по Бергман ни очакват с новата адаптация на "Сцени от един семеен живот"

Телевизионната премиера е тази вечер от 21:00 часа по HBO

"Не за мен" - новата песен на Б.Т.Р. - с участието на Кирил Маричков и Валди Тотев

Тя е част от 13-ия им албум "Пъзел", който предстои да бъде представен с концерт - премиера на 13 октомври в зала 1 на НДК

Римейкът на филма "Дюн" предлага смайващ визуален спектакъл

Филмът на Дени Вилньов, който беше представен премиерно на кинофестивала във Венеция, спечели овациите на специалистите

Наближава неповторимият финал на благотворителното турне на "Шибил"

На 3, 4 и 5 септември предстоят три незабравими прожекции сред природата, където е родена и идеята за филма

Виж всички

Календар