Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Любов по време на чума по Йовков и Биолчев

БЪЛГАРСКОТО КИНО

Любов по време на чума по Йовков и Биолчев

Премиерата на филма "Чума" на "Мирамар филм" с режисьор Иван Владимиров, се очаква в първата половина на 2023 г.

Евелина Бибова и Матей Мичев на снимачната площадка на филма "Чума" (Снимка: Даниел Димитров / БТА)

Още

Режисьорът на "Порталът" Илиян Джевелеков: Пътувам във времето, на сън или в мислите си

Режисьорът на "Порталът" Илиян Джевелеков: Пътувам във времето, на сън или в мислите си

Дали чумата изважда на преден план доброто и обостря злото. Дали събужда първичните страсти и позабравени инстинкти, или убива всичко в зародиш - още преди голямото начало и пропускането на светлината през пукнатините на собственото ни закърняло, замърсено или дори безвъзвратно обезцветено съзнание.

Дали страхът, любовта, вярата в Бог влизат в неизбежен конфликт - за да доведат войната - след която идва мирът, или вечният покой за душите, или тихото възраждане и неизбежното порастване...

На снимачната площадка на филма "Чума" (Снимка: Даниел Димитров / БТА)

Такива са основите на новия български филм "Чума", вдъхновен от творческия гений на Йордан Йовков в неговия разказ "През чумавото", и пречупени за големия екран от друг безспорен ерудит, но на новото време - проф. Боян Биолчев. Йовков е признат майстор на късия разказ, а Биолчев - безспорен сладкодумник, чиято немалък стаж и в киното, и в литературата, и огромен интелектуален заряд, е гаранция за един дълбок кино прочит.

В "Чума" действието се развива в началото на 19-и век - време, когато по българските земи започва да "просветлява", но все още не си е отишъл мракът на Средновековието. Двамата главни герои - чорбаджи Юрдан и неговия син Йоно, се връщат от Божи гроб, носят светлина и пречистване... Но, заварвайки чумата да върлува из родната земя, а скоро и в родното им село и дом, те действат решително - всеки по своему - за да отстояват изконните човешки ценности...

Режисьорът Иван Владимиров (Снимка: Никола Ончев)

На снимачната площадка на филма "Чума" (Снимка: Даниел Димитров / БТА)

Точно този момент, на завръщането, бе пресъздаден тези дни сред декорите на киноцентъра в Бояна.

Пред Даниел Димитров от БТА разказват актьори, сценаристи и продуценти - за вълнението, емоциите, работата в екип, организацията, очакванията...

ЛЮБОВТА КАТО ЕДИНСТВЕН МОСТ НА ЧОВЕКА КЪМ ЧОВЕШКОТО

Още

Режисьорът на "Вездесъщият" Илиян Джевелеков:  Всеки от нас има своите мръсни тайни

Режисьорът на "Вездесъщият" Илиян Джевелеков: Всеки от нас има своите мръсни тайни

"Разказът на филма взима като отправна точка едно голямо човешко достояние на Йовков - отношението му към любовта като единственият мост на човека към човешкото. Само там може да се прояви самоотверженост и готовност за собствената загуба на живота, за да може да спасиш другия. Всъщност, това е Йовков и то винаги ми е правило впечатление", казва проф. Боян Биолчев.

По време на снимките на филма "Чума" (Снимка: Мирамар филм)

По думите му самият филм сюжетно е едно самостоятелно движение:

"Тъй като разказът е квинтесенция на една идея. Останалото е въпрос на хрумване на сценариста. Но тъй като аз съм отдавна в киното, слушам и режисьора, и всички, които могат да дадат някакъв добър съвет".

За разлика от повечето български филми, които се връщат към епохата на османското робство, "Чума" не навлиза в политически и етнически тематики. Разказът се концентрира върху персонажите, върху груповия образ на селото и върху общочовешки морални въпроси, коментират продуцентите от "Мирамар филм" ("Дзифт", Love.net, "Вездесъщият", сериалът "Порталът").

ЗА ЧУМАТА И КОВИД...

"Има едни вечни теми, които касаят, например, реакцията на човек в екстремни ситуации. Те са особено актуални днес. И без да е търсен паралел с чумата и ковид, някои сцени по потресаващ начин напомнят за това, през което ние минахме - когато не знаехме какво се случва с целия свят. И това е средата. А вътре, в една толкова драматична среда, има изпитание за любовта, за човешката устойчивост, която се сблъсква със страха и примитивното мислене", казва продуцентът Илиян Джевелеков.

Продуцентът Илиян Джевелеков на снимачната площадка на филма "Чума" (Снимка: Даниел Димитров / БТА)

Добрин Досев е отец Матей, приятел на чорбаджи Юрдан, Велислав Павлов е мъжагата - враг на чорбаджи Юрдан, Станислав Пеев е Дребния - каруцар, а Любомир Бъчваров - старейшината на селото. Главната роля е поверена на Свежен Младенов, с когото Джевелеков е работил досега във всичките си филми. Но за актьора от театър "Възраждане" това е първата, голяма, главна роля в киното.

Свежен Младенов на снимачната площадка на филма "Чума" (Снимка: Никола Ончев)

"Привлякохме се взаимно за ролята. Като актьор най-вече ме привлече любовта на този човек. Колкото и суров да изглежда той, е изпълнен с любов към сина си, към хората, за които се грижи. Въпреки всичко, през което преминава, той успява да запази в себе си доброто и да премине през всички неща, които му случват, макар и много драматични", казва Свежен Младенов.

Свежен Младенов на снимачната площадка на филма "Чума" (Снимка: Никола Ончев)

"Винаги са ме вълнували човешките страсти, човешката психология. Винаги са ми били интересни реакциите на човек, когато попадне в екстремна ситуация, в ситуация на абсолютен стрес, как реагират хората и колко са различни. Някои изкарват доброто от себе си, а други - лошотията. Общо взето, хората стават такива, каквито са вътре в себе си", смята Младенов.

"Никога не съм предполагала, че ще открия нещо в такава роля - по простата причина, че имам ирационален страх към всички средни векове. За мен те се много тъмни места, в които сякаш не искам да се приближавам, не искам да пипам. И, честно казано, когато получих предложението да направя проби за филма, се колебах до последния момент. Трябваше да открия нещо, което от сегашната ми гледна точка да направя за този образ", допълва Людмила Сланева. Тя е в ролята на майката на главната героиня.

По време на снимките на филма "Чума" (Снимка: Мирамар филм)

"Това, което видях, когато прочетох сценария - още първия път, беше, че се занимава с масовите психози и с това, което ние формираме като масово съзнание между нас, колко сме свързани един с друг и в лошите, и в хубавите неща. Във филма аз съм от страната на страха и до края оставам в тази страна, не успявам да се осветля с хубавите идеи във филма. Но това ме накара да ровя в собствените си страхове като майка и да разбера, че има неща, които в 18-и и в 21-ви век са едни и същи", казва още Людмила Сланева.

Людмила Сланева (Снимка: Даниел Димитров / БТА)

Людмила Сланева на снимачната площадка на филма "Чума" (Снимка: Никола Ончев)

ГОЛЯМОТО ОТКРИТИЕ

Голямото откритие са двете главни роли - на младата двойка, подчертава Джевелеков. Матей Мичев е първокурсник в НАТФИЗ, а Евелина Бибева е на 16 години, и е гимнастичка. "Целият екип гледа с широко отворени очи, защото това момиче има изключително присъствие и актьорски талант", казва продуцентът.

Евелина Бибова и Матей Мичев

Още

 Режисьорът на "Вездесъщият" Илиян Джевелeков: "Матрицата" еволюира и затяга примката си

Режисьорът на "Вездесъщият" Илиян Джевелeков: "Матрицата" еволюира и затяга примката си

"Ами, на 16 съм, казва с почти свенлива усмивка Евелина Бибова. Дванадесет години се занимавам с художествена гимнастика". Тя учи в 32 езикова гимназия с профил история и български. Обича театъра и киното, от три години се занимава с театрално изкуство в школата на Башар Рахал и Зафир Раджаб. "След две години ще кандидатствам драма в НАТФИЗ", допълва тя.

Евелина Бибова на снимачната площадка на филма "Чума" (Снимка: Никола Ончев)

Матей Мичев е студент на проф. Пламен Марков. Преди това посещава театралната школа на Петър Върбанов в студия "Игра". "Там се запознах се с актьорството като цяло. Продължавам да се уча. "Чума" е най-големият ми шанс, който съм получавал някога", казва 21-годишният актьор. Той има опити и в театъра, в "Ателие 313" - с "Малкият принц" и "Ламята от улица "Войтешка". Неговата преподавателка по сценична реч изпратила съобщението за кастинга да всичките си студенти. "Така се случи, че точно аз попаднах във филма", казва Матей.

Евелина Бибова и Матей Мичев на снимачната площадка на филма "Чума" (Снимка: Петър Драганов)

Любопитно е, че двамата с Елица намират общ език още преди началото на снимките - покрай страстта им към Star Wars. "Оттам започна да се вижда, че имаме някакви общи мирогледи", смее се "баткото" на Елица.

Почти сто процента от снимките на "Чума" са извън София, в село Каменица. "Снимахме на места, до които човек няма никакъв шанс да попадне, в махала с обезлюдени къщи, до които се стига по един много коварен дълъг, криволичещ път и логистиката на цялото това нещо беше много трудна", разказва Илиян Джевелеков. По думите му екипът на художника Георги Димитров е направил чудеса, защото "1820 година не се прави никак лесно".

На снимачната площадка на филма "Чума" (Снимка: Даниел Димитров / БТА)

"Няма писател, който да е доволен от продукта на режисьора", казва през смях проф. Биолчев. Затова според него писателят може да стане доволен, когато най-накрая разбере, че не е писател, а е сценарист. "И това е колективно изкуство, и колкото по-навреме, и по-добре го усетиш, разбираш колко по-добре става", допълва той. Боян Биолчев не крие възхищението си от режисьора Иван Владимиров и от продуцентите.

Премиерата на "Чума" се очаква в първата половина на 2023 г.

Още

"Вездесъщият" с успешни прожекции в Лос Анджелис

"Вездесъщият" с успешни прожекции в Лос Анджелис

Още

"Вездесъщият" е българското предложение за "Оскар" за чуждоезичен филм за 2019 г.

"Вездесъщият" е българското предложение за "Оскар" за чуждоезичен филм за 2019 г.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Прожекция на "Да обичаш на инат" и среща с режисьора Николай Волев в кино "Одеон"

Кампанията "30 вечери с 30 класики" на Филмаутор продължaва на 31 март

Новият филм на Скорсезе вече има премиерна дата

"Killers of the Flower Moon" вероятно ще има премиера и на кинофестивала в Кан

Трети сезон на "Белият лотос" ще бъде сниман в Тайланд

Първите два сезона на сериала на HBO бяха снимани на Хаваите и в Сицилия

"Връх Викторио: лъжи за злато": Историята на най-голямото откраднато съкровище в американската история

Епизодите са шест по 60 минути, а нов епизод се излъчва всяка събота от 21:00 часа по Discovery

Вижте кой взе наградите на 27-ия Международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Знаменитата актриса Джералдин Чаплин получи "Наградата на София" за приноса си към киноизкуството, а филмът "Червените обувки" на режисьора и сценарист Карлос Айхелман Кайзер спечели Голямата награда на 27-ото издание на кинофестивала

Мария Бакалова се снима в българския късометражен филм "Това, което остава"

Освен Бакалова в актьорския състав са още Захари Бахаров, Елена Телбис и Маргита Гошева. Главната роля изпълнява Ян Лозов