Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Истинската история на героинята на Мерил Стрийп във филма "Флорънс"

ПРОТОТИП И ХУДОЖЕСТВЕНА РЕАЛНОСТ

Истинската история на героинята на Мерил Стрийп във филма "Флорънс"

Това е "трагичната история на една щастлива жена", казва един критик

Истинската и екранната Флорънс, в изпълнението на Мерил Стрийп

Още Марк Твен забелязва: "Ако човек съчетава в себе си невежеството със самоувереността, то успехът му е неизбежен!" Тази мисъл напълно оправдава факта как една бездарна певица - без "слух" и глас, успява да се качи на сцената на "Карнеги Хол" в Ню Йорк през 1944 г., и при това някои да отбележат потресаващо слабото й изпълнение за... "колосален успех". Това е истинската история на Флорънс Фостър Дженкинс - прототипът на героинята на Мерил Стрийп в нашумелия филм "Флорънс".

Истинската Флорънс е родена в едно градче в Северна Пенсилвания, през 1868 г., в богаташкото семейство на Чарлз Дарънс Фостър. Още в детството си тя свирела на пиано, и някои гости на родителите й, от любезност им внушавали, че имат даровита дъщеря.

На 17 Флорънс решава, че ще се посвети на музиката. Родителите й, обаче, не я подкрепили. Очевидно чудесно съзнавали, че между похвалите и реалността зее "дълбока пропаст".

Флорънс, обаче, била толкова уверена в "таланта" си, че се опълчва на баща си и се омъжва за доста по-възрастен от нея мъж, на име Франк Дженкинс, който й обещава да осъществи мечтата й да стане професионална пианистка.

Омъжената Флорънс напуска родния си дом и заминава с мъжа си за Филаделфия.

Още

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Бракът й с Дженкинс просъществувал едва 3 години. Флорънс научава, че мъжът й я е заразил със сифилис, и подава молба за развод. Междувременно уврежда едната си ръка и това слага край и на надеждите й да се качи на сцената като пианистка.

Нищо обаче, не може да сломи волята на Флорънс. В началото на ХХ век, когато баща й вече не бил жив, тя - заедно с майка си и брат си, заминава за Ню Йорк.

Там организира "Клуб Верди", за любители на класическата музика. Сред обществото на млади таланти, които Флорънс безкористно поощрява, й хрумва идеята и тя да се пробва като оперна певица.

Флорънс Фостър Дженкинс

Още

Кой стои зад холивудското прозвище "Непотопимата Моли"?

Кой стои зад холивудското прозвище "Непотопимата Моли"?

С пари от наследството на баща си, започва да посещава уроци по пеене.

През 1912 г. организира първия си солов концерт. Последвали и други след него. И постепенно, невероятно как, но Флорънс се превръща в знаменитост. За нея започват да говорят и да пишат в светските хроники.

Уникалната й неспособност да контролира ритъма и гласа си, не попречили на успеха й. Критикът Даниел Диксън написва:

"Тя мислеше, че е велика певица. Нищо не можеше да я спре!"

Флорънс чувала подигравателните дюдюкания в залата по време на изпълненията си, но после ги коментирала като зложелателен израз на завистта към таланта й.

Истинската Флорънс

Още

Експеримент: Художник рисува портрет, под влиянието на ЛСД

Експеримент: Художник рисува портрет, под влиянието на ЛСД

Всъщност, този феномен на отхвърлянето, си има име в психологията - нарича се "ефект на Данинг-Дрюгер". Най-общо описанието на това психично отклонение за самозащита, би могло да се изрази като "илюзорно превъзходство". Страдащите от него имат погрешна самооценка, и по този начин поддържат самочувствието си, недосегаемо от външния свят.

През 1937 г. звукозаписната компания "Meloton Recording" прави предложение на певицата да я запише на плоча. Флорънс, естествено, се съгласила. Влизайки в студиото, отказала репетиция, заявявайки, че ще изпълни всичко превъзходно и от раз.

Какво било учудването на работещите в звукозаписа, когато те прикривайки се да не избухнат в смях, чули певицата да казва, че е изпяла всичко идеално, и може веднага да пристъпят към запис и тиражиране на плочата?!? На 25 октомври 1944 г. се състояло знаково събитие - концерт на Флорънс Дженкинс на сцената на "Карнеги Хол". Билетите се изкупили седмици преди концерта, въпреки че цената им не била никак евтина за времето си - 20 долара.

Афиш на концерта на Флорънс Дженкинс в "Карнеги Хол" през 1944 г.

Още

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

76-годишната по онова време певица, "дала всичко от себе си" за този концерт, и така се изтощила, че месец след него, починала. Според някои, получила шок от подигравките в пресата, които коментирала пред близките си с думите: "Те са такива невежи, толкова невежи!.." , но се предполага, че те дълбоко са я наранили?..

Според други мнения, до края си Флорънс не е осъзнала този заключителен провал, и умряла щастлива, твърдо уверена в "поредния си успех".

Образът на истинската Флорънс, бе пресъздаден повече от талантливо от невероятната Мерил Стрийп във филма "Флорънс".

Мерил Стрийп, в ролята на Флорънс

Екранният образ на Флорънс е толкова многопластов, че събужда едновременно и смях, и сълзи.

Противоречивият сблъсък между самочувствието на певицата и реалността, наистина е драматичен. Всъщност, един критик сполучливо отбелязва, че това е "трагичната история на една щастлива жена"!..

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Часове по филмова грамотност в училищата в Перник от септември

Фестивалът за късометражно кино IN THE PALACE обучава 10 учители да преподават новата дисциплина

Джордж Р. Р. Мартин потвърди, че е възобновен проектът "Десет хиляди кораба"

Мартин съобщи в блога си, че носителката на награда "Пулицър" Ебони Бут работи по нов сценарий за проекта

Композиторът на "Властелинът на пръстените" Хауърд Шор ще получи награда за цялостно творчество на кинофестивала в Цюрих

Плодотворната кариера на Шор обхваща над 80 филма, сред които повече от дузина с дългогодишния му сътрудник Дейвид Кроненбърг - от "Скенери" и "Мухата" до неотдавнашното участие в конкурса на Кан с The Shrouds ("Покров")

"Туин Пийкс" и "Париж, щата Тексас" в програмата на кинофестивала в Карлови Вари

Кинофестивалът в Карлови Вари, чието 58-о издание се провежда от 28 юни до 6 юли, разкри и още допълнителни заглавия към програмата на ретроспективата "Франц Кафка", която ще се проведе в чест на стогодишнината от смъртта на един от най-известните чехи

Късо кино в Габрово и Велико Търново – български митове и легенди

Колективът на платформата за късо кино "Кинематограф" се е обърнал към филми, заснети по селата и планините, където градът е само далечно ехо, но далечното ехо на древните вярвания е също така живо, както е било преди

Класиката "Седемте самураи" на Акира Куросава се завръща на екран в САЩ

Поводът е 70-ата годишнина от излизането на филма през 1954 г.