Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Истинската история на героинята на Мерил Стрийп във филма "Флорънс"

ПРОТОТИП И ХУДОЖЕСТВЕНА РЕАЛНОСТ

Истинската история на героинята на Мерил Стрийп във филма "Флорънс"

Това е "трагичната история на една щастлива жена", казва един критик

Истинската и екранната Флорънс, в изпълнението на Мерил Стрийп

Още Марк Твен забелязва: "Ако човек съчетава в себе си невежеството със самоувереността, то успехът му е неизбежен!" Тази мисъл напълно оправдава факта как една бездарна певица - без "слух" и глас, успява да се качи на сцената на "Карнеги Хол" в Ню Йорк през 1944 г., и при това някои да отбележат потресаващо слабото й изпълнение за... "колосален успех". Това е истинската история на Флорънс Фостър Дженкинс - прототипът на героинята на Мерил Стрийп в нашумелия филм "Флорънс".

Истинската Флорънс е родена в едно градче в Северна Пенсилвания, през 1868 г., в богаташкото семейство на Чарлз Дарънс Фостър. Още в детството си тя свирела на пиано, и някои гости на родителите й, от любезност им внушавали, че имат даровита дъщеря.

На 17 Флорънс решава, че ще се посвети на музиката. Родителите й, обаче, не я подкрепили. Очевидно чудесно съзнавали, че между похвалите и реалността зее "дълбока пропаст".

Флорънс, обаче, била толкова уверена в "таланта" си, че се опълчва на баща си и се омъжва за доста по-възрастен от нея мъж, на име Франк Дженкинс, който й обещава да осъществи мечтата й да стане професионална пианистка.

Омъжената Флорънс напуска родния си дом и заминава с мъжа си за Филаделфия.

Още

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Бракът й с Дженкинс просъществувал едва 3 години. Флорънс научава, че мъжът й я е заразил със сифилис, и подава молба за развод. Междувременно уврежда едната си ръка и това слага край и на надеждите й да се качи на сцената като пианистка.

Нищо обаче, не може да сломи волята на Флорънс. В началото на ХХ век, когато баща й вече не бил жив, тя - заедно с майка си и брат си, заминава за Ню Йорк.

Там организира "Клуб Верди", за любители на класическата музика. Сред обществото на млади таланти, които Флорънс безкористно поощрява, й хрумва идеята и тя да се пробва като оперна певица.

Флорънс Фостър Дженкинс

Още

Кой стои зад холивудското прозвище "Непотопимата Моли"?

С пари от наследството на баща си, започва да посещава уроци по пеене.

През 1912 г. организира първия си солов концерт. Последвали и други след него. И постепенно, невероятно как, но Флорънс се превръща в знаменитост. За нея започват да говорят и да пишат в светските хроники.

Уникалната й неспособност да контролира ритъма и гласа си, не попречили на успеха й. Критикът Даниел Диксън написва:

"Тя мислеше, че е велика певица. Нищо не можеше да я спре!"

Флорънс чувала подигравателните дюдюкания в залата по време на изпълненията си, но после ги коментирала като зложелателен израз на завистта към таланта й.

Истинската Флорънс

Още

Експеримент: Художник рисува портрет, под влиянието на ЛСД

Всъщност, този феномен на отхвърлянето, си има име в психологията - нарича се "ефект на Данинг-Дрюгер". Най-общо описанието на това психично отклонение за самозащита, би могло да се изрази като "илюзорно превъзходство". Страдащите от него имат погрешна самооценка, и по този начин поддържат самочувствието си, недосегаемо от външния свят.

През 1937 г. звукозаписната компания "Meloton Recording" прави предложение на певицата да я запише на плоча. Флорънс, естествено, се съгласила. Влизайки в студиото, отказала репетиция, заявявайки, че ще изпълни всичко превъзходно и от раз.

Какво било учудването на работещите в звукозаписа, когато те прикривайки се да не избухнат в смях, чули певицата да казва, че е изпяла всичко идеално, и може веднага да пристъпят към запис и тиражиране на плочата?!? На 25 октомври 1944 г. се състояло знаково събитие - концерт на Флорънс Дженкинс на сцената на "Карнеги Хол". Билетите се изкупили седмици преди концерта, въпреки че цената им не била никак евтина за времето си - 20 долара.

Афиш на концерта на Флорънс Дженкинс в "Карнеги Хол" през 1944 г.

Още

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

76-годишната по онова време певица, "дала всичко от себе си" за този концерт, и така се изтощила, че месец след него, починала. Според някои, получила шок от подигравките в пресата, които коментирала пред близките си с думите: "Те са такива невежи, толкова невежи!.." , но се предполага, че те дълбоко са я наранили?..

Според други мнения, до края си Флорънс не е осъзнала този заключителен провал, и умряла щастлива, твърдо уверена в "поредния си успех".

Образът на истинската Флорънс, бе пресъздаден повече от талантливо от невероятната Мерил Стрийп във филма "Флорънс".

Мерил Стрийп, в ролята на Флорънс

Екранният образ на Флорънс е толкова многопластов, че събужда едновременно и смях, и сълзи.

Противоречивият сблъсък между самочувствието на певицата и реалността, наистина е драматичен. Всъщност, един критик сполучливо отбелязва, че това е "трагичната история на една щастлива жена"!..

Еми МАРИЯНСКА

1/1

Истинската и екранната Флорънс, в изпълнението на Мерил Стрийп

Флорънс Фостър Дженкинс

Истинската Флорънс

Мерил Стрийп, в ролята на Флорънс

Афиш на концерта на Флорънс Дженкинс в "Карнеги Хол" през 1944 г.

Календар

Препоръчваме ви

"Смартфонът беглец" направи скок от историческия жанр към детското кино

Филмът събра многобройна публика на София филм фест

Немият Апокалипсис на Георги Господинов в 8 минути и 19 секунди

Филмът-омнибус 8'19", реализиран от 6 различни екипа, направи своята световна премиера на 22-рия София Филм Фест

Голямата награда "София Град на киното" спечели българският филм 3/4 на Илиян Метев

Васил Михайлов получи "Наградата на София" за принос към българското кино

Джордж Лукас направи първа копка на арт музея си в Лос Анджелис

Създателят на "Междузвездни войни" лично финансира изграждането на Музея на повествователното изкуство, чиито проект е оценен на 1,5 милиарда долара

Васил Михайлов ще получи Наградата на София за принос към изкуството на киното

Тя ще бъде връчена на официалната церемония в зала 1 на НДК на 16 март

Шон Бейкър представя лично "Проектът Флорида"

Ексклузивно интервю с автограф с автора на филма, който има в актива си повече от 45 награди и над 70 номинации!