Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Писма от велики писатели от 19-и век се предлагат на търг

ЛИТЕРАТУРА И ЧУВСТВА

Писма от велики писатели от 19-и век се предлагат на търг

Участниците в него ще могат да наддават за писмо от Виктор Юго от 1866 г. до журналиста Огюст Вакри, четири писма от Гюстав Флобер до бившата му любима Луиз Коле, както и писмо на Жорж Санд до Флобер, в което се оплаква, че живее изолирано

Снимка: iStock by Getty Images

Писма от велики френски писатели от 19-и век - Виктор Юго, Оноре дьо Балзак, Стендал, Гюстав Флобер, Жорж Санд, Шарл Бодлер, Пол Верлен, ще бъдат предложени на търг в Париж, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Те са част от колекцията на бившия университетски преподавател и любител на литературата Жан-Люк Мерсие и се предлагат за продан от аукционна къща "Корнет дьо Сен-Сир". Търгът ще бъде организиран на 9 юни.

Участниците в него ще могат да наддават за писмо от Виктор Юго, писано от Брюксел през 1866 г. до журналиста и почитател Огюст Вакри. Писмото - призив срещу прилагането на смъртно наказание, в което авторът на "Клетниците" се жалва, че "свободата е отричана навсякъде, идеалът е оскърбяван, а реакционерството процъфтява", е с оценка между 8000 и 10 000 евро.

Четири писма от Гюстав Флобер до бившата му любима Луиз Коле, писани в периода между 1846 г. и 1853 г., са оценени на до 15 000 евро всяко. В едно от тях Флобер казва по повод написването на романа "Мадам Бовари": "Никакъв лиризъм. Без разсъждения. Личността на автора отсъства. Ще бъде тъжно да се чете".

В писмо от 1868 г., адресирано до Флобер, Жорж Санд се оплаква, че той живее изолирано. "Ти, разгневен трубадур, подозирам, че се наслаждаваш на занаята повече от всичко на света", отбелязва Санд.

Още

Великите любовни писма

Великите любовни писма

Двадесети век и особено сюрреализмът са добре представени в колекцията. Колаж на Андре Бретон, озаглавен "Призрачен екип", е оценен на между 10 000 и 15 000 евро, както и книга на английски за Салвадор Дали с посвещение, нарисувано от испанския художник.

Най-скъпият лот с оценка между 40 000 и 50 000 евро е оригинално издание на романа "Бреговете на Сирт" на Жулиен Гракх, придружено с писмо от автора до Жан-Люк Мерсие, в което той обяснява своя литературен проект.

Участниците ще могат да наддават и за оригинално издание на романа "Емануела" от Еманюел Арсан, с гола снимка на авторката от Пиер Молиние, оценено на между 7000 и 8000 евро.

На търга ще бъдат предложени общо 345 лота.

Още

Дешифрираха любовните писма на Мария-Антоанета

Дешифрираха любовните писма на Мария-Антоанета

Още

Любовните писма на Силвия Плат до съпруга й Тед Хюз се продават на търг

Любовните писма на Силвия Плат до съпруга й Тед Хюз се продават на търг

Още

Публикувани са неизвестни писма на автора на "Малкият принц"

Публикувани са неизвестни писма на автора на "Малкият принц"

Още

Писмата на Ван Гог излизат в луксозно издание след 50-годишно отсъствие на български

Писмата на Ван Гог излизат в луксозно издание след 50-годишно отсъствие на български

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мексикански археолози откриха гробница с детски останки от времето на ацтеките

Находката е в сърцето на историческия център на столицата на Мексико. Смята се, че децата са били положени в гроба преди около пет века

В Иран е изтъкан килим, представен като най-големия в света

Произходът му датира от азиатските номади, които са го използвали в палатките си, за да се предпазват от студа и влагата

ФБР конфискува десетки платна от музей в Орландо, щата Флорида

Твърди се, че са рисувани през 1982 г., но според експерти върху картон, използван в поне една от творбите, е използван шрифт на ФедЕкс, който влиза в употреба след 1994 г. - близо шест години след смъртта на Баския

Истински киноман ли си?

Провери знанията си за филмовите класики и ако сбъркаш - гледай ги пак!

Националната галерия в Лондон за първи път ще представи колекцията си в други музеи в страната

Наложително е изключителните произведения на "световното изкуство и култура да са достъпни за всеки", каза министърът на цифровите технологии, културата, медиите и спорта на Обединеното кралство Надин Дорис