Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Образът на нобелистката Тони Морисън беше увековечен върху пощенска марка

СВЯТ

Образът на нобелистката Тони Морисън беше увековечен върху пощенска марка

Писателката и носителка на Нобелова награда за литература Тони Морисън беше почетена с пощенска марка с нейна снимка

Снимка: AP/ БТА

Писателката и носителка на Нобелова награда за литература Тони Морисън беше почетена с пощенска марка с нейна снимка, съобщи АП. Събитието се проведе във вторник в Принстънския университет, в който тя беше преподавала почти две десетилетия.

Чрез Зум се включиха поканените говорители, всеки от които е бил близък приятел на покойната романистка. Сред тях бяха бившия президент на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел Обама, телевизионната водеща Опра Уинфри, както и библиотекарят на Конгреса в САЩ Карла Хейдън.

За този месец е планирана поредица от събития в чест на писателката, която почина през 2019 г. на 88-годишна възраст. Церемонията във вторник беше открита със запис на Морисън, която рецитира пасаж за Харлем от своя роман от 1992 г. "Джаз": "Никой не казва, че тук е хубаво; никой не казва, че е лесно. Това, което е, е определящо и ако обърнеш внимание на картата на улиците, на всичко изложено на показ, Градът не може да те нарани."

Още

Почина първата чернокожа носителка на Нобелова награда за литература Тони Морисън

Почина първата чернокожа носителка на Нобелова награда за литература Тони Морисън

Малко по-късно афроамериканска акапелна група изпя популярния химн "Надигни всеки глас и пей", който е известен като националния химн на чернокожите.

Бившият председател на Центъра за изкуства "Люис" и дългогодишен преподавател в Принстънския университет Майкъл Кадън, който е водил курсове заедно с Морисън, отдаде почит на покойната писателка.

Кадън също представи главния информационен директор и изпълнителен вицепрезидент на Пощенската служба на САЩ Прита Мехра, която заяви, че са горди да почетат Морисън.

"Милиони ще могат да видят нашата нова марка и тя завинаги ще ни напомня за силата на думите и идеите, които Морисън показа на света", каза Мехра.

Снимка: AP/ БТА

Синът на Морисън Форд Харисън присъства на церемонията заедно със семейството си.

Фотографът Дебра Файнголд, чийто портрет на Морисън за корицата на списание "Тайм" от 19 януари 1998 г. е изобразен на марката, също се включи в събитието.

Още

Романът, спечелил Международната награда "Букър", ще бъде издаден в САЩ

Романът, спечелил Международната награда "Букър", ще бъде издаден в САЩ

"Всеки, който е имал късмета да се запознае с Морисън, знае, че тя беше също толкова омагьосваща на живо, колкото е и на хартия", каза Руха Бенджамин, професор по афроамерикански изследвания, която прочете писмо от семейство Обама.

"Надяваме се, че тази пощенска марка би я накарала да се усмихне, че би ú харесала идеята да ни помогне отново да се свържем чрез писането", се казва в писмото.

"Тони вече не е сред нас, но ние знаем, че творчеството ú е трайно - ще продължи да предизвиква съвестта ни и ни да ни подтиква към повече съпричастност", добави Бенджамин.

През 1993 г. Морисън се превърна в първата чернокожа жена, спечелила Нобелова награда за литература.

Опра Уинфри каза, че е стартирала своя читателски клуб през 1996 г. с романа на Морисън от същата година "Песента на Соломон".

"През годините избрах четири от книгите на Тони Морисън, които да прочетем като общност - повече от който и да е друг автор", каза тя в предварително записано видео.

Още

Индийската писателка Гитанджали Шри се наложи над утвърдени автори за наградата "Букър" с роман, написан на хинди

Индийската писателка Гитанджали Шри се наложи над утвърдени автори за наградата "Букър" с роман, написан на хинди

Уинфри говори и за първото гостуване на Морисън в "Шоуто на Опра", по време на което тя е разказала за отглеждането на децата си като самотна майка, с което е трогнала публиката.

"Казах ú: "г-жо Морисън, понякога книгите Ви са предизвикателни и трудни за четене за някои хора". А тя ми каза: "Ами помислете колко са трудни за писане", добави Уинфри. "Но трудно или не, с писането си тя обедини хора от цялата страна и от света в едно изцяло ново преживяване."

Предстои и изложба, посветена на творческия процес на Морисън, която ще се бъде показана в библиотеката на университета до 4-и юни. Изложбата е взета от архивите на писателката и включва над сто произведения, някои от които невиждани досега. Сред тях са ръкописи, кореспонденция с други чернокожи жени, снимки и рисувани на ръка карти, направени докато Морисън е писала романа си от 1987 г. "Възлюбена". Включени са и някои от единствените съществуващи чернови на "Песента на Соломон".

Още

"Обещанието" е деветият роман на спечелилия награда "Букър" Деймън Галгут

"Обещанието" е деветият роман на спечелилия награда "Букър" Деймън Галгут

По-късно този месец ще се проведе тридневен симпозиум с участието на романистката Едуидж Дантика, която ще изнесе основната реч, а през април вокалистката и носителка на награда "Грами" Сесил Маклорин Салвант ще изнесе концерт.

Президентът на Принстънския университет Кристофър Ейсгрубер подчерта, че наследството на Морисън ще продължи да бъде вдъхновение за университета, неговата общност и най-вече за чернокожите и цветнокожите творци.

"Тя беше писателка с рядко срещана дарба, ярка оригиналност и от наистина важно значение в историята", каза Ейсгрубер.

Още

Нина Симон: Гласът на Движението за граждански права в САЩ

Нина Симон: Гласът на Движението за граждански права в САЩ

Още

Филми за живота на Ела Фицжералд, Нина Симон и други световни музикални величия идват в НДК

Филми за живота на Ела Фицжералд, Нина Симон и други световни музикални величия идват в НДК

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Във Франция разкриха праисторически гравюри от времето на пещерата Ласко

Изображенията на коне и вулва "са сред най-старите познати произведения на палеолитната култура"

Имерсивният спектакъл "НЕОТОПИЯ" провокира сетивата ни

Новият сетивен лабиринт е интердисциплинарен проект, обединяващ имерсивен театър, архитектура, дизайн, музика и виртуална реалност на територията на УАСГ

Играй и спечели новия албум на легендарните Depeche Mode!

"Memento Mori" e 15-ият студиен албум на култовата банда и първият като състав от две части - Dave Gahan и Martin Gore

Археолози откриха "зоопарк" от мумифицирани животни в древноегипетския град Абидос

Находката хвърля светлина върху непознати досега култове обреди

Австрийските погребални агенти са обявени от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство

Те са активните носители на погребалната и гробищната култура, която се характеризира с местни и религиозни ритуали, надхвърлящи официалните разпоредби

"Сотбис" очаква рекордна продажба на древна еврейска Библия за над 30 млн. долара

Кодексът на Сасун, подвързан с кожа и написан на ръка пергаментен том, съдържащ почти цялата еврейска Библия, ще бъде продаден на търг в "Сотбис" в Ню Йорк през май