Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Над 310 хиляди 18-годишни са получили "културен паспорт" в Германия за 1 месец

ИНИЦИАТИВА ЗА МЛАДИТЕ И КУЛТУРАТА

Над 310 хиляди 18-годишни са получили "културен паспорт" в Германия за 1 месец

Паспортът използва приложение за предоставяне на 200 евро кредит за разходи за култура, позволява закупуването на билети за концерти, книги, музикални инструменти, посещения на кино и др.

Клаудия Рот оглавява Комисията по култура и медии в Бундестага (Снимка: АП/БТА)

Председателката на Комисията по култура и медии в Бундестага Клаудия Рот обяви, че е видяла "много положителен старт" на инициативата на страната за "културен паспорт" за 18-годишните, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Паспортът, който използва приложение за предоставяне на 200 евро кредит за разходи за култура, позволява закупуването на билети за концерти, книги, музикални инструменти, посещения на кино и др.

От стартирането на приложението в средата на юни досега са се регистрирали над 310 000 18-годишни младежи. Около 100 000 от тях са активирали кредита чрез електронна идентификация.

Пилотният проект има за цел да улесни финансово посещението на културни събития на живо за 18-годишните след пандемията.

Още

Изчезнала преди повече от 70 години ценна картина се върна в Германия

Изчезнала преди повече от 70 години ценна картина се върна в Германия

Най-големият оборот е в категорията "Концерт и сцена". Според данните са направени повече от 95 000 резервации, които са генерирали продажби за около 1,8 млн. евро. "Книги" и "Кино" фигурират в по-малка степен.

"Това е положителен сигнал, че младите хора използват "културния паспорт" и за събития на живо, за концерти и сценични изпълнения", каза Рот. Според нея това показва, че "културният паспорт" постига желания ефект в сферата на културата.

До края на годината общо около 750 000 души, които са родени през 2005 г. и ще навършат 18 години тази година, ще могат да се възползват от предложението. Срокът на валидност на кредита е две години.

Ако бъде успешен, проектът може да бъде разширен и за други възрастови групи.

Още

Берлин - културният метрополис на Германия с нови вълнуващи пространства

Берлин - културният метрополис на Германия с нови вълнуващи пространства

Още

Германия отбелязва 90-ия рожден ден на художника Герхард Рихтер с три изложби

Германия отбелязва 90-ия рожден ден на художника Герхард Рихтер с три изложби

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Версайският дворец разкрива тайни за 400-годишния си юбилей

Управата му реши да повдигне още малко завесата и да представи на аудиторията непознати късчета от дългата история на Версайския дворец, започнала по времето на управлението на крал Луи XIII, минала през Френската революция и достигнала до днес

Момчил Карамитев: Баща ми вървеше много бързо напред и непрекъснато търсеше нови неща

Това каза във Варна синът на великия ни актьор, който присъства на прожекцията на своя документален филм "Апостол Карамитев" на фестивала "Златна роза". С нея бе отбелязана 100-годишнината от рождението на Апостол Карамитев

Напълно изследваха светилището на Орфей при момчилградското село Татул

Обект на научната дейност през тази година, както и през предходната, е било липсващото звено от данни за това какво се е случило със светилището след 3-4-и век

Откриха неизвестни досега помещения в пирамидата на древноегипетския фараон Сахура в Абу Сир

Комплексът се състои от пирамидите на четирима фараони от Старото царство и там е намерена най-голямата колекция от папируси до момента

Гроб от времето на цивилизацията на маите беше открит в Мексико

Находката е в район, където работници приключиха строителството на голям туристически железопътен проект

Гримове от римската епоха са открити в древния град Айзаной в Западна Турция

Айзаной е известен със своя добре запазен храм на Зевс, който е включен в предварителния списък на световното наследство на ЮНЕСКО през 2012 г.