Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Германия отбелязва 90-ия рожден ден на художника Герхард Рихтер с три изложби

ЖИВИ ЛЕГЕНДИ

Германия отбелязва 90-ия рожден ден на художника Герхард Рихтер с три изложби

Най-известният жив германски художник сам е подбрал творбите за изложбата в Дрезден

2012 г. Герхард Рихтер (Снимка: Getty Images)

Три изложби в различни градове на Германия са посветени на Герхард Рихтер, който навърши 90 години на 9 февруари, съобщи специализираното електронно издание "Артнет", цитирано от БТА.

Световноизвестният художник, чиито творби са сред най-високо оценяваните, е почетен в три региона, с които е тясно свързан.

Embed from Getty Images

В родния му Дрезден самият Рихтер е куратор на изложба в музея "Албертинум". В провинция Северен Рейн-Вестфалия, където художникът живее, творчеството му се почита с изложба на негови рисунки в галерия "Зис унд Хьоке" в Дюселдорф. Новата национална галерия в Берлин, която най-вероятно ще се възползва в бъдеще с голяма част от творбите му, отбелязва годишнината на художника с безпрецедентен поглед към книгите за изобразително изкуство на Рихтер.

Най-известният жив германски художник сам е подбрал творбите за изложбата в Дрезден от личната си колекция и фондация, както и от музеи по света. Тя е замислена като "много лична изложба", включва портрети на съпругата и децата на художника, каза Дитмар Елгер, ръководител на Архива на Герхард Рихтер, който се помещава в музея "Албертинум", цитиран от "Артнюзпейпър".

Мъж наблюдава витража в южния трансепт на Кьолнската катедрала. Прозорецът на катедралата е дело на германския художник Герхард Рихтер, смятан за един от най-известните художници на 20-ти век , който на 9 февруари празнува 90-ия си рожден ден (Снимка: AP/БTA)

Още

Френски град продава картина на Герхард Рихтер в очакване на милиони

Френски град продава картина на Герхард Рихтер в очакване на милиони

За изложбата в Дюселдорф са подбрани 60 рисунки - предпочитаният стил от художника напоследък. Рихтер дължи години е преподавател в града. От изложените творби, 40 се продават на цени от 20 000 евро до половин милион евро. Рисунките дават уникален поглед към творческия метод на Рихтер, каза за "Артнет" Хане Тонгер-Ерк, арт дилър в галерията "Зис унд Хьоке". Собствениците й Нина Хьоке и Александер Зис, които колекционират творби на Рихтер, подготвят изложбата в продължение на пет години в тясно сътрудничество с художника и изследователи.

Embed from Getty Images

В Новата национална галерия в Берлин, където през 2023 г. ще бъдат изложени сто произведения на Рихтер, преди да бъдат отдадени под наем на Музея на двадесети век, са показани книги на Рихтер, издавани в рамките на няколко десетилетия, както и мащабната абстрактна картина "Ателие", част от колекцията на музея. 

Още

Картина на германския художник Герхард Рихтер бе продадена за над 2 млн. евро

Картина на германския художник Герхард Рихтер бе продадена за над 2 млн. евро

Още

Репродукции на художника Герхард Рихтер набраха 650 000 евро за бездомните в Кьолн

Репродукции на художника Герхард Рихтер набраха 650 000 евро за бездомните в Кьолн

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Лили Иванова: Живея тук и сега. Една любов в един живот не е последна

Президентът и премиерът аплодираха най-голямото име в българската поп музика в Народния театър

Сръбският хореограф Игор Коруга: Танцът е средство за преобръщане на доминиращата култура

"Неустойчиви другари" изследва нови начини за борба с капитализма, чрез идеите за флуидната идентичност - онази, която се мени във времето, в една или друга посока на представите ни за половете и сексуалността

Паметник на поета и преводач Петър Алипиев ще бъде поставен в къщата музей на Шандор Петьофи в Унгария

Той е изработен от бронз от варненския скулптор Альоша Кафеджийски и е дарение от Община Варна и вече пътува за Унгария

Симоне Грамалия: Музиката е огледало на времето

Симоне Грамалия е признат за един от най-добрите виолисти на своето поколение и българската публика ще има удоволствието да се увери в това

Ели Скорчева: Погледнах се в огледалото и видях Блага. Не бях аз

"Не съм искала нито да съм известна на всяка цена, нито да съм актриса на всяка цена. Аз исках на всяка цена да съм много добра. Където и да било", разкрива Скорчева

Нобеловата лауреатка Алис Мънро запази дискретния си начин на живот независимо от наградите и славата

Писателката страдаше от деменция повече от дванайсет години. 92-годишната Мънро е починала в Дом за възрастни хора в Онтари