Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Германия отбелязва 90-ия рожден ден на художника Герхард Рихтер с три изложби

ЖИВИ ЛЕГЕНДИ

Германия отбелязва 90-ия рожден ден на художника Герхард Рихтер с три изложби

Най-известният жив германски художник сам е подбрал творбите за изложбата в Дрезден

2012 г. Герхард Рихтер (Снимка: Getty Images)

Три изложби в различни градове на Германия са посветени на Герхард Рихтер, който навърши 90 години на 9 февруари, съобщи специализираното електронно издание "Артнет", цитирано от БТА.

Световноизвестният художник, чиито творби са сред най-високо оценяваните, е почетен в три региона, с които е тясно свързан.

Embed from Getty Images

В родния му Дрезден самият Рихтер е куратор на изложба в музея "Албертинум". В провинция Северен Рейн-Вестфалия, където художникът живее, творчеството му се почита с изложба на негови рисунки в галерия "Зис унд Хьоке" в Дюселдорф. Новата национална галерия в Берлин, която най-вероятно ще се възползва в бъдеще с голяма част от творбите му, отбелязва годишнината на художника с безпрецедентен поглед към книгите за изобразително изкуство на Рихтер.

Най-известният жив германски художник сам е подбрал творбите за изложбата в Дрезден от личната си колекция и фондация, както и от музеи по света. Тя е замислена като "много лична изложба", включва портрети на съпругата и децата на художника, каза Дитмар Елгер, ръководител на Архива на Герхард Рихтер, който се помещава в музея "Албертинум", цитиран от "Артнюзпейпър".

Мъж наблюдава витража в южния трансепт на Кьолнската катедрала. Прозорецът на катедралата е дело на германския художник Герхард Рихтер, смятан за един от най-известните художници на 20-ти век , който на 9 февруари празнува 90-ия си рожден ден. (AP/BTA)

Още

Френски град продава картина на Герхард Рихтер в очакване на милиони

Френски град продава картина на Герхард Рихтер в очакване на милиони

За изложбата в Дюселдорф са подбрани 60 рисунки - предпочитаният стил от художника напоследък. Рихтер дължи години е преподавател в града. От изложените творби, 40 се продават на цени от 20 000 евро до половин милион евро. Рисунките дават уникален поглед към творческия метод на Рихтер, каза за "Артнет" Хане Тонгер-Ерк, арт дилър в галерията "Зис унд Хьоке". Собствениците й Нина Хьоке и Александер Зис, които колекционират творби на Рихтер, подготвят изложбата в продължение на пет години в тясно сътрудничество с художника и изследователи.

Embed from Getty Images

В Новата национална галерия в Берлин, където през 2023 г. ще бъдат изложени сто произведения на Рихтер, преди да бъдат отдадени под наем на Музея на двадесети век, са показани книги на Рихтер, издавани в рамките на няколко десетилетия, както и мащабната абстрактна картина "Ателие", част от колекцията на музея. 

Още

Картина на германския художник Герхард Рихтер бе продадена за над 2 млн. евро

Картина на германския художник Герхард Рихтер бе продадена за над 2 млн. евро

Още

Репродукции на художника Герхард Рихтер набраха 650 000 евро за бездомните в Кьолн

Репродукции на художника Герхард Рихтер набраха 650 000 евро за бездомните в Кьолн

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Орден "Св. св. Кирил и Методий" за актрисата Илка Зафирова и писателя Боян Ангелов

Петима културни дейци бяха удостоени с висши държавни отличия от президента Румен Радев

Женомразецът Стриндберг - син на аристократ и прислужница

110 години от смъртта на един от колосите на съвременния театър

Веселин Плачков е временно изпълняващ длъжността директор на Общинския театър в Казанлък

Актьорът каза, че заема предложената му позиция в Казанлък с желанието да надгражда постигнатото, че актьорската професия трябва да се упражнява с достойнство, с мисъл и с публика, която има желанието да гледа

Боби Косатката: Косьо Марков е винаги с нас и така ще бъде до края!

"На 19 май в Joy Station ще изсвирим част от най-големите хитове на "Тангра", плюс материал, по който работихме през последните 2-3 години, преди да загубим нашия непрежалим колега и приятел", казва вокалистът на култовата група