Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кои са Европейските столици на културата за 2023 г.?

КУЛТУРНИ СПИРКИ

Кои са Европейските столици на културата за 2023 г.?

Инициативата е създадена през 1985 г. и поставя културата в центъра на вниманието на европейските градове с целогодишна финансова подкрепа за събития в областта на културата и изкуството

Изглед от Тимишоара в Румъния (Снимка: iStock by Getty Images)

Тимишоара в Румъния, Елефсина в Гърция и Веспрем в Унгария са Европейските столици на културата за 2023 г. Те ще поемат щафетата от тазгодишните столици Еш, Люксембург, Каунас, Литва и Нови Сад, Сърбия.

Още

Финландският град Оулу ще бъде Европейска столица на културата за 2026 г.

Финландският град Оулу ще бъде Европейска столица на културата за 2026 г.

Инициативата "Европейска столица на културата", създадена през 1985 г., поставя културата в центъра на вниманието на европейските градове с целогодишна финансова подкрепа за събития в областта на културата и изкуството. Целта й е да покаже богатството и многообразието на културите в Европа, да подкрепи приноса на културата за развитието на градовете, да ги популяризира, да насърчи туризма и да провокира и местните жители, и всички европейци да изпитат усещането за принадлежност към обща културна среда, пояснява пресслужбата на Европейската комисия (ЕК), цитирана от БТА.

Изглед от Елефсина в Гърция (Снимка: iStock by Getty Images)

Процедурата по подбор на европейска столица на културата започва години преди обявяването на избраните населени места. Страните членове на ЕС започват да набират кандидатури сред градовете си шест години преди избора чрез министерствата на културата. Градовете, които проявяват интерес, го заявяват, съпроводен с предложения за културни събития.

Още

Риека и Голуей поемат щафетата от Пловдив и Матера през 2020

Риека и Голуей поемат щафетата от Пловдив и Матера през 2020

Независими експерти в областта на културата и градоустройството оценяват предложенията в няколко етапа въз основа на единни критерии и препоръчват кандидатурата на един град от страна. Властите в страните членки формално обявяват препоръчания град за кандидат за Европейска столица на културата. ЕК контролира прилагането на единните правила в процедурата.

Кандидатките за членство и страните от Европейската асоциация за свободна търговия могат да излъчват кандидати за европейска столица на културата за 2022 г., 2024 г, 2028 г., 2030 г. и 2033 г. Процедурата за избор при тях е по-различна - всеки от желаещите градове се конкурира пряко с останалите и Европейската комисия организира процедурата за избор.

Изглед към Веспрем в Унгария (Снимка: iStock by Getty Images)

Още

Удивителното преобразяване на Матера

Удивителното преобразяване на Матера

Официално посочените за европейски столици на културата разполагат с четири години преди началото на домакинството им, за да планират и подготвят програмите си, да ги разположат в дългосрочна културна политика, да ангажират европейските граждани и да подготвят нужната инфраструктура. Независимите експерти и ЕК съветват и следят подготовката на градовете. В края на периода на мониторинг те дават препоръка дали ЕК да изплати на градовете Наградата "Мелина Меркури" от 1,5 милиона евро от бюджета на Програма "Творческа Европа".

Европейската комисия публикува всяка година доклад с оценка на подготовката за домакинството, от 2019 г. избраните градове се отчитат пред ЕК за дейността си като европейска столица на културата до края на годината след домакинството.

Още

И Матера става официално Европейска столица на културата за 2019 г.

И Матера става официално Европейска столица на културата за 2019 г.

Европейските столици на културата до 2026 г. вече са известни. Догодина това ще са Бад Ишъл в Австрия, Тарту в Естония и Будьо в Норвегия. Германският град Кемниц и словенският Нова Горица ще са културните центрове на Европа през 2025 г. На следващата година европейските столици на културата ще са две - Оулу във Финландия и Тренчин, Словакия.

Латвийският град Лиепажа очаква официалната позиция на националните власти за домакинство през 2027 г. Предстои Португалия да избере другата европейска столица на културата за същата година измежду кандидатите Авейро, Брага, Евора и Понта Делгада.

Българският град Пловдив бе европейска столица на културата през 2019 г.

Още

Пловдив и Матера се готвят за откриването на Европейски столици на културата

Пловдив се готви за Европейска столица на културата - откриването

Още

Закриването на "Пловдив 2019" - 50 пъти по-евтино от откриването

Закриването на "Пловдив 2019" - 50 пъти по-евтино от откриването

Още

Остров Прочида е италианската столица на културата 2022

Остров Прочида е италианската столица на културата 2022

Още

Нови Сад: какво да видите в европейската столица на културата 2022

Нови Сад: какво да видите в европейската столица на културата 2022

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Швейцарски музеи искат да обсъдят с Нигерия заграбени произведения на изкуството от бившето кралство Бенин

Бившето кралство в южната част на Нигерия не е свързано със съвременната африканска република Бенин

Картина на художника Гюстав Климт е показана в Австрия, родината на твореца, за първи път от 1964 г.

Тя е собственост на "ХоумАрт", колекция, основана в Хонконг от Розалин Уонг и може да бъде видяна до 29 май в музея "Белведере" в австрийската столица

Ще бъде ли включен Дакийският лимес в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО?

Дакийският лимес е част от граничните укрепления на Римската империя, които достигат своя максимум през II в. сл. Хр., покривайки разстояние от над 7000 км

Музиканти, бягащи от Русия, намират нова публика в Грузия

Грузинската столица Тбилиси е популярна дестинация, тъй като може да се стигне по суша, има сравнително хлабави правила за влизане и излизане, и се радва на тесни културни връзки с Русия

"Говорещ барабан" от Кот д'Ивоар се завръща в родината си след близо стогодишно изгнание във Франция

Наречен "говорещ барабан", с дължина три метра и тегло 430 килограма, дървеният инструмент със символични и мистични свойства е бил използван за предупреждение за опасности, мобилизация за война или свикване на селища на церемонии или фестивали

Унгарският град Веспрем даде начало на програмата си като Европейска столица на културата

Това няма да бъде годината само на един град, тази чест си поделят 116 градчета и села в района Бакони, в региона Балатон, посочват организаторите