Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Риека и Голуей поемат щафетата от Пловдив и Матера през 2020

СТОЛИЦИ НА КУЛТУРАТА

Риека и Голуей поемат щафетата от Пловдив и Матера през 2020

Забележителна архитектура, неповторима атмосфера и чар – хърватският град Риека и ирландският Голуей са новите културни столици на Европа през 2020

Голуей в Ирландия (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Хърватският град Риека и ирландският Голуей поемат щафетата от българския Пловдив и италианския Матера.

Още

Пловдив и Матера се готвят за откриването на Европейски столици на културата

Пловдив се готви за Европейска столица на културата - откриването

Докато информационните табели и рекламните банери от тазгодишната културна столица Пловдив постепенно изчезват от градския пейзаж, Риека в Хърватия и Голуей в Ирландия трескаво се подготвят да поемат щафетата.

Досега повечето туристи рядко се спираха в Риека - най-често той беше само временна спирка по пътя им към някой от живописните курорти на Адриатическото крайбрежие. Риека не ги привлича с плажовете си с шезлонги и разноцветни чадъри. Но и градът не се нуждае от тях, защото очарованието му се крие другаде. 

Поглед към средновековната крепост Търсат (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Архитектурно и историческо богатство

В Риека е на границата между Централна и Югоизточна Европа. В орхитектурно отношение пристанищният град представлява смесица от средновековни крепости, великолепни дворци от Хабсбургската епоха, хали в стил Ар нуво, италианска пиаца, социалистически панелки и изоставени фабрични халета - при това разнообразие кой има нужда от плаж?

Риека (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

До Първата световна война Риека е била част имперската и кралската монархия, от 1924 до 1945 г. по-голямата част от града е под италианско управление. По време на многоетническата държава Югославия, Риека прераства в модерен социалистически град с корабостроителници, рафинерии и фабрики. Населението нараства от 25 000 на 200 000. След разпадането на Югославия редица производствени мощности спират и много хора остават без работа. Днес в Риека живеят около 130 000 души.

Риека (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

За 2020 г. Риека е получила общо 40 милиона евро финансиране от Европейския съюз. Но за разлика от други културни столици, градът няма намерение да строи нови сгради. Риека запазва старото и го превръща в ново. "Изоставените индустриални сгради са част от идентичността на града. Те разказват истории, ето защо решихме да не ги събаряме, а да ги преустроим", обяснява Ирена Крегар Шегота, която отговаря за комуникациите по време на домакинството.

Така например корабът "Гларус", който преди е бил товарен и военен кораб, а също така и яхтата на Тито, са превърнати в музей. За разлика от някои от местните хора, повечето туристи одобряват идеята.

"Сред жителите има и хора, които идентифицират този кораб само с Тито и Югославия и са скептични как ще бъде изобразена тази глава от историята ни. Целта ни е да покажем цялата история на кораба, която започва много преди Тито и е много вълнуваща. Освен това вярваме, че корабът като музей може да се превърне в популярна туристическа атракция и следователно в добър източник на доходи за града ", обяснява Шегота.

Риека (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Открит, толерантен, мулиткултурен

Пулсиращата културна сцена в Риека привлича много артисти на свободна практика - в това отношение Риека винаги е била динамична и прогресивна. Това е родното място на хърватския пънк и на първата рок група в бивша Югославия - "Урагани".

Риека (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Мотото на културната столица е "Пристанище на многообразието". Пристанището е врата към света, през която са минали много националности, култури и религии. Те превръщат Риека в специален град. За разлика от силно консервативната Хърватия, Риека е по-толерантна, открита, свободна. Тук се провежда и фестивалът "Smoqua", посветен на ЛГБТ-движението.

"Риека е толерантен град, който не само приема различията, но и ги изживява. Ние сме и първият град в Хърватия, който е част от мрежата "междукултурни градове" на Съвета на Европа. Ето защо избрахме мотото "Пристанище на многообразието". Това е и нашият въпрос към Европа: до каква степен Европа е готова да приеме различията?", казва още Ирена Крегар Шегота.

Голуей (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Голуей - като Барселона, но с дъжд

Селски път отпред, планини на заден план и козел, който се взира недоверчиво в камерата: ето така Голуей се представя в интернет. Ирландският град предлага по нещо за всеки - чиста природа, музика, танци, литература, поетика.

Голуей (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Малкият университетски град с почти 80 000 жители е разположен на ирландското западно крайбрежие - кажи-речи в края на Европа, на Атлантическия океан. "Америка е следващата спирка", казва креативната директорка Хелън Меридж при представянето на културната програма.

Голуей (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Голуей се смята за център на традиционната ирландска музика: улични музиканти свирят на всеки ъгъл въпреки лошото време. "Голуей е като Барселона, но с повече дъжд, защото тук вали 240 дни в годината", обяснява тя. На когото не му допада дъждовното време, може просто да се отбие в следващия пъб. А те са безброй.

Голуей (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Фестивалът идва точно навреме

Голуей се намира само на около 160 км от границата със Северна Ирландия. Това нагорещява страстите, защото Великобритания трябва да напусне ЕС в края на януари и мнозина се опасяват, че конфликтът в Северна Ирландия, в окйто хиляди загинаха, а десетки хиляди души бяха ранени, ще избухне отново.

"Фестивалът идва точно навреме. Имаме нужда от култура повече от всякога", каза в тази връзка посланикът на Ирландия в Лондон Ейдриън О'Нийл. Това може да успокои духовете, добавя той.

Голуей (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Надеждите, че титлата Европейска столица на културата ще помогне за облекчаване на напрежението на ирландския остров в контекста на предстоящия Брекзит, са големи. В момента подготовката е в разгара си: очаква се на откриването да вали и да духа вятър, "но ще бъде много забавно", убедена е Хелън Меридж.

Голуей (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Източник: Дойче Веле/DW

Още

Удивителното преобразяване на Матера

Удивителното преобразяване на Матера

Още

И Матера става официално Европейска столица на културата за 2019 г.

И Матера става официално Европейска столица на културата за 2019 г.

Още

Закриването на "Пловдив 2019" - 50 пъти по-евтино от откриването

Закриването на "Пловдив 2019" - 50 пъти по-евтино от откриването

Още

Пловдив ще представи България в стратегически форум за бъдещето на културата през 2020-а

Пловдив ще представи България в стратегически форум за бъдещето на културата през 2020-а

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Изчезналите преди 20 години бележници на Дарвин бяха върнати на университета на Кембридж

От университета съобщиха, че ръкописите са оставени в библиотеката в розова подаръчна торбичка заедно с бележка с честитка за Великден

Откриха пет гробници на над 4000 години в некропола Сакара до Кайро

"Гробниците, които са принадлежали на висши сановници, са добре запазени", заяви генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири

Изключително ценен тракийски нагръдник ще бъде показан в НИМ

Безценната находка е открита от екип на д-р Георги Китов и Гаврил Лазов през 1995 г. при археологическото проучване на "Цвяткова могила", община Казанлък

В Англия откриха скулптура на пет хиляди години

Изработеният от варовик барабан се счита за най-важното произведение на праисторическото изкуство, открито във Великобритания в последните 100 години

Открит ли е "Индевър" на Джеймс Кук?

Археолози от Австралия и САЩ спорят за кораба на британския кралски картограф и откривател

"Индиана Джоунс на света на изкуството" върна рядка статуя 50 години след кражбата й

Нидерландският експерт Артур Бранд върна бронзова статуя от първи век на бог Дионис на директорката на Музея на Шатийон-сюр-Сен в Източна Франция