Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Риека и Голуей поемат щафетата от Пловдив и Матера през 2020

СТОЛИЦИ НА КУЛТУРАТА

Риека и Голуей поемат щафетата от Пловдив и Матера през 2020

Забележителна архитектура, неповторима атмосфера и чар – хърватският град Риека и ирландският Голуей са новите културни столици на Европа през 2020

Голуей в Ирландия (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Хърватският град Риека и ирландският Голуей поемат щафетата от българския Пловдив и италианския Матера.

Още

Пловдив и Матера се готвят за откриването на Европейски столици на културата

Пловдив се готви за Европейска столица на културата - откриването

Докато информационните табели и рекламните банери от тазгодишната културна столица Пловдив постепенно изчезват от градския пейзаж, Риека в Хърватия и Голуей в Ирландия трескаво се подготвят да поемат щафетата.

Досега повечето туристи рядко се спираха в Риека - най-често той беше само временна спирка по пътя им към някой от живописните курорти на Адриатическото крайбрежие. Риека не ги привлича с плажовете си с шезлонги и разноцветни чадъри. Но и градът не се нуждае от тях, защото очарованието му се крие другаде. 

Поглед към средновековната крепост Търсат (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Архитектурно и историческо богатство

В Риека е на границата между Централна и Югоизточна Европа. В орхитектурно отношение пристанищният град представлява смесица от средновековни крепости, великолепни дворци от Хабсбургската епоха, хали в стил Ар нуво, италианска пиаца, социалистически панелки и изоставени фабрични халета - при това разнообразие кой има нужда от плаж?

Риека (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

До Първата световна война Риека е била част имперската и кралската монархия, от 1924 до 1945 г. по-голямата част от града е под италианско управление. По време на многоетническата държава Югославия, Риека прераства в модерен социалистически град с корабостроителници, рафинерии и фабрики. Населението нараства от 25 000 на 200 000. След разпадането на Югославия редица производствени мощности спират и много хора остават без работа. Днес в Риека живеят около 130 000 души.

Риека (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

За 2020 г. Риека е получила общо 40 милиона евро финансиране от Европейския съюз. Но за разлика от други културни столици, градът няма намерение да строи нови сгради. Риека запазва старото и го превръща в ново. "Изоставените индустриални сгради са част от идентичността на града. Те разказват истории, ето защо решихме да не ги събаряме, а да ги преустроим", обяснява Ирена Крегар Шегота, която отговаря за комуникациите по време на домакинството.

Така например корабът "Гларус", който преди е бил товарен и военен кораб, а също така и яхтата на Тито, са превърнати в музей. За разлика от някои от местните хора, повечето туристи одобряват идеята.

"Сред жителите има и хора, които идентифицират този кораб само с Тито и Югославия и са скептични как ще бъде изобразена тази глава от историята ни. Целта ни е да покажем цялата история на кораба, която започва много преди Тито и е много вълнуваща. Освен това вярваме, че корабът като музей може да се превърне в популярна туристическа атракция и следователно в добър източник на доходи за града ", обяснява Шегота.

Риека (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Открит, толерантен, мулиткултурен

Пулсиращата културна сцена в Риека привлича много артисти на свободна практика - в това отношение Риека винаги е била динамична и прогресивна. Това е родното място на хърватския пънк и на първата рок група в бивша Югославия - "Урагани".

Риека (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Мотото на културната столица е "Пристанище на многообразието". Пристанището е врата към света, през която са минали много националности, култури и религии. Те превръщат Риека в специален град. За разлика от силно консервативната Хърватия, Риека е по-толерантна, открита, свободна. Тук се провежда и фестивалът "Smoqua", посветен на ЛГБТ-движението.

"Риека е толерантен град, който не само приема различията, но и ги изживява. Ние сме и първият град в Хърватия, който е част от мрежата "междукултурни градове" на Съвета на Европа. Ето защо избрахме мотото "Пристанище на многообразието". Това е и нашият въпрос към Европа: до каква степен Европа е готова да приеме различията?", казва още Ирена Крегар Шегота.

Голуей (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Голуей - като Барселона, но с дъжд

Селски път отпред, планини на заден план и козел, който се взира недоверчиво в камерата: ето така Голуей се представя в интернет. Ирландският град предлага по нещо за всеки - чиста природа, музика, танци, литература, поетика.

Голуей (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Малкият университетски град с почти 80 000 жители е разположен на ирландското западно крайбрежие - кажи-речи в края на Европа, на Атлантическия океан. "Америка е следващата спирка", казва креативната директорка Хелън Меридж при представянето на културната програма.

Голуей (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Голуей се смята за център на традиционната ирландска музика: улични музиканти свирят на всеки ъгъл въпреки лошото време. "Голуей е като Барселона, но с повече дъжд, защото тук вали 240 дни в годината", обяснява тя. На когото не му допада дъждовното време, може просто да се отбие в следващия пъб. А те са безброй.

Голуей (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Фестивалът идва точно навреме

Голуей се намира само на около 160 км от границата със Северна Ирландия. Това нагорещява страстите, защото Великобритания трябва да напусне ЕС в края на януари и мнозина се опасяват, че конфликтът в Северна Ирландия, в окйто хиляди загинаха, а десетки хиляди души бяха ранени, ще избухне отново.

"Фестивалът идва точно навреме. Имаме нужда от култура повече от всякога", каза в тази връзка посланикът на Ирландия в Лондон Ейдриън О'Нийл. Това може да успокои духовете, добавя той.

Голуей (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Надеждите, че титлата Европейска столица на културата ще помогне за облекчаване на напрежението на ирландския остров в контекста на предстоящия Брекзит, са големи. В момента подготовката е в разгара си: очаква се на откриването да вали и да духа вятър, "но ще бъде много забавно", убедена е Хелън Меридж.

Голуей (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Източник: Дойче Веле/DW

Още

Удивителното преобразяване на Матера

Удивителното преобразяване на Матера

Още

И Матера става официално Европейска столица на културата за 2019 г.

И Матера става официално Европейска столица на културата за 2019 г.

Още

Закриването на "Пловдив 2019" - 50 пъти по-евтино от откриването

Закриването на "Пловдив 2019" - 50 пъти по-евтино от откриването

Още

Пловдив ще представи България в стратегически форум за бъдещето на културата през 2020-а

Пловдив ще представи България в стратегически форум за бъдещето на културата през 2020-а

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Часовник на последния китайски император бе продаден на търг за рекордните $ 5,1 милиона

Анонимен клиент купи редкия екземпляр на часовник "Патек Филип", принадлежал на Айсин-Джиоро Пу И

Откриха гробницата на управител на храма на Амон в некропола Сакара край Кайро

Тя датира от началото на Деветнадесетата династия на Древен Египет, която обхваща периода от 1292 пр.н.е. - 1186 пр.н.е.

Неизвестно писмо на Дикенс ще бъде предложено на търг в Ню Йорк за 4500 долара

То е адресирано до френския актьор и драматург Франсоа-Жозеф Рение (1807-1885) по повод информация за източници, описващи обстоятелствата около смъртта на Молиер

Какво е било значението на Лунната богиня на народа мексика?

Изложбата "Койолшаукуи: Звездата, богинята, откритието" показва повече от 150 археологически обекта, посветени на митологията, символиката и научните изследвания около това божество

Във Франция разкриха праисторически гравюри от времето на пещерата Ласко

Изображенията на коне и вулва "са сред най-старите познати произведения на палеолитната култура"