Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Възможно ли е да спасим храната от изхвърляне? Отговор: Да

КУЛТУРА НА ХРАНЕНЕ

Възможно ли е да спасим храната от изхвърляне? Отговор: Да

Една платформа, създадена от две момичета иска да събуди в хората разумен подход към прекомерната консумация и изхвърлянето на храна

Източник: Foody.To

"Вярваме, че ценителите на добрата храна сме тези, които имаме най-голяма отговорност за намаляване на разхищението й."

Две момичета, Деница и Сиси, създават платформа, където да откриваме вкусна и годна храна, която не е реализирана в обичайните часове на деня или е със скоро изтичащ срок на годност, и която бихме могли да спасим от изхвърляне. Какво можем да направим, за да противодействаме на тази тъжна статистика, още по-драматична на фона на повишените въглеродни нива и изтощената планета?

Предлагаме ви разговор за една платформа, родила се от блог, която може да ни помогне да спасяваме храна. 

Сиси Симеонова, една от основателките на инициативата Foody.to заедно с Любомир Върбанов, също партньор в платформата (Снимка: Foody.to)

Още

"Готви умно" - едно дългоочаквано обяснение в любов към храната

"Готви умно" - едно дългоочаквано обяснение в любов към храната

- Разкажете за платформата Foody.to и как се роди тя?
- Идеята се зароди през далечната 2016 г., когато заедно с моята сестра и съосновател на проекта Деница, живеехме в Порто, Португалия. Обичахме да откриваме вкусни места в града, вдъхновени от постовете на готини Instagram канали. С идването си в София, създадохме собствен food blog (от англ. блог за храна) - Sofia2Go.

През 2020 г. решихме, че общността ни от фудита (хора, които се интересуват от храна) е нараснала достатъчно, за да ги обединим за каузата да спасим годната храна от изхвърляне. Този модел вече е познат в западния свят, но все още е нишов за българския пазар. Сега на уебсайта ни може в реално време да откриете вкусна храна, приготвена по-рано през деня, да я закупите с отстъпка онлайн и да я вземете от място.

Така освен че пестите време да хапвате в пиковите часове, пестите средства и откривате нови пекарни, ресторанти и магазини около вас. Не на последно място, помагате и за опазването на околната среда и подкрепяте малкия и среден бизнес.

Събитие на платформата Foody.To (Източник: Foody To)

Още

Майсторите на белгийски пържени картофи искат признание от ЮНЕСКО

Майсторите на белгийски пържени картофи искат признание от ЮНЕСКО

- Каква е причината за изхвърлянето на толкова много храна, при положение, че голяма част от населението на Земята обеднява?
- Прекомерната консумация и неравенството са сред главните причини. Искаме да имаме от всичко по много без това да ни е наистина нужно.

Предлагането зависи от търсенето, а докато повечето консуматори искат да посетят ресторант, който предоставя меню от 30 страници, или магазин от 500 кв.м., пълен с всякакви стоки, няма как да управляваме ефективно производството на храна и това води до разхищението й.

Още

Съвременен танцов театър в кухнята

Съвременен танцов театър в кухнята

- Какви са статистиките за разхищението на храна в България и в Европа?
- Според най-скорошната и достъпна статистика, в България от ХоРеКа сектора годишно се изхвърлят над 100 милиона порции храна. В световен мащаб цифрите са още по-ужасяващи - близо ⅓ от произведената за година храна накрая се оказва в контейнерите.

Важно е да спасяваме храна, за да намалим вредните въглеродни емисии, за да оценим храната не просто като ресурс и за да подкрепим любимите ни бизнеси. Използвайки Foody.to помагате за опазването на околната среда, защото 1 кг изхвърлена храна = 2.5 kg въглеродни емисии.

Още

Пътешествие в световната кулинария с "Изкуство на скара"

Пътешествие в световната кулинария с "Изкуство на скара"

- Върху какво основно работи платформата Foody.to? Кажете какво правите практически?
- Целта на платформата www.foody.to е да предлага храна, която не е реализирана в обичайните часове или е със скоро изтичащ срок на годност, поради което бива продавана с голяма отстъпка. Партньорите ни са от ресторанти и хотели, до пекарни, сладкарници, магазини в София, а отскоро и във Варна.

Да спасиш храна означава да купиш кутия изненада или порция/ продукт от сайта и да я вземеш сам от място в уречения за това час. Освен платформа за спасяване на вкусотии, ние сме и marketplace за готините места в града, които нашите клиенти откриват и заобичват веднага.

Още

Истории в чиния от Васил Апостолов

Истории в чиния от Васил Апостолов

- Имате ли нови инициативи, за които искате да разкажете? Какво предстои от тук нататък?
- Sofia2Go стана Foody.to, имаме ново лого и подобрена бранд идентичност. Освен това, платформата вече предлага вкусна храна и в град Варна! Очакваме да ускорим растежа си благодарение на получената инвестиция в размер на 100 хиляди лева от фонда за рискови инвестиции Innovation Capital.

От тук нататък предстои да партнираме с обекти от Пловдив и Бургас. Междувременно продължаваме с нашата серия от събития под надслов "Да спасим добрия вкус", чрез които повишаваме информираността относно проблема с разхищението на храна и търсим още решения на този сложен и наболял проблем.

Още

Тери Кулето създава хлябове, вдъхновени от картини на Ван Гог

Тери Кулето създава хлябове, вдъхновени от картини на Ван Гог

- Кое е онова, което трябва да направи човечеството, за да се намали разхищението на храна? Това от обикновените хора ли зависи или от големите корпоративни хранителни вериги?
- Зависи от всеки, наистина. Мащабите са различни, но в края на деня големите вериги продават спрямо търсенето и консумацията на нас потребителите - ако ние започнем да изискваме повече, да пазаруваме храна със скороизтичащ срок, да ядем сезонно и да не търсим дини през зимата, то тогава неизменно ще се променят и нагласите на големите корпорации.

Активно работим с Кауфланд България и други по-малки вериги и виждаме, че имат готовност да работят заедно с нас за решаването на този проблем.

-Как виждате бъдещето на консумацията изобщо? В каква посока трябва да се промени мисленето ни?
- Мисленето ни трябва да се промени в посока по-устойчиво хранене, а и начин на живот като цяло. С платформата www.foody.to доказваме, че този по-нетрадиционен начин на пазаруване може да е освен приятен, и в полза на природата и обществото.

Храненето е свързано с различни други процеси като рециклирането на опаковки, компостирането, използването на многократни торби за пазаруване и куп други малки стъпки, които можем да направим, за да не вредим на околната среда.

Още

Забавни творби от храна от Бен Челуш

Забавни творби от храна от Бен Челуш

Още

Изящни торти, вдъхновени от изкуството, изглеждат като в музей

Изящни торти, вдъхновени от изкуството, изглеждат като в музей

Още

Шоколади "Гайо" - какаото обича Пловдив

Шоколади "Гайо" - какаото обича Пловдив

Още

Датски фотограф показва как готвят истинските перфекционисти

Датски фотограф показва как готвят истинските перфекционисти

Още

Как храната оживява в ръцете на Шарлот Лав

Как храната оживява в ръцете на Шарлот Лав

Още

Срутиха 200-килограмово шоколадово копие на Берлинската стена

Срутиха 200-килограмово шоколадово копие на Берлинската стена

Коментирай 9

Календар

Препоръчваме ви

Анна Пампулова и неповторимият финес на балета

Балетна гала на световния ден на балета, посветена на 30-годишния творчески път Анна Пампулова на 29 април 2024 г., 19.00, Държавна опера Варна

Това, което е над нотите

Маестро Григор Паликаров пред Виолета Тончева за 150-годишнината от създаването на Верди Реквием

Веселин Димов: Какво е обратното на бърнаут-а или от какво "прегаря" артистът?

"Чрез IETM - най-старата и най-голяма мрежа за изпълнителските изкуства, един умален модел на света ни гостува за четири дни", категоричен е директорът на РЦСИ "Топлоцентрала"

Примата на Шведския кралски балет Десислава Стоева-Вълев: Почувствайте надеждата за балет чрез нашия танц

20 години след медала си от Балетния конкурс примата ще танцува отново на варненска сцена в камерния спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев в Градската художествена галерия днес

Примата Марта Петкова преди премиерата на "Надежда за балет": За мен Варна е най-балетният град в България

На 21 април в Градската художествена галерия на Варна ще бъде варненската премиера на "Надежда за балет" - камерен спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев

Защо Владимир Михайлов обича лошото време?

"Не трябва да легитимираме чрез работата си неправдите, трябва да се грижим за това, какво казваме на хората", категоричен е актьорът и музикант