ВКУСОТИИ
"Готви умно" - едно дългоочаквано обяснение в любов към храната
Освен всичко друго, книгата показва и най-доброто от българската кулинарна фотография
Редактор : Impressio / 1 ноември 2021 / 09:54 2966 Прочита 0 Коментара
Наскоро от печат излезе "Готви умно", дългоочакваната книга на фууд стилиста и готвач Десислава Георгиева и кулинарния фотограф и видеограф Стоян Георгиев.
Тя е дългоочаквана не защото процесът на нейното създаване се е проточил, а защото хората, които познават авторите отдавна очакваха от тях да издадат своя авторска готварска книга. Техният опит и любов към добрата храна просто трябваше да бъдат въплътени в книга.
Снимки: Стоян Георгиев и Десислава Георгиева/foodphotography.bg
Авторите
Двамата са добре известни сред кулинарната общност в България. Тук ще се опитаме съвсем накратко да разкажем тяхната история.
Стоян и Десита са пример за "самонаправили се" хора в България. Големият им успех е, че не се занимават просто с някакъв бизнес, за да печелят пари. Вместо това те буквално живеят това, което обичат (добрата храна и напитки) и по всичко изглежда, че се справят добре. Пътят им до този момент е изминат стъпка по стъпка, с много усилия и с вземане на трудни решения.
Снимки: Стоян Георгиев и Десислава Георгиева/foodphotography.bg
Преди 10 години авторите на "Готви умно" започват да заснемат кулинарни видеоклипове за своя сайт Webcafe.bg. Това се превръща в основната им дейност, когато, през 2014 г. продават Webcafe и създават Goodlife.bg. Оттогава и до днес двамата се занимават професионално с кулинария всеки ден, като прекарват по-голямата част от времето си в своето кухненско студио на улица "Нишава".
След хиляди собственоръчно сготвени рецепти пред камера Десита развива техника и умения на готвач и кулинарен стилист, каквито са рядко срещани извън добрите ресторанти. Стоян, от своя страна , се специализира в кулинарната фотография и видеография. Двамата са и страстни кулинарни изследователи. Обичат да пътуват, да събират, да опитват и да адаптират за себе си рецепти от цял свят, като много от тези ястия влизат в домашната им кухненска ротация.
Снимки: Стоян Георгиев и Десислава Георгиева/foodphotography.bg
Книгата
"Готви умно" е ценен дестилат от всичко това. Тя обобщава целия опит на авторите в готварството, в кулинарния стайлинг и фотография, както и тяхното отношение към добрата храна като цяло. В 208 страници те са събрали практични готварски съвети, изведени от техния опит, както и близо 150 рецепти, които са лично избрани, адаптирани, изобретени, професионално сготвени (някои многократно), аранжирани и заснети от Стоян и Десита.
Снимки: Стоян Георгиев и Десислава Георгиева/foodphotography.bg
Включеното в книгата многообразие на продукти, кухни и видове ястия е зашеметяващо. Общият знаменател е специфичната "оптика" през която Десита и Стоян гледат на храната и нейното приготвяне. Рецептите са практични и относително лесни за сготвяне, но с висока "добавена стойност". Тук можете да намерите обилен материал за семейни кулинарни събития; храни, с които да доставите удоволствие на себе си и на близките си; както и ястия, с които да впечатлите гостите си. В книгата има обяснения в любов на любими ястия. Има кодифицирани кулинарни експерименти и импровизации. Има търсене на най-добрата комбинация и баланс на вкусовете. Има разбиране за различните фактори, които правят храната привлекателна и вълнуваща. Има и очевиден респект към добрите продукти и към правилните техники на готвене. Преди всичко обаче има любов към храната. Стоян и Десита всячески се стремят да споделят своята вяра, че готвенето трябва да носи радост и споделена емоция.
Снимки: Стоян Георгиев и Десислава Георгиева/foodphotography.bg
Освен всичко друго "Готви умно" показва и най-доброто от българската кулинарна фотография, до степен, в която една изложба със снимки от книгата би била интересна сама по себе си. Тази комбинация от авторски рецепти и фотография в една готварска книга е много рядка, не само в България.
Всичко това превръща "Готви умно" в продукт, който се отличава рязко от големия брой готварски книги на пазара. Книгата е стъпка в правилната посока за културата на хранене в България и заслужава място в библиотеката (и на кухненския плот) на всеки български ценител на добрата кухня.
Снимки: Стоян Георгиев и Десислава Георгиева/foodphotography.bg
"Готви умно" може да бъде закупена онлайн тук: https://goodlife.bg/product/221-Gotvi-umno, от офиса на Goodlife на ул. "Нишава" 37 или в "Ла Кав дю Мулен" / La Cave du Moulin на ул. "Солунска" 33.