Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тайните рецепти на Юлиан Вергов и Фермата Penelope

СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ

Тайните рецепти на Юлиан Вергов и Фермата Penelope

Мини сериалът ни пренася в носталгичната красота и позабравен уют на българското село, съживен от мириса на истинска храна, ароматни подправки, див дух и нашенски зевзеци

"Всеки чака нещо, което да го накара да полети".

Това е посланието на "Фермата Пенелопе" - първият по рода си онлайн рекламен проект в 11 кратки серии, който запали зрителите, а "забележката" им е една - да бъде по-дълъг, по-често и повече от един сезон. 

Юлиан Вергов е главният фермер-готвач в иновативния сериал, който ни пренася в неподправената красота и позабравен уют на българското село, съживени от мириса на вкусна храна, свежи плодове и зеленчуци, ароматни подправки, мъжка сила, див дух и щипка нашенски хумор.

Вкусното и полезно патешко на Юлиан Вергов от "Фремата Пенелопе" (Снимка: © PENELOPE)

Идеята на проекта е да пресъздаде по творчески начин една истинска история на Фермата за Патици Penelope - специална порода бяла пекинска патица, внесена от САЩ и отглеждана с много внимание изцяло в България. 

Снимка: © PENELOPE

Във фермерското приключение, което се развива в родопското село Долен, се включват още Деница Стоянова, Николай Зиколов, Александър Кенанов, Кольо Минчев, Гери Григорова, Жоро Петков, Елена Димитрова, Евгени Стефанов, Николай Сяров, Веселин Борисов, Марио Георгиев, Наско Камбуров и много други.

Освен че връща вярата в родното предприемачество, филмът цели да запознае и насочи вниманието ни и към вкуса, и към това колко е полезно и здравословно патешкото Penelope Premium Duck, в сравнение с много други меса, като масовото пилешко например.

В него нагледно ни замирисват разнообразни и непознати рецепти. А, противно на очакванията се оказва, че патешкото се готви и доста лесно.

Ястия от фермата Penelope (Снимка: © PENELOPE)

Официалната премиера на целия филм, бе на 19 февруари в столичния ресторант "La skara", където домакините от Ферма за Патици Penelope ни запознаха с участниците в сериала и представиха на живо голяма част от интересните ястия, майсторски направени от готвача на сериала - Кольо Минчев.

Рецептите на Penelope - от цяла патица, през магре, рагу, киш и дори суши и десерти, съчетават традиционни методи на приготвяне с неочаквани, но вкусни комбинации, като в тях не по-малко важни са и ароматните подправки, отглеждани от "Ботаника".

Деликатеси от Фермата PENELOPE (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Идеята продуктите на Penelope да се представят по този иновативен начин е на Мартина Солакова, която е и режисьор, и сценарист на сериала, и която казва, че те носят със себе си усещането за свобода, див дух и смелост да полетиш над всичко онова, което те спира да живееш както искаш.

Каква е "тайната" на патешкото Penelope?

Защо този рекламен български проект е много специален за всички намесени в него?

Как храната и киното се превръщат в изкуство и философия, изискващи въображение, внимание, искреност, вяра и най-вече любов към всичко, което правиш, разговаряме с актьора Юлиан Вергов, режисьора Мартина Солакова и собственика на Ферма за Патици Penelope - Николай Зиколов:

Дони, фермерът-кулинар. Пардон - актьорът Юлиан Вергов:

Юлиан Вергов и Мартина Солакова представят филма "Фермата Пенелопе" (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

- Този проект е много скъп за мен, защото всичко започва с едно приятелство от бебешките колички. Ние със собственика на фермата "Пенелопе" Николай Зиколов сме приятели от бебета, съученици, а и живеем в един квартал. Когато той ме извика да говорим за този сериал, аз не можех да му откажа, дори и да беше най-голямата тъпотия. Слава Богу, запозна ме с Мартина, която даде тази прекрасна идея да се рекламира по този начин. Това си е откровена реклама, няма какво да се лъжем.

Патиците PENELOPE Premium Duck (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Реклама на нещо българско, направено в България. Хората, които се включиха в него прави за мен сериала много скъп. Снимките бяха много тежки, едвам изтърпях Мартина, съвсем откровено го казвам, не го крия, но за сметка на това сега я обичам още повече, отколкото в началото. Обичам всички мои колеги!

Благодаря на всички и се надявам да повлечем крак и все повече български продукти да излизат по този начин, защото е приятно за гледане. Или го харесваш, или го псуваш, но все го гледаш.

Юлиан Вергов с част от екипа на "Фермата Пенелопе" (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

- Тайландският босилек, за който говорите в сериала, много ли е различен от българския?
- Хората от "Ботаника" казаха, че бил нещо страшно, но аз не съм специалист.

- Кулинар ли си?
- Обичам да готвя, но чак кулинар не. 

Юлиан Вергов и Деница Стоянова във "Фермата Пенелопе" (Снимка: © PENELOPE)

- След филма остава впечатлението, че много се забавляваш в него?
- Е, то ако не се забавляваш?! Както казва Владо Пенев: "Дай да го празнуваме този живот, не само да го живеем".

- Кое беше най-приятно по време на снимките?
- Аз си обичам работата и общо взето всичко бе приятно. Обичам да го правя това. Много ми беше приятно, когато се съберат повече хора, повече актьори, всеки със своето, и ставаше весело при нас.

Ястия от фермата Penelope (Снимка: © PENELOPE)

- Как се вписва градският човек в това китно, приканващо, българско селце?
- Аз съм градски тип и не мога да отида да живея така. Хубаво е много - чист въздух, красиво и спокойно, най-вече няма обхват на телефона и т.н., обаче аз съм ърбън тип и ще ми е трудно да живея по-дълго време по този начин. Ще се побъркам.

Ястия от фермата Penelope (Снимка: © PENELOPE)

- Как изглежда това място през твоите очи?
- Много е хубаво и красиво. Наистина е такова, както изглежда във филма. Даже в селото има много чужденци, които са си купили къщи там и живеят еко.

- Имаш ли си твоя рецепта от сериала?
- Да - патешко с мед, тя е любима и на героя ми Дони. Знам я отдавна, научих я в Германия преди въобще да се снима тоя сериал. Вкусна и хрупкава. Взимаш патицата, подсушаваш и я осоляваш. Запичам лимони на тиган, слага се и малко лавандула, с които напълвам патицата и я слагам на загрята фурна 150-180 градуса. Пече се около два часа и половина, като на всеки 10-15 минути я вадиш и обилно я мажеш с мед. Всичко се запича, а вътре остава много сочно.

Ястия от фермата Penelope (Снимка: © PENELOPE)

- Колко е различно това патешко месо от пилешкото?
- Много е различно, защото това е червено месо и е много крехко.

Това са млади патици, а не стари и жилави. Бяла пекинска патица, но те много се грижат за тях, храна, разходки, температура и всички изглеждат добре. В сериала може да ви се виждат по-мръсни, но като ги докараха бяха снежнобели и изключително симпатични.

Юлиан Вергов във "Фермата Пенелопе" (Снимка: © PENELOPE)

- Мислиш ли, че такива ферми могат да се случат в повече български села?
- Надявам се да има и други такива хора. При всички случаи е трудно за оцеляване, но има много качествени български продукти, които биха могли да бъдат рекламирани по такъв неординарен начин - чрез сериал. Хората по принцип гледат сериали и поднесено така стига до повече хора. И не само патици, а всякакви български продукти.

Ние правим много качествени стоки, каквито са сиренето и кашкавала във филма. Смятам, че така поднесено е много добър начин да разбереш за тях. Иначе все гледаме някакви глупави реклами или продуктово позициониране в сериалите.

Ястия от фермата Penelope (Снимка: © PENELOPE)

- Имаш ли доверие в българското?
- Да. Аз съм пил много хубаво българско уиски, както и други страхотни български продукти, каквито има например всяка събота на фермерския пазар на римската стена. Въпросът е хората да ги знаят, за да ги купуват, извън масовите и шир употребата.

- Би ли отказал да се снимаш в стандартна реклама?
- Не. Бих отказал на глупава реклама. Аз не снимам всичко на всяка цена. Зависи и на какво е рекламата, не може всичко да се рекламира.

Тук, в тази се чувствам добре, а както казах ние сме си приятели с Николай и когато ми сподели идеята веднага се съгласих.

Първо заради нестандартния начин на поднасяне на реклама и второ - Николай имаше бизнес в чужбина, а се върна да работи в България. Оценявам, когато хората се връщат тук и се опитват да направят нещо.

Юлиан Вергов във "Фермата Пенелопе" (Снимка: © PENELOPE)

- Извън фермата, да завършим с нещата, които ти предстоят и очакваш с нетърпение?
- Предстоят ми премиери в театъра и в киното и се надявам хората да ги харесат, защото аз харесвам нещата, които правя. Чакам филма "Пепел върху слънцето" и един пълнометражен дебют на Павел Веснаков - "Повече не съм ядосан". Той е сниман по много странен начин, за първи път ми се случва такова нещо и съм много любопитен да видя какво е станало.

Мартина Солакова (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Сценаристът и режисьор Мартина Солакова:

- Искам много да благодаря на продуцентите, които повярваха в този проект, и най-много на Юлиан Вергов, който ме изтърпя в него. Това, което ми харесва в проекта е, че успяхме да направим една реклама, за която хората за първи път питат защо не е по-дълга, кога ще има още и хубавото е, че интересът не прекъсва.

Направихме преломен удар с едни много вкусни патици, които станаха част от истинска история, по творчески начин пресъздаваща онова, което са те и всичко, което се върти като факти около патешкото месо.

Собственикът на фермата Николай Зиколов е донесъл тази древна пекинска порода от Америка и е успял тук в България да развие това производство - в държава, в която не се ядат много патици, а се оказва, че те са много по-полезни и доста по-вкусни от пилешкото месо. Това се опитахме да пресъздадем и в сериала. Нашето вдъхновение бяха патицата и Вергов.

Ястия от фермата Penelope (Снимка: © PENELOPE)

- Сериалът е лек, забавен и много приказен. Доволна ли си от резултата на такъв тип необичайна реклама?
- Щастлива съм, защото точно това исках да се получи. Наистина исках да стане като приказка и се радвам, щом го казваш. Хубави кадри, хубави хора, има житейски истории и много реклама.

Исках да създам нов медиен канал за реклама, който да не се изпразва от съдържание и визия, каквито сме свикнали да виждаме. Аз се занимавам с криейтив и мисля, че се получи нещо готино, различно от това, което познаваме.

Ястия от фермата Penelope (Снимка: © PENELOPE)

- Рекламата е и изкуство. Как се постига този баланс - да успееш да избягаш от обичайното, провереното и вероятно по-сигурното в налагането на един продукт?
- Много трудно всъщност, защото ти трябва клиент, който да ти се довери. Това е най-важното, защото не ти ли разрешат да го направиш, няма как да се случи. При мен така се получи, че съм работила с едни от най-големите рекламодатели в България и там нещата никога не са стигали до такава степен на креативност и успеваемост, каквато може да се постигне с по-отворени, по-малки и средни фирми, които могат и си позволяват да рискуват и не зависят от одобрението на много сложни структури.

Деликатеси от Фермата PENELOPE (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

- Как се спря на село Долен?
- Разглеждах много български села в България и исках да е по-нечувано, непознато и по-нетрадиционно място. Така попаднах на Долен - едно от най-китните и запазени села. То е и доста обезлюдено, затова и бе лесно за снимане. Лошото е, че не намерих никакви хубави села около София, което бе странно и така трябваше да отидем там.

Ястия от фермата Penelope (Снимка: © PENELOPE)

- Ще ти повярват ли хората?
- Успях да ги ангажирам със съдържание, което да следят, със снимки и чисто човешки послания. Като например това, че когато правиш добро, то ти се връща. Това вдъхновява хората и те продължават да ни следят и да ни се радват. Имаме само положителни коментари, дори не се е налагало да трием някакви.

Юлиан Вергов и Деница Стоянова във "Фермата Пенелопе" (Снимка: © PENELOPE)

- А следващата реклама?
- Планирам да се занимавам само с такива неща, които носят някакво съдържание на хората, интересни са, не са отблъскващи и имат повече смисъл, отколкото един продукт. Да създават сами по себе си съдържание. Не просто - това е кисело мляко, а да дават послание как да живееш по-добре или да правят живота малко по-интересен. Този формат не е изследван и смятам да се посветя на него.

- Спомена, че не готвиш, а как се снимат рецепти?
- В приготвянето на всичко супер помощ ни бе Кольо Минчев от Men In The Kitchen. Те са формация от MasterChef и продължават да се развиват.

Николай Зиколов (в средата) с част от екипа си (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Собственикът на Фермата Penelope Николай Зиколов:

- Как се появи патицата в живота ти?
- Като всяка случайност - познати от Америка, които ми дадоха съвет да опитаме техен продукт на една от най-големите фирми в САЩ и така полека-лека патиците "дойдоха" и при нас... (смее се).

В България нямаме такъв вид. Той не се гледа нито тук, нито на Балканите. Ние сме единствените, които развъждаме пекинска патица. Разликата е голяма, защото нашата патица се гледа за месо, а тази която традиционно познаваме у нас - за патешки угоен черен дроб.

Снимка: © PENELOPE

- Казвате, че ги гледате с особено внимание и грижа. Има ли някаква тайна?
- Дълго е, но да го кажем по традиционния начин.

При нас се обръща особено внимание птиците да могат да живеят добре в климатизирани помещения, да се движат свободно, да имат постоянен достъп до прясна вода и пълноценна, натурална храна и да не са подложени на принудително хранене.

Деликатеси от Фермата PENELOPE (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

- Колко е трудно да успееш на пазара в България?
- В България такъв пазар отсъства и ние тепърва го изграждаме.

Опитваме се да разкажем на българина, че това е едно много полезно и здравословно месо, което могат лесно да приготвят.

- Как се роди идеята да рекламирате фермата съвсем различно, чрез сериал?
- За самия сериал основно идеята бе на Мартина. Тя го предложи, но бих казал че има някакъв комплексен подход, защото доста дълго време говорихме преди това и с нея, и с Юлиан.

Мартина предложи да се пускат кратки серии, в които да има рецепти и това бе страхотна идея, защото по този начин даваме възможност на повече хора да научат как се приготвя месото, защото всъщност ние не знаем как. А второ - даваме възможност всички да се запознаят с продукта.

Патиците PENELOPE Premium Duck (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Харесва ми, разбира се, как се получи сериалът (усмихва се). Мястото е великолепно и истински българско, едно от най-българските села - Долен. Идеята бе да е много близко до реалността и цялата сюжетна линия се гради на взаимоотношения, които се случват в живота на всички нас. Както ние дълги години не бяхме в България и след като се прибрахме, инвестирахме в един такъв проект, в нашия случай това е фермата. Това се случва и в сериала с главния герой Дони, който пристига на ново място, отнякъде и създава нещо, което работи.

Препратка към нашата действителност, в която очакваме повече българи да постъпват като нас. Да се завърнат, да направят нещо и да останат тук, пренасяйки опита от местата, където са го придобили.

Ястия от фермата Penelope (Снимка: © PENELOPE)

- Твърде положително за българските села.
- Такава е целта, но не знам доколко тази препратка ще стигне до българите зад граница.

- Ти самият би ли отишъл да живееш на село?
- Ние дефакто сме отишли, защото, родени в центъра на София, се прибрахме - аз от Москва, брат ми от Америка, за да направим ферма, която е на село.

Ястия от фермата Penelope (Снимка: © PENELOPE)

- Сериалът носи носталгична красота и светла енергия, но българинът не е ли твърде скептичен към позитивното?
- Труден въпрос, защото той няма отговор. Според мен, само когато си живял далеч от България можеш да оцениш истински красотата й, истински да пожелаеш да се върнеш и да направиш нещо тук. Бидейки тук, нещата наистина изглеждат много сложни, а бидейки там, разбираш какво си загубил.

Аз съм абсолютен оптимист, и не само за бизнеса и патешкото, но и за родината си.

- Коя е твоята подправка за такъв оптимизъм?
- Любов и искреност в това, което правиш, независимо какво е то.

Вижте филма "Фермата Пенелопе" - филм с послание, в който със сигурност ще намерите нещо за себе си:

А ето и още няколко любопитни факта за патешко PENELOPE Premium Duck:

Има два вида отглеждани патици:
Патици за месо
И патици за угоен дроб

Снимка: © PENELOPE

Патиците PENELOPE Premium Duck се отглеждат само за месо.

Единствен производител в България. Птиците да могат да живеят добре/комфортно в климатизирани помещения, да се движат свободно, да имат постоянен достъп до прясна вода и пълноценна храна и да не са подложени на принудително хранене.

Породата е Бяла Пекинска патица и тъй като се отглежда САМО за месо, срокът на отглеждане е 39-45 дни, ето защо се нарича и още МЛАДА ПАТИЦА.

Деликатеси от Фермата PENELOPE (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Патиците PENELOPE се отглеждат в България, във ферми в гр. Славяново. Родителските стада се намират в гр. Севлиево, където се намира и фабриката за обработка на птиците. От яйцето до готовия продукт, всичко се случва в България, при високи с отговорен подход, високи стандарти за биосигурност и хуманно отношение към животните и във фермите, и във фабриката за обработка.

Патешкото месо PENELOPE е от рода на червените меса, което го прави много полезно.

Деликатеси от Фермата PENELOPE (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Бялата патица PENELOPE се слави с чисто месо, а в нейната крехка кожа се съдържат и по-малко мазнини. Патешкото месо е чудесен източник на протеини, желязо, селен и витамин В.

Тъй като патицата PENELOPE е една млада птица, приготвянето на ястия от нея е лесно и бързо.

Продуктите PENELOPE - бут, филе/магре/, маншон, дробчета, сърца, дават възможност за практически неограничени подходи в кухнята. Те могат да се приготвят на фурна, на грил, на тиган, подходящи са за варене /вкусна патешка супичка за душата/, задушаване, печене и т.н., безкрайни кулинарни фантазии и всичко това лесно и бързо.

Кольо Минчев от Men In The Kitchen демонстрира как се приготвя патешко магре (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Кольо Минчев от Men In The Kitchen демонстрира как се приготвя патешко магре (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Кольо Минчев от Men In The Kitchen демонстрира как се приготвя патешко магре (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Кольо Минчев от Men In The Kitchen демонстрира как се приготвя патешко магре (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Кольо Минчев от Men In The Kitchen демонстрира как се приготвя патешко магре (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Кольо Минчев от Men In The Kitchen демонстрира как се приготвя патешко магре (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

И патешкото магре е готово... (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

В Помпей откриха фрески, вдъхновени от Троянската война

Изобразени са Елена и Парис, цар Менелай, пророчицата Касандра и бог Аполон

"Фантомът на операта" пристигна с Боинг

100 души строят сцената в НДК, пресъздаваща Парижката опера

Ралица Бежан с ново стилно видео към песента "ЕТО МЕ"

С ярък театрален привкус, кинаджийско, ретро-симпатично и в същото време, носещо усмивка, свежест и настроение, видеото носи неподправения почерк на чаровната актриса и певица

"Мария Монтесори: Новата жена" в разпространение от 12 април

Филмът е вдъхновен от живота и делото на Мария Монтесори

Трагичната и вдъхновяваща история на Ейми Уайнхаус оживява на кино от 12 април

"Ейми Уайнхаус: Back to Black" е безпрецедентен поглед към една от най-ярките и иконични фигури в света на съвременната музика

"Паднали листа" на Аки Каурисмаки тръгва на кино от 5 април

Меланхоличният шедьовър на финландския режисьор безспорно е едно от най-добрите кино заглавия за истински ценители

Виж всички

Календар