Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тайните рецепти на Юлиан Вергов и Фермата Penelope

СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ

Тайните рецепти на Юлиан Вергов и Фермата Penelope

Мини сериалът ни пренася в носталгичната красота и позабравен уют на българското село, съживен от мириса на истинска храна, ароматни подправки, див дух и нашенски зевзеци

"Всеки чака нещо, което да го накара да полети".

Това е посланието на "Фермата Пенелопе" - първият по рода си онлайн рекламен проект в 11 кратки серии, който запали зрителите, а "забележката" им е една - да бъде по-дълъг, по-често и повече от един сезон. 

Юлиан Вергов е главният фермер-готвач в иновативния сериал, който ни пренася в неподправената красота и позабравен уют на българското село, съживени от мириса на вкусна храна, свежи плодове и зеленчуци, ароматни подправки, мъжка сила, див дух и щипка нашенски хумор.

Вкусното и полезно патешко на Юлиан Вергов от "Фремата Пенелопе" (Снимка: © PENELOPE)

Идеята на проекта е да пресъздаде по творчески начин една истинска история на Фермата за Патици Penelope - специална порода бяла пекинска патица, внесена от САЩ и отглеждана с много внимание изцяло в България. 

Снимка: © PENELOPE

Във фермерското приключение, което се развива в родопското село Долен, се включват още Деница Стоянова, Николай Зиколов, Александър Кенанов, Кольо Минчев, Гери Григорова, Жоро Петков, Елена Димитрова, Евгени Стефанов, Николай Сяров, Веселин Борисов, Марио Георгиев, Наско Камбуров и много други.

Освен че връща вярата в родното предприемачество, филмът цели да запознае и насочи вниманието ни и към вкуса, и към това колко е полезно и здравословно патешкото Penelope Premium Duck, в сравнение с много други меса, като масовото пилешко например.

В него нагледно ни замирисват разнообразни и непознати рецепти. А, противно на очакванията се оказва, че патешкото се готви и доста лесно.

Ястия от фермата Penelope (Снимка: © PENELOPE)

Официалната премиера на целия филм, бе на 19 февруари в столичния ресторант "La skara", където домакините от Ферма за Патици Penelope ни запознаха с участниците в сериала и представиха на живо голяма част от интересните ястия, майсторски направени от готвача на сериала - Кольо Минчев.

Рецептите на Penelope - от цяла патица, през магре, рагу, киш и дори суши и десерти, съчетават традиционни методи на приготвяне с неочаквани, но вкусни комбинации, като в тях не по-малко важни са и ароматните подправки, отглеждани от "Ботаника".

Деликатеси от Фермата PENELOPE (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Идеята продуктите на Penelope да се представят по този иновативен начин е на Мартина Солакова, която е и режисьор, и сценарист на сериала, и която казва, че те носят със себе си усещането за свобода, див дух и смелост да полетиш над всичко онова, което те спира да живееш както искаш.

Каква е "тайната" на патешкото Penelope?

Защо този рекламен български проект е много специален за всички намесени в него?

Как храната и киното се превръщат в изкуство и философия, изискващи въображение, внимание, искреност, вяра и най-вече любов към всичко, което правиш, разговаряме с актьора Юлиан Вергов, режисьора Мартина Солакова и собственика на Ферма за Патици Penelope - Николай Зиколов:

Дони, фермерът-кулинар. Пардон - актьорът Юлиан Вергов:

Юлиан Вергов и Мартина Солакова представят филма "Фермата Пенелопе" (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

- Този проект е много скъп за мен, защото всичко започва с едно приятелство от бебешките колички. Ние със собственика на фермата "Пенелопе" Николай Зиколов сме приятели от бебета, съученици, а и живеем в един квартал. Когато той ме извика да говорим за този сериал, аз не можех да му откажа, дори и да беше най-голямата тъпотия. Слава Богу, запозна ме с Мартина, която даде тази прекрасна идея да се рекламира по този начин. Това си е откровена реклама, няма какво да се лъжем.

Патиците PENELOPE Premium Duck (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Реклама на нещо българско, направено в България. Хората, които се включиха в него прави за мен сериала много скъп. Снимките бяха много тежки, едвам изтърпях Мартина, съвсем откровено го казвам, не го крия, но за сметка на това сега я обичам още повече, отколкото в началото. Обичам всички мои колеги!

Благодаря на всички и се надявам да повлечем крак и все повече български продукти да излизат по този начин, защото е приятно за гледане. Или го харесваш, или го псуваш, но все го гледаш.

Юлиан Вергов с част от екипа на "Фермата Пенелопе" (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

- Тайландският босилек, за който говорите в сериала, много ли е различен от българския?
- Хората от "Ботаника" казаха, че бил нещо страшно, но аз не съм специалист.

- Кулинар ли си?
- Обичам да готвя, но чак кулинар не. 

Юлиан Вергов и Деница Стоянова във "Фермата Пенелопе" (Снимка: © PENELOPE)

- След филма остава впечатлението, че много се забавляваш в него?
- Е, то ако не се забавляваш?! Както казва Владо Пенев: "Дай да го празнуваме този живот, не само да го живеем".

- Кое беше най-приятно по време на снимките?
- Аз си обичам работата и общо взето всичко бе приятно. Обичам да го правя това. Много ми беше приятно, когато се съберат повече хора, повече актьори, всеки със своето, и ставаше весело при нас.

Ястия от фермата Penelope (Снимка: © PENELOPE)

- Как се вписва градският човек в това китно, приканващо, българско селце?
- Аз съм градски тип и не мога да отида да живея така. Хубаво е много - чист въздух, красиво и спокойно, най-вече няма обхват на телефона и т.н., обаче аз съм ърбън тип и ще ми е трудно да живея по-дълго време по този начин. Ще се побъркам.

Ястия от фермата Penelope (Снимка: © PENELOPE)

- Как изглежда това място през твоите очи?
- Много е хубаво и красиво. Наистина е такова, както изглежда във филма. Даже в селото има много чужденци, които са си купили къщи там и живеят еко.

- Имаш ли си твоя рецепта от сериала?
- Да - патешко с мед, тя е любима и на героя ми Дони. Знам я отдавна, научих я в Германия преди въобще да се снима тоя сериал. Вкусна и хрупкава. Взимаш патицата, подсушаваш и я осоляваш. Запичам лимони на тиган, слага се и малко лавандула, с които напълвам патицата и я слагам на загрята фурна 150-180 градуса. Пече се около два часа и половина, като на всеки 10-15 минути я вадиш и обилно я мажеш с мед. Всичко се запича, а вътре остава много сочно.

Ястия от фермата Penelope (Снимка: © PENELOPE)

- Колко е различно това патешко месо от пилешкото?
- Много е различно, защото това е червено месо и е много крехко.

Това са млади патици, а не стари и жилави. Бяла пекинска патица, но те много се грижат за тях, храна, разходки, температура и всички изглеждат добре. В сериала може да ви се виждат по-мръсни, но като ги докараха бяха снежнобели и изключително симпатични.

Юлиан Вергов във "Фермата Пенелопе" (Снимка: © PENELOPE)

- Мислиш ли, че такива ферми могат да се случат в повече български села?
- Надявам се да има и други такива хора. При всички случаи е трудно за оцеляване, но има много качествени български продукти, които биха могли да бъдат рекламирани по такъв неординарен начин - чрез сериал. Хората по принцип гледат сериали и поднесено така стига до повече хора. И не само патици, а всякакви български продукти.

Ние правим много качествени стоки, каквито са сиренето и кашкавала във филма. Смятам, че така поднесено е много добър начин да разбереш за тях. Иначе все гледаме някакви глупави реклами или продуктово позициониране в сериалите.

Ястия от фермата Penelope (Снимка: © PENELOPE)

- Имаш ли доверие в българското?
- Да. Аз съм пил много хубаво българско уиски, както и други страхотни български продукти, каквито има например всяка събота на фермерския пазар на римската стена. Въпросът е хората да ги знаят, за да ги купуват, извън масовите и шир употребата.

- Би ли отказал да се снимаш в стандартна реклама?
- Не. Бих отказал на глупава реклама. Аз не снимам всичко на всяка цена. Зависи и на какво е рекламата, не може всичко да се рекламира.

Тук, в тази се чувствам добре, а както казах ние сме си приятели с Николай и когато ми сподели идеята веднага се съгласих.

Първо заради нестандартния начин на поднасяне на реклама и второ - Николай имаше бизнес в чужбина, а се върна да работи в България. Оценявам, когато хората се връщат тук и се опитват да направят нещо.

Юлиан Вергов във "Фермата Пенелопе" (Снимка: © PENELOPE)

- Извън фермата, да завършим с нещата, които ти предстоят и очакваш с нетърпение?
- Предстоят ми премиери в театъра и в киното и се надявам хората да ги харесат, защото аз харесвам нещата, които правя. Чакам филма "Пепел върху слънцето" и един пълнометражен дебют на Павел Веснаков - "Повече не съм ядосан". Той е сниман по много странен начин, за първи път ми се случва такова нещо и съм много любопитен да видя какво е станало.

Мартина Солакова (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Сценаристът и режисьор Мартина Солакова:

- Искам много да благодаря на продуцентите, които повярваха в този проект, и най-много на Юлиан Вергов, който ме изтърпя в него. Това, което ми харесва в проекта е, че успяхме да направим една реклама, за която хората за първи път питат защо не е по-дълга, кога ще има още и хубавото е, че интересът не прекъсва.

Направихме преломен удар с едни много вкусни патици, които станаха част от истинска история, по творчески начин пресъздаваща онова, което са те и всичко, което се върти като факти около патешкото месо.

Собственикът на фермата Николай Зиколов е донесъл тази древна пекинска порода от Америка и е успял тук в България да развие това производство - в държава, в която не се ядат много патици, а се оказва, че те са много по-полезни и доста по-вкусни от пилешкото месо. Това се опитахме да пресъздадем и в сериала. Нашето вдъхновение бяха патицата и Вергов.

Ястия от фермата Penelope (Снимка: © PENELOPE)

- Сериалът е лек, забавен и много приказен. Доволна ли си от резултата на такъв тип необичайна реклама?
- Щастлива съм, защото точно това исках да се получи. Наистина исках да стане като приказка и се радвам, щом го казваш. Хубави кадри, хубави хора, има житейски истории и много реклама.

Исках да създам нов медиен канал за реклама, който да не се изпразва от съдържание и визия, каквито сме свикнали да виждаме. Аз се занимавам с криейтив и мисля, че се получи нещо готино, различно от това, което познаваме.

Ястия от фермата Penelope (Снимка: © PENELOPE)

- Рекламата е и изкуство. Как се постига този баланс - да успееш да избягаш от обичайното, провереното и вероятно по-сигурното в налагането на един продукт?
- Много трудно всъщност, защото ти трябва клиент, който да ти се довери. Това е най-важното, защото не ти ли разрешат да го направиш, няма как да се случи. При мен така се получи, че съм работила с едни от най-големите рекламодатели в България и там нещата никога не са стигали до такава степен на креативност и успеваемост, каквато може да се постигне с по-отворени, по-малки и средни фирми, които могат и си позволяват да рискуват и не зависят от одобрението на много сложни структури.

Деликатеси от Фермата PENELOPE (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

- Как се спря на село Долен?
- Разглеждах много български села в България и исках да е по-нечувано, непознато и по-нетрадиционно място. Така попаднах на Долен - едно от най-китните и запазени села. То е и доста обезлюдено, затова и бе лесно за снимане. Лошото е, че не намерих никакви хубави села около София, което бе странно и така трябваше да отидем там.

Ястия от фермата Penelope (Снимка: © PENELOPE)

- Ще ти повярват ли хората?
- Успях да ги ангажирам със съдържание, което да следят, със снимки и чисто човешки послания. Като например това, че когато правиш добро, то ти се връща. Това вдъхновява хората и те продължават да ни следят и да ни се радват. Имаме само положителни коментари, дори не се е налагало да трием някакви.

Юлиан Вергов и Деница Стоянова във "Фермата Пенелопе" (Снимка: © PENELOPE)

- А следващата реклама?
- Планирам да се занимавам само с такива неща, които носят някакво съдържание на хората, интересни са, не са отблъскващи и имат повече смисъл, отколкото един продукт. Да създават сами по себе си съдържание. Не просто - това е кисело мляко, а да дават послание как да живееш по-добре или да правят живота малко по-интересен. Този формат не е изследван и смятам да се посветя на него.

- Спомена, че не готвиш, а как се снимат рецепти?
- В приготвянето на всичко супер помощ ни бе Кольо Минчев от Men In The Kitchen. Те са формация от MasterChef и продължават да се развиват.

Николай Зиколов (в средата) с част от екипа си (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Собственикът на Фермата Penelope Николай Зиколов:

- Как се появи патицата в живота ти?
- Като всяка случайност - познати от Америка, които ми дадоха съвет да опитаме техен продукт на една от най-големите фирми в САЩ и така полека-лека патиците "дойдоха" и при нас... (смее се).

В България нямаме такъв вид. Той не се гледа нито тук, нито на Балканите. Ние сме единствените, които развъждаме пекинска патица. Разликата е голяма, защото нашата патица се гледа за месо, а тази която традиционно познаваме у нас - за патешки угоен черен дроб.

Снимка: © PENELOPE

- Казвате, че ги гледате с особено внимание и грижа. Има ли някаква тайна?
- Дълго е, но да го кажем по традиционния начин.

При нас се обръща особено внимание птиците да могат да живеят добре в климатизирани помещения, да се движат свободно, да имат постоянен достъп до прясна вода и пълноценна, натурална храна и да не са подложени на принудително хранене.

Деликатеси от Фермата PENELOPE (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

- Колко е трудно да успееш на пазара в България?
- В България такъв пазар отсъства и ние тепърва го изграждаме.

Опитваме се да разкажем на българина, че това е едно много полезно и здравословно месо, което могат лесно да приготвят.

- Как се роди идеята да рекламирате фермата съвсем различно, чрез сериал?
- За самия сериал основно идеята бе на Мартина. Тя го предложи, но бих казал че има някакъв комплексен подход, защото доста дълго време говорихме преди това и с нея, и с Юлиан.

Мартина предложи да се пускат кратки серии, в които да има рецепти и това бе страхотна идея, защото по този начин даваме възможност на повече хора да научат как се приготвя месото, защото всъщност ние не знаем как. А второ - даваме възможност всички да се запознаят с продукта.

Патиците PENELOPE Premium Duck (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Харесва ми, разбира се, как се получи сериалът (усмихва се). Мястото е великолепно и истински българско, едно от най-българските села - Долен. Идеята бе да е много близко до реалността и цялата сюжетна линия се гради на взаимоотношения, които се случват в живота на всички нас. Както ние дълги години не бяхме в България и след като се прибрахме, инвестирахме в един такъв проект, в нашия случай това е фермата. Това се случва и в сериала с главния герой Дони, който пристига на ново място, отнякъде и създава нещо, което работи.

Препратка към нашата действителност, в която очакваме повече българи да постъпват като нас. Да се завърнат, да направят нещо и да останат тук, пренасяйки опита от местата, където са го придобили.

Ястия от фермата Penelope (Снимка: © PENELOPE)

- Твърде положително за българските села.
- Такава е целта, но не знам доколко тази препратка ще стигне до българите зад граница.

- Ти самият би ли отишъл да живееш на село?
- Ние дефакто сме отишли, защото, родени в центъра на София, се прибрахме - аз от Москва, брат ми от Америка, за да направим ферма, която е на село.

Ястия от фермата Penelope (Снимка: © PENELOPE)

- Сериалът носи носталгична красота и светла енергия, но българинът не е ли твърде скептичен към позитивното?
- Труден въпрос, защото той няма отговор. Според мен, само когато си живял далеч от България можеш да оцениш истински красотата й, истински да пожелаеш да се върнеш и да направиш нещо тук. Бидейки тук, нещата наистина изглеждат много сложни, а бидейки там, разбираш какво си загубил.

Аз съм абсолютен оптимист, и не само за бизнеса и патешкото, но и за родината си.

- Коя е твоята подправка за такъв оптимизъм?
- Любов и искреност в това, което правиш, независимо какво е то.

Вижте филма "Фермата Пенелопе" - филм с послание, в който със сигурност ще намерите нещо за себе си:

А ето и още няколко любопитни факта за патешко PENELOPE Premium Duck:

Има два вида отглеждани патици:
Патици за месо
И патици за угоен дроб

Снимка: © PENELOPE

Патиците PENELOPE Premium Duck се отглеждат само за месо.

Единствен производител в България. Птиците да могат да живеят добре/комфортно в климатизирани помещения, да се движат свободно, да имат постоянен достъп до прясна вода и пълноценна храна и да не са подложени на принудително хранене.

Породата е Бяла Пекинска патица и тъй като се отглежда САМО за месо, срокът на отглеждане е 39-45 дни, ето защо се нарича и още МЛАДА ПАТИЦА.

Деликатеси от Фермата PENELOPE (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Патиците PENELOPE се отглеждат в България, във ферми в гр. Славяново. Родителските стада се намират в гр. Севлиево, където се намира и фабриката за обработка на птиците. От яйцето до готовия продукт, всичко се случва в България, при високи с отговорен подход, високи стандарти за биосигурност и хуманно отношение към животните и във фермите, и във фабриката за обработка.

Патешкото месо PENELOPE е от рода на червените меса, което го прави много полезно.

Деликатеси от Фермата PENELOPE (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Бялата патица PENELOPE се слави с чисто месо, а в нейната крехка кожа се съдържат и по-малко мазнини. Патешкото месо е чудесен източник на протеини, желязо, селен и витамин В.

Тъй като патицата PENELOPE е една млада птица, приготвянето на ястия от нея е лесно и бързо.

Продуктите PENELOPE - бут, филе/магре/, маншон, дробчета, сърца, дават възможност за практически неограничени подходи в кухнята. Те могат да се приготвят на фурна, на грил, на тиган, подходящи са за варене /вкусна патешка супичка за душата/, задушаване, печене и т.н., безкрайни кулинарни фантазии и всичко това лесно и бързо.

Кольо Минчев от Men In The Kitchen демонстрира как се приготвя патешко магре (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Кольо Минчев от Men In The Kitchen демонстрира как се приготвя патешко магре (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Кольо Минчев от Men In The Kitchen демонстрира как се приготвя патешко магре (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Кольо Минчев от Men In The Kitchen демонстрира как се приготвя патешко магре (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Кольо Минчев от Men In The Kitchen демонстрира как се приготвя патешко магре (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Кольо Минчев от Men In The Kitchen демонстрира как се приготвя патешко магре (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

И патешкото магре е готово... (Снимка: Петър Недялков за QShot.ltd)

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

"Аз съм твоят човек" е германското предложение за "Оскар"

Филмът е за учена, която влиза в странен експеримент, за да спечели пари за своята специализация: тя трябва да живее три седмици с хуманоиден робот

Вечери по Бергман ни очакват с новата адаптация на "Сцени от един семеен живот"

Телевизионната премиера е тази вечер от 21:00 часа по HBO

"Не за мен" - новата песен на Б.Т.Р. - с участието на Кирил Маричков и Валди Тотев

Тя е част от 13-ия им албум "Пъзел", който предстои да бъде представен с концерт - премиера на 13 октомври в зала 1 на НДК

Римейкът на филма "Дюн" предлага смайващ визуален спектакъл

Филмът на Дени Вилньов, който беше представен премиерно на кинофестивала във Венеция, спечели овациите на специалистите

Наближава неповторимият финал на благотворителното турне на "Шибил"

На 3, 4 и 5 септември предстоят три незабравими прожекции сред природата, където е родена и идеята за филма

Виж всички

Календар