Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Продуцентът на "ВОЕВ": Мотивираше ни общата идея, че създаваме нещо безпрекословно важно

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Продуцентът на "ВОЕВ": Мотивираше ни общата идея, че създаваме нещо безпрекословно важно

"Желанието ни беше да споделим непозната част от уникалното поетично творчество на Димитър Воев, но и да предадем възможно най-искрено мигове от живота, посланията и музиката му и да ги съпреживеем със зрителите", споделя Валерия Стойкова

Първият пълнометражен документален филм за Димитър Воев е по кината в цялата страна (Колаж: Петя Александрова/Dir.bg)

"Водещото за всички ни беше убедеността, че трябва да направим нещо стойностно, което да вдъхновява и нас самите. Смятахме, че когато тръгнем с тази нагласа, няма как да не развълнуваме и зрителите. Крепеше ни и свободата да изразим виждането си за героя така, както ние го осмисляме", казва продуцентът на филма "ВОЕВ" Валерия Стойкова.

Първият пълнометражен документален филм за Димитър Воев вече от два месеца е по кината в цялата страна, а прожекциите му преминават при огромен интерес. Лентата съживява майсторски, с емоция и вкус, спомена за музиканта, поета, твореца, един от най-емблематичните представители на неформалната културна вълна в България от края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век.

Валерия Стойкова, основателка на MatchPoint Production, които са продуцент и разпространител на "ВОЕВ", пред Impressio:

Валерия Стойкова - продуцент на филма "ВОЕВ" (Снимка: Личен архив)

- Още при първите си срещи със зрителите филмът "Воев" е изключително топло, емоционално посрещнат и от публиката, и от критиката. Ще повдигнете ли малко завесата около неговата направа и екипа му. Знаем, че в него показвате много лични, за първи път видими моменти от живота и творчеството на Димитър Воев.
- Филмът "ВОЕВ" е емоционален разказ, направен с изключително търпение и обич към героя си. Затова и срещите му с публиката предизвикват такава споделена и сърдечна реакция. Работихме доста продължително по филма, с режисьора Биляна Кирилова и съсценариста Неда Миланова, развивайки сценария и подхода, по всички най-малки детайли в картината, звука, текста, архивите.

Желанието ни беше, да споделим непозната част от уникалното поетично творчество на Димитър Воев, но и да предадем възможно най-искрено и сетивно, мигове от живота, посланията и музиката му, и да ги съпреживеем със зрителите.

Преминавайки през всякакви състояния и настроения, това, което ни мотивираше беше общата идея, че създаваме нещо безпрекословно важно.

"Нова генерация" (Снимка: ©Нели Недева-Воева)

Голям е екипът, с който изминахме пътя, имаше такива, с които започнахме и стигнахме до края, други не продължиха, трети се включиха на по-късен етап, но пък допринесоха много за крайния резултат, имаше както утвърдени професионалисти, така и дебютанти - като режисьора на филма. Така че това е проект, събрал труда, желанието, енергията и старанието на много хора.

- Казвате, че филмът не е в стил чиста информативна документалистика и няма претенции да е биографичен. Кое бе водещото за вас в този проект?
- Филмът е документален, но за да е така въздействащ, му помагат и взаимстваните похвати от други жанрове.

В него може да се видят освен добре заснетите интервюта и кадри на оператора Теодор Фичев, така и чудесната анимация на Мина Златева-Иванова, да се чуят, както автентични изпълнения на музикантите от "Нова генерация", "Кале","Воцек и Чугра", така и внушителния глас на Иван Москов, който пресъздава текстовете на Воев. Разказният монтаж на Емил Граничаров, се допълва от въздействащото звуково оформление на Емилиян Гатцов-Елби.

Водещото за всички ни беше убедеността, че трябва да направим нещо стойностно, което да вдъхновява и нас самите. Смятахме, че когато тръгнем с тази нагласа, няма как да не развълнуваме и зрителите. Крепеше ни и свободата да изразим виждането си за героя така, както ние го осмисляме.

А за мен, в персонален план, творчеството на Воев, съпътства важен период от порастването ми, оставило е следа в личностния ми бунт, чувствителност и светоусещане, и създаването на този филм беше осъзнат начин да благодаря.

Валерия Стойкова - продуцент на филма "ВОЕВ" (Снимка: Личен архив)

- Предприехте ли рискове при създването на филмов проект за емблематична личност, какъвто е Димитър Воев? Имаше ли граница, която не искахте да прескачате?
- Риск винаги има, особено когато се разказва за емблематични, реално съществуващи личности.

Тъй като ние не създаваме свой герой, той вече живее в представите на познаващите него и творчеството му, с категоричен образ, много преди нашия разказ. И не можем да бъдем сигурни, дали избрания подход ще бъде разпознат и споделен така, както на нас би ни се искало. Надяваме се, съдейки по реакциите на зрителите, че сме успели, да запазим хармонията в представите им.

Димитър Воев (Снимка: ©Нели Недева-Воева)

- След близо 30 години, откъде идва нуждата да се познават и да се говори за творци като него. И има ли празнина днес от търсещи, бунтуващи се характери и хора?
- Силата на творчеството е именно в непреходността. Независимо от спецификата на годините, чувствителни и проницателни личности има във всяко време.

Не мисля, че днес има празнина на търсещи и бунтуващи се характери, по-скоро има празнина на смисъл, а безнадеждността отново е всепоглъщаща... И може би това е една от причините, творец като Воев да звучи толкова актуално...

Димитър Воев (Снимка: ©Нели Недева-Воева)

- Проблемите в българското кино се коментират от години. Вие като продуцент имахте ли много трудности?
- Проблемите в българското кино, не биха могли да се решат без да се осъзнае нуждата от култура, като нещо жизнено необходимо.

Като продуцент на филма, разбира се, имах трудности, но имах и много съмишленици. Добър и всеотдаен екип от професионалисти, организирани от Славиния Кацарска-СУ - директор на цялата продукция и постпродукция, повечето от които се включиха в проекта най-вече заради идеята, важността и смисъла му, а не водени от финансовите параметри.

Фондация "Димитър Воев - Нова генерация" ни подкрепи, цялото семейството на Воев ни се довери напълно и предостави всички лични архиви, безвъзмездно. Всичките му приятели, които поканихме, се отзоваха и участваха във филма. Имахме и подкрепата на фенове на "Нова генерация", които участваха в дарителска кампания, в желанието си да допринесат, кой с каквото може.

Кадър от филма "Воев" на режисьорката Биляна Кирилова

Всички институции, към които се обърнахме - Министерството на културата, Столична община, НФЦ и НФК,подкрепиха филма в неговото създаване или разпространение, за което им благодарим. Цялата тази помощ ни мотивира много.

Но тъй като в повечето случаи, определените средства не са достатъчни, за създаването на хубав, пълноценен филм, който успешно да измине целия си път и да достигне до своята публика, затова въпреки финансовата субсидия, по-голямата част от финансирането е мое и на продуцентската ни компания "MatchPoint Productions".

Реших да действам така, защото мисля, че е от значение да инвестираме в проекти, които макар и некомерсиални, съхраняват творчеството и паметта. Удовлетворението е именно в усещането за смисъл.

Кадър от филма "ВОЕВ" (Снимка: ©Райна Бабачева)

- Как приемате наградите? Филмът вече има няколко от международни кинофестивали, а получи и 6 номинации и признание от тазгодишните награди на Съюза на филмовите дейци "Васил Гендов".
- Да, тази година получихме 6 номинации и две награди от "Съюза на филмовите дейци"- "Специалната награда на Журито за документален филм" и "Награда за най-добър сценарий".

Миналата година също бяхме отличени с "Награда за най-добър документален филм", "Награда за най-добър дебют "и "Награда на публиката" от престижни, международни фестивали.

Наградите са признание за труда ни. Много ни радват, удовлетворяващи са. За всеки професионалист, високата оценка на гилдиите е важна и определяща, за качествата на работата му. Приемаме ги с огромна благодарност, но никога не са ни били самоцел.

Затова и вълнението от наградите, не може да надскочи вълнението от прожекциите на филма, когато срещнем реакциите на публиката, тогава гласовете ни треперят и очите ни се насълзяват ...все още ...всеки път.

Екипът на филма "ВОЕВ" (Снимка: Личен архив)

- Благодаря много и желая вълнуващи срещи с пълни зали при прожекциите на филма!
- И аз много ви благодаря. И каня всички читатели да гледат филма, който вече се прожектира в много от кината в цялата страна - каня ги да си подарят един час смислено и вълнуващо кино.

Интервю на Тина Философова 

Колаж: Петя Александрова/Dir.bg

"Воев" се разпространява по кината от MatchPoint Productions, а датите на прожекциите по градове и точните им часове можете да следите във Фейсбук страницата на ВОЕВ - филмът.

Валeрия Стойкова е възпитаник на НАТФИЗ, след което специализира в New York Film Academy. Започва кариерата си на филммейкър през 2004 г., като изпълнителен продуцент в американската продуцентска компания UFO Film and Television Studios.

Продуцирала е над 30 пълнометражни филма за българския и международен пазар за 20th Century Fox, Lionsgate, Universal, Warner and Columbia Tristar. През 2009 г. Валерия се насочва предимно към рекламния бизнес и оттогава е осъществила над 300 рекламни клипа за големи международни корпоративни клиенти.

През 2014 г. основава MatchPoint Production, която се утвърждава като една от водещите продуцентски компании на съвременния български пазар.

Още

Филмът "Воев" тръгва по кината в цялата страна от 5 май

Филмът "Воев" тръгва по кината в цялата страна от 5 май

Още

Мони Воев: "Нова генерация" остави диря в сърцата на хората

Мони Воев: "Нова генерация" остави диря в сърцата на хората

Още

Празнуваме Димитър Воев с "Част от колекция" в седмицата на неговия рожден ден

Празнуваме Димитър Воев с "Част от колекция" в седмицата на неговия рожден ден

Още

400 зрители аплодираха премиерата на филма за създателя на "Нова генерация" Димитър Воев

400 зрители аплодираха премиерата на филма за създателя на "Нова генерация" Димитър Воев

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Писателят Тодор П. Тодоров: Живеем в епоха, в която мислещият човек е застрашен вид

"Свободата на словото и правото на другия станаха нещо съмнително, нароиха се нови цензори, налагат се забрани, изключвания, черни списъци" споделя още писателят

Клара Фюри: Харесва ми, когато драматургията възниква случайно

"Понякога когато думите не достигат, аз танцувам с изпълнителите и те танцуват за мен и така намираме думите, с които да облечем нещата, които правим!", разкрива известната хореографка

Десислава Терзиева: Целта ми е да отпразнувам необикновеното!

"Приемам факта, че докато някои неща се губят в превода, други се появяват от пукнатините", споделя българо-американската художничка, която представя своята нова изложба "между другото" в Sarieva/Gallery

Столина Добрева: Фестивал АЛЕГРА се превърна в семейство за нас

Директорът на Националното музикално училище Любомир Пипков за предизвикателствата на музикалното образование, успехите на децата и силата на приемствеността в музиката

Васил Василев: Театърът е изкуство, което трябва да следва пулса на живота

Печелим световни режисьори с професионализъм, страхотни актьори и добра атмосфера, конкуренцията между творците повишава качеството на продукта

Мария Абрашева: Фестивал Алегра е кауза на духа

"Разнообразната програма с интересни акценти и необичайни тандеми на сцена ще провокира отново меломаните да запазят в календарите дните, в които столицата ще вибрира на честотата на вечната класика" споделя една от създателките на фестивала