Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мартичка Божилова: Ще накараме публиката да повярва, че има избор!

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Мартичка Божилова: Ще накараме публиката да повярва, че има избор!

"Програмата ни тази година е наистина много силна. Показваме две много чакани български премиери, които съм сигурна, че ще напълнят залите и ще има голямо търсене", разкрива артистичният директор на фестивала "София ДокуМентал"

Артистичният директор на фестивала Мартичка Божилова. (Източник: "София ДокуМентал")

Още

Режисьори с множество награди представят филмите си на София ДокуМентал

Режисьори с множество награди представят филмите си на София ДокуМентал

Смисълът от фестивал за документално кино е да надгради най-важните теми на съвремието през обектива на умели разказвачи. Именно това прави и новото издание на "София ДокуМентал" - с художествени документални филми в защита на човешките права, с украински филми, показващи отблизо руската инвазия или пък с филми за изумителния живот на тийнейджърите в социални мрежи като Tik-Tok.

За новото издание на фестивала говори артистичният директор Мартичка Божилова:

- С какво вашият фестивал е по-различен от другите за документално кино?
- "Sofia DocuMENTAL" е първият най-мащабен и международен документален фестивал в България, въпреки че, разбира се, не сме първият по време. Но амбицията ни е всяка година да даваме платформа на най-добрите документални филми по света. Каним и самите автори на филмите, за да се получи връзка с публиката, каквато рядко иначе документален филм в България има тази възможност. Тази година идват топ режисьори и продуценти от цял свят, за да се срещнат с българската публика.

"София ДокуМентал"

- Заявката Ви е, че програмата включва филми, които третират теми табу. Какво означава това в нашия контекст в България?
- С известно притеснение, ще кажа, че почти всички теми се оказват табу, въпреки че 90-те години, когато се борихме за нашата свобода и демокрация всичко ни изглеждаше много по-розово. Но напоследък, заради глобалната криза, войната, все повече се изострят социалните несправедливости и много хора изкривяват своята представа за демократични ценности.

Още

"Убийството на един журналист" открива София ДокуМентал

"Убийството на един журналист" открива София ДокуМентал

Ето защо, това са теми като - жестокото репресиране на журналисти или съдии, проблемите на цветнокожите и LGBTQ+ обществото, дори екологията, която на много хора се струва далечна. Всичкото това е представено по доста вълнуващ начин през филмите и програмата ни. Идеята ни е да създадем млада мислеща публика тук в България и да зашием тази скъсана връзка в комуникацията на това какво са наистина ценностите - кое е добро, кое е зло, кое е дявола и кое е светлата страна на света.

"София ДокуМентал"

- Срещата ни е на едно особено място, което събира различни култури, в центъра на София, в пространството около бившия Централен универсален магазин, в съседство са Президентството, Министерски съвет, "Ларгото" на София.

Тук личат белезите на епоха, която би следвало да е отминала - тоталитаризма. Обаче и днес виждаме, че нейните инструменти се използват за манипулиране на хората, за създаване на войни, за репресии. Въпросът е какво би могло да променя документалното кино в тази ситуация?
- Много вярвам в документалното кино, като документалист. Нямам илюзията, че то ще промени буквално света, но можем да повдигнем въпроси. Ще накараме публиката да се замисли и да повярва, че има избор.

"София ДокуМентал"

Неслучайно основна локация е "Ларго", София, буквално под стъкления купол сме направили pop-up кино, което се превръща в нашата запазена марка. То центрира този триъгълник на властта. И се надяваме филмите, които обикновено са критични и провокативни да приканят публиката да прекрачи всякакви граници. С тези филми, с властта наоколо, нашите зрители могат да се почувстват по-свободни и да повярват в себе си, че могат да променят неща!

"София ДокуМентал"

- Кои са Вашите лични фаворити в програмата според собствения Ви вкус за документално кино?
- Програмата ни тази година е наистина много силна. Започваме с "Убийството на един журналист" - за жестокото покушение над словашкия журналист Ян Куцияк и неговата годеница. Това човек, който разследва корупция, разследва олигархия, заради когото пада властта в Словакия преди няколко години. Този филм може да бъде и голяма обеца върху нашето ухо.

Показваме две много чакани български премиери, които съм сигурна, че ще напълнят залите и ще има голямо търсене.

Още

София ДокуМентал се завръща с важните истории на нашето време

София ДокуМентал се завръща с важните истории на нашето време

- Филмът за колите и филмът за Перник.
- Точно така - "Колите, с които нахлухме в капитализма" и "Нямаш място в нашия град". Това са фестивални хитове, които обиколиха света. Абсолютна наша гордост за българското кино и наистина документални образци от световна класа. Зрителите имат много голяма покана от моя страна именно за тези филми.

Имаме също хитове като "Навални", който беше на Торонто. Имаме "Tik-Tok, бум!" за феномена Tik-Tok, как се е зародил и какво се случва. Имаме много силно женско кино, с много вдъхновяващи женски образи, неочаквани истории от жени.

"София ДокуМентал"

Тези филми са обединени в състезателна програма с международно жури за най-добра жена режисьор. Също бих отбелязала и екологичните филми, които също обикалят света и са наистина много важни в момента - "Да бъдеш Кусто", който е за Жак-Ив Кусто, легендата в еко активизма. Също "Територията" за изгорялата гора в Бразилия. Всички филми, които изброих, ще бъдат с дискусия. Повечето автори или техни продуценти или герои пристигат, за да представят филмите си.

Следете на documental.bg и във фейсбук страницата ни.

"София ДокуМентал"

Фестивалът се провежда от 19 до 28 септември с организатори - Балкански документален център, Фондация Конрад Аденауер и Чешки Център. Локациите са киното под купола на ларгото в центъра на София, Дом на киното, Чешки център и кино Люмиер.

Интервю на Даниел НЕНЧЕВ

Още

Документалният филм "Останалите. Снимки от една война" на Бойко Василев по БНТ 1

Документалният филм "Останалите. Снимки от една война" на Бойко Василев по БНТ 1

Още

Филм за войната в Сирия получи наградата на публиката в нулевото издание на "София документал"

Филм за войната в Сирия получи наградата на публиката в нулевото издание на "София документал"

Още

Софиянци - лицата на столицата в документални видеопортрети

Софиянци - лицата на столицата в документални видеопортрети

Още

Документалният филм "30 години след  Димитър Воев" - в столичния клуб "Маzе"

Документалният филм "30 години след Димитър Воев" - в столичния клуб "Маzе"

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Крис Шарков: Истински съвременен може да бъде човек, който не принадлежи на това време

Театралният режисьор постави на българска сцена пиесата "Заклеваш ли се в децата" по Саломе Льолуш с участието на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Той сподели пред екипа ни, че започва репетиции и по "Елементарните частици" на Уелбек

"Формата на нещата" между необходимостта да обичаме и страха да обичаме

Режисьорката Максима Боева за своята постановка във Варненския театър

Дейвид Гарет: ICONIC е пътуване през времето и историята на музиката

Прочутият цигулар идва за два концерта у нас

Министърът на културата пред Dir.bg: С моя екип направихме първите, но много важни стъпки

Кръстю Кръстев разкрива направеното през мандата му като културен министър и назовава дългосрочните цели на министерството

Режисьорът Никола Бошнаков: "Моят чичо Любен" е доказателство, че за духа окови няма!

"Любо винаги се обличаше в дрехи, така че да е част от експозицията, канеше клошари за по една-две бири, които да са живата част от изложбата заедно с инсталациите с триизмерни фигури и картините", разказва режисьорът за финисажите на художника Любен Стоев

Нина Николина Haute couture: Фолклорът и любовта като от музикален бутик

"Важно е да познаваме корените си, за да можем да гледаме напред в бъдещето. Това те прави уверен, здраво стъпил на земята човек, знаещ, оттам нататък можеш да превземеш света", казва певицата