Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Il Volo, в България: Куинси Джоунс ни посъветва да останем скромни

СВЕТОВНИ ЗВЕЗДИ, НА НАША СЦЕНА

Il Volo, в България: Куинси Джоунс ни посъветва да останем скромни

Новите трима тенори са истински куриоз в историята на музиката

Снимка: Bg Sound Stage Management

Те са три момчета с невероятни гласове. Израснали са в италианската провинция, но съдбата ги събира за голямата световна сцена. Успехите им в кратък период от време са толкова забележителни, че един музиковед ги окачествява с "куриоз в историята на музиката". За 10 години те вече имат 5 платинени албума.

Купи билет

Очакваме младите италианци за два концерта в България - на 16 септември във Варна и на 18 септември в София. Те ще пеят със симфоничния орестър на БНР.

Как са постигнали този "полет" до върха на световната сцена? - Чуйте техните отговори пред репортер на Impressio:

- Наричат ви Новите трима тенори. Като се има предвид, че Старите са Лучано Павароти, Пласидо Доминго и Хосе Карерас, нарицателното е израз на оценка за висок професионализъм. Това изпълва ли ви с гордост? Как гледате изобщо на сравнението?
- Нашата цел винаги е била да отворим по-широко вратите на залите и да направим тази музика по-достъпна за широката публика.

- Наричат ви още "момчетата с божествени гласове". Божествена даденост ли е гласът, или за да стане "божествен" трябва да се упражнява и пази ежедневно?
- Разбира се, това е велика е дарба, но трябва да тренираш гласа си и да се грижите за него всеки ден.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- Пеете от класическа опера до евъргрийни и поп. Т.е. "покривате" всички вкусове - на няколко поколения публика. И все пак, кой жанр и коя публика предпочитате?

- Ние имаме различни музикални вкусове, но слушаме всичко и за нас нашата публика е само една - нашата!

Снимка: Bg Sound Stage Management

- Как стана, че шоуто "Ti lascio una cazone" ви събра? В него не бяхте ли конкуренти?
- Да, ние участвахме в него като конкуренти, но през четвъртия епозод на шоуто режисьорът реши да събере трима ни заедно.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- На кого беше предложението триото ви да се казва "Полетът"? /Il Volo/ Авторът на идеята влагал ли е някаква символика за бърз успех, подобен на полет?
- Не, ние просто търсехме кратко име на италиански. Хареса ни, защото освен това в Il Volo има метафоричен смисъл: Музиката ни кара да летим.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- За легендарния "Сан Ремо" се говорят много и противоречиви неща, но ето че едни талантливи млади хора като вас, успяват да преодолеят статуквото и да спечелят наградата през 2015-а? - Имаше ли някакви препятствия по пътя към нея? Вярвахте ли, че може да спечелите тази награда, толкова скоро след старта си?
- Победата буквално беше изненада за нас. И начин да накара нашата родина да узнае за нас, защото преди "Сан Ремо" ние бяхме напълно неизвестни в Италия.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- След "Сан Ремо" очевидно вече нещата сякаш са ставали по-лесно: 5 албума, 2 номинации "Грами". Как мислите - наградата, или популярността ви сред публиката - кое от двете изигра по-голяма роля за тази шеметна кариера?
- Това не е точно така. "Сан Ремо" се проведе, когато ние вече бяхме доста популярни в чужбина - бяхме издали 3 албума. Нека да го кажем така: "Сан Ремо" ни позволи окончателно да "завладеем" Италия.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- Пели сте на най-големите световни сцени, като Арена ди Верона, Роял Албърт хол и Рейдио Сити Мюзик Хол в Ню Йорк. Куинси Джоунс ви кани за участие в "We Are The World For Haiti", заедно с едни от най-големите звезди на съвремието ни: Боно, Лейди Гага, Карлос Сантана, Енрике Иглесиас, Селин Дион, Will.i.am of Black Eyed Peas. Как се "вписахте" в този звезден "прах" и има ли нещо запомнящо се, което ви е казал тогава Куинси Джоунс, или някой от другите легенди?
- Беше истинска чест да работим с тях. Съветът на Куинси Джоунс към нас бе винаги да се стремим да се развиваме, и въпреки това да останем скромни.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- Вярно ли е, че сте от любимците на папа Франциск? - Имате няколко концерта след папска благословия. Всъщност, кога и къде ви забеляза за пръв път папата?
- Не знаем дали това е така, но определено беше паметно изживяване. Да пеем пред папа Франциск в Панама по време на Световния ден на младежта през 2019 г. вероятно е най-емоционалното ни представление.

- За 10 години имате 5 платинени албума. Доста респектиращо. По един и същи начин ли се радвате на всеки от тях, или още от дебюта си свикнахте да сте "платинени"?
- Всеки от нашите албуми е резултат на усърдната работа на един страхотен екип и ние си ги обичаме всичките, защото всеки един от тях представя различен етап от нашата кариера.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- Какво е да бъдеш на турне с Барбра Стрейзънд? Опознахте ли я отблизо по време на съвместните си концерти в Канада? - Каква е тя зад кулисите?
- Беше невероятно преживяване да споделим една сцена с нея. Тя ни помогна да израснем професионално с безценните си съвети, като същевременно се отнасяше с нас изключително мило.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- Същото бих ви попитала и за Пласидо Доминго и Ерос Рамацоти. Вие сте момчета, израстнали в малки провинциални градчета на Италия. Някога хрумвало ли ви е каква слава ще ви "сполети"?
- Не, разбира се. Това беше изненада за самите нас.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- Когато се прибирате по родните си места, какво ви казват местните хора? - Гордеят ли се с вас вашите близки - родителите, приятелите?
- Да, те се гордеят с нас и ние използваме всеки един момент, за да им благодарим за подкрепата.

- Микеле Торпедине. Така се казва вашият ангел на земята, който ви открива и решава да сформира триото. Строг ли е с вас, влизате ли в някакви противоречия, или безропотно слушате всичките му съвети? Доколкото знам, той е бил мениджър на много знаменитости, включително на Андреа Бочели...
- Микеле Торпедине е нашият ментор, онзи който повярва в нас от самото начало.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- Разкажете повече за срещите си по време на Голямото турне - 50-те концерта в САЩ, Канада, Централна и Южна Америка. Турнето ви утвърди като световни звезди на поп-операта. Един жанр, който не е така популярен и има по-специална публика, но вие доказахте, че билетите за него могат да се разпродават само за няколко часа. Как си обяснявате този успех?
- Щастливи сме от този огромен успех, но сме длъжни да признаем, че той се дължи на музиката, която изпълняваме.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- Концертът и филмът "Notte Magica - трибют на тримата тенори". С него станахте популярни и в България. Разкажете нещо повече за онова, което остана за зрителя "зад кадър"? И също така, как се чувствахте, когато за пръв път се гледахте във филма?
- "Notte Magica" беше една от най-големите стъпки в нашата кариера. Ние знаехме, че ще бъде огромно предизвикателство, но благодарение на Фондация Павароти и подкрепата на Пласидо Доминго, честно можем да кажем, че мечтата ни се превърна в реалност.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- А как възприехте България и българите, когато за пръв път бяхте у нас?
Купи билет- Бяхме много впечатлени от забележителностите на София, но преди всичко от топлината и добрината на хората.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- Може ли по един - само един въпрос, към всеки от вас? - Джанлука, ти си невероятно чаровен - публиката много те харесва. Израсъл си на село, и това те прави "народен човек". Пееш от 3-годишен. Критиците, обаче, са объркани в квалификацията на гласа ти и затова се изразяват малко странно - че си "баритон с висок регистър". Ти как би се определил като глас и като човек - промени ли славата момчето от малката провинция?
- Първо, бих искал да кажа, че точното определение на гласа ми наистина е "баритон във високия регистър". А детето от малкото селце все още живее в мен и винаги ще бъде така. Разбира се, моят начин на живот се промени, но аз мисля, че знам как да се адаптирам към промените, на базата на ценностите, в които ме е възпитавало моето семейство.

Снимка: Bg Sound Stage Management

Още

Il VOLO разпродадоха Arena di Verona

Il VOLO разпродадоха Arena di Verona

- Иняцио, какво е да си израстнал в Сицилия? Пееш опери от 3-годишен. Откъде ти дойде това, при положение, че никой от родителите ти не е музикант? Сега, доколкото съм информирана, не само пееш, ами и свириш на пиано, на китара, и дори на барабани. Същевременно композираш. Откъде са дошли при теб тези таланти - запитвал ли си се някога, и какво мислиш - има ли нещо "назад", във времето преди да се родиш? - Вярваш ли езотерични неща като прераждането, кармата и съдбата?
- Роден съм в Болоня и се преместих в Сицилия на 9-годишна възраст. Не знам откъде идва талантът, но винаги се опитвам да изживея музиката на 360°.

Още

Какво не знаем за италианското трио IL VOLO

Какво не знаем за италианското трио IL VOLO

- Пиеро, за теб вече критиците са се произнесли, че си феномен. Ти си сицилианец, израстнал в средно семейство на механик и домакиня. Дядо ти е музикант - доколкото разбрах е сляп, но човек с невероятен слух и музикален талант. Той е твоят откривател и авторът на първата песен в твое изпълнение. Плаща първите ти уроци по пиано. Помниш ли какво ти каза дядо ти, когато спечелихте наградата на "Сан Ремо"?
- Парадоксално е, но днес аз си спомням по-добре епизодите от моето детство, отколкото от това фантастично пътуване. Разбира се, моето семейство е най-важното нещо в живота ми, първото жури на моя обществен и личен живот. Никога няма да забравя съветите на дядо ми.

Интервю на Еми МАРИЯНСКА

Купи билет

Il VOLO идват за втори път в България по покана на продуцентска компания BG Sound Stage. Концертите им са на 16 септември в ДКС във Варна и на 18 септември в София, в Арена Армеец.

Билети се продават в системата на Ивентим и на касите на съответните зали.

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

То е човешка необходимост, тъй като е езикът на душата на човечеството, казва главният гост-диригент на Софийската филхармония

Режисьорът Леван Когуашвили: Грузинското кино говори за тъжни неща с жизнерадост

Филмът "Брайтън 4" откри юбилейното издание на София Филм Фест в присъствието на режисьора

Блаж Кемперле от квартет "Сигнум": Саксофонът е хамелеон и излъчва много музикални цветове

Световна премиера с новия проект на виртуозните саксофонисти от квартет „Сигнум” в България

Режисьорът Петър Денчев: Положението на артистите у нас е класов проблем

"Липсата на класово съзнание как се самоопределяш в подобна система е проблем и за това каква цена можеш да изискаш за своя труд и кой трябва да я плати" споделя още Денчев

Маестра Кери-Лин Уилсън: Вълнувам се, че отново ще дирижирам Софийската филхармония

На своята нова среща със софийската публика на 23 септември, талантливата канадка се представя със симфоничен концерт, включващ творби от Бѐдржих Сметана, Макс Брух и Дмитрий Шостакович

Цигуларят Йосиф Радионов: Възвишената музика е била винаги на почит в моето семейство

Музиката, която изпълнявахме със съпругата ми по време на пандемията, трябваше да е обнадеждаваща, казва големият музикант