Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Il Volo, в България: Куинси Джоунс ни посъветва да останем скромни

СВЕТОВНИ ЗВЕЗДИ, НА НАША СЦЕНА

Il Volo, в България: Куинси Джоунс ни посъветва да останем скромни

Новите трима тенори са истински куриоз в историята на музиката

Снимка: Bg Sound Stage Management

Те са три момчета с невероятни гласове. Израснали са в италианската провинция, но съдбата ги събира за голямата световна сцена. Успехите им в кратък период от време са толкова забележителни, че един музиковед ги окачествява с "куриоз в историята на музиката". За 10 години те вече имат 5 платинени албума.

Купи билет

Очакваме младите италианци за два концерта в България - на 16 септември във Варна и на 18 септември в София. Те ще пеят със симфоничния орестър на БНР.

Как са постигнали този "полет" до върха на световната сцена? - Чуйте техните отговори пред репортер на Impressio:

- Наричат ви Новите трима тенори. Като се има предвид, че Старите са Лучано Павароти, Пласидо Доминго и Хосе Карерас, нарицателното е израз на оценка за висок професионализъм. Това изпълва ли ви с гордост? Как гледате изобщо на сравнението?
- Нашата цел винаги е била да отворим по-широко вратите на залите и да направим тази музика по-достъпна за широката публика.

- Наричат ви още "момчетата с божествени гласове". Божествена даденост ли е гласът, или за да стане "божествен" трябва да се упражнява и пази ежедневно?
- Разбира се, това е велика е дарба, но трябва да тренираш гласа си и да се грижите за него всеки ден.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- Пеете от класическа опера до евъргрийни и поп. Т.е. "покривате" всички вкусове - на няколко поколения публика. И все пак, кой жанр и коя публика предпочитате?

- Ние имаме различни музикални вкусове, но слушаме всичко и за нас нашата публика е само една - нашата!

Снимка: Bg Sound Stage Management

- Как стана, че шоуто "Ti lascio una cazone" ви събра? В него не бяхте ли конкуренти?
- Да, ние участвахме в него като конкуренти, но през четвъртия епозод на шоуто режисьорът реши да събере трима ни заедно.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- На кого беше предложението триото ви да се казва "Полетът"? /Il Volo/ Авторът на идеята влагал ли е някаква символика за бърз успех, подобен на полет?
- Не, ние просто търсехме кратко име на италиански. Хареса ни, защото освен това в Il Volo има метафоричен смисъл: Музиката ни кара да летим.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- За легендарния "Сан Ремо" се говорят много и противоречиви неща, но ето че едни талантливи млади хора като вас, успяват да преодолеят статуквото и да спечелят наградата през 2015-а? - Имаше ли някакви препятствия по пътя към нея? Вярвахте ли, че може да спечелите тази награда, толкова скоро след старта си?
- Победата буквално беше изненада за нас. И начин да накара нашата родина да узнае за нас, защото преди "Сан Ремо" ние бяхме напълно неизвестни в Италия.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- След "Сан Ремо" очевидно вече нещата сякаш са ставали по-лесно: 5 албума, 2 номинации "Грами". Как мислите - наградата, или популярността ви сред публиката - кое от двете изигра по-голяма роля за тази шеметна кариера?
- Това не е точно така. "Сан Ремо" се проведе, когато ние вече бяхме доста популярни в чужбина - бяхме издали 3 албума. Нека да го кажем така: "Сан Ремо" ни позволи окончателно да "завладеем" Италия.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- Пели сте на най-големите световни сцени, като Арена ди Верона, Роял Албърт хол и Рейдио Сити Мюзик Хол в Ню Йорк. Куинси Джоунс ви кани за участие в "We Are The World For Haiti", заедно с едни от най-големите звезди на съвремието ни: Боно, Лейди Гага, Карлос Сантана, Енрике Иглесиас, Селин Дион, Will.i.am of Black Eyed Peas. Как се "вписахте" в този звезден "прах" и има ли нещо запомнящо се, което ви е казал тогава Куинси Джоунс, или някой от другите легенди?
- Беше истинска чест да работим с тях. Съветът на Куинси Джоунс към нас бе винаги да се стремим да се развиваме, и въпреки това да останем скромни.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- Вярно ли е, че сте от любимците на папа Франциск? - Имате няколко концерта след папска благословия. Всъщност, кога и къде ви забеляза за пръв път папата?
- Не знаем дали това е така, но определено беше паметно изживяване. Да пеем пред папа Франциск в Панама по време на Световния ден на младежта през 2019 г. вероятно е най-емоционалното ни представление.

- За 10 години имате 5 платинени албума. Доста респектиращо. По един и същи начин ли се радвате на всеки от тях, или още от дебюта си свикнахте да сте "платинени"?
- Всеки от нашите албуми е резултат на усърдната работа на един страхотен екип и ние си ги обичаме всичките, защото всеки един от тях представя различен етап от нашата кариера.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- Какво е да бъдеш на турне с Барбра Стрейзънд? Опознахте ли я отблизо по време на съвместните си концерти в Канада? - Каква е тя зад кулисите?
- Беше невероятно преживяване да споделим една сцена с нея. Тя ни помогна да израснем професионално с безценните си съвети, като същевременно се отнасяше с нас изключително мило.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- Същото бих ви попитала и за Пласидо Доминго и Ерос Рамацоти. Вие сте момчета, израстнали в малки провинциални градчета на Италия. Някога хрумвало ли ви е каква слава ще ви "сполети"?
- Не, разбира се. Това беше изненада за самите нас.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- Когато се прибирате по родните си места, какво ви казват местните хора? - Гордеят ли се с вас вашите близки - родителите, приятелите?
- Да, те се гордеят с нас и ние използваме всеки един момент, за да им благодарим за подкрепата.

- Микеле Торпедине. Така се казва вашият ангел на земята, който ви открива и решава да сформира триото. Строг ли е с вас, влизате ли в някакви противоречия, или безропотно слушате всичките му съвети? Доколкото знам, той е бил мениджър на много знаменитости, включително на Андреа Бочели...
- Микеле Торпедине е нашият ментор, онзи който повярва в нас от самото начало.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- Разкажете повече за срещите си по време на Голямото турне - 50-те концерта в САЩ, Канада, Централна и Южна Америка. Турнето ви утвърди като световни звезди на поп-операта. Един жанр, който не е така популярен и има по-специална публика, но вие доказахте, че билетите за него могат да се разпродават само за няколко часа. Как си обяснявате този успех?
- Щастливи сме от този огромен успех, но сме длъжни да признаем, че той се дължи на музиката, която изпълняваме.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- Концертът и филмът "Notte Magica - трибют на тримата тенори". С него станахте популярни и в България. Разкажете нещо повече за онова, което остана за зрителя "зад кадър"? И също така, как се чувствахте, когато за пръв път се гледахте във филма?
- "Notte Magica" беше една от най-големите стъпки в нашата кариера. Ние знаехме, че ще бъде огромно предизвикателство, но благодарение на Фондация Павароти и подкрепата на Пласидо Доминго, честно можем да кажем, че мечтата ни се превърна в реалност.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- А как възприехте България и българите, когато за пръв път бяхте у нас?
Купи билет- Бяхме много впечатлени от забележителностите на София, но преди всичко от топлината и добрината на хората.

Снимка: Bg Sound Stage Management

- Може ли по един - само един въпрос, към всеки от вас? - Джанлука, ти си невероятно чаровен - публиката много те харесва. Израсъл си на село, и това те прави "народен човек". Пееш от 3-годишен. Критиците, обаче, са объркани в квалификацията на гласа ти и затова се изразяват малко странно - че си "баритон с висок регистър". Ти как би се определил като глас и като човек - промени ли славата момчето от малката провинция?
- Първо, бих искал да кажа, че точното определение на гласа ми наистина е "баритон във високия регистър". А детето от малкото селце все още живее в мен и винаги ще бъде така. Разбира се, моят начин на живот се промени, но аз мисля, че знам как да се адаптирам към промените, на базата на ценностите, в които ме е възпитавало моето семейство.

Снимка: Bg Sound Stage Management

Още

Il VOLO разпродадоха Arena di Verona

Il VOLO разпродадоха Arena di Verona

- Иняцио, какво е да си израстнал в Сицилия? Пееш опери от 3-годишен. Откъде ти дойде това, при положение, че никой от родителите ти не е музикант? Сега, доколкото съм информирана, не само пееш, ами и свириш на пиано, на китара, и дори на барабани. Същевременно композираш. Откъде са дошли при теб тези таланти - запитвал ли си се някога, и какво мислиш - има ли нещо "назад", във времето преди да се родиш? - Вярваш ли езотерични неща като прераждането, кармата и съдбата?
- Роден съм в Болоня и се преместих в Сицилия на 9-годишна възраст. Не знам откъде идва талантът, но винаги се опитвам да изживея музиката на 360°.

Още

Какво не знаем за италианското трио IL VOLO

Какво не знаем за италианското трио IL VOLO

- Пиеро, за теб вече критиците са се произнесли, че си феномен. Ти си сицилианец, израстнал в средно семейство на механик и домакиня. Дядо ти е музикант - доколкото разбрах е сляп, но човек с невероятен слух и музикален талант. Той е твоят откривател и авторът на първата песен в твое изпълнение. Плаща първите ти уроци по пиано. Помниш ли какво ти каза дядо ти, когато спечелихте наградата на "Сан Ремо"?
- Парадоксално е, но днес аз си спомням по-добре епизодите от моето детство, отколкото от това фантастично пътуване. Разбира се, моето семейство е най-важното нещо в живота ми, първото жури на моя обществен и личен живот. Никога няма да забравя съветите на дядо ми.

Интервю на Еми МАРИЯНСКА

Купи билет

Il VOLO идват за втори път в България по покана на продуцентска компания BG Sound Stage. Концертите им са на 16 септември в ДКС във Варна и на 18 септември в София, в Арена Армеец.

Билети се продават в системата на Ивентим и на касите на съответните зали.

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Ирина Стоянова: Благодарение на фестивал Алегра, музикалното училище ще бъде „лаборатория за музика“ на световно ниво

Заместник-директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" споделя впечатленията си от младото музикално поколение и важността да се създават условия за развитието на младите музиканти

Майкъл Лийг от Snarky Puppy ексклузивно: Джаз, свобода и светът днес

Ще гледаме култовата група на 2 юли на сцената на A to JazZ

Мария Найденова – Абрашева: Фестивал и академия Алегра е наслада за духа

Осмото издание на международния културен форум обещава незабравими срещи с виртуози от световната музикална сцена и атрактивна програма

Мария Банова за уникалното "същество" театър в кутия

"Изкуството на театър в кутия няма аналог в българското куклено изкуство", казва кукленият режисьор и сценограф

Поезия, визия и музика – трите елемента на видеотриптиха "Друга светлина"

На 17 юни от 18:15 ч. можете да видите "Друга светлина" в Дом на киното. Проектът работи с асоциативните движения между текст, звук и изображение в думите, ритъма, гласа, тембъра, субстанцията, цвета и композицията

Рут Колева: София има належаща нужда от развитие на културен туризъм

Певицата е съосновател на един от най-свежите градски фестивали Sofia Live Festival