Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дарина Такова: Артистите, които бранят Путин, са посланици не на руската култура, а на неговия режим

ВОЙНА И КУЛТУРА

Дарина Такова: Артистите, които бранят Путин, са посланици не на руската култура, а на неговия режим

"Да, едва ли ще се намери по-добър диригент за "Дама Пика" в Миланската Скала от Гергиев, но ето... Скалата не сваля Чайковски от афиша си, а отстранява съветника по култура на Путин от продукцията", споделя оперната прима

Дарина Такова (Личен архив)

Impressio потърси за интервю оперната прима Дарина Такова, едно от най-талантливите и знакови лица на българското оперно изкуство по света, за да сподели мнението си за отхвърлянето на много руски музиканти от западните сцени.

Анна Нетребко спря концертите си заради натиска да осъди действията на руския президент, Валерий Гергиев мълчи, но беше отстранен от поста му на главен диригент на Мюнхенската филхармония, участията му в Ла Скала, в Парижката филхармония и турнето с Виенската филхармония в САЩ бяха отменени. Не е тайна, че и двамата са близки приятели на Путин. 

Още

Уволниха Гергиев като диригент на Мюнхенската филхармония

Уволниха Гергиев като диригент на Мюнхенската филхармония

- Госпожо Такова, много руски музикални знаменитости в момента са атакувани заради липса на публична позиция по отношение на войната в Украйна. Според Вас това правилно ли е?
- На първо място е важно да се уточни, че тези руски артисти не са атакувани заради липсата на позиция, а заради това, че тази липса е подплатена с дългогодишна пропутинистка ориентация и близост до режима на Путин, което ги прави не зависими или застрашени от този режим, а облагодетелствани и пристрастни към него.

- Трябва ли да се отменят концерти на руски музиканти в Европа. Вече доста държави премахват от концертния си афиш такива участия.
- Аз вярвам, че всеки артист има правото да следва своя политическа или идеологическа нагласа, това не може да му бъде наложено или отнето.

Ситуацията, обаче, е толкова грозна, шокираща и в разрез с нормалните човешки права, че ако не се отречеш от Путин, то ти си с него. И онези, които бранят Путин, вече не са посланици на руската култура и изкуство, а посланици на неговия режим.

Още

Френският художествен директор на балетната трупа в театър "Станиславски" подаде оставка

Френският художествен директор на балетната трупа в театър "Станиславски" подаде оставка

Театрите, които се разграничават и осъждат действията на Путин, логично искат да се дистанцират и от артистите от неговото обкръжение. В интерес на истината, на прицел са основно Гергиев и Нетребко, но има още доста артисти, които и до момента мълчат.

- Маестро Валерий Гергиев беше свален от поста му на главен диригент на Мюнхенската филхармония, а Парижката филхармония и Ла Скала също така отмениха неговите участия. Крайна мярка ли са тези решения в конкретния случай?
- Нищо не може да отнеме величието на музиканта Гергиев.

Всеки музикант и меломан знае каква е неговата роля в класическата музика и в руската култура. Да, едва ли ще се намери по-добър диригент за "Дама Пика" в Миланската Скала, но ето.. Това е тънката разлика. Скалата не сваля Чайковски от афиша си, Скалата избира да отстрани съветника по култура на Путин от продукцията.

Още

Обвинена в дружба с Путин: Руското сопрано Анна Нетребко спира концертите си

Обвинена в дружба с Путин: Руското сопрано Анна Нетребко спира концертите си

- Трябва ли артистите да бъдат въвличани в действията на политическите лидери на техните държави? Не страда ли от това най-вече не само артистът, но и почитателите на музиката, зрителите. Изобщо изкуството.
- На няколко пъти Анна Нетребко каза, че не може да се отрече от родината си. Когато от Скалата обявиха, че тя няма да пее в "Адриана Лекуврьор" по здравословни причини, тя избухна и написа "Не е вярно, здрава съм, но няма да дойда!".

На другия ден публикува снимка с Валерий Гергиев без текст. След като я нападнаха в коментарите, добави текст, в който говори за вредата от войната. След това публикува пост на английски , в който осъжда войната и иска от Русия да я прекрати. След това публикува на руски "Простете, съотечественици, но бранейки близките си, не мога да постъпя по друг начин."

Накрая толкова се обърка, че изтри всичко по темата за войната и затвори профила си.

Не мога дори да си представя на какво е подложена в момента от всички страни и ми е тъжно, че един грандиозен артист като нея, трябва да излезе извън зоната на музиката и сцената, за да заеме позиция, но с всичко казано и направено дотук, тя показва само, че в нейното съзнание между родината и Путин има знак за равенство.

Никой не иска от нея или от когото и да било да се отрече от Русия, а и въпреки заплахата от сериозни санкции, има хора на изкуството от Русия, които се противопоставят на действията на Путин в Украйна. Кисин, Баришников... Ето, директорът на Московския държавен театрален център Елена Ковалская, напусна поста си с аргумента, че не може да приема заплата от убиец...

Още

Анна Нетребко: Руските артисти не трябва да бъдат принуждавани да заемат политически позиции

Анна Нетребко: Руските артисти не трябва да бъдат принуждавани да заемат политически позиции

- Каква позиция на музикантите бихте оценили като правилна и достойна в тази наистина сложна ситуация?
- Позициите на Елина Гаранча, Пьотр Бечала, Анита Рачвелишвили и много други. Нали разбирате - латвийка, поляк, грузинка... Все нации, които са претърпели това, което се случва в Украйна на свой гръб.

Ние, артистите носим гигантска отговорност. С нашия труд, с нашето изкуство, ние имаме мощен инструмент за лекуване и обгрижване на душата на публиката и нашето изкуство трудно може да се отдели от публичния ни образ и неговите обвързаности с идеи, каузи и политики, даже напротив- артистът трябва да се ангажира с всичко това, но водещото трябва да бъде доброто, мира, равенството, човешките права.

Когато си обвързан с идеи и политики и те инициират война, тогава нещата заемат друга форма....

Интервю на Юлия Владимирова | Instagram

Още

"Ла Скала" поиска от Валерий Гергиев да изясни позицията си за Украйна

"Ла Скала" поиска от Валерий Гергиев да изясни позицията си за Украйна

Още

Диригентът Валерий Гергиев остана без импресарио заради връзките си с Владимир Путин

Диригентът Валерий Гергиев остана без импресарио заради връзките си с Владимир Путин

Още

Марина Влади: Спрете този ужас!

Марина Влади: Спрете този ужас!

Още

Руският павилион на Венецианското биенале ще остане празен

Руският павилион на Венецианското биенале ще остане празен

Още

Болшой театър отмени гала концерта на Пласидо Доминго

Болшой театър отмени гала концерта на Пласидо Доминго

Още

Европейската култура санкционира руската заради ситуацията в Украйна

Европейската култура санкционира руската заради ситуацията в Украйна

 

 

 

Коментирай 32

Календар

Препоръчваме ви

Качете се на "Веселата карета" на 2 юни в Столичен куклен театър с музиката на Жоро от "Остава"

"Toва е истинска позитивна емоция, но и с много самоирония, които в последно време липсват на всички ни", казва музикантът за едноименния спектакъл

Две актриси и един режисьор разкриват "Мечтата на идиотката"

Стефка Янорова, Василена Винченцо и Явор Намлиев представят "Мечтата на идиотката" от Анатолий Дяченко на сцената на театър "Българска армия"

Боби Косатката: Косьо Марков е винаги с нас и така ще бъде до края!

"На 19 май в Joy Station ще изсвирим част от най-големите хитове на "Тангра", плюс материал, по който работихме през последните 2-3 години, преди да загубим нашия непрежалим колега и приятел", казва вокалистът на култовата група

ANTIstatic - ANTIwar: Танцът срещу статичността в мисленето

"Иновативността и авторството, което предлага съвременният танц е нещото, от което съвременният човек има нужда, казват тримата създатели на фестивала "Антистатик" Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев

Актьорът Христо Петков: "Бягство" е филм за свободата

"Аз много си обичам професията именно заради моментите на тотален контрол. Това да знаеш, че всичко зависи от теб и ти решаваш как и кога да продължиш", споделя той

Григор Паликаров: Всеки концерт би следвало да е идеален...

"Предпочитам партитури, които приличат повече на красиви панорамни пътища с много завои, с много изкачвания и слизания", споделя маестрото, който ще води Софийската филхармония в два концерта през май