Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Руският павилион на Венецианското биенале ще остане празен

ПРОТЕСТНИ АКЦИИ

Руският павилион на Венецианското биенале ще остане празен

Кураторът Раймундас Малашаускас и двамата артисти Александра Сухарева и Кирил Савченков, които трябваше да представят Русия на тазгодишното издание, анулираха участието си в знак на протест срещу руската инвазия в Украйна

(Източник: labiennale.org)

Кураторът и двамата творци, които трябваше да представят своя творчески проект в павилиона на Русия на тазгодишното издание на Венецианското биенале на изкуствата, анулираха участието си в знак на протест срещу руската инвазия в Украйна, съобщава сайтът на 59-ото издание на Биеналето.

В изявление на организаторите на проявата се казва, че те изразяват пълна солидарност с това смело и благородно решение и споделят мотивите, които стоят зад него и които отразяват по един драматичен начин трагедията, която сега преживява цялото население на Украйна.

"Биеналето остава място на срещи между народите чрез изкуството и културата и организаторите му осъждат всеки, който пречи чрез насилие на диалога под знака на мира", се казва още в изявлението на организаторите на проявата.

Още

Михаил Михайлов, с когото отиваме на Биеналето във Венеция

Михаил Михайлов, с когото отиваме на Биеналето във Венеция

С това решение на куратора и на участниците в руската експозиция де факто внушителната сграда на руския павилион насред "Градините на Биеналето" във Венеция ще остане затворена и ще символизира сама по себе си протеста срещу постигането на целите по пътя на войната.

В павилиона тази година трябвашe да бъдат представени творбите и инсталациите на руските творци Кирил Савченко и Александра Сухарева. Двамата са родени съответно през 1987 и 1983 г. в Москва и са комплексни творци, чието творчество не може да бъде ограничено в рамките на определен жанр.

Инсталациите на Александра Сухарева са експерименти и наблюдения, които извеждат наяве субективността на обекта-произведение на изкуството и показват, че този обект е повлиян от различни процеси и трансформации. Тя излага творбите си в изоставено имение в Гребнево близо до Москва, което едно време е било собственост на руския княз Трубецкой.

Кирил Савченков пък е фотограф и специалист в мултимедийните инсталации, като творбите му включват медиатизирани скулптури, пърформанси, инсталации и звук. Чрез тях той анализира такива теми като скритата власт, причинените травми, отношенията на властта с културата, технологичния метаболизъм, информационната автокрация и превръщането на медиите в оръжие за постигане на различни цели.

Кирил Савченков в снимка за руското списание за съвременно изкуство "Афиша" (Фотография: Иля Батраков)

Още

"Ето къде си" ни представя на Венецианското биенале

"Ето къде си" ни представя на Венецианското биенале

Куратор на павилиона трябваше да е роденият в Литва и живеещ в Брюксел творец Раймундас Малашаускас. В изявление, с което анулира участието си в Биеналето, той казва, че го е направил, след като се е консултирал с двамата руски творци. Кураторът подчертава, че продължава да изпитва възхищение към тях. "Но въпреки това аз не мога да продължа напред с работата си по този проект в светлината на руската военна инвазия и бомбардирането на Украйна. Това е политически и емоционално непоносимо".

После той си спомня за годините на независимост и развитие на неговата родна страна след разпадането на СССР и подчертава, че самата идея за eвентуален живот под руска или под каквато и да е друга империя би била нетърпима за него. Малашаускас обаче допълва, че има много блестящи руски творци, защитаващи каузата на свободата на мисълта въпреки факта, че живеят в един все по-репресивен контекст.

Той изтъква, че категорично се противопоставя на настоящата руска атака в Украйна, но също така смята, че хората от Русия не трябва да бъдат подлагани сега на тормоз и отхвърляни само заради подтисническите действия и политики на властимащите в страната им, съобщава сайтът "Биенал фаундейшън".

Единият от двамата руски творци, които трябваше да участват в Биеналето - Кирил Савченков, пък казва, че е анулирал участието си, защото няма място за изкуство, когато хората умират под бомбите, когато украинците се крият в бомбоубежища, а гласът на руските дисиденти е заглушен. Той допълва, че в качеството си на руснак, няма да представи творчеството си в руския павилион на Биеналето, пише сайтът "Екзибарт".

Експозицията, която трябваше да бъде представена в руския павилион на Биеналето, трябваше да е творчески размисъл за времето, прехода, преминаването от едно състояние в друго, за връзката между минало и бъдещето, за размиването на границите между живота и смъртта, между деня и нощта, за очакването на непредвидимото и за подготовката за утрешния ден, било то катастрофален или светъл, припомня италианското издание "Политикаменте корето". Проектът носеше името "914", идващо от 1914 година, когато е бил построен руският павилион на Биеналето.

Биеналето във Венеция тази година протича под темата "Млякото на мечтите", вдъхновена от заглавието на книгата на художничката сюрреалистка Леонора Карингтън. То ще започне на 24 април и ще продължи до 27 ноември.

Още

Европейската култура санкционира руската заради ситуацията в Украйна

Европейската култура санкционира руската заради ситуацията в Украйна

Още

Парижката филхармония и Ла Скала отмениха участията на Валерий Гергиев

Парижката филхармония и Ла Скала отмениха участията на Валерий Гергиев

Още

Латвия обмисля да впише в черния списък световноизвестния диригент Валери Гергиев

Латвия обмисля да впише в черния списък световноизвестния диригент Валери Гергиев

Още

Френският художествен директор на балетната трупа в театър "Станиславски" подаде оставка

Френският художествен директор на балетната трупа в театър "Станиславски" подаде оставка

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Афроамериканският художник Ърни Барнс се превърна в звездата на търга за изкуство от 20-и век на "Кристис"

"За някои слоеве в Америка картината "Sugar Shack" ("Бараката за захар") е по-известна от "Мона Лиза", коментира купувачът й Бил Пъркинс

"Цветогледи" от Александър Хофарт в Галерия "ЛИК"

Самостоятелна изложба от 25 май до 14 юни 2022 г. Вернисаж 25 май от 17ч до 20 ч.

Откриха изчезнал портрет от Тициан

Картината, изобразяваща "благороден мъж с барета", е изчезнала преди около 20 години

Японският милиардер Маедзава продаде картина на Баския за 85 милиона долара

Творбите на американския неоимпресионист, починал на 27 г. през 1988 г., се продават много скъпо последните години

"Гол мъж и две фигури зад него" на Микеланджело бе продадена за над 23 милиона евро

Рисунката на ренесансовия майстор е определена като френско национално съкровище

Почитаме Майстора с две изложби в Националната галерия

"Образът на Майстора" и "Майстора и "Родно изкуство" ще бъдат открити на 19 май (четвъртък) - съответно в "Квадрат 500" и в "Двореца" и ще могат да бъдат видяни там до 28 август