Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Смъртоносна доза хероин и уиски пращат в гроба легендата Джанис Джоплин

ЗНАМЕНИТОСТИ

Смъртоносна доза хероин и уиски пращат в гроба легендата Джанис Джоплин

Певицата се превърна в безсмъртен символ на една епоха

Джанис Джоплин в документалната лента за нея "Janis: Little Girl Blue"

Името на Джанис Джоплин остава безсмъртен символ на бунтарската епоха от 60-години на миналия век. Тя е първата американска блус рок-певица, демонстрарила публично протеста си срещу социалното лицемерие и за свободно изразяване на личността.

Джанис умира само на 27. Заключението на експертите за причината на смъртта й е комбинация от прекомерна доза наркотици и алкохол.

Проследявайки краткия живот на певицата, всеки би могъл да усети болката, ранимостта и куража на тази млада жена, която както се изразява един критик, "си отиде, за да остане безсмъртна".

Дързък символ на една епоха

Още

Краля на рока Елвис имал брат близнак, който живял 6 часа

Краля на рока Елвис имал брат близнак, който живял 6 часа

Джанис Джоплин /Janis Joplin/ е родена на 19 януари 1943 г. в Порт Артур, щата Тексас, САЩ, в семейството на Сет Уърд Джоплин и Дороти Бонита Ийст. Баща й е инженер във фирмата "Тексако". Джанис има по-малка сестра - Лора и по-малък брат Майкъл.

В семейния им дом често звучала класическа музика. Майката на Джанис имала хубав глас и пеела на благотворителни мероприятия и концерти, като често водела със себе си и малката Джанис.

Джанис като дете и тийнеджърка

Още

"Богът на рока" Кърт Кобейн днес щеше да стане на 50

"Богът на рока" Кърт Кобейн днес щеше да стане на 50

Като дете Джанис била чаровница, с лице почти постоянно озарено от усмивка. С годините обаче детското й изражение се променя и става все по-тъжно. Променя се и тялото й - напълнява прекомерно и в училище започват да й се подиграват. Джанис все повече се затваряла в себе си и болезнено преживявала враждебното и грубо отношение, но в същото време имала куража да не го показва.

Изработва в себе си характер на устойчивост и съпротива срещу агресивния и несправедлив външен свят. Това бележи и вкусовете й в музиката. Слуша Лийдбели, Беси Смит, Одета и Биг Мама Торнтън, но продължава да пее в в местния хор.

Поведението й шокира, но тя докрай остава вярна на себе си

През 1960 г. започва да следва в университета "Остин" в Тексас, където веднага се набива на очи. Както облеклото, така и поведението й, изглеждат бунтарски. Става разпознаваема местна знаменитост - момиче, обуто в джинси, на бос крак и с китара в ръка. Често я виждат с бездомниците Джим Лангдъм и Грант Лайънс, с когото пее в дует блус за първи път.

Още

Джон Ленън и Йоко Оно - любов като на кино, и филм за любовта им

Джон Ленън и Йоко Оно - любов като на кино, и филм за любовта им

Поведението на Джанис доста шокирало университетската общественост, но тя ни най-малко не давала вид, че това я интересува. Нощем разпивала в местни клубове, като често си тръгвала видимо пияна. В университета имало и други като нея, макар и не толкова набиващи се на очи.

Това "тайно" общество не само пият и пушат - повечето са интелигентни млади хора, които се интересуват от блуз и фолк. Джанис бързо става лидер на "подземното" студентско общество. В студентския вестник излиза статия за нея, със заглавието "Как тя смее да бъде толкова неподражаема".

Това още повече засилва интереса към личността й, но вкъщи не са доволни от нейната негативна популярност. Джанис не намира общ език с родителите си - прекъсва следването си и напуска родния си дом.

През 1963 г. заминава за Сан Франциско. Там я забелязва продуцентът на групата за психеделичен-асид рок "Big Brother And The Holding Company". Джанис става вокалист на групата и толкова бързо се превръща в знаменитост, че за нея започва да говори цяла Америка.

Още

Рок иконата Джон Бон Джоуви на 55

Рок иконата Джон Бон Джоуви на 55

Първият й голям успех е на фестивала в Монтерей, но славата идва с участието й на фестивала Удсток през 1969 г., който според експертите слага началото на рок епохата.

Всички научават песните на Джанис "Down On Me", "Summertime", "Piece Of My Heart", "Ball 'n' Chain", "Maybe", "To Love Somebody", "Kozmic Blues", "Work Me, Lord", "Cry Baby", "Mercedes Benz", както и единствения й Хит номер едно - "Me And Bobby McGee". На живо на сцената, Джанис буквално наелектризира публиката и преди още да запее, само появата й, предизвиквала бурни овации.

"Janis: Little Girl Blue"

Още

Денят, в който Джон Ленън "предизвика"... Бог

Денят, в който Джон Ленън "предизвика"... Бог

Пресата постоянно обсъжда личния й живот - връзките й с Джими Хендрикс, Джим Морисън и Крис Кристоферсън. Според слуховете, Джанис е имала близки отношения и с жени.

Дали това е било израз на любвеобилната й природа, или проява на свободолюбивия й характер, днес никой не може да каже. Фактите обаче красноречиво говорят, че Джанис Джоплин е живяла на бързи обороти и по начина, който й харесва, без никакви предразсъдъци спрямо общественото мнение.

По същия начин не крие, че приема наркотици. Всъщност, те често я тласкали към по-агресивно поведение на сцената, но и това се харесвало на публиката. "Защото Джанис е неповторима!", възкликва в едно телевизионно предаване един музикален критик.

Джанис Джоплин на фестивала в Удсток, 1969 г.

Още

Краля на попа: Хората ме питат как правя музика. Просто стъпвам в нея...

Краля на попа: Хората ме питат как правя музика. Просто стъпвам в нея...

Малцина знаят, че междувременно на славната си 4-годишна кариера, певицата работи и като музикален аранжьор, рисува и танцува. Някогашното дебело момиче се превръща в жена-легенда на сцената, призната е като уникален и многостранен талант. Списание "Ролин Стоун" я поставя в в класацията на 100-те най-велики певци на всички времена.

На върха на славата си, на 4 октомври 1970 г. Джанис е намерена мъртва в "Лендмарк хотел" в Холивуд. В кръвта й са открити голямо количество хероин и уиски. По-късно се разбира, че е купила хероина от непознат наркопласьор, а не от постоянния си дилър - не го открила.

Трагичната смърт на певицата още повече засилва интереса към личността й. Джанис Джоплин се превръща в идол на свободолюбивите хора от 60-те години на миналия век.

С други думи казано - на цяла една бунтарска епоха.

"Janis: Little Girl Blue"

През 1995 г. името на Джанис Джоплин влиза посмъртно в Рокендрол на славата. И до днес то е легенда на рока.

Много музиковеди са на мнение, че темпераментът и харизмата на певицата остават неподражаеми във времето до днес, и както казва един от тях: "Ето защо тя е безсмъртна!".

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите

Татяна Лолова пред Dir.bg: Кой, каквото има - да каже, кой, каквото иска - да премълчи...

"Ако някой ми предложи да изживея живота си отново, може би не бих центрирала само върху работата си...", сподели голямата звезда година преди да ни напусне