Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Силви Вартан: Любовта ни с Джони беше като огън, и остави пепел!..

ЖИВОТ КАТО НА КИНО

Силви Вартан: Любовта ни с Джони беше като огън, и остави пепел!..

Лицето й е обезобразено след катастрофа по негова вина

След новината, че е починал Джони Холидей, повечето информационни агенции цитираха първите думи на неговата голяма младежка любов и бивша съпруга - певицата с български корени Силви Вартан: "Както на цяла Франция, така и моето сърце е разбито", каза Силви. Нейният "палав" Джони е баща на сина й Дейвид Холидей, роден през 1966 г. Красивата двойка се развежда през 1980 г., след 15 години бурна и страстна любов, пълна с драматични събития.

Двамата се запознават през 1961 г. в зала "Олимпия" в Париж. Представя ги един на друг не който и да е, а родният брат на Силви - Еди Вартан, който е приятел с младия рокаджия Джони Холидей. Това е е любов от пръв поглед и за двамата, но тя замалко не започва с мъжки скандал: Красивият "хулиган" Джони, обожаван от тълпи млади момичета, спонтанно казва на брата на Силви: "Бих правил всичко с нея!.." На момчето с арменска кръв Еди му пламва ревностното чувство за семейна чест, но не казва нищо - вижда в очите на Джони, че той буквално е запленен от красотата на сестра му.

Джони и Силви - млади и влюбени

Още

Мирей Дарк имала ужасно детство - баща й я мразел, защото не била негова дъщеря

Мирей Дарк имала ужасно детство - баща й я мразел, защото не била негова дъщеря

По-нататък никой и нищо не може да спре привличането между двамата. За кратко Силви променя Джони. Тя е момиче от пуританско семейство, възпитавана в чувство за благоприличие, и влюбеният Джони се съобразява с моралните й критерии. Чак след като получава разрешението й, двамата оповестяват публично връзката си и намерението си да сключат брак, за пръв път в интервю за канал "Europe 1" през 1963 г. Две години по-късно, на 12 април 1965 г., Джони Холидей и Силви Вартан си казват "Да" в малкото селце Локонвил, пред 2000 души и безброй фотографи и фенове. Събитието предизвиква истинска масова истерия. 

На другата година през август им се ражда син - Дейвид. Щастието занапред изглежда безоблачно, но за жалост... няма да бъде. Според едно старо признание на Силви Вартан, Джони й "обърнал гръб" скоро след раждането на сина им. Започва да пие, често не се прибира у дома, Силви научава от пресата за запоите му в компанията на красиви фенки. И въпреки това, той е нейната първа и гореща любов. Нежното й сърце го приема такъв, какъвто е. Влюбената Силви потиска и се бори с нараненото си его в продължение на много години, докато през 1980 г. двамата с Джони официално се развеждат.

Още

Жан Габен превръща мъжемелечката Марлене Дитрих в покорна домакиня

Жан Габен превръща мъжемелечката Марлене Дитрих в покорна домакиня

Всъщност, това е нейният "прочит" на историята, в стила на един френски филм, който носеше заглавието "Един мъж и една жена". А какъв е неговият? - Джони продължава да обича лудо своята Силви, но се отегчава от битовизмите в брака. Предпочита да излиза с приятели, докато тя се грижи за сина им. В един момент на нея й омръзва да се бори с Джони, и подава молба за развод. Това не само го сплашва, но буквално го съсипва психически. Отчаян, Джони прави опит за самоубийство, като се нагълтва с приспивателни. Силви тича в болницата, за да хване ръката му. Обещава му, че никога няма да се разделят. Двамата се сдобряват, но за кратко. Връзката им продължава в агонията на скандали, раздели и сдобрявания в продължение на няколко мъчителни години.

"Направих всичко възможно да запазя семейството ни, макар от любовта ни да не беше останало нищо!..", признава Силви в едно интервю.

Съдбата им готви нов тежък удар - на 21 февруари 1970 г. бързат за концерт в Безансон. Навън е студено, а пътят заледен. Джони, с показно мъжкарство управлява автомобила с бясна скорост. Губи контрол и катастрофират. Силви е тежко ранена от удара. Красивото й лице е обезобразено.

"Когато осе събудих в болницата, не можах да се позная. Единственото ми желание беше да заплача и да скрия лицето си във възглавницата!.." , разказва за онзи ужасен момент певицата.

Още

Жана Моро: Поканата за флирт се пише с очи

Жана Моро: Поканата за флирт се пише с очи

В следващите две години Силви Вартан се подлага на две операции - първата в Париж, а втората в Щатите, където най-добрите пластични хирурзи се заемат с лицето й. И когато с този кошмар най-накрая се приключва, във Франция я чака нов тежък удар - умира баща й. По думите й Джони не е до нея в нито един от онези тежки мигове. През 1980-та най-накрая решението за развод е взето окончателно и възприето като "правилно" и от двамата.

Джони Холидей и последната му съпруга Летисия в Париж, 2017 г.

Година след развода си с Джони Холидей, Силви среща американския продуцент с италиански корени Тони Скоти, в чието лице отново открива любовта. Бракът им е хармоничен. За разлика от Силви, Джони на няколко пъти опитва да заживее като женен, но всичките му опити се оказват неуспешни.

Още

Едит Пиаф не успява да пребори рак на черния дроб

Едит Пиаф не успява да пребори рак на черния дроб

Силви е щастлива с новия мъж в живота си, но забравила ли е напълно Джони? Когато за пръв път чува новината, че той страда от рак на белите дробове, тя е буквално разбита. Преди няколко години, когато Джони Холидей е в кома, след операция от дискова херния, Силви казва пред един американски репортер, че не може и не иска да си представи "Джони със затворени очи"!..

Преживявал ли е през всичките тези години раздялата им самият Джони Холидей? - По думите на негови близки приятели, той бил такъв горделивец, че никога не си позволявал признания от какъвто и да било характер. До края на дните си Джони Холидей отрича да произнесе и думата "рак ", като я замества с "лоши клетки".

Джони Холидей - с болката на обречен...

"Този красив горделивец остаряваше непокорно", казва последната съпруга на певеца Летисия, в чиито думи очевидно прозира описание на характера на певеца.

Истинското име на този невероятен мъж, който се превърна в легендата Джони Холидей, е Жан-Филип Леон. Считат го за свой две страни - Франция и Америка, и може би неслучайно в пресата го наричат "фpeнcĸия Eлвиc Πpecли".

Джони Холидей е първият изпълнител, който прокарва във Франция през 60-те модните по онова време стилове cyинг, poĸ и тyиcт. Момичетата лудеят по него, а той изглежда недостъпен, докато не се влюбва лудо в едно от тях - Силви Вартан.

"Любовта ни беше луда, бяхме млади и напълно в плен на чувствата си. Връзката ни беше като огън - горя буйно, но остави след себе си само пепел!..", казва в едно интервю Силви Вартан.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса

Анджела Дейвис: Революциите не се случват по часовник

Тя е не просто символ на правата на жените и поп икона, а въплъщение на активизма, вдъхновило милиони чернокожи и бели хора по целия свят да се борят срещу несправедливостите на властта

Пласидо Доминго за Соня Йончева: Гласовете ни звучат хубаво заедно. Тя е изключителен колега

Документален филм разказва за съвместния им концерт в София през 2021 г.

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"