Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Розата на "принца" Екзюпери - неговата Консуело

ЖИВОТЪТ НА ЗНАМЕНИТОСТИТЕ

Розата на "принца" Екзюпери - неговата Консуело

Страстната им любов остава неподвластна дори на смъртта

Той и тя

Историята за страстната любов на писателя Антоан дьо Сен-Екзюпери /Antoine de Saint-Exupery/ и екзотичната Консуело /Consuelo Gomez Carrillo/ е ярък пример за това как съдбата понякога среща противоположностите, за да ги обедини в едно цяло.

Писателят се жени за ексцентричната вдовица и страстта му към нея не угасва до смъртта му, въпреки противоречията помежду им.

"Не мога да бъда с теб, не мога да бъда без теб!"

Още

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

Преди да срещне Консуело, Екзюпери живее бохемски, както той самият признава - като в "лудо колело". Срещата му с нея "спира въртенето". Кога и как точно се влюбва в Консуело? - Има няколко версии, най-романтичната от които започва с целувка "в небето", т.е. по време на полет.

През 1930 г. той е млад пилот, който поканва в кабината си красива пътничка. Полетът е до Буенос Айрес, а пътничката е гореща латиноамериканка. Страстта между двамата избухнала почти мигновено. И е толкова силна, че само 7 дни след тази среща, Екзюпери предлага брак на Консуело.

Сватбата на Антоан и Консуело

Много от приятелите на Антоан дьо Сент-Екзюпери се чудели на прибързаното му решение и не харесвали бъдещата булка.

"Та той е потомък на известно френско благородническо семейство, а тя - някаква "латино"-вдовица!...", шушукали те.

Бъдещият писател Антоан дьо Сент-Екзюпери - вторият от дясно на ляво

Още

Кои са най-тиражните книги в света

Кои са най-тиражните книги в света

Припомняли за първата му любов - Луиза - необикновена красавица. Самият Екзюпери преживял тежко раздялата си с нея - родителите й я омъжили за друг. Дълбоко наранен от това, Екзюпери декларирал, че "следващия път няма да се даде лесно". Но ето че се появила Консуело, за да опровергае всички заричания!...

До появата й, Екзюпери твърдял, че трудно ще се влюби отново. Импулсивната му натура търсела удовлетворение в адреналина от полетите високо в небето. И дори след травмата, която получил, той продължил с кариерата си на пилот, търсейки силни усещания.

Заричал се, че след Луиза няма да се влюби...

Още

Кои са авторите на "Тиха нощ, свята нощ"

Кои са авторите на "Тиха нощ, свята нощ"

Паралелно с това, направил и първите си писателски опити. За всички било ясно, че страстният Екзюпери има романтична душа.

А Консуело съвсем не изглеждала кротка романтичка. Обратното, била "темпераментен миньон от Салвадор", описва я приятел на Екзюпери в писмо до общи познати.

Консуело била безумна фантазьорка

Още

Трагичната история на Зелда и Скот Фицджералд

Трагичната история на Зелда и Скот Фицджералд

Още от пръв поглед Антоан и Консуело били наясно, че в кабината на самолета се случва чудо - между двамата прескача искрата на страстта. Първоначално тя му се представила като потомка на знатен испански род. Разказът й бил толкова убедителен, че Екзюпери дори й повярвал.

Едва по-късно той ще разбере, че нейната фантазия ражда с лекота чудновати истории, които тя умее да разказва така, че всички да им вярват. Но това очевидно му се харесвало. Вероятно любовта и писателят в него преборил чувството му за реалност.

Консуело Гомес

"Харесвам нейните истории", признал пред приятел Екзюпери.

Консуело живеела в свой измислен свят, напълно откъснат от реалността, но вероятно именно нейните художествени измислици са привличали писателя  Екзюпери?

Двамата си допадали и в друго - Консуело, също като него, постоянно изпитвала нужда от нови впечатления и приключения. Палела се от всяка авантюристична идея. Екзюпери дори я кръстил "моят малък салвадорски вулкан".

Наричал я "малък салвадорски вулкан"...

Още

Брачният живот на Толстой - истинска "война и мир"

Брачният живот на Толстой - истинска "война и мир"

Буйният темперамент на Консуело, обаче, често го заливал с огнена "лава" от гняв и негодувание, защото красавицата била раздразнителна по характер и обичала да отстоява дори прищевките си.

Първият й съпруг й внушил самочувствието за изключителност. Консуело смятала, че трябва да бъде непременно обожавана, защото е красива, умее да се облича и да бъде забавна в компания. Човекът, който имал принос за нейното израстване, за жалост, се самоубил, а самоубийството му породило слуховете, че причина за края му е... характерът на жена му?!?

Антоан дьо Сент-Екзюпери

Вероятно и Екзюпери по някое време от брачното им съжителство, достигнал до мисълта да се дистанцира от "огъня" Консуело, но всеки път се отказвал от това. Наричал я моята "бодлива роза", което несъмнено навежда на мисълта, че прототип на едноименната героиня в "Малкият принц" е именно Консуело.

"Не мога да бъда с теб и да бъда без теб!", й пише влюбеният Антоан в едно от писмата си, с което открито признава слабоволието си спрямо нея.

Преди полет

Още

Карло Понти и София Лорен - половин век любов

Карло Понти и София Лорен - половин век любов

Как преминава бракът им? - Ярко, нетривиално и страстно. Живеейки в разни градове, двамата били любители на вечерите с приятели, разходките и общуването един с друг, без да се вълнуват от материалното в живота. Често оставали почти без пари, но никога не превръщали това в проблем за съществуването си.

Импулсивната Консуело му правела скандали поради избухливия си харатер. Понякога дори затръшвала вратата на дома, но влюбеният Антоан винаги успявал да я върне, а тя никога не се съпротивлявала да го направи. И двамата съзнавали, че не могат един без друг, каквото и да си причинят.

Толкова различни, и заедно...

Дълго време, казано на съвременен език, връзката им била "отворена" - и двамата били импулсивни и си изневерявали.

В същото време взаимно и безумно се ревнували. В крайна сметка си дали дума, да сложат край на експериментите с волностите в брака си.

Още

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

За жалост, скоро след това, в един ден през 1944-та писателят-летец не се завърнал при своята Консуело... Тя не искала да повярва, че той е загинал. Продължила да му пише писма, надявайки се...Уверявала приятелките си, че нощем чува стъпките му и усеща дъха му върху лицето си...

Загрижени за психичното й здраве, близките им я съветвали да продължи живота си, като се опита да превъзмогне мъката си. Едва тогава за всички станало ясно, че Консуело - тази безумна фантазьорка, която изглеждала толкова вятърничава ексцентричка, е предано влюбена до гроб в своя "принц".

Тя е розата в "Малкият принц" и в живота на Екзюпери

Двамата с Екзюпери наистина били станали едно цяло. Единство на противоположностите, които се привличат. Според биографите на писателя, Консуело изиграва огромна роля в разгръщането на неговия талант.

Паметникът "Автор и герой", в чест на Екзюпери в Лион

В едно писмо до приятел, Екзюпери оставя трогателно изречение, посветено на любимата му Консуело:

"Когато видя от пилотската кабина светлини в далечината, аз зная, че това е знак - чака ме моята Консуело!..."

Еми МАРИЯНСКА

Още

Роми Шнайдер - живот, смърт и червени рози от Ален Делон

Роми Шнайдер - живот, смърт и червени рози от Ален Делон

Още

Голямата любов на Фаберже била международна шпионка

Голямата любов на Фаберже била международна шпионка

Още

Фьодор Шаляпин и Илка Попова - историята на една любов и на един окултен пръстен

Фьодор Шаляпин и Илка Попова - историята на една любов и на един окултен пръстен

Още

Тайната любов на Албер Камю и Мария Казарес

Тайната любов на Албер Камю и Мария Казарес

 

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Дечко Узунов - религиозно монументално изкуство

На 11 юни, вторник от 18:00 ч. в галерия "Дечко Узунов", филиал на Софийска градска художествена галерия ще бъде открита изложбата "Дечко Узунов. Религиозно монументално изкуство."

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса

Анджела Дейвис: Революциите не се случват по часовник

Тя е не просто символ на правата на жените и поп икона, а въплъщение на активизма, вдъхновило милиони чернокожи и бели хора по целия свят да се борят срещу несправедливостите на властта

Пласидо Доминго за Соня Йончева: Гласовете ни звучат хубаво заедно. Тя е изключителен колега

Документален филм разказва за съвместния им концерт в София през 2021 г.