Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кои са най-тиражните книги в света

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ

Кои са най-тиражните книги в света

Библията е извън класацията - от нея са продадени над 5 милиарда екземпляра

Илюстрация: Shutterstock

За много хора по света четенето е любимо занимание и истинско откривателство на света. Има книги като Библията, Корана, "Одисея", "Илиада", "Цитатите на Мао Цзедун" и др., тиражите на които е невъзможно да се проследят, тъй като те постоянно се издават в много страни.

Библията, например, е записана в Книгата на рекордите на Гинес, като най-продаваната книга в света - по неофициална информация от нея са продадени над 5 милиарда екземпляра.

Но ето още няколко заглавия, които са истински бум в историята на книгопечатането.

Корица на "Спасителят в ръжта"

"Спасителят в ръжта" на Селинджър, става една от най-спорните книги на 20-век, но тази книга е включена в учебните програми на подрастващите навсякъде в западния свят. Това е най-известната книга на Джеръм Дейвид Селинджър. Публикувана за първи път на 16 юли 1951 г., книгата се превръща в една от най-заклеймяваните в историята на САЩ.

Още

Първата книга за Дракула излиза 5 века преди романа на Брам Стокър

Първата книга за Дракула излиза 5 века преди романа на Брам Стокър

Дори в нашия век тя все още предизвиква противоречиви мнения, заради езика, либералните разбирания и сексуалната освободеност. Книгата е възприемана като тийнеджърски бунт срещу общоприетите норми на обществото. Всяка година в света биват продадени около 250 000 нейни копия, което прави близо 65 милиона общ тираж.

"Алхимикът" на Паулу Куелю е най-четената книга в Бразилия

"Алхимикът" на Паулу Куелю, от първия си тираж през 1988 г. до днес, е реализирала продажбата на над 70 милиона екземпляра. Тя е най-продаваната книга в Бразилия.

Корица на "Мисли и забогатявай"

"Мисли и забогатявай" е всъщност едно занимателно четиво за самоусъвършенстване, написано от американеца Наполеон Хил в разгара на Втората световна война и годините на Голямата депресия /1937 г./ Хил описва в книгата си 13 принципа за постигане на успех в живота, и затова някои я наричат "наръчник за милионери".

Още

Книга уличава Коко Шанел в държавна измяна

Книга уличава Коко Шанел в държавна измяна

Всъщност, ценното в нея е съветът никога да не допускаме отчаяние в миговете на падение, и да съхраним волята си, за да продължим напред. По официална статистика книгата е продадена в над 70 милиона екземпляра. Един от ценните цитати в нея:

" Богатството е на една ръка разстояние, никога не е късно да станете такива, каквито винаги сте мечтали, парите, славата, признанието и щастието са достъпни за всички, които са готови и решени да се сдобият с тях".

Корица на "Кодът да Винчи"

Още

Евангелия, които няма да прочетете в Библията

Евангелия, които няма да прочетете в Библията

"Кодът да Винчи" на Дан Браун бие рекорда на "Мисли и забогатявай" с над 10 милиона екземпляра повече продадени книги - в тираж над 80 милиона екземпляра. Книгата предизвиква фурор още с издаването си през 2003 г., макар да е остро разкритикувана от Ватикана. Детективско-мистичният роман разказва за убийство в музея "Лувър", откъдето тръгва разплитането на много тайни за съдбата на Светия граал, Мария Магдалена и други теми, считани за табу от църквата.

Писателят Хенри Хагард

"Тя: Историята на приключенията" на Хенри Хагард разказва за едно пътешествие в Източна Африка, където управлява бялата кралица с магически способности Аиша. Тази книга до такава степен завладява умовете, че я цитират в своите научни трудове гении на мисълта катно Карл Юнг и Зигмунд Фройд.

"Историята" на Хагард е реализирала продажби на над 100 милиона екземпляра.

Илюстрация към "Десет малки негърчета"

Още

Агата Кристи непрекъснато сънувала мъж с отрязани ръце и страшно лице

Агата Кристи непрекъснато сънувала мъж с отрязани ръце и страшно лице

"Равна" на нея по продажби е много популярната книга на Агата Кристи "Десет малки негърчета", издадена през 1939 г. Тази книга на майсторката на криминалето е пета в класацията на най-продаваните книги в историята. Любопитен е фактът, че първото й издание в Америка носи друго заглавие - "И никой не остана".

Илюстрация към "Хари Потър и философският камък"

"Хари Потър и философският камък" е истинска сензация на съвремието ни. Досега книгата е реализирала 107 милиона продадени екземпляра.

Британската писателка Джоан Роулинг се превърна в знаменитост на книжния пазар - всяка от книгите й за Хари Потър се продава средно в по 50-65 милиона екземпляра.

Илюстрация към "Малкият принц"

Още

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

"Малкият принц" на Екзюпери остава "класика на класиките" в четивата за деца. И не само.

За много възрастни тя е настолна книга за мъдрост и благородство. По официална статистика до днес са продадени над 140 милиона екземпляра на "Малкият принц". Книгата на Антоан дьо Сент-Екзюпери е трета по продажби в света, преведена е на 250 езика и много диалекти.

Илюстрация към "Властелинът на пръстените"

Още

Фентъзи писателят Кристиян Малинов номиниран за Наградата "Стоян Камбарев" 2018

Фентъзи писателят Кристиян Малинов номиниран за Наградата "Стоян Камбарев" 2018

"Властелинът на пръстените" е призната от читателите за "най-любимия роман на всички нации". Трилогията на Джон Роналд Руел Толкин е написана в периода от 1937 до 1949 година.

Представлява книга от цикъла за Средната земя, продължение на неговата книга "Хобитът". Първоначално това е един роман, който издателите разделят на три отделни книги: "Братството на пръстена", "Двете кули" и "Завръщането на краля". Общи тираж без "Хобитът" - 140 милиона екземпляра.

Корица на книгата "Повест за два града"

 

Още

Писма от Алберт Айнщайн отиват на търг в Лондон

Писма от Алберт Айнщайн отиват на търг в Лондон

"Повест за два града" на Дикенс е най-продаваният роман на всички времена, с над 200 милиона продадени копия. В нея авторът критикува английското общество и изследва причините за класовата борба и Френската революция. Преди няколко години се разчу, че "Повест за два града" на Дикенс, с лично посвещение за писателката Джордж Елиът, е на търг за 275 000 паунда, но така и не се разбра кой купи "най-доброто копие на книга на Дикенс", по мнението на познавачите.

Смята се, че най-скъпата книга на Чарлз Дикенс, продавана някога на търг, е "Коледна песен", купена за 290 500 долара на търг на "Кристис" в Ню Йорк през 2009 г.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Китара от палисандрово дърво" от Кристина Гавран - мозайка от истории, като музикална композиция (откъс)

Пет истории на жени (като петте струни на китарата), които преминават през непреодолими граници и така осъществяват своята еманципираност и житейската си мисия

Нов роман за специален агент Уил Трент от владетелката на трилърите Карин Слотър

"Погубени" чертае дълбоки резки, като преплита минало и настояще в мрачен танц на мъченията

Премиера на "Роднина на дъжда. Неизбежни стихотворения" от Георги Константинов

Събитието е 16 септември от 18 часа в Мраморната зала на Столична библиотека

"Поглъщащи глобални истории за живот и смърт" влязоха в краткия списък за наградите "Букър"

Романи с действие в Шри Ланка, Кардифския залив и далечния космос са сред номинираните за наградата

Литературните маршрути през есента започват с разходка за жените писателки и политиката

Първата разходка е утре, на 16 септември и ще ни разказва за Фани Попова-Мутафова и Блага Димитрова

"Ах, тези родители!" - възкликва най-четеният съвременен гръцки писател Макис Цитас

Тази остроумна книга бе номинирана за Националната награда за детска литература на Гърция