Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Джони Пенков - най-смешният сериозен човек, стана на 85

ЮБИЛЕЙ

Джони Пенков - най-смешният сериозен човек, стана на 85

Приятели почетоха юбиляра в Дома на киното

С три документални филма в Дома на киното тържествено бе отбелязана 85-годишнината на "най-смешния сериозен човек" - Джони Пенков. На 4.12. бяха прожектирани филмите: "СТ. Н. СТ. К.Т.Н. ИНЖ. ДЖОНИ ПЕНКОВ" на дългогодишните приятели на Джони - режисьорът Джеки Стоев и сценариста Христо Илиев-Чарли , и с два филма на самия Джони Пенков - "СТАРЕЦЪТ И КАНАПЕТО" и "ПОД ПРОЗОРЕЦА".

Наздраве за юбиляра!

Джони Пенков е познат на поколения българи като човека, който със сериозно изражение на лицето наивно говори смешни неща. Тези "смешни" неща са всъщност много сериозни, така че той е един от живите класици на сатирата у нас, сравним да речем с един Радой Ралин - приживе, близък приятел на Джони.

Нашенският Бъстър Китън - холивудското Каменно лице, стана на 85, но е все така жизнерадостен и игрив, какъвто беше и на младини. По думите му в живота си е имал проблеми единствено "с тежките хернии и с леките жени".

Снимка: Иван Григоров

Всичко, което казва за себе си и за приятелите си Джеки и Чарли, трябва да бъде поставено под съмнение, защото между тримата винаги е имало освен "лековато творчество" и постоянна закачка - казано иначе - "бъзик". Веднъж Джони казва в сериозно интервю, че Джеки има дете негърче от африканка - дъщеря на племенен вожд, а пък Джеки сам се обяви за циганин, което Джони потвърди.

Тримата приятели са най-забавната здрава тройка в киното - те са не просто приятели, те са роднини, "семейство". Ако попитате Джеки и Чарли, обаче, кой е най-умната глава от тримата, те без замисляне и съвсем искрено ще ви кажат: "Джони!".

Джони, с приятелите си Джеки Стоев и Ицхак Финци (Снимка: BulFoto)

Джони, или Георги Пенков, е завършил радиотехника. Автор е на много изследвания и научни публикации у нас и в чужбина. Има 6 патента по звукотехника. Негови разработки се използват в Радио Прага, Радио Будапеща, в телевизията в Братислава. Неподражаемият глас и особен изказ на Джони са си негова "марка" и хората го разпознават, дори когато не го виждат. С този глас той е озвучил над 150 документални филма, много от които са наградени.

С Радой Ралин. Снимка: Личен архив

С името на Джони Пенков и на Радой Ралин, по-старото поколение свързва легендарните "Фокус"-и, които вървяха на голям екран преди игралните филми в киносалоните, и предизвикваха огромен отзвук сред хората още по времето на т.нар. тоталитарна държава. С името на Джони е свързано и легендарното шоу на Тодор Колев "Как ще ги стигнем американците" по радио "Витоша" и радио "Дарик".

Джони се ражда като Георги, на 27 ноември 1933 г. в София, в семейството на художника Иван Пенков. През 1966 г. завършва радиотехника във ВМЕИ "Ленин". През 1972 г. специализира във Франция електроакустика и започва да работи като звукооператор. Бил е научен сътрудник в НИИ. През 1979 г. става доцент по звукотехника.

Изявява се и като актьор. От 1960 г. озвучава филми. Член е на Съюза на българските филмови дейци. И до днес този невероятно талантлив човек съвместява дарбите си във всички посоки, и работи, докато се забавлява. Обратното, или и двете заедно.

В кадър от филма "Рицар без броня"

Носител е на орден "Кирил и Методий" - II степен (1970), на "Специална награда на СБФД" за филма "Това е то животът на човека" (Кюстендил, 1974). Документалният му филм "Ятаци" взима няколко награди, включително и на Фестивала за български филми във Варна и от фестивала в Лайпциг.

В киното е играл във филмите "Шменти капели", "Неочакван обрат", "Немирната птица любов", "Аз, графинята", "Търновската царица", "Илюзия", "Сватбите на Йоан Асен Втори", "Двойникът", "Рицар без броня" и мн. др. Във всички тях Джони Пенков е оставил в паметта на зрителите незабравими автентични образи, заради които за няколко поколения българи винаги е бил любимец на публиката.

Снимка: BulFoto

Джони е човек, който лесно завързва приятелства и владее това изкуство да остава приятел с хората. Може би заради това около него винаги има много народ - и известни личности, и обикновени хора, та дори и "блудни хора" от пътя, които кани в дома си, за да ги нахрани и изслуша. Тази му черта е уникална за днешното ни време.

Малцина си позволяват такова благородство на духа. А той обича "редките птици" като Ст. Ст. Александров, например, който помним като "тоталния наблюдател" в шоуто на Тодор Колев. Джони е ценител на нестандартните хора и нестандартното мислене. Всъщност, какъвто е и самият той.

Трудно е да се изброят знаменитите приятели на Джони, защото те са почти всички български знаменитости на съвремието ни: Валери Петров, Радой Ралин, Васил Цонев, Милчо Левиев, Ибряма, Ицхак Финци, Миряна Башева, Рангел Вълчанов, Иван Славков, Мая Новоселска, Огнян Видев и мн. др.

В дома си, който Джони шеговито нарича "Студио "Интерпровинциал", Джони Пенков е домакин, който наистина те кара да се чувстваш като у дома си. От време оно, дето се казва, той е "градска легенда". Знае много за много хора - и за живи, и за покойници, и умее да разкаже за всекиго по нещо "цветно" от живота му, с присъщото си чувство за хумор и позитивизъм.

Научен работник, автор на рационализации и "уличен чешит"

Често прибягва и до самоиронията и разказва чудни небивалици за себе си и за семейството си, които приличат на приказки, а някои човек може да схване като виц. Един от тях е, че Джони например твърди, че баба му била умряла от сифилис, и той се гордее с този "биографичен" факт. Казва също, че "народният съд" не го развел с жена му, а с тъща му, защото жена му емигрирала в Австрия, откъдето пратила пълномощно на майка си, да я представлява в съда?...

Слушателят се залива от смях като слуша лакърдиите на Джони, и гадае кое от всичко е истина, и кое - художествена измислица. А той самият казва, че е оцелял, защото е... лъгал?!? 

Джони Пенков, Джеки Стоев, Радой Ралин и Ицхак Финци, сред почитатели и "избиратели". Снимка: Личен архив

"Лъже, ама интересно лъже!", казва Ицхак Финци за приятеля си. Джони има рядък талант, какъвто дори професионални актьори не притежават. В същото време, ако човек го попита нещо сериозно, той помни с точност факти от драматичните истории на много наши бележити личности. Напр. помни как властта е натискала Рангел Вълчанов за филма му "На малкия остров". Помни и последните мъчителни дни на режисьора, преди да почине...Джони не се притеснява да изрази мнение, оценка и дори критика със сериозен тон, макар силата му да е да иронизира.

Този невероятен чешит обича да разказва, и както споменахме - разказва невероятно. Една от веселите истории на приятелството им с Джеки, тръгва от далечната 1979-а, когато той, Джеки и Чарли си купили общо един джип! "Румънски текезесарски джип, който да може да върви по лоши пътища, по каквито ние обичахме да ходим, разказва Джони. Имахме го много дълго време, някъде до 90-та година, когато бензинът стана скъп. И най-интересното е, че не сме имали никога и най-малката разправия заради тази обща кола".

Джони Пенков - на 85

Джони Пенков има в личния си архив един рядък автограф от приятел:

"На Джони, без когото светът щеше да бъде много по-тъжен!"

Това са думи на Радой Ралин, които напълно изразяват онова, което бихме казали с чиста съвест всички - и приятели, и обикновени зрители. Той е просто Джони Пенков, и не може да бъде сбъркан с никой друг. Уникална личност, която няма как да определиш с една дума.

Impressio.dir му пожелава дълъг живот и здраве! "Защото неговото здраве е оздравително за нас!", добавя един кинокритик.

Еми МАРИЯНСКА

 

Коментирай 9

Календар

Препоръчваме ви

Дечко Узунов. Съзидания

Изложба от 16 май до 8 септември 2024 г. в СГХГ

Актрисата Мерил Стрийп ще получи почетна награда "Златна палма" в Кан

Холивудска легенда, която е на 74 години, и има рекордните 21 номинации за "Оскар", досега е участвала само веднъж на форума в Кан

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса