Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Богът на филмовата музика - Eнио Мориконе

ТИТАНИ НА СЪМВРЕМИЕТО НИ

Богът на филмовата музика - Eнио Мориконе

Композиторът стана на 90

Енио Мориконе

Често наричат Енио Мориконе "творец от друго измерение". За това, разбира се, е "виновна" музиката, която създава. Тя е несравнима с която и да било друга мелодичност - тя е "мориконовска", както се изразява един музиковед. По-старото поколение зрители свързва името на Мориконе с мелодията от филма "Имало едно време на запад".

Тя се е превърнала в емблематична за неговото творчество. Но композиторът е автор на музиката на повече от 570 филма, сред които 30 са уестърни, а сред тях са незабравимите "Добрият, лошият и злият", "За шепа долари", "Имало едно време в Америка" и мн. др.

Според критиката, най-доброто от филмографията на Мориконе са филмите на режисьора Серджо Леоне. Двамата са уникален тандем, създал истински шедьоври на седмото изкуство. Енио Мориконе е автор на музиката на безсмъртни ленти като "Мисията", "Малена", "Декамерон", "Професионалистът", "Недосегаемите", "Ново кино "Парадизо", тв-сериала "Октопод", "Легенда за пианиста".

И ето че този талантлив човек навърши 90 и застана на прага на "последното десетилетие към столетието", като демонстрира младежка енергия, желание за работа и ентусиазъм. "Той дори се ядосва като младеж!", отбелязва едно италианско издание, по повод гневните думи на Мориконе по отношение на Тарантино. Двамата уж бяха заровили враждата след последната си съвместна работа - филмът "Омразната осморка" преди три години, за който Мориконе бе награден с "Оскар", но очевидно максимализмът на композитора го държи нащрек за всеки дребен детайл, както в професионално отношение, така и в междуличностните отношения между хората. Продължава да е сърдит е на Тарантино. Мориконе си остава романтичен и емоционален италианец, на когото музиката му е в кръвта и вените, "а в тях гори "гореща кръв", отбелязва самият юбиляр.

Енио Мориконе на 90 /Снимка: Getty Images /Gulliver fotos/

Енио Мориконе е роден на 10 ноември 1928 г. в Рим, в семейството на професионалния джаз тромпетист Марко Мориконе. От малко момче, покрай баща си, Енио учи инструмент - тромпет и композиция. По-късно завършва дирижиране в Консерваторията на Националната академия в Санта Чечилия.

Първият му опит в музицирането на филмова музика е през 1955 г. Още тогава се забелязва неговата пристрастеност към класическия жанр и дълбоката емоционалност, която търси в него.

Все повече режисьори се обръщат към Мориконе, надявайки се той да "повдигне" емоцията на екрана. През годините работи с истински филмови колоси като Серджо Леоне, Пиер Паоло Пазолини, Дарио Ардженто, Бернардо Бертолучи.

Енио Мориконе дирижира концерта си в София през 2013 г.

През 1964 г. Енио Мориконе сключва договор със звукозаписната компания "RCA" за аранжименти. Зареждат се световни хитове-балади, незабравими и до днес, в изпълнението на звезди на италианската естрада като Джани Моранди, Марио Ланца, Миранда Мартино.

Талантът на Мориконе минава границите на Италия и е забелязан от Холивуд. Композиторът получава покани за работа от колоси на киното като Роман Полански, Оливър Стоун, Брайън Де Палма, Джон Карпентър, Куентин Тарантино.

Първия си "Nastro d'Argento" Мориконе получава през 1970 г., за музиката към "Представи си, че една вечер на вечеря". Второто отличие идва след година, за филма "Сако и Ванцети". Първата номинация за "Оскар" композиторът получава през 1979 г., за музиката към филма "Райски дни". Зареждат се цяла серия номинации, с каквито могат да се похвалят единици автори на филмова музика: през 1986 г. композиторът е номиниран за "Оскар" за музиката към филма "Мисията", през 1987 г. - за "Недосегаемите", а през 2001 г. - за "Малена".

През 2007 г. Енио Мориконе е награден с голямата награда на филмовата академия на САЩ - "Оскар" за цялостно творчество.

Енио Мориконе получава наградата си за цялостно творчество от Куинси Джоунс и Фарел Уилямс /Снимка: Getty Images/Gulliver fotos /

В личния си живот Мориконе е "скромен италианец", смее се самият той. През 1956 г. се жени за Мария Травия, и "това е всичко", казва той.

Енио Мориконе със съпругата си /Снимка: Getty Images/Gulliver fotos/

"Аз съм работохолик, който иска наоколо да цари хармония, за да може да работи". Композиторът има четири деца - "две вече пораснали момичета и две възрастни момчета".

"За мен има две неща, които имат значение, за да се чувствам щастлив - музиката и семейството", казва в едно от последните си интервюта великият композитор.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Композиторът на Спилбърг и Лукас празнува 85

Композиторът на Спилбърг и Лукас празнува 85

Още

Българка – композитор в Холивуд сбъдва своя мечта с концерт у нас

Българка – композитор в Холивуд сбъдва своя мечта с концерт у нас

Още

Кустурица: Ще заснема филм в Русия, преди да приключа с киното

Кустурица: Ще заснема филм в Русия, преди да приключа с киното

Още

Американци замислят филм за "лудия" руски композитор Олег Каравайчук

Американци замислят филм за "лудия" руски композитор Олег Каравайчук

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите

Големият художник Илия Петров и Академията като съдба

Изложбата е от 7 февруари 2024 до 9 март 2024 в Художествена галерия "Петко Задгорски" - Бургас

Съюзът на българските писатели отбелязва с рецитал 176 години от рождението на Ботев

В рецитала на 5 януари в литературния клуб "Парнас" са включени съвременни поети

Покорителката на Холивуд, която не искаше да я смятат за "звезда"

110 години от рождението на великата актриса Вивиан Лий

Проф. Любомир Котев: Определяха Йовков като селски писател, а той е модерен европейски автор

Според него Йовков е един от малцината български писатели, които са се извисили до върховете на световната литература