Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

1992-ра: Стефан Данаилов в "Цената" от Артър Милър

РОДНИ ЗВЕЗДИ НА СЦЕНАТА И ЕКРАНА

1992-ра: Стефан Данаилов в "Цената" от Артър Милър

Фотографът Иван Григоров е запечатал неповторими мигове от репетиция на спектакъла под режисурата на Леон Даниел

Стефан Данаилов и Мария Каварджикова по време на репетиция на "Цената" на А.Милър, реж. Леон Даниел, 1992 г. / Снимка: Иван Григоров

Още от 70-те години на миналия век Стефан Данаилов е звезда на българския театър и кино. От 1979-а година той е водещ актьор в Народния театър "Иван Вазов".

Сред по-значимите роли на големия артист на сцената на театъра са: Хамлет в "Хамлет", Шейлок във "Венецианският търговец" от У. Шекспир, Адолфус Казанс в "Майор Барбара" от Б. Шоу, Иван Кондарев в "Иван Кондарев" по Е. Станев, Бойчо Огнянов от "Под игото" от Ив. Вазов, Дон Жуан в едноименната пиеса на Ж.-Б. Молиер, Сашо в "Нощем с белите коне" по П. Вежинов, Николай Ставрогин в "Бесове" по Ф. Достоевски, Алесандро Медичи в "Лорензачо" на А. дьо Мюсе, Дон Кихот и Ханджията в "Дон Кихот" по Сервантес, Стефан Драгоданоглу в "Полите на Витоша" от П. К. Яворов, "Жените на Джейк" от Н. Саймън, Бащата в "Декамерон или Кръв и страст по Бокачо" в спектакъла на Ал. Морфов, Дулитъл в "Пигмалион" от Б. Шоу и др.

Стефан Данаилов и Мария Каварджикова по време на репетиция на "Цената" на А. Милър, 1992 г. / Снимка: Иван Григоров

Камерата на фотографа Иван Григоров е запечатила неповторими мигове от репетициите на Стефан Данаилов в най-нашумялата пиеса по онова време по света - "Цената" на Артър Милър, играна в Народния театър преди него от Апостол Карамитев през 1968-а година. Стефан Данаилов я играе през 1992-ра под режисурата на Леон Даниел.

Художник на мизансцена, който играе също голяма роля в пиесата на Артър Милър, е Атанас Велянов.

Режисьорът Леон Даниел, по време на репетицията на "Цената" / Снимка: Иван Григоров

Още

Народен театър "Иван Вазов" с 11 номинации за Наградите Икар 2018

Народен театър "Иван Вазов" с 11 номинации за Наградите Икар 2018

Както се вижда, по онова време Народният театър е имал богат и пъстър репертоар, без политически ограничения по отношение на авторите на драматургичните произведения, сред които има европейски, американски и български драматурзи. Този широк спектър от творби е давал възможност и на актьорите да проявят таланта си в широко амплоа. Театърът като цяло бе достъпно и любимо място за обикновените хора. Там можеха да бъдат дискутирани теми от различен характер, в целия спектър на обществените взаимоотношения.

За това колко адаптивен е бил българският театър по онова време, говори фактът, че пиесата на Милър е играна у нас още през 1968-а година, с участието на знаменити актьори като Апостол Карамитев, Лео Конфорти, Любомир Киселички, Моис Бениеш и др.

Както вече споменахме, през 1992-ра е поставена отново от големия български режисьор Леон Даниел, с участието на Стефан Данаилов, Мария Каварджикова, Кирил Кавадарков, Стоян Алексиев и др. Пиесата се играе при голям интерес от страна на зрителите. 

Мария Каварджикова, Стефан Данаилов и Леон Даниел, в работен момент на репетиция на "Цената", 1992 г. / / Снимка: Иван Григоров

Още

Има ли вина Артър Милър за самоубийството на Мерилин?

Има ли вина Артър Милър за самоубийството на Мерилин?

"The Price"("Цената") е пиеса в две действия, написана през 1967-а година от Артър Милър. Световната й премиера се състоява на 7-и февруари 1968-а година в Театър Мороско, Ню Йорк. "Цената" е една от най-вълнуващите и забавни пиеси на Артър Милър, а той, както е известно, е невероятен разказвач. Типично за подхода на Милър и в нейния сюжет сякаш нищо не се случва, а се оказва, че разбираме толкова много за живота на героите...

Артър Милър дава възможност на актьорите да "дорисуват" ролите си. 

Стоян Алексиев и Кирил Кавадарков по време на репетиция на сцена / Снимка: Иван Григоров

Действието се развива на тавана на някога просперираща каменна сграда в Манхатън. Предстои тя скоро да бъде съборена в името на архитектурния прогрес. Таванът е отрупан с овехтели мебели и всякакви демодирани вещи - старо радио, грамофонна конзола, купчина прашни плочи.

Всичко изглежда като бунище от спомените на отминал живот.

Мизансценът на постановката през 1992 г. е дело на сценографа Атанас Велянов / Снимка: Иван Григоров

Полицейски сержант влиза и оглежда стаята. Удря по старата арфа. В тишината на празната стая отеква звук, а после се чува глас от запис:

- Сега г-н Галахър, сега г-н Галахър, ще ми кажете ли какво всъщност означава този въпрос, просто исках да разбера...

Полицаят спира записа. А у зрителя все по-неистово възниква въпросът: Какво се случва, всъщност?

Артър Милър е майстор на съспенса.

Режисьорът Леон Даниел се вълнува, докато разяснява образите на героите на Милър по време на репетицията на "Цената" / Снимка: Иван Григоров

Още

Студенти, приятели и колеги връщат спомена за Стефан Данаилов

Студенти, приятели и колеги връщат спомена за Стефан Данаилов

Развоят на събитията бързо ще потръгне, когато разберем от разговор между полицая и съпругата му, че той сякаш се е провалил в житейските си планове. Не е завършил колеж, защото се е пожертвал - искал е да подкрепи баща си, станал жертва на Голямата депресия. А брат му, обратното, е предпочел кариерата си и вече е известен хирург. Двамата братя не са се срещали цели 16 години. Сега "пропадналият" брат е помолил издигнатия си брат да се върне, за да почистят заедно тавана с овехтелите мебели на баща им.

Стефан Данаилов и Стоян Алексиев, в сцена от репетицията на "Цената" / Снимка: Иван Григоров

Зрителите очакват да видят брата -"чудовище", когато вместо него на сцената се появява възрастният Соломон, неслучайно носещ това име, защото е "мъдър търговец на антики". Може би ще поиска да купи нещо?...

Комичният вид на героя е само уловка, защото ролята е силно драматична.

Режисьорът Леон Даниел по време на репетицията / Снимка: Иван Григоров

И ето че най-накрая пристига и братът-хирург. Идва времето на въпросите и отговорите между двамата братя, закъснели с цели 16 години. Между двамата изригва словесен гняв на талази. Всеки обръща фактите с главата надолу, за да намери оправдание за избора си. Кой греши? - ни пита Милър през цялото време, докато ги слушаме. - Губещият, или победителят?

Има ли победители в тази игра всъщност, и каква е "цената"?!

Стефан Данаилов и Мария Каварджикова, в сцена от репетицията / Снимка: Иван Григоров

Още

Музей на Бродуей отваря врати в Ню Йорк

Музей на Бродуей отваря врати в Ню Йорк

През годините до 2017-а година тази пиеса е възстановявана четири пъти на Бродуей. За година от премиерното представление на оригиналната продукция е играна 429 пъти там и хиляди пъти на различни сцени по цял свят. Още в годината на премиерата си е била номинирана за две награди "Тони" и получава наградата в категорията за най-добра игра. Напред през годините е номинирана за "Тони" в различни категории още два пъти - през 1992-ра и през 2000-та година.

Леон Даниел и Стефан Данаилов по време на репетицията / Снимка: Иван Григоров

На родна сцена постановката от 1992-ра година на Леон Даниел е толкова силна, че във в. "Култура" излиза статия, в която пишат, че Народният театър най-сетне се е превърнал "от пропаганден в културен институт".

Българският театър крачи в крак с един световен феномен, какъвто е творбата на Артър Милър. 

Репетиция на сцена с актьорите Стоян Алексиев, Мария Каварджикова и Стефан Данаилов, 1992 г. "Цената" на А. Милър / Снимка: Иван Григоров

Още

Шоуто трябва да продължи: Бродуей се завръща с нови инвестиции и дръзки планове

Шоуто трябва да продължи: Бродуей се завръща с нови инвестиции и дръзки планове

Любопитно е да се добави, че по света и до днес "Цената" поддържа зрителския интерес. Има и телевизионна адаптация на режисьора Фийлдър Кук, по сценарий на Артър Милър от 1971-ва година. Продукцията е номинирана за четири награди "Еми", включително за изключително представяне на актьори от продукцията. Получава награди "Еми" в праймтайма и в категорията изключителна игра на актьорите Колийн Дюхърст и Джордж К. Скот в главните роли, и за изключителна игра на актьорите Харолд Грей и Дейвид Съскинд във второстепенни роли.

Режисьорът Фийлдър Кук е награден за изключително режисьорско постижение в драмата, а през 1972-ра година грабва наградата на Гилдията на режисьорите на Америка.

Леон Даниел по време на репетицията на "Цената", 1992 г. / Снимка: Иван Григоров

През 2017-а година пиесата отново е номинирана за наградата "Тони", и отново получава награди в няколко категории, като в категорията изключителен актьор в пиеса е присъдена на Дани де Вито. Актьорът получава и наградата на Драма Лигата за отлично представяне.

На родна сцена тази роля при голям успех през 1992-ра годна изигра нашата звезда Стефан Данаилов. 

Еми МАРИЯНСКА

Още

Театър "Шатле" в Париж връща спектаклите в стила на Бродуей

Театър "Шатле" в Париж връща спектаклите в стила на Бродуей

Още

"БНТ Представя" филм за големия Стефан Данаилов

"БНТ Представя" филм за големия Стефан Данаилов

 

 

Коментирай 15

Календар

Препоръчваме ви

Лили Иванова: Живея тук и сега. Една любов в един живот не е последна

Президентът и премиерът аплодираха най-голямото име в българската поп музика в Народния театър

Дечко Узунов. Съзидания

Изложба от 16 май до 8 септември 2024 г. в СГХГ

Актрисата Мерил Стрийп ще получи почетна награда "Златна палма" в Кан

Холивудска легенда, която е на 74 години, и има рекордните 21 номинации за "Оскар", досега е участвала само веднъж на форума в Кан

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса