Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

1992-ра: Стефан Данаилов в "Цената" от Артър Милър

РОДНИ ЗВЕЗДИ НА СЦЕНАТА И ЕКРАНА

1992-ра: Стефан Данаилов в "Цената" от Артър Милър

Фотографът Иван Григоров е запечатал неповторими мигове от репетиция на спектакъла под режисурата на Леон Даниел

Стефан Данаилов и Мария Каварджикова по време на репетиция на "Цената" на А.Милър, реж. Леон Даниел, 1992 г. / Снимка: Иван Григоров

Още от 70-те години на миналия век Стефан Данаилов е звезда на българския театър и кино. От 1979-а година той е водещ актьор в Народния театър "Иван Вазов".

Сред по-значимите роли на големия артист на сцената на театъра са: Хамлет в "Хамлет", Шейлок във "Венецианският търговец" от У. Шекспир, Адолфус Казанс в "Майор Барбара" от Б. Шоу, Иван Кондарев в "Иван Кондарев" по Е. Станев, Бойчо Огнянов от "Под игото" от Ив. Вазов, Дон Жуан в едноименната пиеса на Ж.-Б. Молиер, Сашо в "Нощем с белите коне" по П. Вежинов, Николай Ставрогин в "Бесове" по Ф. Достоевски, Алесандро Медичи в "Лорензачо" на А. дьо Мюсе, Дон Кихот и Ханджията в "Дон Кихот" по Сервантес, Стефан Драгоданоглу в "Полите на Витоша" от П. К. Яворов, "Жените на Джейк" от Н. Саймън, Бащата в "Декамерон или Кръв и страст по Бокачо" в спектакъла на Ал. Морфов, Дулитъл в "Пигмалион" от Б. Шоу и др.

Стефан Данаилов и Мария Каварджикова по време на репетиция на "Цената" на А. Милър, 1992 г. / Снимка: Иван Григоров

Камерата на фотографа Иван Григоров е запечатила неповторими мигове от репетициите на Стефан Данаилов в най-нашумялата пиеса по онова време по света - "Цената" на Артър Милър, играна в Народния театър преди него от Апостол Карамитев през 1968-а година. Стефан Данаилов я играе през 1992-ра под режисурата на Леон Даниел.

Художник на мизансцена, който играе също голяма роля в пиесата на Артър Милър, е Атанас Велянов.

Режисьорът Леон Даниел, по време на репетицията на "Цената" / Снимка: Иван Григоров

Още

Народен театър "Иван Вазов" с 11 номинации за Наградите Икар 2018

Народен театър "Иван Вазов" с 11 номинации за Наградите Икар 2018

Както се вижда, по онова време Народният театър е имал богат и пъстър репертоар, без политически ограничения по отношение на авторите на драматургичните произведения, сред които има европейски, американски и български драматурзи. Този широк спектър от творби е давал възможност и на актьорите да проявят таланта си в широко амплоа. Театърът като цяло бе достъпно и любимо място за обикновените хора. Там можеха да бъдат дискутирани теми от различен характер, в целия спектър на обществените взаимоотношения.

За това колко адаптивен е бил българският театър по онова време, говори фактът, че пиесата на Милър е играна у нас още през 1968-а година, с участието на знаменити актьори като Апостол Карамитев, Лео Конфорти, Любомир Киселички, Моис Бениеш и др.

Както вече споменахме, през 1992-ра е поставена отново от големия български режисьор Леон Даниел, с участието на Стефан Данаилов, Мария Каварджикова, Кирил Кавадарков, Стоян Алексиев и др. Пиесата се играе при голям интерес от страна на зрителите. 

Мария Каварджикова, Стефан Данаилов и Леон Даниел, в работен момент на репетиция на "Цената", 1992 г. / / Снимка: Иван Григоров

Още

Има ли вина Артър Милър за самоубийството на Мерилин?

Има ли вина Артър Милър за самоубийството на Мерилин?

"The Price"("Цената") е пиеса в две действия, написана през 1967-а година от Артър Милър. Световната й премиера се състоява на 7-и февруари 1968-а година в Театър Мороско, Ню Йорк. "Цената" е една от най-вълнуващите и забавни пиеси на Артър Милър, а той, както е известно, е невероятен разказвач. Типично за подхода на Милър и в нейния сюжет сякаш нищо не се случва, а се оказва, че разбираме толкова много за живота на героите...

Артър Милър дава възможност на актьорите да "дорисуват" ролите си. 

Стоян Алексиев и Кирил Кавадарков по време на репетиция на сцена / Снимка: Иван Григоров

Действието се развива на тавана на някога просперираща каменна сграда в Манхатън. Предстои тя скоро да бъде съборена в името на архитектурния прогрес. Таванът е отрупан с овехтели мебели и всякакви демодирани вещи - старо радио, грамофонна конзола, купчина прашни плочи.

Всичко изглежда като бунище от спомените на отминал живот.

Мизансценът на постановката през 1992 г. е дело на сценографа Атанас Велянов / Снимка: Иван Григоров

Полицейски сержант влиза и оглежда стаята. Удря по старата арфа. В тишината на празната стая отеква звук, а после се чува глас от запис:

- Сега г-н Галахър, сега г-н Галахър, ще ми кажете ли какво всъщност означава този въпрос, просто исках да разбера...

Полицаят спира записа. А у зрителя все по-неистово възниква въпросът: Какво се случва, всъщност?

Артър Милър е майстор на съспенса.

Режисьорът Леон Даниел се вълнува, докато разяснява образите на героите на Милър по време на репетицията на "Цената" / Снимка: Иван Григоров

Още

Студенти, приятели и колеги връщат спомена за Стефан Данаилов

Студенти, приятели и колеги връщат спомена за Стефан Данаилов

Развоят на събитията бързо ще потръгне, когато разберем от разговор между полицая и съпругата му, че той сякаш се е провалил в житейските си планове. Не е завършил колеж, защото се е пожертвал - искал е да подкрепи баща си, станал жертва на Голямата депресия. А брат му, обратното, е предпочел кариерата си и вече е известен хирург. Двамата братя не са се срещали цели 16 години. Сега "пропадналият" брат е помолил издигнатия си брат да се върне, за да почистят заедно тавана с овехтелите мебели на баща им.

Стефан Данаилов и Стоян Алексиев, в сцена от репетицията на "Цената" / Снимка: Иван Григоров

Зрителите очакват да видят брата -"чудовище", когато вместо него на сцената се появява възрастният Соломон, неслучайно носещ това име, защото е "мъдър търговец на антики". Може би ще поиска да купи нещо?...

Комичният вид на героя е само уловка, защото ролята е силно драматична.

Режисьорът Леон Даниел по време на репетицията / Снимка: Иван Григоров

И ето че най-накрая пристига и братът-хирург. Идва времето на въпросите и отговорите между двамата братя, закъснели с цели 16 години. Между двамата изригва словесен гняв на талази. Всеки обръща фактите с главата надолу, за да намери оправдание за избора си. Кой греши? - ни пита Милър през цялото време, докато ги слушаме. - Губещият, или победителят?

Има ли победители в тази игра всъщност, и каква е "цената"?!

Стефан Данаилов и Мария Каварджикова, в сцена от репетицията / Снимка: Иван Григоров

Още

Музей на Бродуей отваря врати в Ню Йорк

Музей на Бродуей отваря врати в Ню Йорк

През годините до 2017-а година тази пиеса е възстановявана четири пъти на Бродуей. За година от премиерното представление на оригиналната продукция е играна 429 пъти там и хиляди пъти на различни сцени по цял свят. Още в годината на премиерата си е била номинирана за две награди "Тони" и получава наградата в категорията за най-добра игра. Напред през годините е номинирана за "Тони" в различни категории още два пъти - през 1992-ра и през 2000-та година.

Леон Даниел и Стефан Данаилов по време на репетицията / Снимка: Иван Григоров

На родна сцена постановката от 1992-ра година на Леон Даниел е толкова силна, че във в. "Култура" излиза статия, в която пишат, че Народният театър най-сетне се е превърнал "от пропаганден в културен институт".

Българският театър крачи в крак с един световен феномен, какъвто е творбата на Артър Милър. 

Репетиция на сцена с актьорите Стоян Алексиев, Мария Каварджикова и Стефан Данаилов, 1992 г. "Цената" на А. Милър / Снимка: Иван Григоров

Още

Шоуто трябва да продължи: Бродуей се завръща с нови инвестиции и дръзки планове

Шоуто трябва да продължи: Бродуей се завръща с нови инвестиции и дръзки планове

Любопитно е да се добави, че по света и до днес "Цената" поддържа зрителския интерес. Има и телевизионна адаптация на режисьора Фийлдър Кук, по сценарий на Артър Милър от 1971-ва година. Продукцията е номинирана за четири награди "Еми", включително за изключително представяне на актьори от продукцията. Получава награди "Еми" в праймтайма и в категорията изключителна игра на актьорите Колийн Дюхърст и Джордж К. Скот в главните роли, и за изключителна игра на актьорите Харолд Грей и Дейвид Съскинд във второстепенни роли.

Режисьорът Фийлдър Кук е награден за изключително режисьорско постижение в драмата, а през 1972-ра година грабва наградата на Гилдията на режисьорите на Америка.

Леон Даниел по време на репетицията на "Цената", 1992 г. / Снимка: Иван Григоров

През 2017-а година пиесата отново е номинирана за наградата "Тони", и отново получава награди в няколко категории, като в категорията изключителен актьор в пиеса е присъдена на Дани де Вито. Актьорът получава и наградата на Драма Лигата за отлично представяне.

На родна сцена тази роля при голям успех през 1992-ра годна изигра нашата звезда Стефан Данаилов. 

Еми МАРИЯНСКА

Още

Театър "Шатле" в Париж връща спектаклите в стила на Бродуей

Театър "Шатле" в Париж връща спектаклите в стила на Бродуей

Още

"БНТ Представя" филм за големия Стефан Данаилов

"БНТ Представя" филм за големия Стефан Данаилов

 

 

Коментирай 15

Календар

Препоръчваме ви

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Дечко Узунов: Изкуството се създава в тишина, а пък и в тишината трябва да се гледа

Днес отбелязваме 125 години от рождението на именития ни художник и интелектуалец

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Показват най-богатата колекция от лични вещи на Апостола

Музей "Васил Левски" в Ловеч ще отбележи 70-годишнината си с уникална изложба

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите