Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

От библейските текстове: Къде е Армагедон и там ли ще се състои Апокалипсисът?

СВЕЩЕНИ КНИГИ И ПРОРОЧЕСТВА

От библейските текстове: Къде е Армагедон и там ли ще се състои Апокалипсисът?

Богослови, археолози, историци и хора на изкуството за Края на света

Реплики на фреските на "Страшният съд" на Микеланджело от Сикстинската капела в Рим, представени в Oculus Plaza на Световния търговски център в Ню Йорк през юни 2017 г. (Снимка: Getty Images)

Пандемиите и нравственият упадък са достатъчно сериозна причина, човешките общества, независимо каква религия изповядват, да се интересуват от два термина - Апокалипсис и Армагедон. За много хора тези имена са синомими, но всъщност са различни по съдържание, макар и взаимосвързани понятия. Краят на света е събитие, назовано Апокалипсис, а Армагедон е мястото, където ще се проведе Голямата битка между Бог и Сатаната.

Фрагмент от фреската на "Страшният съд" на Микеланджело

Но къде се намира това място? - се питат мнозина. Географската карта на съвременния свят днес е толкова различна от описанията от времето на свещените книги, че ние наистина само можем да гадаем, къде са тези библейски местности.

Думата Αποκάλυψις в превод от гръцки има няколко значения: "разкриване", "смъкване на завеса", "откровение". Споменава се и се използва в религиозните текстове, откъдето идва всъщност и самото наименование.

Откровението на апостол Йоан в Новия завет, старо здание

Терминът се използва често още в апокрифите от началото на първото хилядолетие пр. Христа. В Стария завет подобни по жанр откъси и големи пасажи има в книгите на пророците Исая, Йезекиил, Даниил и др. В канона на Новия завет е включен "Апокалипсисът" на апостол Йоан Богослов - "Откровение на Йоан". Сред новозаветните апокалипсиси са също така "Апокалипсис на Петър", "Апокалипсис на Павел" и др.

Embed from Getty Images

Още

Хроники от миналото и настоящето, които предизвикват мисли за бъдещето

Хроники от миналото и настоящето, които предизвикват мисли за бъдещето

А какво е Армагедон? (на гръцки: αρμαγεδδων). Място. Място, на което ще се проведе последната битка между Господ и Сатаната.  Армагедон е също така и наименованието на апокалиптичната катастрофа, която ще доведе до Апокалипсиса, или иначе казано, до Края на света. Темата е интересувала още древните маи. На 20.02. 2022 г. според маите бе "огледалната дата" с 5 двойки, която дава началото на свършека на света и раждането на нова раса на Земята. По темата е говорил много и българският духовен учител Петър Дънов, наричан на Изток Бейнса Дуно.

Още

Книгите им предсказаха бъдещето

Книгите им предсказаха бъдещето

За Антихриста, наречен така неслучайно в нашата религия - като Анти Христос, се говори в "Откровение" на апостол Йоан. Но какво още откриваме в свещените книги по въпроса за Армагедон и Апокалипсиса? - Според езиковеди названието Армагедон произлиза от иврит, и се произнася като Хар Мегидо, което означава "Хълмът Мегидо". Наименованието е едновременно буквално, и символично място на Последната битка.

Embed from Getty Images

Има ли реално такова място?

Още

Смразяващо видение за бъдещето

Смразяващо видение за бъдещето

Има древен търговски път и град Мегидо, разположени в северната част на днешен Израел. Някога там е минавал главният търговски път между Дамаск и Египет. През 50-вековната си история това място многократно е ставало жертва на завоеватели и природни бедствия. Според някои учени, именно многократните земетресения, засегнали Мегидо, може да са вдъхновили видението за разрушителен Апокалипсис в Откровението на Йоан. Откриваме описани такива видения, обаче, и от старозаветния пророк Даниил.

"И южният цар ще се разсвирепее, и като излезе ще се бие с него - със северния цар, който ще опълчи едно голямо множество; и множеството ще се предаде в неговата ръка." (Даниил 11:11)

"Дори някои от разумните ще паднат, за да бъдат опитани, та да се очистят и да се избелят, до края на времето; защото и то ще стане в определеното време." (Даниил 11:35)

Embed from Getty Images

"И царят (северният цар) ще действа според волята си, ще се надигне и ще се възвеличи над всякакъв бог, и ще говори чудесно надменно против Бога на боговете; и ще благоденства, додето се изчерпи негодуванието; защото определеното ще се изпълни." (11:36) "И няма да зачита боговете на бащите си, нито обичната на жените богиня, нито ще зачита никакъв бог; защото ще направи себе си на по-велик от всички тях." (11:37)

Но какво се случва накрая? - Страшен съд, Антихриста е победен и хвърлен в огнено езеро.

Апостол Йоан получава своите видения на о-в Патмос (картина на олтар) от Ханс Мемлинг

В "Откровение" на апостол Йоан пише: "След това видях небето отворено, и ето, бял кон, и Онзи, Който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен, и съди и воюва с правда." (Откровение 19:11)

Старият завет изобилства от още такива описания: "Защото, ето, Господ ще дойде с огън, И колесниците Му ще бъде като вихрушка, За да излее гнева Си с ярост, И изобличението Си с огнени пламъци, Защото с огън и с ножа Си Ще се съди Господ  всяка твар; И убитите от Господа ще бъдат много. (Исая 66:15)

Такова описание имаме и в записаните от ученици на Дънов негови предсказания.

На 30-и юни 1998-а година се състоя премиерата на филма "Армагедон" на режисьора Майкъл Бей, с Брус Уилис и Бен Афлек в главните роли. Филмът още повече задвижи въображението на миряни и любители на езотериката и фантастиката. Неслучайно филмът получи и множество отличия - няколко номинации за Наградите на Американската филмова академия - за звук, монтаж, песен и ефекти; грабна и наградата "Сатурн" за най-добър научнофантастичен филм, както и наградите за най-добър режисьор и най-добри костюми.

Още

Копола ще заснеме научно-фантастичния филм на мечтите си "Мегалополис"

Копола ще заснеме научно-фантастичния филм на мечтите си "Мегалополис"

Но да не забравяме, че 20 години преди Майкъл Бей, големият Франсис Форд Копола създаде "Апокалипсис сега", в който Краят на света се асоциира с война със съвременни технически и бойни средства. След тези две ленти се появиха и много други филми, които запалиха още повече интереса по темата и към "заровената" в свещените книги тайна за Свършека на света, която съвременните сценаристи и режисьори  интерпретират по различен начин. Появи се и 3D филм, в който "оживява" представата за Второто пришествие на Христос на земята и Страшния съд над човеците.

Учени и богослови от юдаизма, християнството и исляма се опитват да създадат единна представа за Великия последен ден, в който според нашата религия всички - и живи и мъртви, ще се явят пред Страшния съд. Темата е била любима за много художници. Сред тях можем да отличим фреските "Страшният съд" на Марчело Венусти и на Микеланджело. 

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Защо хората все повече любопитстват по този въпрос? - Според много прорицатели ние живеем във времената, описани от Йоан, като предхождащи Второто пришествие на Христос. В множеството образи на масовото съзнание се запечатва един враг - Антихриста, който ще "събере всички земни управници" за битка с Доброто. Съвременната политика е близък иносказателен образ на това Зло.

"И той ги събра на място, наричано от еврейски Армагедон", пише в "Откровения". Но къде е това място Армагедон?

Още

"Айхман в Йерусалим" от Хана Аренд – една от най-влиятелните книги на XX век излиза в ново издание

"Айхман в Йерусалим" от Хана Аренд – една от най-влиятелните книги на XX век излиза в ново издание

Топоним, или нарицателно за Катастрофата е това име? В началото на 19-и век с този въпрос се занимават както богослови, така и археолози. През 1838-а година американският професор - библеист и географ Едуард Робинсън ("Библейски изследвания в Палестина") пътува през Свещената земя, за да търси съвпадения с описанията на библейските събития от пророците. Методът му бил повече от прост - взел географските названия от Писанията и ги съпоставял със съвременните. Работата, обаче, се оказала трудна, тъй като повечето еврейски наименования вече били заместени от арабски.

Embed from Getty Images

Робинсън попада на място с името Телл-ел-Мутеселлим - в превод "Хълмът на господаря". Според него става въпрос за средище от времето на Соломон, който е управлявал през 10-и век пр. н.е., и също е бил пророк. Робинсън смята, че Соломон е построил град на хълма, и че неговото съвременно название, както вероятно вече се досещате, е Хълмът Мегидо (Хар, или Ар Мегидо, в Стария завет).

Embed from Getty Images

Още

Откриха старинни печати от VI век пр.Хр. от персийския период на Йерусалим

Откриха старинни печати от VI век пр.Хр. от персийския период на Йерусалим

През 20-и век други учени, стъпвайки върху написаното от Робинсън, проучват, че на Хълма през 3-ти век пр.н.е. се е случила мащабна катастрофа - вероятно земетресение. То е било възприето от населението като "бич Божи", предполага Ерик Клайн - професор по древна история и археология. В своите записки Клайн твърди, че събитието се е запечатало дълбоко в народната памет и е било предавано от поколение на поколение сред местното население.

Клайн твърди още, че това място имало "лоша репутация" - като място, където назад във времето винаги са се случвали злокобни събития и смъртоносни сражения. Няколко американски професори по богословие опонират на Клайн и смятат, че той е направил заключенията си върху недостатъчно на брой доказателства, и че мястото не е там, и дори не става въпрос за едно място, защото според старозаветния цитат катастрофата "ще запълни цялата земя". В същото време в Писанията има доста препратки към едно място, и местополжението му се посочва като "недалеч от Йерусалим".

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Още

Откриха уникален подземен комплекс в Йерусалим отпреди 2000 години

Откриха уникален подземен комплекс в Йерусалим отпреди 2000 години

Но къде точно? - По този въпрос има две версии: Едната отвежда към Туку (Текоа) - село, което се намира на 12 километра южно от Витлеем. Според преданията на местните бедуини именно там ще се случат последните за човечеството събития. Другата хипотеза ни отвежда в долината Кедрон в Йерусалим. Тя е разположена близо до мястото, където е станало Възнесението на Христос. Според еврейските послания по този въпрос, Месията (Машиах) ще влезе в Свещения град и първо ще възкреси всички погребани там. Любопитното е, че долината Кедрон отдавна наричат "най-скъпото гробище в света".

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Още

12 библиотеки на палмовите листа съхраняват записи за съдбите на всички хора на земята

12 библиотеки на палмовите листа съхраняват записи за съдбите на всички хора на земята

Според представите на мюсюлманите пък, Краят на света няма да се случи в Йерусалим, въпреки че учението за последните времена в исляма много прилича на юдейското и на християнското. В Корана се говори за Киямат - Съдния ден, в който мъртвите ще възкръснат и ще се състои Божественият съд. Но преди това да се случи, в град Дабик, на север от Сирия, ще се състои битка между пророка Иса (Иисус) и Даджал (Сатаната, Антихриста). Според мнението на богослови, тази версия е доста нова. Някои смятат, че се е появила след мащабна битка на Османската империя с мамелюците през 1516-а година.

Embed from Getty Images

Едно предание пък казва, че синът на Сатаната ще бъде победен в Лод (Лид), многократно упоменаван в Библията топоним. Древният град е разположен в същия регион, където са се случвали най-съдбоносните събития за юдаизма и християнството, така че "изборът" му звучи логично?

Embed from Getty Images

Още

Разрухата в Палмира оживява в изложба

Разрухата в Палмира оживява в изложба

Що се отнася до споменаването на Сирия, за нея говори и пророчицата Ванга, но в доста по-различен контекст - че ще има Страшен съд, но не и Край на света. Един неин цитат красноречиво навежда на такъв извод: "Няма да има край на света, но когато падне Сирия ще стане страшно!", казва Ванга. В подобна посока са и предсказанията на Петър Дънов, който казва следното: "Сега човек е половин животно, половин човек, а в бъдеще ще дойде съществото на Шестата раса и ще се съедини с човека, и тогава ще работят двете души заедно. А животното ще бъде слуга. Хората ще живеят по благодат." Т.е. няма да има Край на света, а ново и обнадеждаващо Начало.

Embed from Getty Images

Очевидно, обаче, че както в старите текстове, така и в по-новите предсказания - навсякъде се говори за някаква катастрофа, която ще промени географски света и вероятно ще послужи за промяна - нещо като духовен катарзис на човечеството. И по-вероятно е да се случи по цялата ни планета, а не на конкретно място. 

Някои дори считат, че битката няма да се води на земята, а в небесата. Има цял раздел в богословието, който се нарича Есхатология - учение за Края на света и на човека. Това учение уточнява съдържанието на различните версии и на термините, свързани с Последните времена.

Embed from Getty Images

Още

Последният филмов оператор, заснел великолепието на сирийската перла Палмира

Последният филмов оператор, заснел великолепието на сирийската перла Палмира

Говори се за Хилядолетно царство - период от 1000 години, в които Христос ще царува отново на Земята. През това време щял да бъде възстановен Израел, а хората ще бъдат преобразени и силно вярващи в Доброто. Този райски период е описан в книгата на Исая, особено в главите 24, 51, 54, 60, 65-66. Второто пришествие е термин, отнасящ се до събитията около възвръщането на Христос на Земята.

Но и тази версия има своите критици. Учението Амиленаризъм отрича хилядолетното царство на Христос на земята, но част от отрицателите на "доброто царство" приемат, че е възможно такова царство на Небето. Така или иначе, всички спорещи се обединяват около едно - че не става дума за царство в буквален смисъл, а по-скоро за нещо, символизиращо тържеството на Доброто.

И сега идва ред на най-лошото - че до възвръщането на Христос, човечеството ще изпита "седемгодишна Велика скръб". Някои го свързват с подписването на "договор" между Антихриста и Израил. А Антихристът е описан като световен лидер, който ще предизвика огромни страдания и преследвания на хора, но в крайна сметка ще бъде победен от Христос и мнозина ще изпитат т.нар. Възхищение.

Някъде между средата и три-четвърти от периода на Великата скръб, духовните човеци ще чакат възвръщането на Христос и ще се чувстват уверени и възхитени от предстоящото Му тържество, след което ще настъпи мир на Земята.

Embed from Getty Images

Еми МАРИЯНСКА

Още

"Други богове" - новата хорър фантастика на Хауърд Лъвкрафт

"Други богове" - новата хорър фантастика на Хауърд Лъвкрафт

Още

Вижте българските победители на европейските награди за научна фантастика

Вижте българските победители на европейските награди за научна фантастика

Още

Част от праха на братята Стругацки бил разпръснат над Пулковската обсерватория

Част от праха на братята Стругацки бил разпръснат над Пулковската обсерватория

Още

Станислав Лем: Потресен съм от Злото, което завладява света

Станислав Лем: Потресен съм от Злото, което завладява света

Коментирай 16

Календар

Препоръчваме ви

Концерт в опера "Метрополитън" набра средства в подкрепа на Украйна

С три огромни украински флага, с които е покрита фасадата на сградата, операта в Ню Йорк проведе концерт в подкрепа на Украйна

В Италия започна петиция срещу културната изолация на Русия

Тя е подписана вече от повече от 20 хиляди души

Операта в Барселона отмени участието на Анна Нетребко в концерта за 175-ата си годишнина

Заради събитията в Украйна е пред провал е и концертът на сопраното в германския Щутгарт, планиран за септемвр

Музеят Ермитаж Амстердам прекрати отношения с Ермитажа в Санкт Петербург

От Амстердам уточняват, че управителният и надзорен съвет е взел решение да се прекрати 30-годишното сътрудничество между двата музея, но изразява надежда, че един ден връзките могат да бъдат възобновени, ако има "промени в Русия

Огромна статуя Моаи потегли към Великденския остров

"За първи път Моаи ще се завърне на острова от континента", коментира министърът на културата Консуело Валдес

Заграбени бенински бронзови артефакти се прибраха в дворец в Нигерия след един век

Завръщането им е крайъгълен камък в дългогодишната борба на африканските държави да си върнат плячкосани произведения