Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Хербариумът като място за съхранение на идеи в Националната галерия

ЕНЕРГИЯТА НА ТВОРЧЕСКИЯ АКТ

Хербариумът като място за съхранение на идеи в Националната галерия

Експозицията може да бъде видяна от 8 април до 30 май 2021 г.

Мойра Ричи Фотограф: Райна Тенева (Източник: Арт Проджект Депо)

Националната галерия Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство и Арт Проджект Депо представят Хербариумът като място за съхранение на идеи от 8 април - 30 май 2021 г.

Вернисаж на 8 април, четвъртък, от 17.00 до 20.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп САМСИ, бул. "Черни връх" 2

Проектът "Хербариум" с куратор Ирина Баткова изследва работната среда в съвременната култура, в която се раждат и обменят идеи.

Кирил Чолаков Фотограф: Райна Тенева (Източник: Арт Проджект Депо)

Фокусът на "Хербариум" е да се създаде колекция, запечатала в кутии 40х40х10 см или 20х40х10 см творческата енергия на различни поколения творци по целия свят.

Съдържанието на всяка кутия е придружено от описание и звуков файл с гласовете на авторите, които ще бъдат представени в изложбата и на уебсайта към проекта. Поканените художници избират двама нови участници - така проектът проследява креативните контакти в света на изкуството. Развитието на колекцията няма ограничения във времето, тя нараства експоненциално с всеки нов участник, докато не бъде обявена заключителната изложба.

(Източник: Арт Проджект Депо)

Колекцията "Хербариум" документира енергията на творческия акт, независимо дали той е фиксиран моментен порив или прецизно обмислен жест. Хербаризирането е действие за запечатване на спомени, емоции, думи, образи загубили значение, образи, които постепенно са станали съществени, експлозивна радост от нови идеи, трансформирането ѝ в спокойно равнодушие или накратко - непрестанния човешки стремеж на търсене на смисъл във всичките му измерения.

Още

Неонови арт инсталации провокират мисли за бъдещето

Неонови арт инсталации провокират мисли за бъдещето

Как би изглеждала селекцията на музейни образци от световната култура, ако беше дело на художници, а не на изкуствоведи? По какъв начин всеки един творец би обобщил креативността си на едно ограничено като физически параметри пространство? Как собственият поглед към персоналното поле на артистична изява би преобърнал някои изследователски модели?

(Георги Георгиев - Jorrras Фотограф: Райна Тенева Източник: Арт Проджект Депо)

Такесада Мацутани Фотограф: Райна Тенева (Източник: Арт Проджект Депо)

На уебсайта ще бъде публикувана цялата информация, събрана в процеса на развитието на архива. Всички творци ще бъдат представени както с кутиите за колекцията, така и с допълнителна селекция на снимки от техни избрани изложби и произведения.

Още

Най-доброто от 2020: Топ 10 на арт инсталациите, които направиха годината като никоя друга

Най-доброто от 2020: Топ 10 на арт инсталациите, които направиха годината като никоя друга

Тази виртуална база данни ще бъде достъпна за всички - изследователи, куратори, галеристи, студенти или любители на изкуството - които се интересуват от не толкова видимите механизми, чрез които функционира съвременната култура.

Серията видео портрети H Talks са заснети в работната среда на визуалните артисти, като част от архива към проекта "Хербариум".

Бистра Лешевалие Фотограф: Райна Тенева (Източник: Арт Проджект Депо)

В кратките филми художниците описват творческия процес при реализацията на идеи и концепции за света и хората, темите, които ги вълнуват, съзидателните сили, които ги карат да продължават напред.

Първата експозиция на колекцията "Хербариум" ще се състои в Софийския арсенал - Музей за съвременно изкуство. Тя включва 55 автори от България, Италия, Франция, Япония, Нидерландия, Испания, Полша, Финландия, Турция и Австрия. Следващите издания ще бъдат представени в различни държави, в партньорства с локални изложбени пространства, организации и институции.

Филмите са реализирани от МК Production в партньорство с Art Project Depot.

Art Project Depot е независима платформа, създадена през 2005 от Ирина Баткова - писател, куратор, арт консултант. Фокусът на платоформата са проекти, които изследват съвременния свят и неговите политически, икономически, културни и исторически параметри.

Art Project Depot подкрепя нови артистични изследователски практики, които провокират дискусии по широк спектър от теми и проблеми, свързани със състоянието на съвременната култура и изкуства.

Надежда Олег Ляхова Фотограф: Райна Тенева (Източник: Арт Проджект Депо)

Работната програма включва изложби, насочени към популяризирането на различни поколения български художници, както и организиране на съвместни продукции с чуждестранни художници и независими организации.

MK Production е компания, основана през 1999 от Милена Кънева - актриса, журналист, създател и арт директор на филмовия фестивал "Дунав филм", филмовия фестивал "Мигрант" и кинофестивала "Mestiere Cinema", режисьор на документални филми и продуцент. В компанията са създадени документални филми, сред които е Total Denial - носител на "Награда на Вацлав Хавел за човешки права", както и много арт репортажи от Венецианското биенале и световни изложби.

Още

 "Омара" от Петя Танева в Арт Галерия Le Papillon

"Омара" от Петя Танева в Арт Галерия Le Papillon

Още

Националната галерия представя 57 творби на Корнелиу Баба

Националната галерия представя 57 творби на Корнелиу Баба

Още

Полет и отломки - творби на Георги Маринов в Галерия "Контраст"

Полет и отломки - творби на Георги Маринов в Галерия "Контраст"

Още

Чавдар Гюзелев представя своите "Свободно прелитащи глави" в Галерия "Ракурси"

Чавдар Гюзелев представя своите "Свободно прелитащи глави" в Галерия "Ракурси"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Живот на пауза: Знамена, в цветовете на пандемията

Всяка година от 2007 г. насам Институтът за цветовете на Пантон (The Pantone Color Institute) избира цвят на годината, с който прогнозира световните цветови тенденции и задава хроматичния дух на времето

Бланка Шперкова представя проекта си „Бабче и внуче“

Тя е автор на филмова анимация, илюстратор, майсторка на плетени телени бижута и баба. Бланка Шперкова ще представи в Чешкия център своята колекция от неповторими бижута и обекти от тел

Часът на Земята ще бъде отбелязан с арт ателие пред Народния театър

На 26 март от 10:00 - 18:00 ч. в градинката пред Народния театър в София, Център АЛОС ще проведе открито ателие за мозайки от цветни капачки "МозайКАП"

Скъпоценният път на Данте - "Божествена комедия" в бижутата на Диего Перкоси Папи

Изложбата е от 24 март до 30 април 2022 г. в Националната Галерия

Да изследваме хибридните обекти под формата на бижута

Изложбата е от 17 февруари 2022 до 16 март 2022 в Арт Галерия Le Papillon

Възстановяват надписа pLOVEdiv, разположен на стената над Античния театър

В момента буквите имат нужда от подмяна, а осветлението не работи. По тази причина общинската администрация и Фондацията ще се заемат да възстановят оригиналния вид на надписа