Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Националната галерия представя 57 творби на Корнелиу Баба

РАЗШИРЯВАНЕ НА ХОРИЗОНТИТЕ

Националната галерия представя 57 творби на Корнелиу Баба

Изложбата на бележития румънски художник е от 1 април до 23 май 2021 г.

"Пиета" (Източник: Национална галерия)

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ представя КОРНЕЛИУ БАБА от 1 април - 23 май 2021 г.

Вернисаж на 1 април, четвъртък, от 16.00 до 19.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп Двореца, пл. "Княз Александър I" №1

"Арлекин 1978" (Източник: Национална галерия)

Националната галерия представя 57 живописни и графични творби на бележития румънски художник Корнелиу Баба. По-голямата част от тях са предоставени от чуждестранна частна колекция, чийто собственик е и инициатор на издадения в навечерието на изложбата каталог «Корнелиу Баба в България» с текстове от румънски и български автори.

Още

"Ветрове" с Nir Vena & Борис-Михаил Ваклинов в Галерия "Аросита"

"Ветрове" с Nir Vena & Борис-Михаил Ваклинов в Галерия "Аросита"

Името на Корнелиу Баба, който се радва на дълъг почти век човешки и артистичен живот (1906 - 1997), не е, за съжаление, сред най-популярните. Самият ХХ век, разделил света с "желязна завеса", както и животът му в Румъния, на периферията на онова, което е прието да се смята за центрове на събитията в изкуството, влияе, разбира се, на известността му.

Друга причина очевидно е това, че Корнелиу Баба като живописец принципно се отказва да бъде съвременен, да "задвижва (съгласно авангардистите) изкуството напред", да следва новаторите, да реагира на тенденции и търсения.

Той изглежда убеден, че пътят му е в пресъздаване на дълбоки преживявания, на емоции и състояния с "традиционните", вечни художествени изразни средства като цвят, форма и композиция, защото възможностите им са неограничени.

И дори в най-трудни за изкуството времена - тоталитарните, в изолация и при "лов на вещици" на формализма, живописта за Баба е инструмент за разширяване на хоризонтите, за универсализъм, днес бихме казали - за глобалността и за извънвременното Човешко.

За живописеца задачата на художника не е да бъде герой на времето си, а да се влее в историята на изкуството чрез активна и постоянна работа в този отделен и вечен domain, в сферата, в която няма отминали постижения и която е способна да преодолява отчуждаването и опростяването.

Вероятно, именно заради тази принципност Корнелиу Баба е сред малцината живописци, чието влияние върху творчеството си признават много от колегите му дори и в България, където впечатленията от мащабната му изложба през 1981 са живи и до днес. Онази изложба на «Шипка» 6 със 100 живописни и 100 графични произведения е резултат от участието на автора в Международното триенале на реалистичната ангажирана живопис в София (1973), където той печели Първа награда за портретното си изкуство.

Още

"Нежни отрязъци" - 6 дами представят своите творби в Музей-галерия "Анел"

"Нежни отрязъци" - 6 дами представят своите творби в Музей-галерия "Анел"

Очевидно, впечатлението от творчеството на Баба се формира заради огромната разлика на показаните картини спрямо елементарността на съвременните им образци на социалистически реализъм, както и с повърхностната метафорика на последствията му.

Именно България, както и родната му Румъния, където фигуративното изкуство страда тежко от политически-пропагандната и зависима от властта своя разновидност, оценяват величината на твореца. Но, разбира се, и заради виртуозната, но сдържана живописност, майсторските съчетанията между гладко и пастьозно, вибрациите на вальорите, лаконичните бели мазки, позволяващи цялата композиция "да светне".

"Лудият крал" (Източник: Национална галерия)

В настоящата изложба, осъществена с подкрепата на Уникредит Булбанк и Колекция SUN, са включени и ранни произведения, и зрелият Баба с всички важни за него теми и сюжети: лудите крале, страхът, базирани върху драматичните религиозни и исторически сюжети композиции, портрети и автопортрети, голи тела, венециански ведути.

Ярослава Бубнова

Директор на Националната галерия

Корнелиу Баба се обучава първоначално при баща си, академичния живописец Георге Баба, след това за кратко - във Факултета по изящни изкуства в Букурещ, но не се дипломира. Първата си изложба открива през 1934 в град Бейле Херкулан, което му дава възможност да продължи образованието в Школата за изящни изкуства в Яш (1934-1938) при известния художник Николае Тоница.

През 1939 започва да преподава в същия факултет като асистент и през 1946 става професор. През 1948, след дебюта си в Художествения салон в Букурещ, той е арестуван, лежи в затвора Галата в Яш, на следващата година, без обяснения, е уволнен и изпратен в Букурещ.

"Арлекин 1979" (Източник: Национална галерия)

Тъй като творчеството му, особено през ранния период, не се вписва в рамките на официалния социалистически реализъм, властите постоянно го критикуват за формализъм. Въпреки трудните отношения с румънското комунистическо правителство, той все пак успява да направи кариера като илюстратор и оформител на книги.

През 1955 му е позволено да замине за участия в изложби в Москва и Ленинград (СССР), през същата година получава Златен медал на Международното изложение във Варшава. През 1956 е предстaвен в Румънския национален павилион на Венецианското биенале.

През 1958 Корнелиу Баба е назначен за професор в Института за изящни изкуства "Николае Григореску" в Букурещ. Участва ежегодно в изложби по целия свят. През 1964 е организирана негова персонална изложба в Брюксел, през 1970 - в Ню Йорк.

От 1963 е член-кореспондент на Румънската академия на науките. Въпреки че е бил изключително известен в Румъния и в по-малка степен - в социалистическите страни от Източна Европа, художникът така и не успява да постигне подобна известност на Запад.

Още

Десислава Петкова-SunDessi - в Галерия  "Ателие Вдъхновения"

Десислава Петкова-SunDessi - в Галерия "Ателие Вдъхновения"

Още

Чавдар Гюзелев представя своите "Свободно прелитащи глави" в Галерия "Ракурси"

Чавдар Гюзелев представя своите "Свободно прелитащи глави" в Галерия "Ракурси"

Още

Художникът Васил Тенев - в бургаската галерия "Неси"

Художникът Васил Тенев - в бургаската галерия "Неси"

Още

Пабло Пикасо, Салвадор Дали и Анди Уорхол в месеца на любовта  в галерия "Оборище" 5

Пабло Пикасо, Салвадор Дали и Анди Уорхол в месеца на любовта в галерия "Оборище" 5

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Алцек Мишев - една легенда в Националната галерия

Голямото "завръщане" на художника в родината е организирано по повод неговата 80-годишнина

Кубински визуален артист бил принуден да намери убежище в Европа

Той бе обвинен в "подтикване към престъпна дейност" в социалните мрежи

No more great art от Rassim

Вернисажът е на 28 септември от 18:00 часа в галерия Васка Емануилова

"Ню ейдж Балкан" от художника Калас Либфрид в Гьоте-институт

Германският художник от български произход Калас Либфрид ще представи първата си самостоятелна изложба в България „Ню ейдж Балкан“

Кристо и Жан-Клод за начинаещи през октомври

В рамките на инициативата „Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла" на Столична община Гьоте-институт и „Изкуство – дела и документи“ ще предложат разнообразна културно-образователна програма за различни поколения

"Живописни пътеписи" от Пламен Монев на големия му празник

60-годишният юбилей на художника ще бъде отбелязан с мащабно представяне в две локации - в Арт Галерия "Папийон" от 27 септември до 14 октомври и в залите на Градска Художествена Галерия "Борис Георгиев" - Варна от 5 до 25 октомври