Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

В пещерата на познанието

СКРИТОТО ЗНАНИЕ

В пещерата на познанието

Книгата "Езотерични школи и мистични учения" е едно изключително задълбочено произведение, което въвежда мисълта в нови полета – не просто мисловни, те са духовни, казва публицистът Петко Атанасов

Д-р Илко Семерджиев и Петко Атанасов на представяне на "Езотерични школи и мистични учения" част 1 от Ваклуш Толев (Снимка: Асен Великов)

"Езотерични школи и мистични учения" част 1 е отново на книжния пазар. Тя е втория том от популярната трилогия "История и теория на религиозните учения".

"Езотерични школи и мистични учения" част 1 от Ваклуш Толев е отново на книжния пазар. Снимка: Асен Великов

Купи книгата

Базирана е върху лекциите в пловдивския и софийски университети на Ваклуш Толев и е посветена на окултните учения от предхристиянската епоха - кришнизъм, херметизъм, орфизъм, питагоризъм и кабала. В нея Ваклуш Толев представя и Великите посветени, преносители на това скрито знание: Кришна, Хермес, Орфей, Питагор...

Корица: Люба Халева

"Корицата на книгата е много символична, това е пещерата на посвещението. Великите посветени ни очакват в тази пещера и ни помагат по пътя. Огънят е запален, въпросът е "Има ли пътници". Защото, както казват, учителите се появяват само тогава, когато ученикът е готов."

Д-р Илко Семерджиев и Петко Атанасов на представяне на "Езотерични школи и мистични учения" част 1 от Ваклуш Толев (Снимка: Асен Великов)

Д-р Илко Семерджиев - министър на здравеопазването в периода 1999 - 2001 г.:

Д-р Илко Семерджиев (Снимка: Пламен Герасимов)

Купи книгата

"С Ваклуш най-напред се запознах задочно. Намерих неговата книга "История на религиите" в книжарница. Прочетох я и останах смаян. Казах си, че трябва да намеря този човек и да поговоря с него. Намерих начин, запознах се с него. Започнахме да си говорим по най-различни теми.

Особено интересни бяха разговорите ни по проблемите на духовността. Ваклуш е изключително задълбочен в своите съждения и в същото време изключително извисен.

Ваклуш Толев (Снимка: Николай Василев)

Той казва нещо изключително съществено за страданието - че то е развитие. То е един механизъм за израстване - слабите души падат от ударите на страданието, но силните изкачват неговите стъпала и достигат големи висоти. Както всъщност е направил самият Ваклуш, който цели 12 години е по политическите затвори и в лагера Белене, но е успял от страданието да направи стълбица към небето. И се е изкачил по тази стълбица до най-високите ѝ стъпала.

Има една много хубава сентенция, която казва "Ако не виждаш изход, тръгни навътре". Той е тръгнал навътре. Когато тялото му е било затворено, духът му не е бил ограничен. Затова в тази книга, освен представяне на мистични школи и учения, присъстват и неговите съждения за тях, неговите добавки, където вижда, че нещата са останали незавършени, докосвайки се до най-големите им дълбочини.

Д-р Илко Семерджиев (Снимка: Николай Василев)

Едно уникално откритие на Ваклуш е концепцията му за духовната еволюция, пулсирана от Духовни вълни. Самият факт някой да успее да улови цялата тази картина, означава, че съзнанието му е изключително широко и той гледа много от високо. При това, успява и да я свали и поднесе на език достъпен за масовата публика.

Така че ние да знаем всъщност къде се намираме, какво се случва и да изградим светоглед. Защото който няма светоглед, няма компас за света и не знае откъде идва и накъде отива, не знае и къде е. А когато не можем да си отговорим на тези въпроси, ние сме листенца, отронени от вятъра, от голямото Дърво на Живота.

Корици: Люба Халева

Купи книгата

Всъщност голямата заслуга на Ваклуш е точно това - той ни дава картината на света в неговото развитие. И не само картина от този физически свят, който е много добре изучен от учените, но и от онзи свят, който предхожда физическия и е наречен причинен свят.

Много хора имат предразсъдъци и когато чуят окултно се смущават. Нека кажем ясно - "окултно" не означава някаква тайна или конспирация. Тя означава нещо скрито от хора, които нямат способността и възможността да разберат едно знание. Скрито е, защото те могат да злоупотребят или да го употребят не по предназначение.

Ето защо всички големи фигури, описани в книгата, а и самият Ваклуш, първо минават през нравствено изграждане и израстване, за да могат да стигнат до тази чистота, която ще им позволи да възприемат знанието от високите етажи на духовността."

Петко Атанасов, публицист:

Петко Атанасов (Снимка: Пламен Герасимов)

"Книгата "Езотерични школи и мистични учения" е едно изключително задълбочено произведение, което си струва да бъде прочетено, защото въвежда мисълта в нови полета - не просто мисловни, те са духовни.

Според мен Ваклуш Толев следва делфийската максима "познай себе си, за да познаеш боговете и вселената". И всъщност всичко това, което е вътре в тази книга, целият му подход към отделните личности и школи като доктрини, представлява едно влизане навътре в себе си.

Той разказва това, което вижда отвътре. И те затова носят тази странна окраска и затова носят тази невъзможност за дефиниране, защото те не представляват външен поглед към разглежданата материя. Те представляват разказа на неговото вътрешно Аз как той разбира всички тези прояви на човешкия Дух.

Книгата на Ваклуш представлява една провокация към хората, които вече са се качили на малко по-високо ниво и на които им трябва малко, за да могат да качат още поне едно стъпало."

Владимир Левчев, поет преводач на "Бхагавадгита":

Владимир Левчев (на преден план) Снимка: Пламен Герасимов

"Като един от преводачите на "Бхагавадгита" бях много щастлив, че Ваклуш Толев ползва моя превод от 1989 г. "Бхагавадгита" съдържа цялата философия и учение на Кришнизма, което е разгледано и в "Езотерични школи и мистични учения".

Най-силно ме впечатли едно изречение от тази книга: "Кришна, Хермес и Христос са един и същи бисер в различни исторически времена".

Това е много интересно, на пръв прочит звучи странно, обаче като помисли човек - Кришна е богочовек, Христос също е богочовек. Кришна всъщност е аватар на Вишну, но също така той е роден като човек, при това служи на принц Арджуна, и води неговата колесница двата коня (на разума и емоциите, както пояснява Ваклуш) в една битка, но тази битка е символична, вътрешна битка с пороците ни, които си обичаме като роднини.

Ардужна е егото, а колесничарят Кришна е божественият атман-брахман.

Купи книгата

В "Бхагавадгита" се срещат идеи, които звучат християнски - за любовта, за това да действаме без да искаме плодовете от действията си, за себепожертването като път към самоусъвършенстване. Пътят към Голгота, според Ваклуш Толев, не е само носене на личния ни кръст, а път към Възкресението и път на самоусъвършенстване за човека, който е бог в развитие.

Кришнизъм, херметизъм, орфизъм, питагоризъм, кабала - в тях Ваклуш Толев от една страна синтезира най-важното в тези учения, но от друга ги вписва в своето собствено учение като стъпки в духовната еволюция на човечеството."

Още

Ваклуш Толев: Само животът е непобедим

Ваклуш Толев: Само животът е непобедим

Още

Древните тайни учения, осветени в книга на Ваклуш Толев

Древните тайни учения, осветени в книга на Ваклуш Толев

Още

"Ваклуш" с премиерна прожекция в Рим

"Ваклуш" с премиерна прожекция в Рим

Още

Филмът "Ваклуш" продължава с прожекции в цялата страна

Филмът "Ваклуш" продължава с прожекции в цялата страна

Още

Бурята в Созопол не уплаши публиката на "Ваклуш"

Бурята в Созопол не уплаши публиката на "Ваклуш"

Още

Проф. Попминчев: Ваклуш казваше, че Бог не се доказва, а се живее

Проф. Попминчев: Ваклуш казваше, че Бог не се доказва, а се живее

Още

Най-популярната книга на Ваклуш Толев се завърна

Най-популярната книга на Ваклуш Толев се завърна

Още

Румен Леонидов: Мъдри хора като учителя Ваклуш са ни много необходими и днес

Румен Леонидов: Мъдри хора като учителя Ваклуш са ни много необходими и днес

Още

Ваклуш Толев: Трябва да трансформираме страданията в развитие

Ваклуш Толев: Трябва да трансформираме страданията в развитие

Още

Документалният филм "Ваклуш" стартира тържества, посветени на 100 годишнината от рождението на Духовния Учител

Документалният филм "Ваклуш" стартира тържества, посветени на 100 годишнината от рождението на Духовния Учител

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Чуй отвътре как звучи "Чин Чин" в новата книга на Нуша Роянова

"Чин Чин" е книга и за смелостта, и за топлината, и за приключенията, но преди всичко това е книга за приятелството и за неговата безкрайна сила

"Разпилените" спомени на Дечко Узунов от края на живота му, вече са собственост на Художествената галерия в Казанлък

Записките на живописеца, написани малко преди кончината му, вече са издадени и в книга, която проф. Джурова е озаглавила "Разпилени спомени"

Най-старият коптски псалтир е изложен след реставрация в Коптския музей в Кайро

Псалтирът съдържа 151 църковни песни, посветени на пророка Давид, написани върху пергамент

Музеят на Артюр Рембо в Шарлевил-Мезиер показва 2 негови писма и 2 поеми, купени на разпродажба в Париж

Цената, на която ръкописите на поета са били придобити от дарителя, е над 240 000 евро

От TikTok сензации до вечни класики: Любовните романи, които "полепват" по съзнанието

Този февруари отправяме взор към някои от най-въздействащите любовни истории, занимали художествената литература

Пиесите на Ларш Нурен за първи път на български (откъс)

"Целият ми живот се състои от писане, както вълната се състои от вода" са думи, които принадлежат на големия шведски драматург, чиито пиеси имат статут на съвременна класика