Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Споделено от Невена Коканова: Още с първия филм разбрах, че киното е лъжа и измама

КНИГОМАНИЯ

Споделено от Невена Коканова: Още с първия филм разбрах, че киното е лъжа и измама

Неизвестни снимки и истории за великата актриса се разкриват в новата книга за живота й „Години любов“

Снимка: Книгомания

По случай 80-годишнината от рождението на първата дама на българското кино "Книгомания" издава на 3 декември биографичната книга "Години любов. Невена Коканова" - автор е журналистът Георги Тошев.
Биографията е с твърда подвързия и суперобложка, включва над 250 снимки от личния архив на дъщеря й Теодора, някои от които се публикуват за първи път.

Лимитирана част от тиража на книгата е с колекционерска стойност, тъй като е лично подписана от автора и включва три картички с неизвестни фотографии на Невена Коканова от 60-те години. Отличава се и с различната корица от основното издание.

Още

Невена Коканова - обичана, аплодирана и... самотна

Невена Коканова - обичана, аплодирана и... самотна

"Невена беше обичана и ще продължава да бъде обичана.
Жена и актриса.
Тя е от малцината в съвременното ни изкуство със статут на истинска звезда. Извоюва си го сама. Напук на системата, на предразсъдъците, на догмите.
В живота бе скромна, изглеждаше така, сякаш по нищо не се отличава от другите. Това не беше поза. Това бе тя.
Днес мнозина имат претенции, че са я познавали. Особено след смъртта ѝ, когато няма как да бъдат опровергани. Но тя допусна малцина до себе си.
Събрах спомените на хора, които са се докоснали до нея през годините. Някои за миг, други за по-дълго." - Георги Тошев

Заглавието на книгата е неслучайно - кореспондира с първия важен филм в кариерата на Невена Коканова "Години за любов", но и очертава звездния път на актрисата - да бъде обожавана от публиката си завинаги.

"С любов се оцелява. Няма друго оръжие срещу проблемите в този живот. Той сякаш ни е даден, за да се борим за него..." - споделя тя в последното си интервю с Георги Тошев през 1999 г.

Снимка: Книгомания

Макар за журналиста това да е втора книга, която подготвя в почит към голямата звезда на българското кино (първата е от 2009 г., "Невена Коканова. Коя съм..."), за първи път публикува цялото си интервю с нея. То е много лично - като изповед, дълго и наситено с нюанси, тъй като засяга различни, чисто общочовешки теми от живота, етапите от кариерата й, разкрива светогледа и мъдростта й.

"Откривам, че животът е прекрасен, а аз съм частичка от всемирнината хармония. Аз съм артистка, животът е моето хоби."

Още

 Великата Невена Коканова: Запалете лампите, после ни чака само тъмнина!

Великата Невена Коканова: Запалете лампите, после ни чака само тъмнина!

"Години любов" припомня "Лицата на Невена" от дебюта й в "Две победи" (1956), първата голяма роля - на Ема (в "Години за любов"), първата изява на театралната сцена, първата любов, участията в главна роля в "Тютюн", "Дами канят" - една от най-успешните комедии на българското кино, единствената й изява като режисьор - довършвайки филма на съпруга си Л. Шарланджиев "Трите смъртни гряха" (1980), изборът да напусне или да остане в България и други важни моменти от творческия й път.

Първият стрес в киното за бъдещата звезда, разказва Г. Тошев, идва от факта, че тя не умее да свири на пиано. По сценарий героинята ѝ Ема трябва да може. Взимат аксесоарите от ръцете й и ги слагат на друго момиче, професионална пианистка. След време "босоногата Жулиета", както я наричат, споделя: "Още с първия филм разбрах, че киното е лъжа и измама. Важното е умело да лъжеш".

На 23 години Невена е звезда на най-големия кинофорум в света. Председателят на журито - френският писател Андре Мороа целува ръката на Коканова с думите: "Вие ме развълнувахте!".

"Отразих се в съзнанието на хората като киноактриса. Вратите на киното са по-широки, там влиза само публика. Така киното ме дари с популярност, а театърът - с живот...(...) Киното е ламя. Не отглежда децата си, изяжда ги." - Невена Коканова

Сред ценните партньорства за Невена Коканова например е това с Апостол Карамитев, който я научава на "сценичната граматика" - как се играят препинателните знаци, как се отмерват паузите, как лицето говори дори когато устата мълчи.

Още

Режисьорът на "Тютюн" отнесе в гроба тайните на Невена Коканова

Режисьорът на "Тютюн" отнесе в гроба тайните на Невена Коканова

В раздела "Огледалата на Невена" са представени истории и емоции, споделени от най-близките хора на актрисата - от дъщеря й Теодора Шарланджиева, от дългогодишния й приятел Павел Павлов, от съпругата на режисьора Въло Радев - Жени Радева, от археолога Дикран Балабанян, неин съсед в любимата й махала Чомаци в Габровския Балкан. Нови ракурси към образа добавят актрисата София Кузева и журналистът Кирил Аспарухов.

Много от фотографиите в "Години живот" се публикуват за пръв път - те са от личния архив на Невена Коканова и Теодора Шарланджиева. Ще видим първата дама на българското кино като дете, а после и като начинаеща артистка в Ямболския театър; сполетяна рано от успеха, току-що омъжена, щастливо усмихната съпруга и майка. Включените в книгата портрети от 50-те години са запечатали първите моменти от осъзнаването на силата на своята женственост пред влюбеното око на камерата. Георги Тошев е подбрал и снимки от бенефиса за 60-ия й рожден ден, скромно отбелязан с "Важното е да си желана" в театър "Възраждане". В края на изданието е поместена пълната филмография на Невена Коканова, богато илюстрирана и с кадри от Българската национална филмотека.

"Част от това една жена да бъде красива, е да използва красотата си. Трябва да вярва, че може да преобърне света, когато пожелае. Е, действителността често се оказва в конфликт с фантазията, но не и при Невена. У нея има съблазън. Еротична естетика, която привлича силните и отблъсква слабите, чуждите." - Георги Тошев.

Снимка: Книгомания

"Години любов. Невена Коканова" е поклон пред красотата, таланта и силния дух на актрисата - и неслучайно излиза точно в годината, когато тя щеше да навърши 80 - на 12 декември. Затова и официалното представяне на луксозното издание ще се състои в три поредни дни през декември:

8 декември - Български културен институт в Берлин - представяне на книгата "Години любов" и документалния филм "Коя съм" с участието на Теодора Шарланджиева - дъщеря на Невена Коканова, актрисата Мария Статулова и автора Георги Тошев.

10 декември  - Германия - прожекция на филма "Спомен за близначката" реж. Любомир Шарланджиев; с участието на Теодора Шарланджиева.
12.12. - 19,00 ч. - клуб "Перото" - премиера на книгата "Години любов" с участието на Теодора Шарланджиева, Мария Статулова, режисьора Павел Павлов.

13 декември - кино "Одеон" премиера на новия документален филм "Невена Коканова. Пътуване"; с участието на Георги Тошев, колеги на Невена Коканова

14 декември - 18,30 ч. - Сатиричен театър - откриване на изложбата "Невена и Сатирата"; с участието на Калин Сърменов - директор на театъра, и приятели на Невена Коканова.

16 декември - 12,30 ч. - в предаването на bTV "НепознатиТЕ" - премиера на телевизионната версия на новия филм за Невена Коканова
През месец декември - кино "Одеон" - "НепознатиТЕ роли на Невена Коканова" - панорама с филми на Коканова.

Очаквайте от средата на месец януари националното турне на книгата "Години любов" и филмите за Невена Коканова!

Още

Емилия Радева описа в книга разочарованията и щастливите мигове

Емилия Радева описа в книга разочарованията и щастливите мигове

Още

Орлин Горанов с пищно музикално парти за премиерата на първата си книга

Орлин Горанов с пищно музикално парти за премиерата на първата си книга

Още

Георги Мамалев представи автобиографията си "Усмихни се, човече!"

Георги Мамалев представи автобиографията си "Усмихни се, човече!"

Още

Стефан Данаилов се изповяда в книга

Стефан Данаилов се изповяда в книга

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Пролетният панаир на книгата се завърна: 140 издателства очакват своите читатели

Изложението в парка пред Националния дворец на културата ще продължи 10 дни - до 2 юни

Философът Тони Николов: Нека вървим напред и да не изпускаме от поглед пътя на буквите

"24 май е празник не на миналото ни. Той е празник на бъдещето", каза писателят в речта си в тържествената програма пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София - площад Славейков

За четвърта година инициативата обединява граждани, артисти, автори, културни институции и бизнеси в съвременен празник на българската просвета, култура и писменост

Скритите букви: 3D мапинг и гостуване в Прага

Прожекция на 3D мапинг на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в навечерието на 24 май и гостуване на пейките-букви в Прага

Джени Ерпенбек е първата германска писателка, която печели международната награда "Букър"

Ерпенбек, която започва работа като оперен режисьор през 90-те години на миналия век, получи тазгодишната награда за превода на английски език на романа си "Кайрос" за края на Студената война в Германия

Японският бестселър „Гърди и яйца“: Дръзка история на три жени, които търсят себе си (откъс)

Днес писателката Миеко Каваками, работила и като стюардеса и певица, е сред най-предизвикателните и интригуващи гласове на японската литература