Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Съюзът на писателите: Особено тревожно е тенденциозното прочистване на знакови творби от училищните програми по литература

ДЕБАТИ И ПОЗИЦИИ

Съюзът на писателите: Особено тревожно е тенденциозното прочистване на знакови творби от училищните програми по литература

"Българският писател никога не е бил ксенофоб. Но и никога няма да бъде безродник", посочват от съюза

Илюстрация: iStock by Getty Images

Особено тревожно е тенденциозното прочистване или, казано на съвременен политически жаргон - "изчегъртване", от училищните програми по литература на знакови творби, създадени от най-великите наши майстори на словото, от най-светлите умове на отечеството ни. Това гласи част от декларация на Съюза на българските писатели (СБП).

Още

 МОН: Внушенията, че "Аз съм българче" може да отпадне от уроците заради чужди граждани, са лишени от смисъл

МОН: Внушенията за отпадане на "Аз съм българче" заради чужди граждани са лишени от смисъл

"Преди броени дни публичното пространство озвучи една скандална новина - българският клон на американската медия "Свободна Европа" в свой анализ за мерките, които следва да се предприемат, за да се интегрират имигрантите в България, предлага освен законодателни промени и промяна в образователната ни система.

А конкретно - да се извади от училищната програма, по думите им "скроена единствено по мярата на етническите българи", едно от най-прочутите Иван-Вазови стихотворения", пише ръководството на СБП.

"Аргументите са смехотворни, ако не бяха толкова стряскащи - че стихотворение като "Аз съм българче" пречело на интеграцията, оскърбявало чувствата на малките имигранти и било в разрез с "общоевропейските ценности", гласи още част от декларацията.

Според ръководството на писателския съюз "диалогът с подобни ревностни "демократи" е обречен".

"Съюзът на българските писатели решително протестира срещу тази поредна акция, целяща да "смени чипа" на новите поколения българи, да представи родолюбието за анахронизъм под благовиден или недотам благовиден предтекст", се казва в декларацията. "Българският писател никога не е бил ксенофоб. Но и никога няма да бъде безродник", посочват от съюза.

"Призоваваме официалните институции на Република България и преди всичко - Министерството на образованието, да се противопоставят на това, както и на всички подобни посегателства върху нашата литература, история и национално достойнство", пишат още от СБП.

Пълният текст на декларацията вижте - ТУК

Министерството на образованието и науката излезе с публична позиция по казуса. В нея се посочва, че "в никакъв момент и под никаква форма не е обсъждана промяна в изучаването на стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов", припомнят от БТА.

Още

Иван Вазов: Дадох всичко на отечеството. Малко бе, но толкова имах

Иван Вазов: Дадох всичко на отечеството. Малко бе, но толкова имах

Още

169 години от рождението на Вазов: България е вечната спътница в живота му

169 години от рождението на Вазов: България е вечната спътница в живота му

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Разпилените" спомени на Дечко Узунов от края на живота му, вече са собственост на Художествената галерия в Казанлък

Записките на живописеца, написани малко преди кончината му, вече са издадени и в книга, която проф. Джурова е озаглавила "Разпилени спомени"

Най-старият коптски псалтир е изложен след реставрация в Коптския музей в Кайро

Псалтирът съдържа 151 църковни песни, посветени на пророка Давид, написани върху пергамент

Музеят на Артюр Рембо в Шарлевил-Мезиер показва 2 негови писма и 2 поеми, купени на разпродажба в Париж

Цената, на която ръкописите на поета са били придобити от дарителя, е над 240 000 евро

От TikTok сензации до вечни класики: Любовните романи, които "полепват" по съзнанието

Този февруари отправяме взор към някои от най-въздействащите любовни истории, занимали художествената литература

Пиесите на Ларш Нурен за първи път на български (откъс)

"Целият ми живот се състои от писане, както вълната се състои от вода" са думи, които принадлежат на големия шведски драматург, чиито пиеси имат статут на съвременна класика

Парижките букинисти остават по кейовете на Сена по време на Олимпиадата

След дълга полемика френският президент реши търговците на стари книги, които традиционно се разполагат по брега на реката от 17-и век, да не се местят