Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нобеловата лауреатка за литература за 2020 г. Луиз Глюк почина на 80-годишна възраст

IN MEMORIAM

Нобеловата лауреатка за литература за 2020 г. Луиз Глюк почина на 80-годишна възраст

Тя беше първата американска писателка след Тони Морисън, която печели престижната награда

Нобеловата лауреатка за литература за 2020 г. Луиз Глюк почина на 80-годишна възраст, предадоха Ройтерс и Франс прес (Снимка: AP/ БТА)

Нобеловата лауреатка за литература за 2020 г. Луиз Глюк почина на 80-годишна възраст, предадоха Ройтерс и Франс прес, съобщава БТА.

Още

Нобеловата лауреатка Луиз Глюк издава проза за първи път

Нобеловата лауреатка Луиз Глюк издава проза за първи път

Поезията ѝ, в която се разискват въпроси, свързани със семейството и детството, бе оценена преди три години от Нобеловия комитет, отбелязва Ройтерс.

Творбите ѝ, голяма част от които са кратки, по-кратки от една страница, превърнаха Глюк в една от най-известните съвременни поетеси в Съединените щати.

Нобелистката е родена на 22 април 1943 г. в Ню Йорк в семейство на потомци на еврейски емигранти от Унгария. Баща й, който на младини е искал да стане писател, запознава дъщеря си с гръцката митология и литература.

Първите си стихове Луиз пише още в ранно детство. Баща й, който на младини е искал да стане писател, запознава дъщеря си с гръцката митология и литература.

Юношеството на Луиз е трудно, страда от анорексия, а като постоянна болка в душата си носи травмата от смъртта на по-голямата си сестра, починала след като се родила, коментират световни агенции, цитирани от БТА.

"Бях самотно дете. Връзките ми със света като социално същество не бяха естествени, най-щастлива се оказвах, когато четях. Всъщност не бях чак толкова изолирана, понякога гледах телевизия и се хранех доста обилно!", доверява нобелистката.

След като завършва средното си образовани през 1961 г., заради анорексията си Глюк се отказва да кандидатства в някой от престижните университети. Вместо това тя се записва в курсове по поезия в колежа "Сара Лоурънс" към Колумбийския университет в Ню Йорк. Така и не получава диплома.

През 1968 година публикува първата си стихосбирка "Първородна", която е приета възторжено от критиката, въпреки резкия и праволинеен тон на стихотворенията преки резкия и праволинеен тон на стихотворенията.

През 1971 година Глюк постъпва в "Годард колидж" в щата Вермонт, където е топло посрещната от студентите и се съгласява да стане преподавател. След това тя работи последователно в това учебно заведение, в университета в Айова, в колежа "Уорън Уилсън" в щата Северна Каролина, в колежа "Уилямс" в щата Масачусетс, в Калифорнийския и в Харвардския университет.

Едно от стихотворенията й "Japonica" (семейство пеперуди), напомня за изящното изкуство на японските художници и започва по следния начин:"Дърветата цъфтят/горе там на хълма/ и са обсипани целите в огромни цветя/ с пеперудите японика".

Още

Луиз Глюк получи медал и диплома за Нобеловата награда по литература

Луиз Глюк получи медал и диплома за Нобеловата награда по литература

Една от героините в детството на Глюк е Жана д'Арк, на която посвещава кратка поема през 1975 г. "И сега гласове ми нашепват/че трябва да се превърна в огън/по Неговата, на Всевишния волята".

До последно Глюк преподава в Йейлския университет. Глюк има два брака, като от втория, с писателя и предприемач Джон Драноу, има син Ноа, роден през 1973 година.

С удостояването й с престижното отличие Глюк стана един от малкото отличени американски поети в 112-годишната история на Нобеловите награди. Предишният американски поет-нобелист беше Боб Дилън, който спечели отличието през 2016 година.

Още

Поетесата Луиз Глюк е носителката на Нобеловата награда за литература 2020

Поетесата Луиз Глюк е носителката на Нобеловата награда за литература 2020

Още

Нобелистката Луиз Глюк - от анорексията до върховете на американската поезия

Нобелистката Луиз Глюк - от анорексията до върховете на американската поезия

Още

Нобеловата награда за литература на Юн Фосе е най-големият жест към малките езици

Нобеловата награда за литература на Юн Фосе е най-големият жест към малките езици

Още

Носителката на Нобелова награда за мир Наргес Мохамади е "гласът на безгласните" в Иран

Носителката на Нобелова награда за мир Наргес Мохамади е "гласът на безгласните" в Иран

 

 

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Националната библиотека представя изложба по повод 200 години от рождението на Александър Дюма-син

Откриването е на 18 юли, като експозицията продължава до 15 септември, съобщиха организаторите

За преводите на Райнер Мария Рилке от Кирил Кадийски и за някои нашенски проблеми – не от вчера

"Дуински елегии" – един от най-вдъхновяващите монолози в световната литература, Рилке създава в замъка "Дуино", който се намира в близост до италианския град Триест и се извисява над светлите води на Адриатика

Критически дебат реши: Първият американски роман е "Силата на симпатията"

Дебатът по темата кой е първият американски роман продължава до 20-и век, когато е прието, че това трябва да е произведение, написано и публикувано в страната, от автор, роден и живял в САЩ

Берлинският литературен фестивал ще посрещне 150 автори от 50 страни

Освен основната програма на литературния форум, който ще бъде от 5 до 14 септември, ще се проведе и дискусия за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" с участието на политици като бившия министър на вътрешните работи Томас де Мезиер

"Детски и домашни приказки" на Братя Грим ще бъдат дигитализирини

Досега всеки желаещ да получи достъп до тези значими в културно и историческо отношение източници, е трябвало да разчита на оригиналите

От Шанхай до Париж – разказ за голямата война и забранената любов (откъс)

Базирана на истински събития и факти, историческият роман „Порцеланова луна“  на Джени Чанг отдава почит на китайските работници, изпратени на фронта