Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Музейни разходки и философски закуски или различните срещи с децата

СРЕЩИ С ИЗКУСТВОТО

Музейни разходки и философски закуски или различните срещи с децата

Зорница Христова развива свои различни срещи с децата. Вдъхновена е от поредицата "Философски закуски" на професора от Сорбоната Мишел Пюеш и детската писателка Брижит Лабе

Деца участват във "Философска закуска" (Източник: Издателство "Точица")

През последните години писателката, преводачка и основен двигател на издателство "Точица" Зорница Христова развива свои различни срещи с децата. Вдъхновена от поредицата "Философски закуски" на професора от Сорбоната Мишел Пюеш и детската писателка Брижит Лабе, тя превръща поставените от книгите теми в повод за разговор.

Кифличките са сервирани, а децата могат да опитат вкуса на истинска дискусия по големите човешки въпроси. Неслучайно "Философските закуски" на живо стават все по-популярни. Вече трета философска закуска се организира в Стара Загора от "Книжарница в куфар" и фондация "Детски книги". Предстоят философски закуски в Пловдив и дори в българското училище в Кьолн.

Преди това обаче най-близка възможност за философска детска среща ще бъде на 15 октомври от 11:00 ч. в ТАМ - Велико Търново. Неин водещ ще бъде Зорница Христова. На следващия ден - 16 октомври, отново от 11:00 ч. тя ще бъде и в Художествената галерия в Добрич. Темата ще бъде вдъхновена от последната книга от поредицата, "Смехът и сълзите".

Деца участват във "Философска закуска" (Източник: Издателство "Точица")

Точно както в книгите няма готови формули, така и философските закуски на живо със Зорница Христова са винаги различни - като всеки истински разговор. Основна формула на тази среща с вкусни кифлички е да опитаме да чуем какво имат да ни кажат децата по някои доста трудни теми. Така възможните разклонения на темата ще обхващат различните причини да плачем, ще помислим дали можем да се смеем на всичко, смелост ли е да показваме какво чувстваме и защо понякога плачем от радост. Покрай смеха и сълзите няма как да не стане дума и за щастието, радостта, тъгата, скръбта, присмеха или какво значи да избухнеш в смях.

На 16 октомври философската закуска ще бъде в Художествената галерия в Добрич. Темата е вдъхновена от последната книга от поредицата, "Смехът и сълзите"

Старозагорската философска закуска ще бъде на 21 октомври (събота) от 10:00 ч. в двора на Къщата на Архитекта. Темата ѝ е "Нормалното и ненормалното".

Философските закуски са безплатни, заплаща се единствено билет за Художествената галерия в Добрич.

Още

Послания от големия Златю Бояджиев

Послания от големия Златю Бояджиев

Музейна разходка в "Квадрат 500" - колекция "Златю Бояджиев"

Музейните разходки за деца започват с първата музейна книга на издателство "Точица" - "Един ден в музея". Нейната втора част "Още един ден в музея" излезе през 2023 г. и тя включва изцяло нови части от музейния пейзаж в София. Музейните разходки за децата и техните родители из някои от избраните експозиции, включени във втората книга, са още един интересен начин да срещнем децата с изкуство или науката.

От книгата "Още един ден в музея" (Източник: Издателство "Точица")

Затова на 21 октомври от 11:00 ч. в "Квадрат 500" - Национална художествена галерия Зорница Христова ще продължи инициативата за жива среща с читателите. Този път поводът ще е изкуството. И по-специално - картините на Златю Бояджиев, а още по-специално: скритият език на картините. Ще потърсим къде са животните в тях и какво точно ни казват. Ще разберем кои персонажи се крият от една картина в друга и ще се опитаме да "преведем" някои картини на езика на думите.

Историята в "Още един ден в музея" разказва за това, че в много от картините на Златю Бояджиев има предчувствие, че ще се случи нещо лошо. И наистина — през 1951 г. художникът получава инсулт и дясната му ръка остава парализирана завинаги. Златю Бояджиев се науча да рисува с лявата ръка и създал още много картини. Но дали ръката прави художника? Като че ли много по-важно се оказва умението да виждаш.

Точно това умение ще ни помогне и да изпитаме истинско удоволствие от неговото творчество и да се запитаме: Един и същ ли е старецът с рунтавите вежди в "Брезовски овчари" и "Есен"? Кои персонажи гледат към нас - и защо? Може ли една картина да бъде едновременно смешна и тъжна?

Събитието е безплатно, заплаща се единствено билет за галерията.

От книгата "Още един ден в музея" (Източник: Издателство "Точица")

"Философски закуски" на Мишел Пюеш и Брижит Лабе. Илюстрациите на Жак Азам са адаптирани на български от Миглена Папазова, а преводът е на Валентина Бояджиева.

"Един ден в музея" и "Още един ден в музея" са написани от Зорница Христова и Тодор Петев, а илюстратор е Сияна Захариева.

Проектът на издателство "Точица" се реализира с финансовата подкрепа Национален фонд "Култура", "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Двете музейни книги са издадени с финансовата подкрепа на Столична община.

Още

Кога трябва да започнете да четете на децата?

Кога трябва да започнете да четете на децата?

Още

"Успехът и провалът" помага на децата да преодолеят стреса от училищния живот

"Успехът и провалът" помага на децата да преодолеят стреса от училищния живот

Още

Чешки хит учи децата на съпричастност

Чешки хит учи децата на съпричастност

Още

Фестивалът "48 часа Варуша Юг" предлага интересни работилници за децата

Фестивалът "48 часа Варуша Юг" предлага интересни работилници за децата

 

 

 

ИЗБРАНО
Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Критически дебат реши: Първият американски роман е "Силата на симпатията"

Дебатът по темата кой е първият американски роман продължава до 20-и век, когато е прието, че това трябва да е произведение, написано и публикувано в страната, от автор, роден и живял в САЩ

Берлинският литературен фестивал ще посрещне 150 автори от 50 страни

Освен основната програма на литературния форум, който ще бъде от 5 до 14 септември, ще се проведе и дискусия за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" с участието на политици като бившия министър на вътрешните работи Томас де Мезиер

"Детски и домашни приказки" на Братя Грим ще бъдат дигитализирини

Досега всеки желаещ да получи достъп до тези значими в културно и историческо отношение източници, е трябвало да разчита на оригиналите

От Шанхай до Париж – разказ за голямата война и забранената любов (откъс)

Базирана на истински събития и факти, историческият роман „Порцеланова луна“  на Джени Чанг отдава почит на китайските работници, изпратени на фронта

Роденият в Сараево писател Тиджан Сила спечели литературната награда "Ингеборг Бахман"

Сила победи 13 конкуренти и спечели престижния литературен конкурс на стойност 25 000 евро

Рисунка за корицата на първата книга за Хари Потър достигна рекордните 1.9 млн. долара

Илюстрацията на Томас Тейлър от дебютното издание на романа през 1997 г. стана обект на четиристранно наддаване между участници в продължение на почти 10 минути, преди да бъде продадена за рекордната сума