Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кога трябва да започнете да четете на децата?

Кога трябва да започнете да четете на децата?

Четенето на книги помага за развитието на вашето дете по много начини

Снимка: iStock by Getty Images

Питали ли сте се кога е моментът, в който трябва да започнете да четете книги на вашето дете? Истината е, че никога не е трърде рано да го запознаете с магията на книгите. Четенето от бебе осигурява градивните елементи, от които се нуждае езиковото развитие на детето, както и необходимите инструменти за развитие на социални и емоционални умения.

Advertisement

Защо е важно да го правите отрано?

Четенето на книги помага за развитието на вашето дете по много начини. То не само се запознава с различни звуци и думи, но вие създавате у него любов към книгите и страст към четенето. Четенето на книги стимулира въображението на детето и му помага да научи за света около себе си.

Още от раждането си бебетата тръгват на вълнуващо пътешествие, по време на което трябва да се научват да говорят. През първата година от живота им мозъкът им расте повече, от който и да е друг момент в живота им. Четейки редовно на детето ви, вие му помагате да научи родния език и да развие речта си с повече думи. Това, че то не може да говори, не означава, че не може да учи. Бебетата, на които не са им четени книги, чуват по-малко думи и могат да развият речта или езиковите си умения с по-бавно темпо.

Не на последно място е и емоционалната връзка, която създавате с него.

Снимка: iStock by Getty Images

Кога да започнете да четете на детето си?

Можете да започнете веднага след раждането. Въпреки, че новороденото бебе няма да разбере какво му четете, то ще се научи да разпознава гласа ви, както и ритмите и тоновете му. А вашият глас е успокояващ за него. Така че веднага щом можете да включите четене на книги в графика си, не се колебайте да го направите. Направете този процес приятен и го приемете като възможност да се гушкате с бебето си, да си починете и да се отпуснете. Хубаво е да отделяте по малко време всеки ден преди лягане.

Най-добрите книги за най-малките

Когато избирате съдържание за най-малките, гледайте да е просто, повтарящо се и с цветни картинки. Можете да се спрете на книги, които имат повече снимки и по-малко съдържание, трогателни приказки или поредица от книги за най-малките с красиви илюстрации и увлекателни истории.

С напредването на възрастта (между 1,5 -3 години), преминете на книжки с капаци, от които детето ще научи за света около себе си и в същото време ще му бъде много интересно. То ще се запознае с емоциите, с вълшебните думички, ще се научи как да постъпва и какви биха били последиците от това. Книгите за животни също са чудесен вариант. След 3-годишна възраст може да включите книжки за приятелството и такива, които съдържат забавни игри и задачи.

Децата, които растат в домове с повече книги, са по-склонни да станат добри читатели и учени хора. Четенето трябва да бъде релаксиращо време както за вас, така и за вашето дете. Ценете тези тихи моменти с вашето мъниче. Преди да се усетите, ще дойде времето, в което то ще ви чете...

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 99.99 лв.

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Ето кои са номинираните за наградите на "Перото"

За девети път Литературен клуб "Перото" и Национален център за книгата - НДК ще връчат своите награди

„Нощ на литературата": Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места в България

Целта на инициативата на Чешките центрове по света е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места - "читателски гнезда"

"Цветя на злото" от Шарл Бодлер в ново издание

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов

Бърни Топин: Човекът в сянка, написал най-големите хитове на Елтън Джон

Бърни Топин така и не става част от британските артистични среди

Разказ на Труман Капоти от началото на 50-те години бе публикуван за първи път

Капоти е в средата на двадесетте си години, изгряваща звезда, когато се мести от Ню Йорк в Таормина, Сицилия през 1950 г. и се настанява в живописната вила Фонтана Векия, обитавана някога от Д.Х.Лорънс

Знаменити, забравени, забранени - хрониките на България в 10 книги

Трудно обозрима, многопластова и противоречива е историята ни, пред която "всички сме малки по ръст и заслуги!"