Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кога трябва да започнете да четете на децата?

Кога трябва да започнете да четете на децата?

Четенето на книги помага за развитието на вашето дете по много начини

Снимка: iStock by Getty Images

Питали ли сте се кога е моментът, в който трябва да започнете да четете книги на вашето дете? Истината е, че никога не е трърде рано да го запознаете с магията на книгите. Четенето от бебе осигурява градивните елементи, от които се нуждае езиковото развитие на детето, както и необходимите инструменти за развитие на социални и емоционални умения.

Advertisement

Защо е важно да го правите отрано?

Четенето на книги помага за развитието на вашето дете по много начини. То не само се запознава с различни звуци и думи, но вие създавате у него любов към книгите и страст към четенето. Четенето на книги стимулира въображението на детето и му помага да научи за света около себе си.

Още от раждането си бебетата тръгват на вълнуващо пътешествие, по време на което трябва да се научват да говорят. През първата година от живота им мозъкът им расте повече, от който и да е друг момент в живота им. Четейки редовно на детето ви, вие му помагате да научи родния език и да развие речта си с повече думи. Това, че то не може да говори, не означава, че не може да учи. Бебетата, на които не са им четени книги, чуват по-малко думи и могат да развият речта или езиковите си умения с по-бавно темпо.

Не на последно място е и емоционалната връзка, която създавате с него.

Снимка: iStock by Getty Images

Кога да започнете да четете на детето си?

Можете да започнете веднага след раждането. Въпреки, че новороденото бебе няма да разбере какво му четете, то ще се научи да разпознава гласа ви, както и ритмите и тоновете му. А вашият глас е успокояващ за него. Така че веднага щом можете да включите четене на книги в графика си, не се колебайте да го направите. Направете този процес приятен и го приемете като възможност да се гушкате с бебето си, да си починете и да се отпуснете. Хубаво е да отделяте по малко време всеки ден преди лягане.

Най-добрите книги за най-малките

Когато избирате съдържание за най-малките, гледайте да е просто, повтарящо се и с цветни картинки. Можете да се спрете на книги, които имат повече снимки и по-малко съдържание, трогателни приказки или поредица от книги за най-малките с красиви илюстрации и увлекателни истории.

С напредването на възрастта (между 1,5 -3 години), преминете на книжки с капаци, от които детето ще научи за света около себе си и в същото време ще му бъде много интересно. То ще се запознае с емоциите, с вълшебните думички, ще се научи как да постъпва и какви биха били последиците от това. Книгите за животни също са чудесен вариант. След 3-годишна възраст може да включите книжки за приятелството и такива, които съдържат забавни игри и задачи.

Децата, които растат в домове с повече книги, са по-склонни да станат добри читатели и учени хора. Четенето трябва да бъде релаксиращо време както за вас, така и за вашето дете. Ценете тези тихи моменти с вашето мъниче. Преди да се усетите, ще дойде времето, в което то ще ви чете...

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 99.99 лв.

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Романът "Трио" - психологическа и емоционална провокация от Уилям Бойд

Новата книга на британския автор разказва за киноиндустрията през '68-а

Легендарната "Дъга" се завръща с антология от девет нови истории

"Идеята за възраждане на емблематичното списание се зароди с въпроса "Няма ли да е яко да видя нов брой на "Дъга"?, казва редакторът на антологията Андрей Андров

Германският писател и есеист Ханс Магнус Енценсбергер почина на 93 години

Енценсбергер е съосновател на едно от най-големите германски издателства "Зуркамп"

Рицарят на прозата Едуардо Мендоса се завръща в България с "Бъркотия на борсата и в живота" (откъс)

Читателят ще открие свой стар познайник - анонимния детектив и главен герой в пародийната поредица "Загадката на омагьосаната крипта", "Маслиновият лабиринт" и "Приключението на дамския фризьор", който дълги години след излизането си от лудницата води праведния живот на съзнателен гражданин

Идва "Добра година": Нова кулинарна книга на Goodlife Publishing

Изданието на фууд стилистите, кулинарни фотографи и готвачи Десислава Георгиева и Стоян Георгиев включва близо 150 рецепти, вдъхновени от качествените сезонни продукти с техните характер и особености

"Intuitio" на Лоран Гунел. Трилърът, който надхвърля въображението

Росица Ташева за първия трилър на френския писател