Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Френският писател Давид Диоп спечели Международната награда "Букър"

ЛИТЕРАТУРА

Френският писател Давид Диоп спечели Международната награда "Букър"

Наградата му беше присъдена за романа "През нощта квърта е черна" на церемония, провела се онлайн

Френският поет и писател Давид Диоп (Източник: Стопкадър/ YouTube)

Френският писател Давид Диоп спечели Международната литературна награда "Букър" с творбата си "През нощта кръвта е черна" като с това той се превърна в първия френски писател, който печели тази награда.

Церемонията се проведе онлайн и бе излъчвана директно във Фейсбук страницата и Ютюб канала на наградите от катедралата в Ковънтри, Великобритания. Победителят бе обявен от председателката на журито Луси Хюз-Халет.

През април стана ясно, че за краткия списък за отличието са подбрани шестима автори измежду 125 произведения. Това бяха "През нощта кръвта е черна" на Давид Диоп от Франция в превод на английски език на Ана Московакис, "Опасностите от пушенето в леглото" на Мариана Енрикес от Аржентина, преведена на английски език от Меган Макдауъл, "Кога престанахме да разбираме света" на Бенямин Лабатут от Испания, превод на английски език - Ейдриън Нейтън Уест", Сътрудници" на Олга Равн от Дания с преводач Мартин Ейкин, "Войната на бедните" на Ерик Вюйар от Франция, превод - Марк Полизоти и "Памет за паметта" на Мария Степанова от Русия, преведена на английски език от Саша Дъгдейл.

Председателката на журито Луси Хюз-Халет обявява отличеният Давид Диоп и неговата преводачка (Източник: Стопкадър/ YouTube)

Международната награда "Букър" се присъжда за чуждоезичен роман, преведен на английски език от 2005 г. Премията от 50 000 британски лири (64 000 щатски долара) се поделя между писателя и преводача. Миналата година наградата спечели писателката Марике Лукас Рейнвеелд с книгата си "Вечерен дискомфорт". Тя сподели приза и паричната премия с преводачката си на английски език Мишел Хътчисън.

Дaвид Диоп е роден в Париж през 1966 г. и е израснал в Сенегал. В момента живее във Франция, където е професор по литература на 18 век в университета в По. "През нощта кръвта е черна" е вторият му роман. Той е селектиран за десет от най-големите литературни награди на Франция и печели Prix Goncourt des Lycéens, както и швейцарския Prix Ahmadou Korouma. В момента е превеждан на 13 езика и вече е носител на европейската награда "Стрега" в Италия.

Романът му "През нощта кръвта е винаги черна" е преведен от Анна Мошовакис и книгата разказва историята за сенегалци, които са се борили за Франция на Западния фронт по време на Първата световна война. Алфа Ндиае и Мадемба Диоп са двама от многото сенегалски тирайори, воюващи във войната под френското знаме.

Всеки път, когато капитан Арманд свири, те се изкачват от окопите си, за да атакуват синеокия враг. Но един ден Мадемба е смъртоносно ранен и без своя другар си. Алфа в дивите бездни на окопите, далеч от всичко, което познава и на което държи. Той се хвърля в битка с нова сила, но скоро започва да плаши дори собствените си другари по оръжие.

Още

И нека "Варна Лит" 2021 започне сега

И нека "Варна Лит" 2021 започне сега

Още

30 години "Колибри", 30% празнична отстъпка за всички книги

30 години "Колибри", 30% празнична отстъпка за всички книги

Още

Болезнено прелестни и непокътнати, "Цветя на злото" на Бодлер в ново издание

Болезнено прелестни и непокътнати, "Цветя на злото" на Бодлер в ново издание

Още

Кърт Вонегът за живота, вселената и всичко останало в безумно забавния си роман "Сирените от Титан"

Кърт Вонегът за живота, вселената и всичко останало в безумно забавния си роман "Сирените от Титан"

Още

12 литературни маршрута от май до октомври в София

12 литературни маршрута от май до октомври в София

Още

"Сътворението" от Гор Видал - несравнимият пътепис за времена, хора и богове с ново издание (откъс)

"Сътворението" от Гор Видал - несравнимият пътепис за времена, хора и богове с ново издание (откъс)

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Пролетният панаир на книгата се завърна: 140 издателства очакват своите читатели

Изложението в парка пред Националния дворец на културата ще продължи 10 дни - до 2 юни

Философът Тони Николов: Нека вървим напред и да не изпускаме от поглед пътя на буквите

"24 май е празник не на миналото ни. Той е празник на бъдещето", каза писателят в речта си в тържествената програма пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София - площад Славейков

За четвърта година инициативата обединява граждани, артисти, автори, културни институции и бизнеси в съвременен празник на българската просвета, култура и писменост

Скритите букви: 3D мапинг и гостуване в Прага

Прожекция на 3D мапинг на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в навечерието на 24 май и гостуване на пейките-букви в Прага

Джени Ерпенбек е първата германска писателка, която печели международната награда "Букър"

Ерпенбек, която започва работа като оперен режисьор през 90-те години на миналия век, получи тазгодишната награда за превода на английски език на романа си "Кайрос" за края на Студената война в Германия

Японският бестселър „Гърди и яйца“: Дръзка история на три жени, които търсят себе си (откъс)

Днес писателката Миеко Каваками, работила и като стюардеса и певица, е сред най-предизвикателните и интригуващи гласове на японската литература