Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Без паника" от Нийл Геймън или всичко, което искате да знаете за "Пътеводител на галактическия стопаджия" (откъс)

СВЕТОВНИ БЕСТСЕЛЪРИ

"Без паника" от Нийл Геймън или всичко, което искате да знаете за "Пътеводител на галактическия стопаджия" (откъс)

За пръв път на български език излиза историята на една култова класика и нейния забележителен автор

Нийл Геймън (Снимка: Getty Images)

Още

Шедьовърът "Смъртта е занимание самотно" от Рей Бредбъри се завръща след 40 години (откъс)

Шедьовърът "Смъртта е занимание самотно" от Рей Бредбъри се завръща след 40 години (откъс)

"Пътеводител на галактическия стопаджия" е една от най-успешните книги, издавани някога както от великата издателска корпорация на Малката мечка, така и на почти безобидната планета Земя.

А Дъглас Адамс безспорно се нарежда сред най-големите имена и на хумора, и на научната фантастика. Но как започва тази невероятностна история?

Дано имате хавлия под ръка, защото обичаният и небезизвестен Нийл Геймън ("Американски богове", "Коралайн", "Од и ледените великани", "Изкуството има значение") ще ви я разкаже в непревежданата до момента "Без паника"!

Издателство "Сиела"

"Без паника" (в превод на Светлана Комогорова-Комата) ще ви направи част от необикновения живот на Дъглас Адамс. Живот, толкова необичаен за писател, че в него почти не остава място за... писането.

Как се раждат идеи, които превземат света - от "Пътеводител на галактическия стопаджия" до сценарии за епизоди на "Доктор Кой", как са създадени култови текстове за литературата, радиото, телевизията и киното?

Като млад журналист Нийл Геймън получава пълен достъп до живота, писмата, непубликуваните откъси и архиви на Адамс и става свидетел на процеса му на писане, на несигурността и предизвикателствата, разочарованията и триумфите. След което успява да превърне съдбата на писателя Адамс в самостоятелна фантастична и забавна история в духа на една от най-успешните поредици на всички времена.

Още

Галактическият стопаджия Дъглас Адамс за самоунищожението в "две земни минути"

Галактическият стопаджия Дъглас Адамс за самоунищожението в "две земни минути"

Дори Дъглас Адамс потвърждава: "Всичко в тази книга е унищожително вярно - с изключение на дреболиите, които не са". В тази книга почитателите му ще открият много неразказвани истории и анекдоти за творбите му, заедно с оригиналния синопсис на радиосериала, различни планове за развитието на историите и окончателния вариант на "Как да напуснем планетата", все по-важна информация при всичко случващо се наоколо.

Простираща се до момента, в който той си взима сбогом с нашата планета, "Без паника" е историята на една забележителна книга, превърнала се в истински културен феномен. Историята на неочаквани срещи и също толкова неочакван успех, който променя световната литература - и не само - завинаги.

Embed from Getty Images

Из "Без паника" от Нийл Геймън

ПРЕДГОВОР

Преди седемнайсет години помолиха един млад писател да напише справочник за "Пътеводител на галактическия стопаджия". Няколко години преди това Дъглас Адамс се бе съгласил "Титан" да издаде такава книга, но първоначално избраният писател, Ричард Холис, не я беше написал по и до днес неясни ми причини и някой от "Титан" беше попитал Ким Нюман дали не иска да я напише. Той не искал, само че, изтъкнал, познавал човек, интервюирал Дъглас вече няколко пъти.

И тъй, Ник Ландау от "Титан Букс" ми се обади и ме попита дали предложението ме интересува. Аз исках да напиша тази книга повече от всичко на света. Казах "да".

Още

 В "Играчка-плачка" от Кевин Уилсън избухват неочаквани тайни (откъс)

В "Играчка-плачка" от Кевин Уилсън избухват неочаквани тайни (откъс)

Дъглас Адамс ми отвори бележника си с адреси. Разговарях с колегите му и прерових канцеларските му шкафове. Изчетох десетки сценарии и фотокопирах всички изрезки на Дъглас от пресата. Играх компютърната игра по "Пътеводителя" до края и водих битки с примитивни програми за текстообработка в опити да намеря някоя, която да ми позволи да слагам бележки под линия. Но най-любимо ми беше да интервюирам Дъглас и начинът, по който той успяваше да бъде и забавен, и сериозен, и леко слисан - всичкото това едновременно.

В тази книга ще откриете много от великите анекдоти за "Пътеводителя" (макар и няколко от тях, включително и историята за хилядите хора, задръстили улиците за първата среща с автографи в магазина "Форбидън планет", все още да не се бяха случили в началото на 1987-а, когато беше написана по-голямата част от нея).

Издателство "Сиела"

Още

"Откраднаха ни. Историята на едно престъпление" от Людмила Петрушевска (откъс)

"Откраднаха ни. Историята на едно престъпление" от Людмила Петрушевска (откъс)

"Без паника" беше осъвременявана и разширявана два пъти.1 Дейвид К. Диксън написа глави 24 - 26 през 1993 г., а през 2002 г. Ем Джей Симпсън написа глави 27 - 30 и преработи целия текст.

Когато Дъглас почина, започнаха да ме интервюират във вестниците и по радиото - любимата медия на Дъглас, с молби да обясня кой е той, какво е направил и защо неговото отсъствие е трагедия. Навярно, хрумва ми сега, в края на краищата едно от най-вълшебните неща в писането на Дъглас, както и в писането на П. Г. Удхаус - негов идол в литературата, беше, че знаеш: пишещият е на твоя страна, не ти се присмива, а ти схващаш шегата.

През 1987 г. Дъглас беше озадачен от съществуването на тази книга и два пъти по-озадачен от успеха є. Какво би проумял той от един свят, в който имаме не само нея, но и не точно оторизираната, ала в никакъв случай не неоторизирана биография на Дъглас Адамс от Ем Джей Симпсън - "Стопаджия", и предстоящата съвсем официално оторизирана биография от Ник Уеб - "Бих искал да си тук", аз се колебая да мисля.

Иска ми се още да го имаше. Бих му пратил един имейл да го попитам. И той щеше да ми напише в отговор нещо хем сериозно, хем забавно, хем леко слисано - всичко това едновременно.

Нийл Геймън,

8 юли 2003 г.,

Лейт2

Embed from Getty Images

ВЪВЕДЕНИЕ

"Пътеводител на галактическия стопаджия" е най-забележителната и несъмнено най-успешната книга, издадена някога от великата издателска корпорация на Малката мечка. Голяма е колкото издание с меки корици, но прилича повече на едричък джобен калкулатор, тъй като има на повърхността си над сто плоски бутончета и екран с площ около четири квадратни инча, на който тутакси може да бъде показана всяка една от над шейсетте милиона страници. Изданието е в издръж-лива пластмасова калъфка, върху която с големи приветливи букви са изписани думите:

БЕЗ ПАНИКА.

В днешно време на тази планета няма известни копия от "Пътеводител на галактическия стопаджия".

Това не е нейната история.

Издателство "Сиела"

Това обаче е историята на книга, която също се нарича "Пътеводител на галактическия стопаджия", колкото и невероятно да е това; история за радиопоредицата, от която започна всичко; за трилогията от шест книги, която тя обхваща; за компютърните игри, за хавлията и за телевизионния сериал, които е породила на свой ред.

За да ви разкажем историята на книгата - и на радиопоредицата, и на хавлията - е най-добре да разкажем историята на някои умове, стоящи зад нея. Най-пръв сред тях е едно човешко същество, потомък на маймуните от планетата Земя, макар и по времето, когато започва нашата история, той да е наясно със съдбата си (която ще включва международни пътувания, компютри, почти безброй обеди и това, че ще стане умопомрачително богат) не повече, отколкото една маслинка е наясно как се забърква Пангалактически гаргаробластер.

Името му е Дъглас Адамс, висок е 1,98 м и тъкмо ще му хрумне една идея.

Още

История, разтърсила света, оживява в романа "Злодеянието" (откъс)

История, разтърсила света, оживява в романа "Злодеянието" (откъс)

Още

"Обърнатият хоризонт" от Марк Леви: Роман за надеждите и безусловната любов (откъс)

"Обърнатият хоризонт" от Марк Леви: Роман за надеждите и безусловната любов (откъс)

Още

Трилърът "Мълчанието на агнетата" от Томас Харис с ново издание (откъс)

Трилърът "Мълчанието на агнетата" от Томас Харис с ново издание (откъс)

Още

Ново издание на "Приказки" от Оскар Уайлд с илюстрациите на Дамян Дамянов (откъс)

Ново издание на "Приказки" от Оскар Уайлд с илюстрациите на Дамян Дамянов (откъс)

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

10 книги с рецепти за здраве

Те ще ви подтикнат към по-здравословен начин на живот

"Трудни любови" от Итало Калвино

По случай 100-годишнината от рождението на гениалния италиански стилист Итало Калвино, "Колибри" ще предложи на българските читатели сборника с разкази "Трудни любови".

Октавио Пас - премиера на „Избрани есета“

"Срещу тишината и шума създавам Словото - свобода, която се създава и ме създава всеки ден" - Октавио Пас

Романът на Георги Господинов "Времеубежище" ще бъде публикуван на сръбски език

Сръбската издателска къща "Геопоетика" съобщи днес, че е откупила правата за публикуване на сръбски език на романа на Георги Господинов "Времеубежище", предаде Танюг

"Нежна е нощта" на Фицджералд за първи път с български илюстрации

Шедьовърът на Фицджералд , в иконичния превод на Димитри Иванов , е изрисуван от Дамян Дамянов

Георги Господинов е първият български писател, номиниран за „Букър“

Книгата е в превод на Анджела Родел, която също става част от номинацията за международен "Букър"