Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Българският Индиана Джоунс издаде книга за Индокитай

ПЪТЕШЕСТВИЯ

Българският Индиана Джоунс издаде книга за Индокитай

Премиера на „Слънцето залязва над Ангкор“ на проф. Николай Овчаров

Релефи от Светилището Ангкор Ват, Камбоджа

На 20 април излезе новата книга на Николай Овчаров - "Слънцето залязва над Ангкор" на издателство "Хермес".

В нея българският Индиана Джоунс представя преживяванията си от своето екзотично пътешествие и разказва за тайнствата на Индокитай.  След успеха на "Търсачът на минало открива света", "В Африка сред лъвове и сенки на предците" и "От Камчатка започва Русия", сега читателите могат да се насладят на любопитни факти и вълнуващи моменти от новото му пътешествие.

Проф. Николай Овчаров в Кралския дворец на Пном Пен

Името му се свързва най-често с прочутия скален град Перперикон, който благодарение усилията на проф. Николай Овчаров се превръща в един от най-популярните туристически обекти в страната ни. На мнозина са познати и неговите открития при Татул, Урвич, царските дворци във Велики Преслав, както и много други исторически паметници.

Николай Овчаров е роден през 1957 г. във Велико Търново. Завършва история в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Автор е на множество книги и статии за българското културно наследство. Кавалер на ордена "Св. св. Кирил и Методий" с огърлие за изключителни заслуги в областта на културата (2010 г.) и носител на голямата награда за принос в изследването на тракийската култура "Проф. Александър Фол" (2009 г.). Член е на Ордена на българските тамплиери, с огромен принос за развитието на културно-историческия туризъм в България.

Премиерата на "Слънцето залязва над Ангкор" е на 26 април 2017, от 18:30 часа, в Книжен център "Гринуич". Книгата ще бъде представена от пътешественика и журналист Симеон Идакиев.

Като географско понятие Индокитай обхваща югоизточната част на Евразия и заема площ от 2 милиона кв. км. На огромната територия се намират държавите Виетнам, Тайланд, Камбоджа, Лаос и Мианма (наричана доскоро Бирма), както и части от Бангладеш на север и Малайзия на юг.

За европейците, Индокитай винаги е означавал древна история и екзотика. Пътешествието си професор Овчаров започва от Виетнам, за да премине през Тайланд - кралството на будизма и военните преврати. Продължава през Лаос с едно голямо плаване по великата река Меконг. Специално внимание е отделено на великата кхмерска империя Камбуджадеша на територията на днешна Камбоджа, на невероятната й столица Ангкор Тхом и главното светилище Ангкор Ват.

Книгата предлага интригуваща разходка из Перлата на Азия Пном Пен, ще научим потресаващи факти за кървавия режим на Пол Пот. Приключенията на българския Индиана Джоунс завършват в страната на златните пагоди Мианма. Но за нас, читателите, те всъщност продължават с величието на миналото и загадъчността на днешен Индокитай.

Коментирай 0

1/1

Релефи от Светилището Ангкор Ват, Камбоджа

Проф. Николай Овчаров в Кралския дворец на Пном Пен

Залез над Ангкор/ Сн. Изд. "Хермес"

Календар

Препоръчваме ви

Кой, как и защо се смее? (ОТКЪС)

"Тайната на хумора. Кой, как и защо се смее" на Ноел Каръл излезе в издателство"Колибри"

"Вазов е нашият бряг и нашата безкрайност" - Столична библиотека с уникални издания

"Вазов ще живее, докато има българско слънце, български дух, докато има почтеност и достойнство на земята", с тези думи Здравка Евтимова откри изложбата на библиотеката, включваща безценни екземпляри

Роулинг, Рушди, Чомски и още 150 интелектуалци: Свободата на словото е под заплаха

Писатели, интелектуалци, журналисти са подписали отвореното писмо, в което предупреждават за заплаха от "ограничаване на дебата"

Произведения на Иван Вазов, съхранявани 150 години, показва БАН

В 18.00 часа на Голямата сцена в Народния театър ще се състои тържествена церемония, на която ще станат известни имената на номинираните и на носителя на новоучредената награда за духовен принос на името на Вазов

Татяна Лолова представи своите "Дневници и делници" на открито

Любимата актриса на поколения българи чете подбрани откъси от своите дневници, писани в продължение на 50 години