Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Анджей Вагенщайн на 100: Природата има свое тайно и мистично мерило за отпуснатите ти левги живот

Анджей Вагенщайн на 100: Природата има свое тайно и мистично мерило за отпуснатите ти левги живот

По-рано внучката му Жаклин написа, че дядо ѝ е обещал да живее 120 години

Източник: Издателство "Колибри"

Днес големият сценарист, режисьор, писател, общественик, антифашист и хуманист Анжел Вагенщайн навърши 100 години. Юбилеят беше отбелязан с прожекция на филма "Звезди" в Дома на Киното и ново издание на два от знаковите му романи, които излизат в общ том.

Самият Вагенщайн излезе с видео, в което благодари за поздравите по повод неговия 100-годишен юбилей чрез фейсбук страницата на внучка си Жалклин:

"Да остарееш не е подвиг, нито повод за гордост. Природата има свое тайно и мистично мерило за отпуснатите ти левги живот и единствено тяхната стойност зависи от теб. От твоята устойчивост и упоритост да следваш посоката към храма, въпреки че той е далеч отвъд хоризонтите на нашия живот. А всеки далечен път има своя метрична система.

Моята е мерило за среднощните партнизански пътеки, за разстоянието от килията до бесилото, за метрите кинолента върху монтажната маса, за наниза от думи в моите дръскулки. Дано не ви досаждам и отново ви благодаря. Довиждане!"

По-рано внучката му Жаклин Вагенщайн, директор на издателство "Колибри" и на кино-литературния фестивал "Синелибри", който протича в момента и който припомня някои от емблематичните филми на Анжел Вагенщайн, написа в личния си профил във "Фейсбук", че дядо ѝ е обещал да живее 120 години.

Още

Възрастта на таланта

Възрастта на таланта

Още

Анжел Вагенщайн на 100

Анжел Вагенщайн на 100

Още

"Изкуството е оръжие" - 95 години Анжел Вагенщайн

"Изкуството е оръжие" - 95 години Анжел Вагенщайн

Още

"Отвъд стените" - с творбите на Анжел Вагенщайн (откъс)

"Отвъд стените" - с творбите на Анжел Вагенщайн (откъс)

 

Коментирай 33

Календар

Препоръчваме ви

Пролетният панаир на книгата се завърна: 140 издателства очакват своите читатели

Изложението в парка пред Националния дворец на културата ще продължи 10 дни - до 2 юни

Философът Тони Николов: Нека вървим напред и да не изпускаме от поглед пътя на буквите

"24 май е празник не на миналото ни. Той е празник на бъдещето", каза писателят в речта си в тържествената програма пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София - площад Славейков

За четвърта година инициативата обединява граждани, артисти, автори, културни институции и бизнеси в съвременен празник на българската просвета, култура и писменост

Скритите букви: 3D мапинг и гостуване в Прага

Прожекция на 3D мапинг на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в навечерието на 24 май и гостуване на пейките-букви в Прага

Джени Ерпенбек е първата германска писателка, която печели международната награда "Букър"

Ерпенбек, която започва работа като оперен режисьор през 90-те години на миналия век, получи тазгодишната награда за превода на английски език на романа си "Кайрос" за края на Студената война в Германия

Японският бестселър „Гърди и яйца“: Дръзка история на три жени, които търсят себе си (откъс)

Днес писателката Миеко Каваками, работила и като стюардеса и певица, е сред най-предизвикателните и интригуващи гласове на японската литература